február 22 - március 08

Új-Guinea - Raja Ampat - A Pápua paradicsom

Jelentkezem

Új-Guinea, Raja Ampat a pápua paradicsom


2018. február 22. - március 8.

Korlátozott létszám (min 8, max 10 fő)

Kajakos, búvárkodós nyaralás a télben.

Helyszín: Új-Guinea szigete/ Indonézia, Nyugat-Pápua tartomány

Pajtások az idei nagy utazás életünk talán legizgalmasabb kalandja lesz. Belecsapunk a lecsóba, húzunk egy lapot 19-re és elhúzunk a világ nagyon másik oldalára. Pápua. Ha csak kimondjuk, már akkor is beleborzong a bőrünk. És bizony kaland lesz a javából, mert olyan helyekre viszünk benneteket, olyan élmények várnak ránk, amelyeket szívesen mesélünk majd a térdünkön ücsörgő unokáinknak. Mert nem rossz dolog a világ talán legszebb korallzátonyai között búvárkodni, rájákkal úszni, hajnalban paradicsommadarakat lesni, dzsungelben csavarogni, kuszkuszokat fotózni, vagy punnyadni egy kókuszligetben az egyenlítő másik oldalán.

Pápua - A kaland

Következő utunkról túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világ egyik legvarázslatosabb helyére vezet. Biológusok, antropológusok, utazók vágyálma egyszer eljutni ebbe a paradicsomba. A világ leggazdagabb korallzátonyain kajakozunk, tényleg csak egy karnyújtásnyira a több mint 600-féle koralltól, teknősöktől, sétálócápáktól, ördögrájáktól, elképzelhetetlen színű és formájú halaktól, és még ki tudja miféle lényektől. És ha ez nem lenne elég, a tengert olyan dzsungelek övezik, amelyekhez még a nagy afrikai és ázsiai utazók sem szoktak hozzá: az amazóniai után a világon itt a legnagyobb a szárazföldi fajgazdagság, a víz alatt pedig nincs a földön gazdagabb. A fák ágain az erszényes kuszkuszok, kakaduk, és a világ talán legérdekesebb madarai, a paradicsommadarak ugrálnak. Az már csak hab a tortán, hogy hatalmas, orchideákkal borított függőleges mészkőszirtek labirintusa teszi az élményt még lenyűgözőbbé.

Új-Guinea a világ második legnagyobb szigete, eddigi legtávolabbi úticélunk kulturálisan, földrajzilag és ökológiailag is elkülönül Ázsiától. A Wallace és Lydekker vonalaktól keletre járunk, a két biológus által kijelölt vonal két világot választ el egymástól, állat és növénytani szempontok alapján. Darwinnal hasonló időben Alfred Russel Wallace ezen a helyen vont le olyan következtetéseket, amilyeneket Darwin Galápagos-szigeteken, ezzel gyökeresen megváltoztatva a biológiáról kialakított addigi nézeteinket. A földtörténet során az ausztrál-antarktiszi és új-guineai ökológiai zóna, valamint az eurázsiai ökoszisztéma egymástól távol fejlődött évmilliókon át, majd a kontinensek vándorlása során újra egészen közel került egymáshoz az indonéz szigetvilágban, ahol a közelség ellenére a fajok csak nagyon kis része döntött úgy, hogy átlépi a határt. Új-Guineában eredetileg ezért nincsenek macskafélék, szarvasok, majmok, sőt semmilyen röpképtelen emlős, ami ne lenne erszényes, vagy tojás rakó, helyettük kúszókenguruk, erszényespelék, kuszkuszok és bandikutok vannak. A madaraknak alig akad ellensége, így a nagy jólétben egyesek egészen extrém szokásokat és külsőt vettek fel: a harminckilenc paradicsommadár fajnak nem csak megjelenése, hanem udvarlási szokása is régóta tartja tátva az ornitológusok száját. A víz alatti világ nem különül el olyan élesen a világ többi részétől, azonban a fajgazdagság feltételei sehol sem ennyire jók mint itt a táplálékban gazdag áramlatok közelében, mégis rengeteg sziget védelmében, sekély öblökben az egyenlítő vonalán.

