június 03 - június 05

Öreg - Túr - Vízimalom és kultúrpálinka - Kajak, bringa

Jelentkezem

Öreg Túr - Hazai kedvenc/Kultúrpálinka vízimalommal - Három napos kaland Szatmárban, kajakkal, bringával

Helyszín
: Öreg - Túr -  Túristvándi
Időpont: 2017. június  3- 4- 5.
Találkozó:
A kisbusz utasai a nagy távolság miatt már pénteken, az esti órákban leutaznak, este csocsó, sör, és hangulatkarbantartás...
Az egyénileg utazóknak a találka szombaton reggel 9:00. - Túristvándi

Szállás: kemping,- saját sátor vagy turistaszállás 4-6 fős szobákban
Utazás: Egyénileg vagy a Vidám Kisbuszban

A programról: 
Nagyon nehéz rangsorolni és talán felesleges is, mert mindenki más folyóban leli meg magát, mindenki másképp szeret meg egy vizet, kinek a barna, kinek a szőke, kinek a Schulcz Gizi.
Abban azonban egyet kell mindenkinek értenie, aki már járt az Öreg-Túron, hogy talán az egyik legszebb, legigézőbb hazai folyónk. Talán egy kicsit megmaradt olyannak, amilyennek képzeltük a szabályozások előtti hazai folyókat. Apró foltokban az eredeti galériaerdőkkel, hatalmas szilfákkal. Néhol egy-egy dió köszönti a folyón csavargót, bedőlt faóriások, alámosott partszakaszok, hínarasok, kedves falvak, egy kiakadt homokóra az idő peremén.

Csapatunk kajakból és két keréken szeretné felfedezni Szatmár rejtett titkait.
A három nap alatt kajakozunk az Öreg-Túron, és bringával járjuk be a kis falvakat, fröccsöt iszunk, tekergünk, jókat eszünk és okosodunk.

0. nap:
Késő délutáni indulás, késő esti érkezés, csendes sátorállítás, helyeskedés

1. nap:
Reggel pakolás, a kajakok "felmálházása" majd indulás Kölcsére ahol a tájház udvarán vízreszállunk, majd indul az egész napos csorgás a nyári erdőben. Kanyarok, apró visszaduzzadt foltok, vízinövények, az elmaradhatatlan jégmadarakkal. Érkezés a délutáni órákban Túristvándiba, ahol az este további részében a gasztronómiai utazásé lesz a főszerep. főzőcskézős, zenézős este.

2. nap :
Reggeli után átsétálunk és megnézzük hazánk talán legszebb vízimalmát. Karcsi bácsi mesél, miközben megkóstoljuk a Panyolai pálinkát, majd beindítja a malmot. Fotók, ezután bringáink nyergébe pattanunk és irány szatmári, szárazföldi kalandozásunk.
Túristvándiból eltekergünk Kömörőn keresztül Nagyar irányába. Megállunk a Petőfi utcában, a tájháznál, ahol a vidék száz évvel ezelőtti lakóinak bútorait, használati tárgyait, mezőgazdasági eszközeit nézhetjük meg. Tovább gurulunk A falu határában tábla jelzi annak a több mint 200 éves tölgyfának a villám sújtotta maradványait, melynek lombja alatt a hagyomány szerint Petőfi a Tisza című verset írta. A fából mára nem sok maradt. Utunkat folytatjuk Szatmárcseke felé, amely a környék talán legismertebb települése, afféle nemzeti zarándokhely. Ismertségét elsősorban neves lakójának, Kölcsey Ferencnek köszönheti, aki 1815-től haláláig kisebb megszakításokkal a falu lakója volt. Több más műve mellett a család csekei ősi kúriájában írta 1823. január 22-én a Himnuszt. Az egykori kúria helyén ma művelődési ház áll, az udvaron Marton László Kölcseyt ábrázoló szobrával. Az épületben állandó kiállítást rendeztek be a költő életéről, koráról, irodalmi, közéleti munkásságáról és műveinek utóéletéről.
Ebédelünk valahol..
Utunk következő állomása a Szatmárcseke és Tiszakóród között található "Túrbukó" lesz. A név a folyószabályozás során épített bukógátból született. Az építménnyel az esetlegesen magasabb vízállású Tisza visszaduzzasztó hatását előzik meg. Itt fürdés, pancsolás. A nap folytatásaként, a csapat kondijától függően vagy visszagurulunk Túristvándiba, vagy ha a csapat még jól bírja, akkor Tiszacsécse felé vesszük az irányt. Tiszacsécse, mely aprósága ellenére is talán mindenki ismer neves szülöttjéről, Móricz Zsigmondról.
A községet északról és keletről a Tisza, s a folyó túlpartján már Ukrajna határolja. A Tisza ezen a vidéken az élet egyik fő forrása, de más falvakhoz hasonlóan Tiszacsécse is többször megszenvedte a pusztító áradatot. A református templom falán szemmagasságban bronz emléktábla jelzi, hogy meddig ért volna a víz, ha 1998. novemberében átszakad a falu szélén húzódó gát. A helyiek kemény munkájának is köszönhetően akkor és 2001-ben is megúszták a katasztrófát.
A késő délutáni órákban megérkezünk Túristvándiba, ahol őrületes szalonna sütögetésbe kezdünk.
3. nap:
Reggeli után kajakokba szállunk és elindulunk tovább a folyón Nagyar felé. Az erdő és a folyó szelíden vaddá válik. 13 óra magasságában egy gyors ebéd a hozott "anyagból", majd visszalapátolunk Túristvándiba és búcsút veszünk a folyótól. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

