február 07 - február 21

Teknősles az egyenlítőn - dzsungelek, korallzátonyok Szumátrán

Jelentkezem

Szumátra - Tengeri kajakos, búvárkodós (sznorkel), dzsungelezős csavargás az egyenlítő mentén.

Újra lelépünk a télből a nyárba. Megpattanunk a februári hidegek elől, a szürkét színesre cseréljük, lebarnulunk, utazunk, jókat eszünk, eldobjuk a zoknikat, pulcsikat, kabátokat - flip-flopban táncolunk, búvárkodunk, élünk és fityiszt mutatunk a télnek, az esős Blaha Lujza térnek, a 4-6-osnak, a feltúrt moszkvatérnek. Szökjetek el velünk a világ hatodik legnagyobb szigetére ahol majmokat nézünk, homokon punnyadunk, dzsungelben túrázunk, orángutánokat lesünk, teknősökkel úszunk, korallok között kajakozunk, énekelünk, Bintang sört iszunk… Együtt leszünk – Pajtások – IRÁNY SZUMÁTRA.

 A következő utunk szintén varázslatos helyre vezet. Ismét nagyon távol a bejáratott turistahelyektől, ismét lehetőséget teremtve az igazi felfedezésre.

Szumátra szigete a legnagyobb indonéz sziget. Pontosan középen keresztezi az egyenlítő, ami éghajlatát is meghatározza. Élővilága hihetetlenül gazdag. Őserdői az utolsó menedéket jelentik jó néhány különleges élőlénynek, mint a világ legnagyobb virága a titánbuzogány (a világ legmagasabb és legnagyobb virága), szumátrai tigris, az orángután, szumátrai orrszarvú, szumátrai elefánt, leopárd, ázsiai tapír, valamint számos madár- és pillangófaj, sőt, ezen kívül nincs is olyan hely a földön ahol ezek az állatok egyetlen helyen együtt élnek. Túránk során azért a legtöbb nagyvadat nem tudjuk megfigyelni, de rengeteg hatalmas madárra, pillangóra, majmokra és orángutánra feltétlenül számítunk. A környezeti problémákat sem rejtjük el a szemed elől, a hihetetlen gazdagságú erdőket, közismert, hogy számos emberi tevékenység súlyosan veszélyezteti, elsősorban a pálmaolaj-ültetvények, fakitermelő cégek, sőt maga az állam és a helyiek tudatosságának hiánya is. Azonban az ökoturizmus több helyen is hozzájárult egy-egy terület megőrzéséhez, utolsó nap ellátogatunk egy ilyen központba is a Gunung Leuser Nemzeti Park szélén. Jelenleg ez olyan része a világnak ahol a turizmus csak néhány helyszínre korlátozódik és egyelőre szinte csak jótékony hatása van: segít ráirányítani a helyiek figyelmét a természeti értékekre, többé-kevésbé segít megtanulni értékelni azt. A Nemzeti Park egyik faluja adott otthont annak a programnak amely a kiirtott területekről származó árva, vagy sérült orángutánok rehabilitációját végezte. A felnevelt vagy meggyógyított állatokat fokozatosan visszaengedték az erdőbe új esélyt adva. Jelenleg már más helyeken engedik szabadon őket, de ugyanez a falu maradt az a hely ahol a a világon legnagyobb eséllyel láthatsz orángutánt természetes élőhelyén. A szabadon engedett orángutánok fokozatosan visszavadulnak és összekeverednek a ott élő populáció tagjaival.