A térség természeti értékei világviszonylatban is szerencsések, a kíváncsi utazó még hatalmas érintetlen erdőket, viszonylag kevés várost és turistát lát. Új-Guinea kulturális és nyelvi szempontból is rendkívül színes, legalább 850 - szinte törzsenként más - nyelvet beszélnek. Úticélunk az Indonéziához tartozó nyugati pápuaföld legnyugatibb szigetcsoportja: Raja Ampat; itt is több helyi nyelv létezik, amelyek természetesen keverednek az iskolai oktatás nyelvével, az indonézzel. Az itteniek szinte csak halászatból élnek, csendes kis falvakban laknak, nem esznek embert, nem járnak törzsi díszben és elsősorban keresztények.

Kajakos útvonalunk a környék talán legjobb, sokszor egészen eltérő karakterű sznorkelező-helyeit, korall-zátonyait köti össze, tehát a túrán ugyanolyan hangsúlyt kap a sznorkelezés mint a kajakozás. Utunk során ugyanazon a hegyen lessük meg a vörös paradicsommadarat ahol a nagy tudós, Alfred Russel Wallace először lejegyezte, ugyanannak a dzsungelnek a hangjaira ébredünk ezekben a pálmakunyhókban. A szállásaink mindig közvetlenül egy korallzátony mellett lesznek, így amikor csak kedvünk szottyan, rácsodálkozhatunk a víz alatti színes, nyüzsgő világra, ebéd után, reggeli előtt, fel a maszkot, uszonyt és irány a bohóchalak világa.

Az expedíció programja:

1. nap :
Találkozás a repülőtéren 16:00 kor, majd repülés Dohán keresztül Jakartába.

2. nap :
Sok-sok mozizás után másnap délután érünk Jakartába ahonnan még aznap este a Garuda air-rel folytatjuk az utat: Makassaron keresztül Sorong felé kirepülünk Ázsiából.

3. nap
több mint 13 ezer kilométeres utazás után kora reggel megérkezünk Sorong "hihetetlenül izgalmas" városába. Kis taxizás (szakadt mikrobusz indonéz módra) és városnézés, kultúrsokk-kiheverés és egy csomó pápua kézfogás és közös fotó, kalandos sörbeszerzés után indul a hajók a szigetek felé. Két-három órás hajóút közben, bambulás, repülőhalak és kicsit kileshetünk a végtelen Csendes-óceánra is. . A nagy hajóról átszállunk egy kis motorcsónakba, innen már pápua barátainkkal folytatjuk az utat, irány a szállás, ahol beköltözünk a pálmakunyhóinkba és vár a pápua vacsora. Csavargás a melegben, akklimatizálódunk, első felejthetetlen pillantás a korallokra és garantáltan nem eszünk embert…

4. nap
ezen a napon hajószerelés, észheztérés, fürdés, ámulás-bámulás, sznorkelezés lesz. Ha időnk engedi egy naplementés szerelmes evezéssel nyitjuk meg túránkat. Este ismerkedési est… megismerkedünk a szigeten élő éjszakai állatkákkal, denevérekkel, sétálócápákkal, kuszkuszokkal és a helyi sörökkel.

5. nap
a mai nap a zátonyolás és könnyű dzsungeltúra jegyében zajlik. Apálykor egy közeli homokzátony körüli evezés, sznorkelezés, este dzsungeltúra: felmászunk a sziget tetejére, ahonnan több távoli szigetre látunk rá. A nap során napozunk, homokos zátonyokon punnyadunk , bogarászunk a vízben, halakkal pacsizunk. Az út során jó eséllyel összefuthatunk kuszkusszal, paradicsom-jégmadárral, és lenyűgöző ízeltlábúakkal…

6. nap
Reggeli sznorkelezés után dagálykor körbeevezzük a szigetünket a táv 10 km, közben is többször sznorkelezünk, hiszen szinte végig korallok között haladunk. A szomszéd sziget mellett is elhaladunk, itt egy pici falu is van, így kicsit bepillanthatunk a helyiek életbe.

