június 07 - június 21

Mongólia - Az érintetlen csodák földjén

Jelentkezem

Észak-mongóliai kalandok

Kajakos és bakancsos expedíció a belső-ázsiai nomád népek szülőföldjén. A túra során bepillantást nyerünk az egyik legszélsőségesebb vidék lakóinak mindennapjaiba és a világ kevés, viszonylagos érintetlenségben megmaradt természeti egységének rendszerébe. A túravezető szakmája (mongol néprajz, nyelvészet) ismereteit is szívesen megosztja a résztvevőkkel.
Kaland lesz a javából.Terepjárón utazunk, hegyekre mászunk, jurtában alszunk, hegyi patakokban lazacra horgászunk, kajakozunk kristály tiszta tavakon... és bámuljuk az eget, a napot a felhőket és éjjelente a csillagos égboltot.

Tarts velünk a világ végére.

A túra hossza: 15 nap
Túra típusa: kajakos, gyalogos és terepjárós túra - Expedíció
Időpont: 2017. június 7 - 21

 Kinek ajánljuk? : Utazásunkat elsősorban a civilizációtól távoli, természet közeli élményt keresőknek és a mongol kultúra iránt érdeklődőknek ajánljuk. Akik rendszeresen szoktak valamilyen állóképességi sportot űzni, azoknak nem okoz majd gondot a túratávok teljesítése.

Nehézség: A napi távok átlagosak. A kényelmetlenséget elsősorban az otthon megszokott higiénés körülmények hiánya, valamint Ulánbátor és Mörön között a terepjáróval történő utazás okozhatja. Aki ezt az utat repülővel szeretné megtenni, arra is lehetőséget biztosítunk. Kérjük a jelentkezéskor ezt jelezd irodánk felé.

Részletes napi program: 

1. nap,
Budapest-Moszkva. Indulás 12:55 Budapest,– Ferihegy, Aeroflot SU2031 (2 óra 30 perc). Moszkvából 19:00-kor indulunk tovább Aeroflot SU330.

2. nap
Érkezés Ulánbátorba 6:00, (repülési idő kb. 6 óra)
Ulánbátorba történő megérkezésünket követően elfoglaljuk szállásunkat.
Szállás: hostel
Ellátás: önellátó
Ebéd után városnézés, melynek során
ellátogatunk többek között a Bogd Khan Palotába és a fővárosiak kedvenc kolostorába, a Gandanba. Itt látható a buddhista panteon egyik legnépszerűbb alakjának, Avalokiteśvara bódhiszatvának 27 méteres szobra is. Ebéd után meglátogatjuk a Természettudományi Múzeumban a híres dinoszaurusz fosszíliákat, majd a Szühebátor téren lévő Parlamenthez és a Tuul-folyó túlsó partján a Dzajszan Tolgoj kilátóhoz kirándulunk, ahol a 20 méter magas arany Buddha-szobrot is megnézzük. Ezen a napon sort kerítünk az expedícióra történő bevásárlásra is.

 

3. nap– Ulánbátor
Reggeli után útra kelünk, dzsippel Hövszgöl megye fővárosába, Mörönbe tartunk. A 700 km-es út körülbelül húsz órát vesz igénybe. Út közben lehetőség nyílik útmenti fogadókban, autentikus környezetben történő étkezésre. Éjjel kelünk át a Mörön előtti hágón (igény esetén sátrazás a környező hegyekben).Aki a dzsipezés helyett a repülést választja, a menetrendszerinti ULN-Mörön járattal jöhet (ld. ÁR&JELENTKEZÉS)
Utazás: Dzsip
Szállás:  vadkemping
Ellátás: önellátó

 4. nap  – Mörön- Uushgiin övör- Hövszgöl-tó
Érkezés reggel, Hagyományos mongol reggelinket Mörön központjában fogyasztjuk el. Ha valamit elfelejtettünk megvásárolni, itt még nyílik rá lehetőségünk a jó felszereltségű piacon. Továbbindulunk a Hövszgöl tóhoz. A várostól 16 km-re lévő, két és félezer éves temetkezési helyet, az Uushgiin övört (a magyar Üzgín üver együttes névadója) is útba ejtjük, melynek szarvas kövei, halomsírjai világhírűek. A Hövszgöl tóhoz vezető úton megnézzük a környéket lakó darhat nemzetség törzsi áldozati halmait, a darhat ovookat. Megérkezésünket követően, tábort verünk Hatgalban a tóparton.
Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