A viszonylag közeli Thaiföldhöz képest a viszonyok teljesen mások, itt az ember (egy két helyszíntől eltekintve) csak nagyon ritkán fut össze európaiakkal, vagy a turizmushoz köthető magasabb színvonalú szolgáltatásokkal, ami nehézséget is okozhat neked, de ne feledd, pont ezért megyünk ide! A  kulturális különbség garantált, az utcákon gyakran érezheted hogy mindenki kíváncsian téged néz, mint egy fehér hollót. De de majd meglátod, hogy gyakran te is pont ezt fogod tenni :)

A sziget geológiailag is igen aktív, több vulkán (pl. a működő, hírekből ismert Sinabung) mellett is elhaladunk, a Toba-tó pedig a világ legnagyobb krátertava. Szumátra kultúrája nagyon változatos etnikai, vallási értelemben egyaránt. Legalább 10 nagyobb és számtalan kisebb népcsoport lakja, amely 52 különböző nyelvet beszél, és gyakran előfordul, hogy két szomszédos népcsoport semmilyen rokonságban nincs egymással. A népcsoportok közötti közvetítő és az egész ország hivatalos nyelve az indonéz, ami a sziget középső feléről származik, a maláj nyelv egy helyi változata. Angolul szinte senki sem beszél. Szumátra messze legnagyobb része muszlim és azon belül sem egységes, a belső területeken sok keresztény (pl. Toba-tónál) de hinduk és buddhisták, sőt animisták is előfordulnak. Az összes vallás békésen megfér egymás mellett és elmondható, hogy vallástól függetlenül nagyon nyitott és barátságos emberek, akik nagyon kíváncsiak mindenkire akkor is, ha nem beszélnek közös nyelvet. Az összes népcsoport igyekszik fenntartani a hagyományait, sokan kerülik a nyugati öltözködést, a nők szinte csak kendőben járnak, főleg vidéken gyakran látni hagyományos épületeket, gyakoriak az európai fülnek többnyire nehezen befogadható zenei események, ünnepek.

Ahol a legtöbb időt külső szigeteken töltjük, ahol felváltva állnak muszlim és keresztény falvak, miközben akár hasonló etnikumhoz tartoznak.  A szigetcsoport a híres korallháromszögtől nyugatra a legjelentősebb korallzátony. Egészen egyedülálló, labirintusszerű, hatalmas homokpadok peremét szegélyezik a korallok, a peremen belül pedig hatalmas azúrkék, védett és meleg medencék alakulnak ki ahonnan nem igazán akarsz majd hazajönni.  A korallzátony gazdagságát annak köszönheti, hogy  az Indiai-óceán része ahol az áramlatok bőségesen táplálják, viszont jó pár sziget védi a romboló hullámoktól.

A túra tervezett programja:

első nap: Indulás Budapestről 2018  február 6-án  Kuala Lumpur felé

2. nap: a csapat   megérkezik  Kuala Lumpuron kersztül Medán városába. Reptéri pénzváltás, SIM vásárlás után a város szívében egy szállodában töltjük az éjszakát. 

3. nap:  Korareggel terepjárókkal a sziget túlsó felére Singkilbe megyünk. Hosszú út lesz: utunk felkúszik a hegyek, vulkánok, őserdők közé, tisztes távolságban elhúzunk az éppen most is tüzet okádó Sinabung vulkán mellett. Útközben többször megállunk, bámészkodni, sört venni - egy helyen rálátunk a Toba-tóra is - vagy csak belekóstolni a helyi ételekbe. Az estét egy tradicionális fából készült szállóban töltjük.

4 nap: Hajnalban egy egészen speciális müezzin ébreszt, majd a reggeli palacsinta után irány a szigetek. Kihajózunk kedvenc kis komppunkkal (igazi hagyományos fahajó, csirkékkel, és izgalmas útitársakkal) indonéz tempóban, majd csónakkal folytatjuk utunkat. Érkezés kora délután az apró szigetünkre, a világ végére, ahol nincs is más, mint pálmafák, homok, tenger és a szállásunk. Tudjátok olyan mesés hely, indul a barnulás és a tenger felfedezése.