7. nap
egész napos kirándulás motorcsónakkal az ördögájákhoz (tavaly ráják helyett bálnákat láttunk :)) és egy kb 80 kilométerre lévő mesebeli szigetre, ott kis sznorkelezés után felmászunk a hegyre és gyönyörködünk a türkizkék lagúnában. Itt közösen eldöntjük, hogy soha nem térünk haza…

8. nap
7-8 kilométer áll előttünk, átevezünk újabb paradicsomi homestay-ünkbe, és útközben sznorkelezünk, és hallgatjuk a dzsungel fura hangjait a part közelében. Elérünk egy nagyobb szigetet, ami jóval nagyobb, mint az eddigiek, ezért az erdők is láthatóan, hallhatóan gazdagabbak.

9. nap
egy nagyobb, kivételesen tiszta vizű mangrove-mocsáron keresztül körbeevezzük a homestay szigetét (10 km), és benézünk pár kisebb mészkősziklás öbölbe is. Ezek a a helyek kesze-kusza kis öblök, ahol minden kis bejárat titkot tartogat. A tenger számtalan színes bigyót, izét rejt… természetesen lesz nálunk határozó, ami elég jó játék felfedezni, felfedezni és felfedezni.

10. nap
rövidebb evezés az első homokos partig, útközben korallzátonyos partokat érintve. Punnyadós, semmittevős, sznorkelezős lógás az egyenlítő peremén.

11. nap
nagyon korai kelés után, még sötétben elindulunk a dzsungelbe, ahol garantált, hogy kakadukat, papagájokat, szarvcsőrű madarakat látunk, furcsa hangokat hallunk, és ha szerencsések vagyunk, a vörös paradicsommadár násztáncát is megfigyeljük. Ezután kajakokkal nagyobb szigetek felé vesszük az irányt, a szigeteken apró falvak, helyi halászok okoznak kulturális élményt. Ismét sznorkelezünk, punnyadunk a világ egyik legszebb zátonyán, majd vacsorával várnak minket az utolsó szállásunkon.  A táv 7-8 kilométer lesz

12. nap
Beevezünk egy titkos, folyószerű lagúnába, hosszan a dzsungel közepébe, ámulunk a víz kékjén, csodálkozunk a hangokon. Ez pont az a hely ahol Wallace először látott paradicsommadarat. Délután az ellenkező irányban fedezünk fel apró szigeteket, sziklás partokat. Legutóbb ezen a környéken láttuk a legtöbb delfint, naponta többször.

13. nap
délelőtt sznorkelezés, majd rövid sírás után elbúcsúzunk a paradicsomtól. Motorcsónakkal a nagy hajóhoz, komppal Sorongba megyünk, végül rövid, de felejthetetlen taxizás után a Hotel Meridienben kötünk ki, egy esti városi élménygyüjtés után itt töltjük az éjszakát.

14 - 15. nap
utolsó pápua reggeli, majd délelőtt indul a gép Jakarta felé.
Onnan 0:01-kor indulunk tovább Dohába, majd átszállás után 10:25-kor száll le a gép Budapesten.

Általános tudnivalók:
vízum már nincs, hivatalos pénznem: indonéz rúpia (IDR) 1 forint kb 50 rúpia amihez Jakartában a reptéren juthatsz hozzá legegyszerűbben, ahova dollárral, euróval érdemes érkezni. Megbízható  ATM nem lesz.

Étkezések:
A vízen töltött napokon, napi háromszori étkezés lesz. Reggelire helyi fánk, banán, sült banán. Ebédre, vacsorára ázsiai jellegű rizs, zöldségek, hal vagy csirkehús különböző kombinációi. A menüt nem mi határozzuk meg, de  finomakat főznek, annak ellenére, hogy a világ végén járunk. Jakartában, Sorongban helyi kifőzdékben tudod hasadat feltölteni. A szigeteken valahogy nem tanultak meg kávét főzni, nincs is kávéfőzőjük , csak forró víz és valami fura kávé, ezért ha erre érzékeny vagy, akkor készítsd be a hozzávalókat. Az országban európai jellegű ételek nincsenek a kenyér és tejtermékek nem léteznek. Ha többre vágysz mint a mit a sziget adhat akkor mindenképp készíts be magadnak, nassokat müzlit, ezt-azt.

