június 24 - július 01

Uvac - kanyon / kajakos csavargás kajakokkal, keselyűkkel

Jelentkezem

Uvac kanyon - Szerbia - Újra kanyonozunk, keselyűzünk, barlangozunk, kajakozunk

Helyszín: Uvac - kanyon, Sjenica / SRB

Időpont: 2017. június 24- július 1
Találkozó:
Sjenica mellett, a linken található ponton 24- én- a délutáni órákban.
A vidám kis busz utasainak
24-én a kora hajnali órákban - Budapest, Római part
Szállás: 
Kemping, vadkemping
Utazás: Egyénileg vagy a vidám kisbuszban

A programról:
Egy kalandos hét Szerbia egyik legszebb nemzeti parkjában, az Uvac kanyonban. Európa harmadik legnagyobb és legmélyebb völgye, ahol az európai fakó keselyűknek a 70% fészkel. Hatalmas sziklafalak, keselyűk, barlangok, szirtek. Kajmak, pálinka, és szerb barátaink. Időutazás egy országba, tengeri kajakokkal, hatalmas madarakkal, mészkő fennsíkokkal és borókákkal, töbrökkel.  A víz gyakorlatilag állóvíz. A túra csillagtúra lesz, így kényelmesen tudunk csavarogni, lógni, kirándulni, barlangászni, barlangi kajakozni...

Első nap:
Indulás Budapestről a korai  órákban, utazás, zenehallgatás, beszélgetős ismerkedős utazás. A nappalt utazással töltjük.
A délutáni  órákban megérkezés a Sjenica melletti vízreszálló helyre, ahonnan a kaland indul. Bepakolunk házigazdáink kis motoros hajójába - (csomagok, sátrak), és irány a nemzeti park rétje, ahol sátrazni fogunk. Rövid kis evezés után tábort állítunk, akklimatizálódunk, pihegünk. Este közös tűzrakós, bemelegítő...
 
Második nap:

Bepakolás a kajakokba, majd irány a kanyon felső folyása. A folyó első része, gyönyörű, nagy sziklák között gyorsabb és kevésbé gyors szakaszok váltakozásával indul. Sziklák a mederben, izgalmas kis surrantók, ligeterdők.  Megismerkedünk Meskoval és Slavica-val, kedves házigazdáinkkal. Felevezünk az Uvac folyóig, majd vízállástól függően benézünk a Vapa völgyébe. A fenti szakasz pisztrángos folyó, sziklákkal, rétekkel. A nap folyamán egy barlangászatot is beiktatunk a programba, vízállástól függően. A délutáni órákban visszalapátolunk a táborba. Ott a kölykökkel peca, bogarászás, fürdés, ilyesmi.

Harmadik nap:
Reggeli után izgalmas evezés vár ránk a kanyon, és a nemzeti park központja felé. A folyó kanyarogva egyre mélyebbre halad, kettévágva a fennsíkot. Az utunk során egyre több keselyűvel találkozunk a vízen. Égbetörő sziklák, fészkek, termikelő hatalmas madarak. Kajakos barlangászat is lesz, (vízállástól függően) cseppkövekkel, denevérekkel, bujkálással a sziklák között.

Negyedik nap:

Tovább megyünk a kanyonba, a bal oldali ágát felfedezve. A díszletek olyanok lesznek, mintha a Gyűrűk Ura forgatásra csöppentünk volna. Átevezünk a tó másik csücskébe. A díszlet továbbra is pazar, gémek, vízimadarak és sziklák. Kondinktól függően átevezünk a tó másik oldalára, ahol kinyílik a tér, a tó egy teljesen más arcát mutatja. Beszélgetős örömkajakozás.

Ötödik nap:
Szárazon folytatjuk a vidék felfedezését. Felmászunk a kanyon peremére, a " Molitva-Imádság" kilátóhoz ahonnan az egész völgyet be lehet látni. Egész napos trekking kaland, védett növények, sziklák, sziklagyepek és keselyűk között. Fényképező használata kötelező! Visszaérkezés a táborba a délutáni órákban. Este ellátogatunk Sjenica városába, ahol egy időutazással egybekötött "retro" kalandot élünk át a Balkán egyik kisvárosában.