5-6-7 nap: hajóösszerakás után kajakozás, semmittevés, napimádás , sznorkelezés, homokszemezgetés, felhőnézés, stb. Terveink szerint minden nap felfedezünk egy kis szigetet a közeli csodák közül. Napi evezések 6 - 8 km-es távolságok. De ha többet mennél, ha bírod, akkor határ a csillagos ég. A víz biztonságos, nincs szél, csodás evezős napokat ígér. Nincs idő, nincsenek muszájok, nincs semmi csak Ti és a tenger, korallok, a tenger millió színe, punnyadás a homokban, kagylógyűjtögetés, függőágyban döglődés… Kikapcsolt telefonok. Este közös sörözések, zene, mulatság, barátság – Ahogyan szeretjük.

8-9 nap: kishajóval továbbállunk, egy szomszédos nagyobb szigeten hihetetlen méretű fák között dzsungeltúrázunk helyi vezetőnk segítségével és meglátogatunk egy védett partot ahova napi rendszerességgel járnak ki a tengeri teknősök. Ez az egyik legjelentősebb tengeriteknős-tojásrakóhely egész Szumátra és a Maláj-félsziget környékén, ez is egy homokos tengerpart, de itt már eléd tárul a nyílt óceán. Négy teknősfaj jár ide szaporodni ezért a területet egy alapítvány figyeli és önkéntesekkel őrzi.  Tehát madárles, este teknősles és a szigeten kunyhóban töltjük az éjszakát, másnap újabb hajnali teknősles, majd elmaradhatatlan fürdőzés, búvárkodás és hajózás következő bázisunkra.

9-10 nap: Újabb ismeretlen sziget, felfedezős kajakozásra indulunk újabb ismeretlen zátonyok felé, megkerüljük a szigetet, közben sznorkelezünk, bogarászunk a tengerben. punnyadós kényelmes evezgetés majd visszafekszünk a függőányba.

11 nap: hajó szétszedés, utolsó sznorkelezés majd délután áthajózunk Singkilbe

12. nap: Singkilből a Gunung Leuser Nemzeti Parkba, egy őserdő határán fekvő faluba megyünk kocsival. Az út lesz a leghosszabb autózásunk (kb 10 óra) útközben vulkánokat és apró falvakat, gyümölcspiacot érintünk. Ezen a napon szükséged lesz a türelmedre is!

13. nap: egy orángután leső dzsungeltúra, majd sörözgetős búcsúest.... Reggel felkerekedik csapatunk és helyi vezető támogatásával nekivágunk a dzsungelnek. Terveink és tapasztalataink szerint jó eséllyel lencse végre kaphatsz orángutánt, és egyéb kedves emlősöket.

14: nap: nagyon korai kelés: irány a medáni reptér, ahol megkezdődik hazautunk.

 

Általános tudnivalók:
A túrán helyi jó minőségű  Ladoga advance foldingkajakokat használunk, de lesz nálunk SUP is amiről tökéletesen belelátni a vízbe. Az eszközöket úgy cserélgetjük ahogy neked kényelmes.

Vízum: Nincs. Hivatalos pénznem: indonéz rúpia (IDR) 1 forint kb 50 rúpia amihez  Medanban a reptéren juthatsz hozzá legegyszerűbben, ahova dollárral, euróval érdemes érkezni.

Étkezések: A vízen töltött napokon, napi háromszori étkezés lesz. Reggelire helyi palacsinta lesz. Ebédre, vacsorára ázsiai jellegű rizs, tészta zöldségek, hal vagy ritkán csirkehús különböző kombinációi gyakran csípős szószokkal. A menüt nem mi határozzuk meg, de gyakran főznek halat hiszen világ végi szigeteken járunk. Autózás közben, Singkilben, vagy a nemzeti parkban helyi kifőzdékben tudod hasadat feltölteni, ahol van választék is (nasi goreng, Jupiiii....  :). Ha minőségi kávéfüggő vagy, a szigetekre érdemes magaddal hoznod a hozzávalókat, mert ugyan az országban található a világ legjobb minőségű kávéja is, de más az ízlésük... vagyis nem úgy készítik ahogyan az európaiak szeretik. Távol leszünk a világtól, a szigetekre rizsen kívül sok minden nem jut el, halat ott fognak,  ha egyéb ízekre is vágysz mint amit a sziget adhat akkor mindenképp érdemes bekészíteni nassokat, müzliszeletet, ezt-azt ami az evezés közben is jól jöhet.

