október 21 - október 22

Darvak - Tisza - tó - Őszi daruhúzás a Hortobágyon

Jelentkezem

Darvak - madarászás - Halazós - Kisvonatozás - Őszi daruhúzás a Hortobágyon

Két nap a természet ölelésében. Halak, Madarak, Kajakok.

Helyszín: Tisza-tó/Hortobágy - Halastó
Időpont: 2017. október 21 - 22.
Találkozó: okt. 21. 9:30 Tiszafüred/ Családi és horgász kemping

Szállás: Fűtött - 2-4-5 -6 személyes szobákban - Családi és horgász kemping - Tiszafüred
Utazás: Egyénileg, vagy a Vidám Kisbuszban.

A programról:
Az ősz nem csak a szarvasbőgésről, hanem a vonuló madarak indulásáról is szól. Csapatunk egy izgalmas programra csábít mindenkit akit érdekli a madárvilág ezen csodája. Két napra belecsöppenünk a madarak izgalmas vonulásába. Kajakozunk, madarászunk.

Mivel az őszi időjárás hozhat már hideg, esős időt, így a program alakulását elsősorban az időjárás fogja meghatározni. Esős idő esetén is megyünk!!!!

 

1 nap:
Szombaton reggel, a találka után csapatunk közösen átmegy Poroszlóra és megnézzük Európa egyik legnagyobb édesvízi akváriumát. Gigászi tok halak, vizák, csukák, harcsák és a hazánkban előforduló összes halfajt megnézhetjük - testközelből. Hatalmas akváriumok, igényesen berendezett élőhelyek között tanulmányozhatjuk hazai vizeink élővilágát. Egész délelőtt itt kalandozunk. A belépőjegy 1890 ft az Ökocentrumba.  Délután visszamegyünk ebédelni kiinduló pontunkhoz, majd irány a Hortobágy. Autóinkkal átmegyünk a közeli Hortobágyra. Itt a Nemzeti Park előadó termében meghallgatunk egy előadást a darvak vonulásáról, megnézünk egy filmet ezen madarakról, majd irány  Hortobágy - Halastó. Innen egy külön kisvasúttal-  6 km -bemegyünk a darvak éjszakázó helyei közelébe és meglessük az alkonyati behúzást. Szem és fültanúi leszünk több ezer madár varázslatos érkezésének, énekének a lemenő napban. Hallgatjuk hangos koncertjüket. Távcső kötelező. Alkonyat után visszaszállunk  kis vonatunkra és irány haza. Az est további részében vacsi, tűzrakós, daru táncolós, zenélős este.

 2. nap:
Időjárás függvényében vízreszállunk, és irány az öblítő csatornák, nagy vízfelületek világa. A tavon bemerészkedünk a gyülekező lúd csapatok közé. Kajakozunk az őszülő erdőben, hallgatózunk, madarat lesünk. Egész napos lapátolás a Tisza-tó apró, tekervényes világában, madarászással egybekötve. A délutáni órákban hazalapátolunk, majd búcsút veszünk szeretett darvainktól és irány a főváros.
Várható érkezés Budapestre az esti órákban.

A túra 8 fő részvételével indul.

Kinek ajánljuk: mindenkinek aki szereti az őszt, érdekli egy izgalmas, rendhagyó evezés, madarakkal, darvakkal, kis vonattal. Ajánljuk gyerekeknek, felnőtteknek, mindenkinek.
Nehézség: a túra teljesítés nem igényel komoly fizikai felkészülést

Részvételi díj: 19.900 Ft

  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést

A részvétei díj nem tartalmazza:   

  • az utazást (vidám kisbuszban, korlátozott számban 4.000 Ft/fő)
  • a szállás díjat házban - 2.500 Ft/fő
  • Belépőt az Ökocentrumba - 1.890 Ft/fő - fakultatív
  • a kisvasút menetjegyet, előadást a Nemzeti Park részéről- 2.500 Ft/fő - fakultatív
  • az étkezéseket
  • A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni!

Mielőtt kajakba szállnál, mielőtt velünk tartanál izgalmas kalandjainkra, mielőtt jelentkeznél - kérjük olvasd el figyelmesen az alábbi linken található gondolatainkat a kajakozásról, az outdoor-ról, a tengeri kajakos stílusunkról. Bevállalod?