Hatodik nap:

Kis pöfögős hajóba szállunk és egy órás hajókázással ellátogatunk a régió legnagyobb barlangjába, -azon a szakaszon ahol már eveztünk - ahol egy komolyabb szárazföldi barlangtúrát teszünk, helyi vezetőink segítségével. Hatalmas cseppkövek, vízfolyás, lámpázós, izgalmas barlangtúra. A túra egy - másfél órás barlangozást jelent.
A délután szabad foglalkozás, pihi, kődobálás, juhii..

Hetedik nap:
Donje Lopize és környékét fedezzük fel bakancsban, kis hátizsákkal. Megnézzük a keselyű etető helyeket, és idő utazásba kezdünk a szandzsák vidéken. Csudafennsík, legelő lovakkal, tehenekkel.
Este tűzrakós, búcsúzós est, vidámsággal.

Nyolcadik nap:
Reggeli után lebontjuk a sátrakat, kis hajóba pakolunk, és könnyes búcsút veszünk a Balkán egyik legszebb kanyonjától. Napközbn utazás, érkezés az esti órákban Budapestre. 

Kinek ajánljuk: Balkánfanatikusoknak, madarászoknak, kalandoroknak, családoknak

A túra 8 fő részvételével indul.

Részvételi díj /felnőtt: 55.900 Ft/fő, amely tartalmazza:

  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést

A részvétei díj nem tartalmazza:   

  • Nemzeti parkos regisztrációs díjat- 5 euró/fő/nap- amely magában foglalja: kötelező helyi vezetőt, szállást a nemzeti park területén saját sátorban, egy napos vezetett gyalogtúrát, egy vezetett barlangtúrát, szárazföldi támogatás, egy hetes tartózkodási engedélyt a nemzeti park területén -melyet a helyszínen a park őrének kell befizetni
  • az utazást (vidám kisbuszban, korlátozott számban 22.900 Ft),
  • Étkezéseket (reggeli, vacsora)  - 15 euró/fő/nap - felnőtt, gyerekeknek 10 euró/fő/nap - opcionális
  • utas és balesetbiztosítást
  • A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni.

 

Pénz, árak:
Ajánlott költőpénz: 25-40.000 Ft/fő, amely az eltérő egyéni igényektől függően változhat. A helyi pénz a Szerb Dínár(RSD). Egy euró - 120 RSD-nak felel meg. (2016. május)
Nem érdemes itthon váltani, mert nehezen lehet találni, illetve nem váltják túl jól. Érdemes Eurót magatokkal hozni, és érkezéskor Sjenica városában beváltani, de a legtöbb helyen elfogadják az eurót is. A városkában van ATM ott is tudtok pénzt felvenni.

Kiutazási forma:
Egyénileg
Felszerelésajánló
:
Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges.
Az éjszakákat kempingben töltjük. Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik. Segítség a pakoláshoz, a felszerelés összeállításához.

Szállás:
A nemzeti park bejáratánál található réten, ahol saját sátrainkat felállítjuk. Ivóvíz található a " kemping" területén, és egy csodapanorámás toalett. Fürdés a tóban, illetve a tábori zuhanyunk alatt. Ne feledjétek, ez a Balkán, kis táborunk alkalmas lehet egy Kusturica film forgatás helyszínének is. Ne számíts az európai kempingek felszereltségével. Szeretni fogjátok, garantáljuk.

A tó 1000 méter tengerszint feletti magasságban van, ez azt jelenti, hogy az éjszaka nem ritkaság a pár fokos éjszakai hőmérséklet. A pakoláshoz használjátok az alábbi linket, hasznos lehet.