Távok: napi 6-8-10 kilométerre számítsatok, de ha bármelyik nap, csak sznorkelezni, vagy csak függőágyban punnyadni van kedved, nem fogunk neheztelni rád, ha viszont több mint 20-30 kilométert akarsz evezni szólj, arra is van lehetőség. Többnyire délelőtt a sziget körül sznorkelezünk mert reggel jobban látni a korallokat, majd ebéd után megyünk evezni, szigeteket kerülgetni.

A szállás: fontos tudni, hogy ez nem luxus út, a hely elsősorban kalandosabb lelkületű utazóknak való. A szállás általában homestayekben és a szigeteken indonéz pálmakunyhókban, helyi anyagokból, hagyományos technikával készült épületekben lesz, amik európai szemmel minimalista, csak a túrakomfort kategóriába esnek: folyóvíz nincs, az ablakokon üveg helyett csak fonott ablaktáblák vannak, a szoba közepén rendszerint közepes minőségű matrac, felette szúnyogháló-baldachin és semmi más. A környéken megszokott módon a vécé kint van, ez egyben "zuhanyzó" is, ahol egy kis vödörrel öntheted vizet a fejedre – Mandi (a vécépapír gyakran elfogy, ha lehet hozz magaddal). A víz nem melegebb, mint a levegő, tehát 27-31 fokos. Minden szálláshelyen két-három ágyas kunyhókban (a teknősszigeten van 4 ágyas szoba is) alszunk, ha valakinek eltérő az igénye, azt felárral tudjuk biztosítani.

Időjárás: Az esős évszak után utazunk, az idő alapvetően napos, viszont éghajlat egyenlítői, így bármikor lehetnek zivatarok,  a 28-32 fokos meleg viszont garantált. Előfordulhat, hogy városban, vagy a dzsungeltúrán kap el az eső, ezért készíts be magadnak egy vékony esődzsekit, de alapvetően a kalapodra lesz szükség.

Szúnyogok, malária, egészség: A szigeteken (ahogyan előző környékbeli túránk helyszínén, Sulawesin és Új-Guineában is) létezik malária (az afrikainál enyhébb változata), de viszonylag kevés a szúnyog. A turisták jelentős része nem szed semmit, a helyiek szerint rég nem volt a környéken beteg, viszont a hely fent maradt a térképen mint enyhén fertőzött terület. Mindenki maga dönt, a környékbeli maláriatörzsek megelőzésére lariam nem, csak malarone és doxycyclin alkalmas.  Tanácsot nem adhatunk, ezért lehetőség szerint mindenki kérdezze meg orvosát, és/vagy keressen fel egy oltóközpontot (http://www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1) ahol felírják a gyógyszert és tanácsot adnak védőoltásokkal kapcsolatban is (kötelező oltás nincs, csak ajánlott, ugyanazok, amik Ázsia déli részein). A szigeteken a szállásokon mindenhol nagyobb palackokból kapunk ivóvizet ahonnan a kulacsainkat is feltölthetjük, de a hazaitól jelentősen eltérő környezetben gyomorfertőtlenítő tabletta mindenképp legyen nálad.

Telefon/internet: Szumátrán a legtöbb helyen hasonló a lefedettség az európaihoz, a szigeteken és a dzsungelben legtöbbször az internet is működik nagyon lassan, de előfordul hogy csak sms-ezni vagy azt sem lehet. A teknősös napon/ éjszakán nem lesz térerő! ( Telkomsel simpati simkártyát Jakartában vagy akár Medanban, vagy Singkilben legegyszerűbb beszerezni. A kártycsomagokat érdemes előre megnézni a telkomsel honlapján, de alapvetően olcsó)

Áram, világítás: fejlámpára mindenképp szükséged lesz, mert éjjel nincs áram és kora hajnali dzsungelbe is megyünk. Telefon, stb töltés: általában este 6 után úgy este 11-ig.