5. nap – Hövszgöl-tó
Reggeli után vízre szállunk. A Hövszgöl-tó az ország második legnagyobb tava: 136 km hosszú, 262 méter mély. Egyike a Föld tizenhét ősi tavának, kétmillió éve keletkezett, és a Föld édesvízkincsének közel fél százalékát adja. Híres halfajai között számon tartják a lenoklazacot, a szibériai galócát, a csapósügért és a menyhalat.
A tó vízszintje ugyan 1645 m-rel a tengerszint fölött van, ennek ellenére meglehetősen fölé emelkednek a tótól nyugatra húzódó Hor’dol Szar’dag hegység éles vonulatai, melyekben tiszta időben – tehát a nyári napok túlnyomó többségében – utunk során gyönyörködhetünk. A tó vize kristálytiszta és meglehetősen hideg, de az edzettebbek megpróbálkozhatnak az úszással is.
Táv:  
kb. 17 km
Szállás: jurtakemping
Ellátás: önellátó

 6. nap  Hövszgöl-tó
Csillagtúra a tavon kajakkal. Peca, fotók és körben hegyek. Csoda pillanatok alatt...
Szállás: jurtakemping
Ellátás: önellátó

 7. nap j Hövszgöl-tó
Csillagtúra a tavon kajakkal.
Szállás: jurtakemping
Ellátás: önellátó

 8. nap  – Hövszgöl-tó
Csillagtúra a tavon kajakkal.
Szállás: jurtakemping
Ellátás: önellátó

 9. nap Dood-cagán-núr
Kirándulás a Hor’dol Szar’dag oldalában, dzsippel és gyalog. A hegység 90 km hosszan húzódik a Hövszgöl-tó és a Darhat-medence között, csúcsai 2-3000 méteresek, melyek közül a Delgerhán a legmagasabb (3093 m).Táv: kb. 15 km
Szállás: jurtakemping
Ellátás: önellátó

 10. nap   – Dood-cagán-núr -Sisged folyó
Dzsippel tovább haladunk a Darhat-medencébe a Dood-cagán-núrhoz. A tó a tengerszint felett 1600 méteres magasságon helyezkedik el, a hegyvonulatok között, észak-déli kiterjedése 18 km.  Táborozás a parton.  Este, táborveréskor – vérmérséklettől függően – megkóstoljuk a nomádok kedves italait, a szűtej cájt (sós-tejes tea), és az arhit (vodkára emlékeztető égetett szesz). A mongolok – főleg férfiak – szívesen és sokat isznak, akár vendégekkel is. Fogadjuk el a kínálást, a pohár tartalmát nem kötelező meginni, de jelezni kell a gesztus elfogadását.Figyelem! Mindent jobb kézzel vegyünk/adjunk át! Ha nem jut eszünkbe, melyik a jobb, akkor két kézzel, de sohasem ballal, az sértésnek számít. Ha a kumiszszezonban érkezünk, megkóstoljuk ezt az erjesztett kancatejből készülő italt, mely alacsony alkoholtartalma és savanykás íze miatt kiváló hűsítő. A vendéglátást visszautasítani udvariatlanságnak számít, de a poharunkat-csészénket nem kötelező kiüríteni, elég, ha szánkhoz emelve jelezzük, hogy fogyasztjuk a kínált dolgot. A kiürült csészét azonnal újratöltik. Sátrazás a folyóparton.Táv: kb. 18 km
Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

 11. nap   – Ögij-tó
Táborbontást követően kora reggel a dzsipekkel elindulunk délre az Ögij-tó felé, útközben a pihenők alatt helyi családoknál vendégeskedünk, este az Ögij tóhoz érünk.  Az út kb. 450 km (12-15 óra).
Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

 12. nap   –  Pihenés az Ögij-tónál
Az Ögij tó a mongolok egyik kedvelt horgásztava, tömegre azért így sem kell számítanunk. Horgászás, lubickolás, igény szerint. Ha tehetjük, és a pásztorokkal is meg tudjuk beszélni, részt veszünk egy hagyományos mongol kecsketoron (horhog – a friss húst zöldségekkel és izzásig hevített kövekkel együtt rétegenként egy légmentesen zárható fémedénybe helyezik, az edényt pedig nyílt tűzbe állítják, így a hús úgy fő meg, mintha kuktában készülne).
Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

13. nap   – Orhon vízesés
Tovább az Orhon vízeséshez, utunk során Harbalgason, a 8. sz.-i türk főváros romjain keresztül haladunk.Útközben, ha megtaláljuk, megnézzük Gül Tegin egykori türk tábornok rovásírásos sztéléjét). A híres türk hadvezér emlékműve a török nyelvtörténet egyik legrégebbi fennmaradt forrása. Harbalgas az ujgur birodalom fővárosa volt a 8-9 században. A környék és az Orhon folyó völgye a Világörökség része. Táborozás útközben. (Egész napi táv kb. 150 km.)
Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