Étkezés:
Lehetőség van helyi barátainktól reggeli, illetve vacsora rendelésére. Bőséges és finom reggelit készítenek, valamint a vacsora is helyi érdekességeket, specialitásokat vonultat fel.
Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni alapélelmiszereket. Naponta, két naponta tervezünk boltjáratot, ami azt jelenti, hogy a kisbuszunk ellátogat a közeli városkába és ott bevásárol.
Időjárás:
Napközben meleg idő várható, de mivel a tó magasan fekszik, ezért az éjszakák hűvösek is lehetnek.
Csomagolás:
A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog:)
Vízum:
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szerbiába.
Biztosítás:
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. 
Egészségügyi tudnivalók:
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.

Uvac és a fakókeselyűk
Dél-Szerbiában a Zlatar-hegység környékén, az Uvac folyó kanyonjában kis, elszigetelt populációit az utolsó pillanatban mentették meg. Pedig nem akármilyen madárról van szó, hiszen Szerbia jelenlegi hivatalos címerében ábrázolt kétfejű „sas” nem más, mint fakókeselyű. Egykor a mai Szerbia területén költött még a dögkeselyű és a barátkeselyű is, de ezek mára kivesztek. Hogy egy büszke népnek dögevő madár legyen a címermadara, bizonyos – túlfűtött szerb hazafiassággal megáldott – köröket eleinte feszélyezett, de a tudomány, az ornitológusok és a címertan szakavatott ismerői kétséget kizáróan bizonyították a tényállást, és a többségi nemzet lassan beletörődik a ténybe: a sas nem sas, hanem keselyű.
Ebből a nem mellékes tényből fakadóan-e, valamit hogy a természetvédők, különösen a madarászok egyre erőteljesebben hallatták hangjukat, sikerült megmenteni a szerbiai fakókeselyű-állományt. Az aktív védelemnek, az etetők folyamatos feltöltésének – évente 50 tonna állattetemet, vágóhídi hulladékot takarítanak el a keselyűk – köszönhetően jelenleg Dél-Szerbiában él a Balkán-félsziget fakókeselyű állományának több mint egyharmada.
Számokban kifejezve ez 70 párt jelent. Keselyűk a festői kanyonban A fakókeselyű-állomány 1992-ben volt a mélyponton, az Uvac folyó menti sziklafalakon mindössze 6 pár fészkelt, egész Szerbiában alig egy tucatnyi maradt belőlük. A fakókeselyűk megmentésére lelkes természetvédők, madarászok Nova Varosban 1994-ben ragadozóvédelmi egyesületet hoztak létre, amely 2002 óta belgrádi székhelyű közalapítványként működik –A civil szervezet első dolga volt megszervezni a keselyűk rendszeres etetését. A festői szépségű vidék lakossága fokozatosan bekapcsolódott a védelmi programba. Aktivisták a helybeliek körében jelentős ismeretterjesztő propagandát folytattak és folytatnak ma is. Egy természetvédelmi program sikere azon áll vagy bukik, hogy a helybeli polgárokat mennyire sikerül megnyerni az akciónak. Évtizedeken keresztül óriási problémát jelentett a mérgezés. A helyi állattartók mérgezett állattetemeket helyeztek ki, céljuk a farkasok elpusztítása volt, viszont a mérgezett húst elsőnek a keselyűk találják meg és pusztulnak el. Időbe tellett, mire az emberek belátták, hogy nincs értelme a mérgezésnek, a háziállatokat télen meg lehet óvni a farkasoktól más módszerekkel is. A legfontosabb, hogy a keselyűk által megszokott etetőhelyen a madarak egész évben találnak élelmet. A közelben több tonna befogadású hűtőházat alakítottunk ki, és amikor több az elhullott állat vagy a vágóhídi hulladék, akkor azt hosszabb ideig is tárolni tudjuk. Az időnként a hozzánk kerülő sérült madarak gondozására terebélyes befogadót építettünk – mondta a belgrádi dr. Sasa Marinkoviæ ornitológus, a keselyű-visszatelepítési és védelmi program kezdeményezője, vezetője.