 

Kinek ajánljuk: mindenkinek, aki kis folyó és nyárfüggő, szeret bujkálni az ágak között. Szereti a fröccsöt és a bringán is jól érzi magát.
Nehézség:
a túra teljesítés nem igényel komoly fizikai felkészülést
Kedvcsináló retró kisfilmünk az öreg folyóról.

A túra 10 fő részvételével indul.

Részvételi díj: 29.900 Ft/fő, amely tartalmazza:

  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést
  • szombat esti ajándék sütögetős vacsora - szalonna, kolbászcsodák

A részvétei díj nem tartalmazza:   

  • szállásdíjat - turistakomfort  (3.000 Ft/fő/éj+ifa)- a szabad helyek erejéig
  • sátor - 1.500 Ft/fő+ifa
  • az utazást (vidám kisbuszban, korlátozott számban 5.500 Ft/fő)
  • kerékpár kölcsönzést 2.500 Ft/fő/nap
  • egyéb étkezéseket
  • a részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni!

 

Mielőtt kajakba szállnál, mielőtt velünk tartanál izgalmas kalandjainkra, mielőtt jelentkeznél - kérjük olvasd el figyelmesen az alábbi linken található gondolatainkat a kajakozásról, az outdoor-ról, a tengeri kajakos stílusunkról. Bevállalod?

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.

A túrák útvonalát meghatározza az időjárás, valamint a vízállás. A tengerikajak.hu a változtatás jogát fenntartja. A túrán résztvevők kötelesek a túravezetők utasításait betartani.

Az Öreg-Túr:
A Túr folyó a Tisza egyik baloldali mellékfolyója, Romániában , az Északi Kárpátok déli oldalán, található Avas hegység-ben, Avasfelsőfalu határában ered, ahonnan nyugat felé folyva keresztülfolyik Túrvékonya településen, s több kisebb ágat (Turc és Tálna patakok, stb.) magába gyüjtve , Túrterebes -nél egy északról jövő ággal egyesülve éri el a Szatmári-síkság-ot, és Garbolcnál, a Román-Ukrán-Magyar hármashatár közelében lépi át a magyar-román határt.
Magyar területre érve a folyó még elég nagy eséssel érkezik, erősen kavicsos hordaléka csak Kishódos, és Tisztaberek községeknél változik át homokossá.

Neve a feltevések szerint szláv eredetű, az ősszláv őstulok főnévből kialakult ("őstulok patakja") szóból származtatják.
A szabályozás előtt áradások idején hatalmas területek kerültek víz alá. Települések csak a magasabban fekvő területeken alakultak ki, csak a magasabban fekvő részek voltak alkalmasak mezőgazdasági művelésre is. A legelők azonban állattartásra kiválóak voltak.
A szabályozás után a levágott folyókanyarokból holtágak alakultak ki, de ezek nagy része napjainkra kiszáradt, mivel nem jutott elegendő vízmennyiséghez.
A még vízzel borított holtágak gazdag növény és állatvilággal rendelkeznek.

Ha kérdésed van a túráról, írj nekünk!

3JDFDcXklRA

{'markers':[{ 'address': 'Túristvándi'}],'zoom': 12 }

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!