 14. nap  – Harhorin, Ulánbátor
Reggeli után tovább Harhorinba  a régi mongol fővárosba, ahová abban az időben – a magyar Julianus barát nyomán elindulva - Willielmus de Rubruquis ferences szerzetes is eljutott és Marco Polo előtt az egyik legrészletesebb beszámolót adott a mongol káni udvarról. Megnézzük a lélegzetelállító tibeti és kínai stílusú, 16. századi Erdene Zuu kolostor együttest, mely a tibeti buddhizmus fellegvára volt Mongóliában és a 30-as évek kolostorrombolását részben megúszta. Délután elindulunk vissza Ulánbátorba, ahova az éjjeli órákban érkezünk. A szálláson végre meleg zuhannyal moshatjuk le magunkról az út porát.
Szállás: hostel
Ellátás: önellátó

 15. nap  – UB-Moszkva-Bp
Korai reggeli után a reptérre indulunk. Indulás: 7.10 SU331 (6 óra 40 perc).
Érkezési Moszkvába: 8:50. Továbbindulás Budapestre 10:20, Aeroflot SU2030
(2 óra 40 perc). 12:00 Érkezés Budapestre, Ferihegy 2.

 ÁR & JELENTKEZÉS

Részvételi díj: 390.000 Ft

Részvételi díj tartalmazza: a helyszíni túravezetést, helyszíni idegenvezetést, tolmácsolást, a felszerelések és a személyek szállítását a helyszínen (terepjárók bérleti díját, sofőrök, üzemanyag). Az összes helyszíni és helyközi transzfer. A táborhelyek, sátrak eseti díjait. Kajakok bérleti díját.

 

A részvételi díj nem tartalmazza:  a repülőjegyet (kb. 230000 Ft illetékekkel, 2015. februári ár), a sátrazáson kívüli szállásdíjakat (jurtatábor, guesthouse-okban kb. 20€/fő/éj), az éttermi étkezések költségét, amely igény szerint a helyszínen egyénileg fizetendő. (Kb. naponta 15 €/fő/nap), a belépők, a fakultatív programok és a mongol vízum költségét (60 €/fő), és az utas- és balesetbiztosítást.


Helyszíni költségek: Mongólia hazánknál olcsóbb ország. Egy átlagos éttermi étkezés a fővárosban körülbelül 1500 Ft.

Az általunk javasolt minimális költőpénz: 15-20 eur/nap, amely az egyéni igényektől függően változhat. Elsősorban euró vagy dollár kivitele célszerű, s javasoljuk, hogy valamennyi készpénz mindenképpen legyen kéznél, mert nem mindig leszünk bankautomata közelében. A fenti árak tájékoztató jellegűek, változásukért irodánk nem vállal felelősséget. Az út során felmerülő esetleges többletköltségek az utazás résztvevőit terhelik, megértéseteket köszönjük.

Az Ulánbátor – Mörön belföldi repülőjegy ára:
kb. 110EUR/fő (illetékkel)

 Kiutazási forma: repülővel

Mongólia területén belül dzsippel közlekedünk (az Ulánbátor-Mörön szakasz repülővel is megtehető, önköltségen).

Felszerelés:
Hálózsák: Meleg hálózsákra van szükség, aminek a komfort tartománya legalább 0 fok. Az éjszakák hidegek lehetnek, ezért kérünk, hogy megfelelő hálózsákot és derékaljat hozz magaddal.

Meleg ruházat: Javasoljuk a réteges öltözködést, a polár pulóver, szélálló ruházat, meleg aláöltözet, vízálló kabát és nadrág, bejáratott túracipő, szandál, sapka és akár kesztyű használatát.

Egyéb: Extra könnyű sátor, derékalj, fejlámpa, jó minőségű napszemüveg, pótelemek, kulacs, magas faktorú napkrém, kalap vagy kendő napszúrás ellen, kézfertőtlenítő gél, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő.

EGYÉB RÉSZLETEK: 

Kiutazás: Egyénileg, menetrend szerinti repülőjárattal. Célszerű irodánkra bízni a repülőjegy vásárlást, de egyénileg is elintézhető. Amennyiben egyénileg történik a jegyvásárlás, mindenképp előzetesen konzultálj irodánkkal! Aktuális repülőjegy ár: kb. 230.000 Ft/fő (a bruttó ár a jegyvásárlás időpontjától függ).

