június 10 - június 11

Balaton - Sajkod - Két nap - kajak/bringa

Jelentkezem

Helyszín: Balaton / Sajkodi-öböl
Időpont: június 10 - 11.

Szállás: sátor, kemping
Utazás: Egyénileg, vagy a Vidám Kisbuszban.

A programról:
A Balatont senkinek nem kell bemutatni. A kedvenc, kedves tavunk, amit szeretünk, amit ismerünk. A tó talán legszebb része a Tihany és környéke ahol a víz találkozik az erdővel. Nádasok, apró kis bujkálásokkal, majd a félsziget kiemelkedő vonulata, a legpazarabb látványt a vízről nyújtja. A két nap alatt kajakozunk és az első nap délutánján egy izgalmas bringatúrát tervezünk a közeli dombok között, pincék, fröccsök, hangulatok jeligére. Naplemente függők, Balaton szerelmesek, köztünk a helyetek.
A Balatonon működő viharjelző rendszer szabályozza a vízreszállás lehetőségét. Másfodfokú jelzés esetén törvényileg nem lehet vízreszállni. Ebben az esetben gyalogtúrázunk a Tihanyi - félszigeten.

Első nap:
Találkozó reggel 9 - órakor Sajkodon, ahol kajakba szállunk és a félszigetet megkerülve lapátolunk a Tihany felé. A hajókikötőben mi is kiszállunk, lángos, hekk, laza fröccs, majd hazalapátolunk a délutáni napsugarakkal. Kikötés után rendezzük sorainkat, felállítjuk sátrainkat a sajkodi  strandon. Ezután szárazba, majd biciklisbe öltözve nyeregbe pattanva irány az út. Az estét és a vacsorát a szabadban kapjuk puskavégre. Elkerekezünk kedvenc pincészetünkbe, a családias, nagyon jó borokat készítő Mészáros pincészetbe. Majd egy hazagurulás a nyári éjszakában. Tücskök, ciripek, és csillagok gurguláznak. Nektek, nekünk.

Második nap:
A reggeli pakolászás után vízreszállunk, és nekivágunk a másik iránynak az Aszófői-öböl felé, ahol kedvenc tavi rózsás kis öblünkbe szeretnénk elkirándulni. Útközben barnulós, fürdőzős, beszélgetős szép órák jönnek...mennek. A délutáni órákban visszacsorgunk Sajkodra, és hazafelé vesszük az irányt.
Két nap - két kerék, csudijó lesz, garantáljuk.

Láthatósági mellény, fejlámpa kötelező. Amennyiben hoznád magaddal a kerékpárodat és van rá lehetőséged akkor saját bicóval is tekerhetsz, de ha bérelnél, azt is megteheted helyben. Nagyon jó minőségű bringákat szoktunk bérelni!
A vidám kisbuszban utazók nem tudnak kerékpárt magukkal hozni, hiszen mi a kajakokat visszük:)

Kiknek ajánljuk: Lángoskedvelő, kerépáristáknak, Balcsifüggőknek.

Nehézség: Könnyű túra, bárki számára teljesíthető

A túra 8 fő részvételével indul.

Részvételi díj: 19.900 Ft/fő, amely tartalmazza:

  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést

A részvétei díj nem tartalmazza:   

  • az étkezéseket -fakultatív - a borkóstolós vacsora 3500 Ft/fő
  • az utazást (nagyon vidám kisbuszban, korlátozott számban3900 Ft/fő)
  • a szállásdíjat a sajkodi strand területén - 1500 Ft/fő
  • kerékpár bérlés - opcionális: 2700 Ft/kerékpár
  • parkolási díj 1000 Ft/ nap
  • A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni!

Mielőtt kajakba szállnál, mielőtt velünk tartanál izgalmas kalandjainkra, mielőtt jelentkeznél - kérjük olvasd el figyelmesen az alábbi linken található gondolatainkat a kajakozásról, az outdoor-ról, a tengeri kajakos stílusunkról. Bevállalod?

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.

Szösszenetek:
A települést Németh Magda, Németh László író lánya így mutatta be: „Sajkod kis település a tihanyi félsziget nyakában, a Csúcs-hegy tövében, széles kilátással a Nagy-Balatonra. Nemcsak fekvése kivételes, de flórája is egészen egyedülálló az országban, valamelyest mediterrán.  Csúcs-hegyről – amely néhány perces kapaszkodó Sajkodtól – látható a Tihanyi Apátságon túl megcsillanó Füredi-öböl, a falu a Belső-tóval, a híres levendulás a környező erdőkkel, az egész Nagy-Balaton s a hegy tövében meghúzódó, az ötvenes években csupán néhány házikóból álló telep, hátterében pedig Aszófő község. A gyógyfüvekben gazdag növényzet illata, a mélységes csend meghitté tette a hegyoldal hangulatát."
Néha nehéz írni dolgokról, mert néha nem is lehet. Kicsi ország a miénk de a csodákért nem kell mindig messzire utazni. A Balatonon kajakozni más és ez az öböl, valamit még enged megmutatni abból az időből, amikor még nem fentről mondták meg, hogyan nézzen ki a part, vagy az erdő. Ott a helyünk.

A növény- és állatvilág ritka értékei a viszonylag enyhe, mediterrán jellegű tihanyi klímának köszönhetik jelenlétüket. A száraz, molyhostölgyes- virágoskőrises- cserszömörcés erdők különösen ősszel festőiek. A félsziget ritka fészkelő madara a délies elterjedésű füles kuvik, az énekes és manna kabócák is ezekben az erdőkben élnek.
A félszigetről:
A száraz pusztafüves lejtősztyeppekben több szubmediterrán ritka, védett növény található (vetővirág, őszi csillagvirág, borzas szulák, hártyás galambhegy). A hajdan jobban legeltetett pannon ősgyepek mára kezdenek spontán visszaerdősülni, például az Óvár oldalában. Az aktív tájkezelés módszereként, a Csúcs-hegy alatt 1990-ben létesített, tájba illő nádfedeles birkahodály lakóival (fekete rackák és merinók) tartja karban a természetvédelem az elhanyagolt tihanyi legelőket.

Különlegesen gazdag a félsziget melegkedvelő rovarfaunája is (közel 1000 faj). A lepkék közel 800 faja él Tihanyban, köztük több igen ritka faj (szürke medvelepke, pusztai piros bagolylepke, lápi araszoló lepke). Érdekes a félsziget Balatonra letörő meredek homokos-agyagos partjainak földi méh- és darázsfaunája (óriás kürtös darázs, lopódarázs, bundásméh) is.

Wikipédia
A túrák útvonalát meghatározza az időjárás, valamint a vízállás. A tengerikajak.hu a változtatás jogát fenntartja. A túrán résztvevők kötelesek a túravezetők utasításait betartani.

Ha kérdésed van a túráról, írj nekünk!

{'markers':[{ 'address': 'Sajkod'}],'zoom': 12 }

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!