A különleges természetvédelmi rezervátum napjainkra több mint 7500 hektárra terjed ki, és magába foglalja az Uvac folyó menti összes keselyű élőhelyét, beleértve a három, duzzasztással keletkezett tavat: az Uvaci-, Radoinjski- Zlatari-tavat is. A védett területen 104 madárfajt és több mint 200 növényfaj él, melyek egy része valódi természeti ritkaság. Az Uvac folyó teljes hossza meghaladja a 110 kilométert, ami több mint 300 millió köbméter édesvízkészletet jelent. A kanyargó Uvac Boszniában ömlik a Lim folyóba.
Keselyűgyűrűzés:
A madarászok csapata a kis termetűnek egyáltalán nem mondható keselyűfiókákat három-négy héttel a kirepülésük előtt jelölik meg. A későbbi folyamatos figyelemmel kísérésük, idegen szóval monitorozásuk érdekében a hagyományos alumínium gyűrű mellett a madár lábára nagy méretű, színes, tartós műanyagból készült, több betű, illetve számkombinációval ellátott jelölőgyűrűt is felhelyeznek. A másik hatékony jelölési módszer a a színes un. szárnymarker, amely távcsővel vagy teleszkóppal akár több száz méterről is leolvasható, vagy a madarakról készült fotó kinagyításakor láthatóvá válik. A gyűrűzése komoly munka, alpinista felszerelés, sziklamászó tapasztalat nélkül senki se próbálkozzon a néha ötven méter magas, meredek sziklafal üregében meglapuló fiókát megközelíteni. A sziklaperemen lógó hegymászó a táskába pakolt fiókát leengedi a fészek alatti talajra, vagy az Uvac folyón a csónakban várakozó madarászokhoz. Ha ez nem kivitelezhető, akkor kénytelen a madárral együtt felmászni a szikla tetejére, az ott elvégzett gyűrűzés után pedig visszamászni, és a fészekbe visszahelyezni a fiókát. A madár tömege mellett mérik a szárny, a test, a csüd és a karom hosszát, a csőr vastagságát és magasságát is. A szűk szilaüregekben vagy a keskeny sziklapatkán csak keveset mozgó fióka igencsak „elhízik”, tömege akár több kilóval is meghaladhatja a szülei testtömegét. Amikor a szülők úgy vélik, hogy elérkezett az önállósulás ideje, abbahagyják, vagy drasztikusan lecsökkentik az utód táplálását. A fiatal keselyű a fölösleges kilóktól megszabadulva és az éhségtől hajtva bátorságot vesz, elrugaszkodik a szikláról, és kiterjesztett száranyaival, mint valami siklórepülő a kanyon fölé emelkedik, fenséges termetével uralva a végtelen eget.Az ég királya A fakókeselyűt még az ég urának, királyának is hívják, hiszen a közel tíz kilogramm tömegű, majdnem 3 méter szárnyfesztávolságú madár a napsütötte sziklákról felszálló meleg légáramlatokkal akár 3000 méter fölé is emelkedhet, és száz négyzetkilométert is könnyedén bebarangolhat élelem után kutatva. A tojó már január végén, február elején lerakja egyetlen tojását, amelyen a két szülőmadár nyolc héten át felváltva kotlik. Az alkalmas fészkelőhelyeken, sziklapárkányokon, sziklaüregekben több pár is költ laza telepben. A fiókanevelés elhúzódik nyárig. A fióka lábára színes jelzőgyűrű kerül A meleg légáramlatok segítségével nagy távolságokat tehetnek meg A kifejlett fakókeselyű szárnyfesztávolsága eléri a 3 métert
 /Gergely József/

A túrák útvonalát meghatározza az időjárás, valamint a vízállás. A tengerikajak.hu a változtatás jogát fenntartja. A túrán résztvevők kötelesek a túravezetők utasításait betartani.

Ha kérdésed van a túráról, írj nekünk!

14865834

{'markers':[{ 'address': 'Sjenica'}],'zoom': 11 }

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!