Távok: két nap lesz, amikor 10-12 kilométert teszünk meg, a többi napon 6-8 kilométerre számítsatok, de ha bármelyik nap, bárkinek csak sznorkelezni, vagy csak függőágyban punnyadni van kedve, nem fogunk neheztelni rá, ha viszont valaki több mint 20 kilométert akar evezni, arra is van lehetőség. Alapvetően délelőtt a sznorkelezésé a fő szerep és délután kajakozunk, ami a dagály az időjárás és a kedvünk függvényében változhat.

A szállás:  igazi pápua pálmakunyhó, helyi anyagokból, hagyományos technikával készült épületek, ennek megfelelően európai szemmel maximum csak a túrakomfort kategóriába esnek. Előfordult, hogy a tetőn erszényes pele mászkált (nagyon aranyos :) ) Az ablakokon üveg helyett csak fonott ablaktáblák vannak, a szoba közepén matrac, felette szúnyogháló-baldachin. A környéken megszokott módon a vécé kint van, külön kunyhóban ez egyben "zuhanyzó" is, ahol egy kis vödörrel önthetünk vizet a fejünkre – Mandi. A víz nem melegebb, mint a levegő, tehát 27-31 fokos. Utolsó éjjel légkondis, európai szinten átlagos szállodában alszunk ami segít felkészülni a repülőútra. Minden szálláshelyen két-három ágyas kunyhókban alszunk, ha valakinek eltérő az igénye, azt felárral tudjuk biztosítani.


Időjárás: Sok-sok napsütésre készülj! A környéken nincs esős, vagy sokkal esősebb évszak, viszont az éghajlat egyenlítői, így bármikor lehetnek zivatarok, egy-egy esősebb nap. A helyiek szerint sosem esik egész nap, és egy esős napot rendszerint sok napsütéses követ. Az eső nem igazán zavaró, mert többnyire éjjel esik, és amúgy is olyan meleg, hogy többnyire nincs értelme esőkabátot venni, még jól is esik. Mégis előfordulhat, hogy városban, vagy a dzsungeltúrán kap el az eső, így ha  extrém fázós vagy, készíts be  magadnak egy vékony esődzsekit.

Szúnyogok, malária, egészség: egész Új-Guineában (ahogyan előző környékbeli túránk helyszínén, Sulawesi egyes részein is) létezik malária (az afrikainál jóval enyhébb változata), így Raja Ampaton is, viszont  mi a külső szigetekre megyünk, ezért ott viszonylag kevés a szúnyog, ennek ellenére megelőzésképpen ajánlott  gyógyszer szedése (hiszen védőoltás nincs). A turisták jelentős része nem szed semmit, de közöttük ritkán ugyan, de előfordultak megbetegedések. Mindenki maga dönt, de szerintünk jobb az óvatosság, a környékbeli maláriatörzsek megelőzésére lariam nem, csak malarone és doxycyclin alkalmas. Mi a túrán szedünk gyógyszert, de tanácsot nem adhatunk, ezért lehetőség szerint mindenki kérdezze meg orvosát, és/vagy keressen fel egy oltóközpontot (http://www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1) ahol felírják a gyógyszert és tanácsot adnak védőoltásokkal kapcsolatban is (kötelező oltás nincs, csak ajánlott, ugyanazok amik Ázsia déli részein). A szállásokon mindenhol nagyobb palackokból kapunk ivóvizet ahonnan a kulacsainkat is feltölthetjük, de a hazaitól jelentősen eltérő környezetben gyomorfertőtlenítő tabletta esetleg jól jöhet.
Telefon/internet: van valamilyen térerő, legtöbbször az internet is működik nagyon lassan, de előfordul hogy csak sms-ezni lehet. ( Telkomsel simpati simkártyát Jakartában vagy akár Sorongban legegyszerűbb beszerezni. A kártycsomagokat érdemes előre megnézni a telkomsel honlapján, de alapvetően olcsó)

Áram, világítás, fejlámpára szükséged lesz, mert éjjel nincs mindig áram és korahajnali dzsungelbe is megyünk. Telefon, stb töltés: általában este 6 után úgy este 11-ig

Vásárlás, boltok: Az utolsó valamirevaló bolt Sorongban lesz. A szigeteken a falvakban vannak ugyan kisebb, harmadik világbeli boltok, de ezekben a csak a legalapvetőbb dolgok (vagy azok sem) találhatók meg, mint: rizs, instant levesek, keksz, furcsa édességek, egy-két konzerv. Sört Sorongban érdemes betankolni, akár nagyobb mennyiséget mert a szálláson drága és nincs mindig elegendő (kb 1000ft egy doboz). 