Szállás: Ulánbátorban 2 - 3 - 4 ágyas, közös fürdőszobás, fűtött szobákban alszunk. Az út nagy részében vadkempingezünk sátorban, függőágyban, jurtában, ezek során nem mindig lesz lehetőségünk zuhanyzásra, de a folyókban tavakban való fürdésre igen.

Étkezés: Egyénileg. A fővárosban és az utunk során érintett településeken tudunk majd vásárolni, illetve étteremben étkezni. Ezen kívül a túra vidéki, sátrazós részén igény szerint lesz lehetőség a napi főzésekben közösen részt venni (ennek díja 15 euró/fő/nap), ekkor az egyszerű, de kiadós reggelit és a napi 1 meleg étkezést (általában vacsora, tartalmas és bőséges étel) biztosítjuk. A mongol konyha nem túl híres változatosságáról, ennek ellenére lesz alkalmunk megkóstolni a nyári „fehér ételeket”, a valódi mongol BBQ-t (horhog). Emellett persze magunknak főzünk a egy részén, amikor tehát csak magunkat hibáztathatjuk. Amennyiben magad szeretnél főzni, kérjük, gondoskodj saját főzőről, gázpalackról és a szükséges kellékekről. Amit még érdemes hoznod: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, gyufa, szalvéta, konzervnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs. Ezek nagy részét, akárcsak a konzerveket érdemes Ulánbátorban beszerezni, hogy ezzel se terheljük a túlsúlykeretet.

Vidéken igény szerint közös lehet még: tisztálkodási szerek (tusfürdő, sampon, fogkrém, vécépapír, nedves törlőkendő, szúnyogriasztó, testápoló), gázpalack-főző. Ha úgy döntesz, hogy ezeket ránk bízod, erre beszedünk: kb. 8 eur/fő egyszeri díjat.

Időjárás: Éghajlata száraz, szélsőségesen kontinentális, szélsőségesen kontinentális, hosszú, hideg, száraz téllel, rövid, viszonylag csapadékos, enyhe nyárral. Az évi napsütéses napok száma átlagosan 250 körüli,

az éves csapadék mennyisége 200 mm.  A rövid nyáron a meleg nappalok ellenére az éjszakák hűvösek, a júliusi középhőmérséklet északon 18, délen 26 °C. A fővárost Ulánbátort – annak ellenére, hogy egy szélességi fokon fekszik Budapesttel – a Föld egyik leghűvösebb átlaghőmérsékletű fővárosaként tartják számon. Ennek ellenére túránk idején jellemzően szárazak és forrók a nappalok (25-30 C°).

Havi átlaghőmérsékletek :
hónap: jan. febr. márc. ápr. máj. 
jún.  júl.   aug.  szept. okt. nov. dec.

              -25   -30   -12    -2    +6    +13  +17  +15    +7          0    -13   -22

 

Csomagolás: Fontos, hogy az útleveled és minden értékes dolgot a kézipoggyászba pakolj! Figyelj arra, hogy a felszállás előtt ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (pl. bicska), mert ezeket a repülőtér dolgozói elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Mivel néha előfordul, hogy a feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra, így javasoljuk, hogy legyen rajtad a sportcipőd, valamint vigyél fel magaddal a gépre meleg ruhát, illetve az esőkabátod. A városnézések során javasoljuk a kényelmes utcai viseletet, míg a gyalogtúrák során jól bejáratott cipő, kishátizsák, sportos viselet és esőkabát szükséges.

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.

 

Elsősegély:
Az alábbiakban felsorolt gyógyszerek kivitelét mindenképpen javasoljuk, amely mellett kérjük egyéni szükségleteidet is vedd figyelembe:
láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragta­pasz, sebfertőtlenítő szer, fásli, szúnyogriasztó, rovarcsípés elleni kenőcs, sebbenzin, szemcsepp. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyúj­tásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

 Ajánlott oltások:
Hepatitis A és B, illetve tetanusz oltásokat javasoljuk az  utazáshoz,. Kérünk, hogy  az utazás előtt legalább egy hónappal keresd fel a Nemzetközi Oltóközpontot (Budapest, IX. ker. Gyáli út 3/A.; rendelés idő: hétfőtől csütörtökig 09:00-14:00 óra közt. Telefon: 476-1364), vagy kérd ki háziorvo­sod tanácsát.