Vásárlás, boltok: Az utolsó valamirevaló bolt Singkilben lesz, a környező szigeteken (a miénken nem) a falvakban vannak ugyan kisebb, harmadik világbeli boltok, de ezekben a csak a legalapvetőbb dolgok (vagy azok sem) találhatók meg, mint: rizs, instant levesek, keksz, furcsa édességek, egy-két konzerv. Sört Medanban érdemes betankolni, akár nagyobb mennyiséget, mert a szálláson nem lesz (muszlim vidék) Azért helyi bintang sört majd megpróbálunk rendelni a közeli keresztény faluból de erre nincs garancia (kb 1500 ft egy doboz).

Pénzváltás: Medan-ban és Singkilben van ATM is, de gyakran üresek, előfordul, hogy az európai kártyát letiltja, ezért jobb ezeket korábban elintézni, az a biztos, ha itthonról eurót, dollárt hozol, akkor azt Medanban tudod rupiára váltani legegyszerűbben.

Ruha, kultúra, egyebek: meleg ruhára SOHA sem lesz szükség, de a helyi szokásokra fontos, hogy tekintettel légy, utcára, sőt templomba ne akarj számukra tiszteletlen, hiányos ruhában menni, az utcán a rövid szoknya, fürdőruha nagyon-nagyon ciki. Indonézia nagyrészt muszlim ország így a városokban a az ő fogalmaik szerint hiányos öltözetű hölgyeket (ha a vállak, térdek, has kilógnak) nem tartják erkölcsösnek. Vallástól függetlenül mások a helyi hagyományok ezért előfordulhat, hogy a nem muszlim részeken is megbámulják, sőt lenézik, akár megjegyzéseket is tesznek annak aki úgy öltözködik! Ezt kérjük vegyétek komolyan! Érdekes, hogy a férfiakon a rövidnadrág is sok helyen  azt jelenti, hogy az illető nem komoly ember, egyszerűen nevetséges. A helyiek ezen kívül tényleg mindent nagyon lazán (sokszor túl lazán) vesznek, tehát a fürdőruha és laza cucc maradjon a szigetekre! A napsütés nagyon erős tud lenni, tehát kalap, naptej (erősebb) vagy hosszú ujjú póló és napszemüveg nagyon fontos lesz. Kajakozás közben a polárszűrős napszemüveg fokozza az élményt, mert sokkal jobban látod a korallokat. A korallok sok esetben élesek, közöttük mindenféle lények élnek, bár alapvető szabály, hogy sosem lépünk rájuk, nem nyúlunk hozzájuk, de felettük úszva is biztonságosabb valami lábbelit használni, ezért ilyesmi feltétlen legyen nálad, ha épp csak kajakozunk, akkor is MINDIG legyen kéznél. Bármikor lehetnek zivatarok ezért vékony esődzsekit is hozz, búvárszemüveg pedig KÖTELEZŐ! Dzsungeltúrázásra is készülj föl: legyen valami valami cipő, vizicipő, túraszandál. stb amiben csúszós, sáros, meredek ösvényeken is jól érzed magad. Néha homokban csoszogunk, máskor patakban gázolunk vagy bokrok között bujkálunk.

A túra részvételi díjja: 1450 euro, ami tartalmazza az összes szállást és az étkezést a külső szigeteken (az étkezést csak ott mert azután a fő szigeten helyi éttermekben warungokban eszünk), taxit, autózást, hajókat, motorcsónakot, kajakkölcsönzést, felszerelést, mindkét nemzeti parki belépőt, helyi dzsungeltúravezetőket, idegenforgalmi adót, tolmácsolást a szükséges esetekben.

