május 13 - május 14

Drávazug, Baranyai Hegyalja - Két nap kis folyók és holtágak között

Jelentkezem

Drávaszög, Drávazug, Baranyai Hegyalja -
Karasica, Dráva, Kis folyó, Nagy folyó. Kajakos csavargás  a Baranyai Hegyalján.

 

A Drávaköz azaz „baranyai löszhát” a Dráva és a Duna közötti vizenyős terület megnevezése. Egyéb elnevezései: Drávaszög, Drávazug, Baranyai Hegyalja. Az egykori Magyar Királyságban a terület a történelmi Baranya vármegye déli részét alkotta. A Karasica-folyó egy hosszan tekergő kicsi, lassú folyó tündérrózsákkal, kócsagokkal és igazi mesebeli falusi hangulatban, a partján legelésző háziállatokkal. A Drávának ez a legalsó és legnyugodtabb, legveszélytelenebb szakasza, szigetekkel mellékágakkal és gyakran elárasztott gazdag ártéri erdőkkel, amely Európa egyik legjelentősebb vizes élőhelye.
Tavaly megismertük és belezúgtunk. Varázslatos két nap elé néz aki kíváncsi kis folyógyüjteményünk új darabjára.

Időpont: 2017. május 13 - 14.
Szállás/Komfort: Vadkemping, sátrazós kalandkomfort
Utazás: Egyénileg, vagy a nagyon vidám kisbuszban.

Kinek ajánljuk: Madarasoknak, bogarasoknak, folyó gyűjtőknek, és Derszu Uzalának.

Program:
1. nap – Reggeli találka Bockinci kis falujában a híd mellett, ahonnan az utunk indulni fog.  Kajakok bepakolása, eligazodunk egymáson és a felszerelésünkön, majd a vadregényes kis folyócskán a Karasicán vízre szállunk és  pár kanyar után belejövünk a lapátolásba. A  Karasica  lassan ereszkedik kis társaságunkkal, rétek, mezők, és kedves galéria erdők árnyékában. Hosszas meanderezés után, késődélután felé érünk ki a Drávára, terveink szerit a két víz találkozásának közelében szeretnénk tanyát verni. Sátrak, és az elmaradhatatlan esti tüzeskedés, őrület.


2. nap - A Dráva és újból Karasica
Ébredést követően újra vízre szállunk. Végig kajakozunk a Dráván és egy sor keskeny dzsungelekkel övezett mellékágon. Vízállástól függően csavargunk arra, amerre a legszebb. Kora délután beérkezünk a Karasica másik torkolatához (hiszen több is van neki) , majd felevezünk Petrijevci falujához  ahol a májusi napsütésben egy étterem mellett fejezzük be utunkat. Amíg jóllaktok, addig csapatunk megoldja a logisztikát: az autókat lehozzuk a faluba a kiindulási pontról, majd pakolás és irány haza. Várható érkezés Budapestre a késő esti órákban.

A túra 10 fő részvételével indul.

Részvételi díj: 19.900 Ft/fő, amely tartalmazza:

  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést
  • ajándék sütögetős vacsorát

A részvétei díj nem tartalmazza:   

  • az utazást (vidám kisbuszban, korlátozott számban 5.000 Ft/fő)
  • A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni !

Utazás: egyénileg vagy a nagyon vidám kisbuszunkkal

Mielőtt kajakba szállnál, mielőtt velünk tartanál izgalmas kalandjainkra, mielőtt jelentkeznél - kérjük olvasd el figyelmesen az alábbi linken található gondolatainkat a kajakozásról, az outdoor-ról, a tengeri kajakos stílusunkról. Bevállalod?

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.

Drávaköz:
A Drávaköz horvátul Baranjska lesna zaravan, azaz „baranyai löszhát”) a Dráva és a Duna közötti területnek elsősorban a tudományos irodalomban használt megnevezése[forrás?]. Egyéb elnevezései: Drávaszög, Drávazug, Baranyai Hegyalja. Az egykori Magyar Királyságban Dél-Baranya vagy Alsó-Baranya néven is emlegették, mivel a terület a történelmi Baranya vármegye déli részét alkotta. Ma nagyrészt Horvátország északkeleti régióját képezi, egy kisebb területe pedig Magyarországhoz tartozik (Béda-Karapancsa).

A Drávaszög kifejezést ma már főleg a horvátországi terület megnevezésére alkalmazzák, amelyet a Duna-Dráva és a magyar-horvát államhatár ölel át. Tehát a Drávaszög és a Drávaköz ma nem teljesen azonos fogalom! Ez a terület ezenkívül Baranya-háromszög vagy Baranyai háromszög néven is ismert, Horvátországban pedig egyszerűen csak a Baranya (Baranja) névvel jelölik.
A Drávaszögben megtaláljuk a tipikus sztyeppi vegetációra jellemző fajokat, például Bellyén a temetőben előfordul a Horvátországban egyáltalán nem gyakori fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis nigricans), a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum) vagy a törpe mandula (Amygdalus nana).

Nagyvadak nem hiányoznak a területről, így előfordul a szarvas (Cervus elaphus), őz (Capreolus capreolus), vaddisznó (Sus scrofa). A vadmacska (Felis silvestris), a vörös mókus (Sciurus vulgaris) kiemelendő még. A Kopácsi rét egyébként elsősorban gazdag madárvilágáról híres. Mintegy 293 madárfajt figyeltek már meg a területen. Igen fontos élő-, költő-, táplálkozó hely. Rétisas (Haliaetus albicilla) állománya szépen növekszik az utóbbi években. Több fekete gólya (Ciconia nigra) és réti fülesbagoly (Asio flammeus) pár költ a területen. A Kopácsi-rét Európa második legnagyobb ívóterülete, számos halfaj fordul itt elő. A rovarfauna még viszonylag szegényesen van feltárva.
A Drávaszög falvainak többségében a fokozottan védett gyöngybagoly (Tyto alba) is előfordul. Ezen kívül a macskabagoly (Strix aluco), erdei fülesbagoly (Asio otus) és kuvik (Athene noctua) is költ. A védett ragyás futrinka (Carabus cancellatus) Laskó településről is előkerült. Közönséges a meghonosodott bivalykabóca (Stictocephala bisonia). A településeken igen nagy számban fordul elő a nyest (Martes foina).
A Drávaszögben zajló önkéntes fajvédelmi program a gyöngybagolyvédelem.[2]
A Drávaszög élővilágát gazdagítja a löszhátvonulatra jellemző tipikus növényzet is. Ennek részeként számos, Horvátországban csak itt előforduló növényt találtak, ilyenek például a szagtalan rezeda (Reseda inodora), a törpe nőszirom (Iris pumila), és a taréjos búzafű (Agropyron cristatum).


A túrák útvonalát meghatározza az időjárás, valamint a vízállás. A tengerikajak.hu a változtatás jogát fenntartja. A túrán résztvevők kötelesek a túravezetők utasításait betartani.

Ha kérdésed van a túráról, írj nekünk!

{'markers':[{ 'address': 'Nard,Croatia'}],'zoom': 10 }

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!