Pénzváltás: Sorong-ban van ATM is, de gyakran üresek, előfordul hogy az európai kártyát letiltja, ezért jobb ezeket korábban elintézni , az a biztos, ha még Jakartában vagy itthon hozzájutsz a megfelelő összeghez. (ha itthonról eurót, dollárt hozol, akkor azt Jakartában tudod rupiára váltani legegyszerűbben)

Ruha, kultúra, egyebek: meleg ruhára SOHA sem lesz szükség, de a helyi szokásokra fontos, hogy tekintettel légy, tehát a sorongi mecsetbe, vagy templomba ne akarj számukra tiszteletlen, hiányos ruhában bemenni, az utcán a fürdőruha nagyon-nagyon ciki. Indonézia nagyrészt muszlim ország így a városokban a hiányos öltözetű hölgyeket a (ha a vállak, térdek, has kilógnak) általában megbámulják, sőt nagyon lenézik, akár megjegyzéseket is tesznek. Új-Guinea elsősorban keresztény, a külső szigeteken pedig csak keresztény, titokban animista szokásokkal. Nemrégen még ők is hiányosan öltöztek, és a turistákhoz is hozzászoktak, így ott nem kell másképp öltözni, mint akár itthon, de fontos, hogy a falvakban ott se fürdőruhában flangálj! A napsütés nagyon erős tud lenni, tehát kalap, naptej(erősebb) vagy hosszú ujjú póló és napszemüveg fontos lesz. Kajakozás közben a polárszűrős napszemüveg fokozza az élményt, mert sokkal jobban látod a korallokat.  A korallok sok esetben élesek, közöttük mindenféle lények élnek, bár alapvető szabály, hogy sosem lépünk rájuk, nem nyúlunk hozzájuk, de felettük úszva is biztonságosabb valami lábbelit használni, ezért ilyesmi feltétlen legyen nálad, ha épp csak kajakozunk akkor is MINDIG legyen kéznél. A búvárszemüveg pedig KÖTELEZŐ!

Szemléletmód: túráinkon megpróbálunk minél kisebb hatással lenni a környezetünkre, természetre és ezt a szemléletet igyekszünk nektek is átadni. A világon mindenütt probléma a szemét elhelyezése, különösen az olyan fejlődő országokban mint Indonézia. A világ legtöbb folyóján és a tengereken is egyre gyakrabban úsznak az oda nem való dolgok a PET palacktól a hajóroncsokig. A korallzátonyok különösen érzékenyek és ezt sem a turisták, sem a helyiek nem kezelik jól. Kérjük próbálj minél kevesebb szemétté váló dolgot magaddal hozni. Kaját ott kapunk, ivóvízhez elég egy palack amit ott töltögethetsz és végül vissza is tudod vinni a városig. Ha lehet, az új búvár-szemüvegedet se ott csomagold ki és a tusfürdőd mindenképp lebomló legyen. Naptej legyen nálad, de ez is rossz hatással van a korallra, sokszor e helyett is jobban jársz valami hosszú ujjú világos pólóval. A korallok megközelítése is odafigyelést igényel, mert törékenyek, erről a túravezetők sokat fognak beszélni.

Váratlan dolgok:
Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A helyi
 emberek nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a motorcsónakunk késik egy órát, vagy egy másik hajóval megyünk a főszigetre, ezekre a túravezetők fel vannak készülve, és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Fontos, hogy többen leszünk, többen fogunk dönteni, előfordulhat, hogy kívánságod kisebbségben marad. Kritikus esetekben a végső döntést mindig a túravezetők hozzák meg. Kérjük, erre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!! Az időjárás is módosíthatja a terveinket, folyamatosan figyelni fogjuk az előrejelzéseket, de lehetséges, hogy nagyobb hullámzás esetén a távoli mesebeli szigetre egy másik nap megyünk motorcsónakkal, de ez a kajakos útvonalunkat nem fogja befolyásolni.