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.

A darvakról:
A daru (Grus grus) a darufélék családjába tartozó hosszú lábú, hosszú nyakú gázlómadár, tőr alakú csőre ugyancsak hosszú, egyenes, mellyel rendkívüli ügyességgel tudja összegyűjteni a különféle bogyókat, ha alkalom adódik, elkapni kisebb emlősöket, főként pockokat, a sekély vízben halakat és kétéltűeket, valamint rovarokat, de ugyanilyen tehetséggel tudja összegyűjteni és kibontani ősszel az elhullott, esetenként a lábon maradt kukoricát, és mindenféle egyéb terményt, amit csak ehetőnek talál. Hatalmas termetével, 95-120 cm-es magasságával az egyik legnagyobb európai madárfajnak számít, megjelenése, alkata, tollainak színezete, járása és röpte miatt mégis igen elegáns.Szárnyfesztávolsága egy fiatal saséval vetekszik, nagyjából 180-220 cm, hosszú nyakát és lábát kinyújtva repül, ősszel, csapatokba rendeződve a libákhoz hasonló V alakban, de a libákkal ellentétben (inkább a gólyákhoz hasonlóan gyakran használja a termikeket is) kedvező szélben vitorlázik, siklik a levegőben. Európában az egyetlen költő darufaj, de a darvak családjába 14 másik darufajjal együtt tartozik. Ezek többsége Szibériában, Ázsia egyes részein, Kínában él, de Japán, Ausztrália, Kanada és Dél-Afrika is az élőhelyük között van. A daru angol elnevezése Eurasian Crane, leggyakoribb élőhelyére utalva, ezek Európa északi területei. Legnagyobb számban Finnországban és Svédországban költ, (számuk itt 45-47 ezer párra tehető), valamint Észt- és Oroszországban, de az utóbbi években egyre délebbre húzódik, Lengyelország és Németország északi részéig, ahol is a boreális erdők lápjain, erdős területek tavainak nádasaiban neveli kicsinyeit földre rakott fészkében.

A nagyobb hazai természetvédelmi események közé sorolhatjuk a madarak, köztük a darvak őszi vonulását. A madárvonulás hazánkban két nagyobb szakaszban történik. Az első időszak nyár végére, kora őszre esik, amikor a nálunk költő fajok fokozatosan délebbre húzódnak. A másik október és november derekán zajlik, amikor az északabbra költő madarak pihennek meg Közép-Európa (ekkor még) enyhébb időjárású és táplálékban gazdag részein, majd vonulásukat folytatva november végén, decemberben még délebbre vonulnak, ahol az egész telet átvészelik, és fajtól és természetesen az időjárástól függően március-április között indulnak vissza északi fészkelőhelyeikre. A hazánkon átvonuló fajok közül a darvak és libák (vetési lúd, kis lilik, nagy lilik, stb.) csapatai érkeznek ősszel legnagyobb számban, az október vonulás szempontjából a darvak hava, a november pedig már a ludaké.
Az egyik “attrakció”, vagyis a vonulás leglátványosabb része a hatalmas csapatok behúzása, amikor a darvak beszállnak éjszakázóhelyükre. Az éjszakázóhelyek kialakulását elsősorban az határozza meg, mekkora a vízmélység, milyen távolságban vannak a nappali táplálkozó- és ivóhelyek, és mennyire zavarják ezt a kiváló hallású, igen éber és érzékeny madarat napközben. Ahogy a költés során, a vonulás alatt is olyan vizes élőhelyeket keresnek leginkább, ahol a több ezres csapat elfér, a sekély vízben álló madarak pedig könnyen észreveszik a ragadozók közeledtét.

forrás:hcwg.hu

A túrák útvonalát meghatározza az időjárás, valamint a vízállás. A tengerikajak.hu a változtatás jogát fenntartja. A túrán résztvevők kötelesek a túravezetők utasításait betartani.


* A szabad helyek száma tájékoztató jellegű információ. A helyek számáról, pontos információkért keress minket írásban vagy telefonon.

Ha kérdésed van a túráról, írj nekünk!

{'markers':[{ 'address': 'Tiszafüred'}],'zoom': 10 }

 

 

 

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!