Vízum:
Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Mongólia területére. A beutazási engedélyt az ország budapesti nagykövetségén lehet beszerezni.  
Szükséges hozzá két darab, helyesen kitöltött vízumkérő lap, két db igazolványkép, a beutazás napjától számított fél évig érvényes útlevél, valamint a vízum díja.  Mongólia budapesti nagykövetségének címe: 1022 Budapest, Bogár u. 14 /C; Telefon: +36 1 212 4579. Vízumintézés: Önállóan. Kérés esetén irodánk segítséget nyújt a vízumok elintézésében. Ügyintézési díj: 5.000 Ft/fő

 A területről, és egyéb tudnivalók:
A közbiztonság általában jó, de UB és a megyeközpontok egyes környékein – főleg sötétedés után – érdemes óvatosnak lenni. Turisztikai látványosságoknál vigyázzunk a zsebtolvajokkal.

A mongolok – főleg férfiak – szívesen és sokat isznak, akár vendégekkel is. Fogadjuk el a kínálást, a pohár tartalmát nem kötelező meginni, de jelezni kell a gesztus elfogadását.

Figyelem! Mindent JOBB kézzel vegyünk/adjunk át! Ha nem jut eszünkbe, melyik a jobb, akkor két kézzel, de soha sem ballal, az nagy sértés. További tilalmak: küszöbre lépni, fütyörészni, jurtában kinyújtott lábbal vagy a bejárat felé nyújtott lábbal ülni, tüzet leönteni/levizelni. A mongolok ittasan gyakran kötekednek, ne menjünk bele a velük való összeütközésekbe!

Mongólia nem óragyártásáról híres. A nomádok időérzékelése és felfogása alapvetően eltér a nyugati népekétől. A pontosság nem játszik akkora szerepet az életükben, és ez gyakran furcsa lehet számunkra. A legjobb, ha ilyen helyzetben a bosszankodás helyett az alkalmazkodást választjuk: váljunk néhány napra mi is nomáddá, és élvezzük, hogy az időnkkel mi magunk rendelkezünk!

A túratervben szereplő programok egy része függ az időjárástól és a szerencsétől is. Mongóliában éppen azt szeretjük, hogy itt még megtapasztalható a spontán életszerveződés, emiatt elképzelhető, hogy tervünk egyes pontjai módosulnak, viszont a megvalósuló élményeink garantáltan valódiak és nem előre gyártott turistaprogramok lesznek.

Külképviseletek:
Magyarország képviseletét a Magyar Köztársaság Pekingi Nagykövetsége látja el:

San Li Tun, Dong Zhi Men Wai No.10 , Beijing 100600, PRC Előhívó: (00)-(86)-(10) Telefon: 6532-1431, 6532-1432, 6532-1433 Ügyelet: 6532-1273 Fax: 6532-5053 Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szilas Cecília, E-mail: mission.pek(kukac)kum.hu Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/beijing

Mongol Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége:
1022 Budapest, Bogár u. 14/C
Telefon: +36 1 212 4579

Elektromos hálózat:
220V, 50Hz, átalakítóra nincs szükség.

Borravaló:
Éttermekben a következő nagyobb címletig, sofőrnek elégedettség esetén tetszőleges összeg.

Nyelv:
A hivatalos halha mongolon kívül Hövszgölben a mongolok főleg a darhat dialektust valamint a tuvák a saját, elmongolosodott török nyelvüket beszélik.

Pénz:
A külföldi kártyákat csak a főváros néhány bankjának és szállodájának ATM-je fogadja el, érdemes készpénzzel utazni. A hivatalos fizetőeszköz a tögrög (tugrik, MNT), váltópénze a möngö, amely gyakorlatilag nincs forgalomban. Pénzt szállodákban bankokban, pénzváltó irodákban lehet váltani, utcán nem érdemes a sok átverés miatt! 1 USD kb. 2000 MNT,  1 Ft kb. 7,3 MNT (februári árfolyam).

Időeltolódás: +7 óra
Hasznos ajándékok: öngyújtó, cukorka, cigarettapapír, dohány, elemek (ezeket ne otthonról hozzuk!).

Ajánlott olvasmányok:

Ligeti Lajos: Sárga istenek, sárga emberek. Kir. M. Egyetemi Nyomda, 1934, Kentaur, 1988

Kara György: Mongólia, Panoráma, 1979.

Róna-Tas András: Nomádok nyomában, Gondolat, 1961

Napkelet felfedezése. Julianus, Plano Carpini és Rubruk útijelentései. Közreadja: Györffy György. Gondolat, 1965

Mongolia.lap.hu

 Mobil: a magyar szolgáltatók közül a magyar SIM kártyák használhatók, de vidéken csak a járásközpontok közelében, sokszor még ott sincs térerő

UohQkLHPqOs

{'markers':[{ 'address': 'hovsgol lake'}],'zoom': 8 }

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!