Az ár nem tartalmazza: a repjegyet. Az étkezéseket a külső szigeteken kívül (pl: amikor reptéren, vagy autózás közben vagy Singkilben egyéb helyen megállunk valahol enni, valamint a dzsungelfaluban)- ez összesen kb 10.000 ft-nak megfelelő rúpiát jelent - de akkor már sokat ettél, drágán:)

A túrán való részvétel feltétele:  hogy a repülőn csomagként magaddal kell hoznod  a kb 25 kilós nagy hátizsáknak látszó, összecsukható expedíciós kajakot amit a reptéren kapsz meg. Olyan légitársasággal megyünk Kuala Lumpurig amelyiknél 30 kiló a súlyhatár, tehát a feladott csomagodba maximum 5 kilo saját dolog kerülhet, a többi csak kézipoggyászként utazik. Jakarta után a saját csomagodtól függően, átszámítva 5- 10 ezer forint közötti összeget kell túlsúlyra fizetned. A  csomagot sehol, Medan után sem kell cipelned: taxi, hajó, motorcsónak fogja vinni, az átpakolásokban pedig mindig segítünk. Tapasztalatból tudjuk, hogy trópusi országba szinte csak a kézipoggyász elegendő és a pakolási korlát általában nem okoz nehézséget. Fontos, hogy lélekben készülj fel arra, hogy nem a szomszédba ugrunk át egy sörre. A kontinensek közötti utazáskor a reptéri átszállási idők is hosszúak, nem lehet/szabad őket kicentizni. Egy ilyen repülőút még a rutinos utazóknak, a legjobb csatlakozások mellett is sok türelmet igényel, de cserébe egészen biztosak vagyunk benne, hogy életre szóló élményt kapsz.

Szemléletmód: túráinkon megpróbálunk minél kisebb hatással lenni a környezetünkre, természetre és ezt a szemléletet igyekszünk nektek is átadni. A világon mindenütt probléma a szemét elhelyezése, különösen az olyan fejlődő országokban mint Indonézia. A világ legtöbb folyóján és a tengereken is egyre gyakrabban úsznak az oda nem való dolgok a PET palacktól a hajóroncsokig. A korallzátonyok különösen érzékenyek és ezt sem a turisták, sem a helyiek nem kezelik jól. Kérjük próbálj minél kevesebb szemétté váló dolgot magaddal hozni. Kaját ott kapunk, ivóvízhez elég egy palack amit ott töltögethetsz és végül vissza is tudod vinni a városig. Ha lehet, az új búvárszemüvegedet se ott csomagold ki és a tusfürdőd mindenképp lebomló legyen. Naptej legyen nálad, de ez is rossz hatással van a korallra, sokszor e helyett is jobban jársz valami hosszú ujjú pólóval. A korallok megközelítése is odafigyelést igényel, mert törékenyek, erről a túravezetők sokat fognak beszélni.

Váratlan dolgok: Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A helyi emberek közvetlenek és nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a hajónk, autónk késik egy órát, vagy nem tervezett hajóval megyünk a szigetekre, de ezekre a túravezetők fel vannak készülve, és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Fontos, hogy többen leszünk, többen fogunk dönteni, előfordulhat, hogy kívánságod kisebbségben marad. Kritikus esetekben a végső döntést mindig a túravezetők hozzák meg. Kérjük, erre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!! Az időjárás is módosíthatja a terveinket, folyamatosan figyelni fogjuk az előrejelzéseket, de lehetséges, hogy nagyobb hullámzás is módosítja az útvonalunkat.

Mielőtt kajakba szállnál, mielőtt velünk tartanál izgalmas kalandjainkra, mielőtt jelentkeznél - kérjük olvasd el figyelmesen az alábbi linken található gondolatainkat a kajakozásról, az outdoor-ról, a tengeri kajakos stílusunkról. Bevállalod?

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.


A túrát Magyarkúti Gergely és Tuboly Ádám vezeti

* A szabad helyek száma tájékoztató jellegű információ. A helyek számáról, pontos információkért keress minket írásban vagy telefonon.

l38CseLcilI

{'markers':[{ 'address': 'singkil, indonesia'}],'zoom': 6 }

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!