A túrát  Magyarkúti Gergely és Tuboly Ádám vezeti.

Részvételi díj:
A részvételi díj a programleírásokban szereplő szolgáltatásokat tartalmazza, és személyenként értendő.
A túra részvételi díja:1590 Euro (Az árfolyamok jelentős változása esetén  a részvételi díj arányos változtatásának jogát fenntartjuk)

A részvételi díj tartalmazza:
- a vízen töltött napokon az összes étkezést (reggeli, ebéd, vacsora) - az összes szállás díját Indonéziában (2-3 fős kunyhókban, autentikus pálma Guesthouse-okban, utolsó nap szállodában) - az összes helyközi utazás (beleértve a taxit is) díját Új-Guineában - az összes transzfer díját - az idegenforgalmi adót (ez nem egyezik meg a parki belépővel) - professzionális túravezetést - profi folding kajak hajók bérleti díját - teljes kajakfelszerelést (evezők, hullámköpeny, mentőmellény, vízhatlan zsák stb.) - magyar nyelvű idegenvezetést az összes helyszínen - tolmácsolást az összes szükséges esetben és egy egész napos hajókirándulást.

A részvételi díj nem tartalmazza:
- repülőjegyet, csomagfóliázást, utazást Sorong városáig (kb 200 ezer HUF Jakartáig , + Jakarta-Sorong kb 95 ezer HUF, 2017 májusi adat) a túlsúlydíjat Jakarta Sorong között (kb 5- 10,000 HUF nagyságrendileg) ,  belépési engedélyt a Nemzeti Parkba  1 000 000 IDR (ez nagyjából 21 000 forintnak felel meg)- étkezéseket a nem vízen töltött napokon (ez max két étkezést jelent Sorongban, a Meridienben lesz bőséges reggeli)

A túrán való részvétel feltétele, hogy a repülőn csomagként magaddal kell hoznod  a kb 25 kilós összecsukható expedíciós kajakot amit a reptéren kapsz meg. Olyan légitársasággal megyünk Jakartáig ahol 30 kiló a súlyhatár, tehát a feladott csomagodba maximum 5 kg saját dolog kerülhet, a többi csak kézipoggyászként utazik. Jakarta után a saját csomagodtól függően, átszámítva 5- 10 ezer forint közötti összeget kell túlsúlyra fizetned. A  csomagot sehol, Sorong után sem kell igazán cipelned: taxi, hajó, motorcsónak fogja vinni, az átpakolásokban pedig mindig segítünk. Tapasztalatból tudjuk, hogy trópusi országba szinte csak a kézipoggyász elegendő és a pakolási korlát általában nem okoz nehézséget. Fontos, hogy lélekben készülj fel arra, hogy nem a szomszédba ugrunk át egy sörre. A kontinensek közötti utazáskor a reptéri átszállási idők is hosszúak, nem lehet/szabad őket kicentizni. Az oda-vissza 28 000 km repülőút még a rutinos utazóknak, a legjobb csatlakozások mellett is sok türelmet igényel, de cserébe egészen biztosak vagyunk benne, hogy életre szóló élményt kapsz.

Mielőtt kajakba szállnál, mielőtt velünk tartanál izgalmas kalandjainkra, mielőtt jelentkeznél - kérjük olvasd el figyelmesen az alábbi linken található gondolatainkat a kajakozásról, az outdoor-ról, a tengeri kajakos stílusunkról. Bevállalod?

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.
A túra programjában meghirdetett időpontokat, szálláshelyeket és költségeket a lehető legpontosabban igyekeztünk megadni, azonban nem várt vagy előre nem látható események is befolyásolhatják mindezeket, ezért a túra összes részletének változtatási jogát fenntartjuk.

Ha kérdésed van a túráról, írj nekünk!

* A szabad helyek száma tájékoztató jellegű információ. A helyek számáról, pontos információkért keress minket írásban vagy telefonon.

 

P680LMg2NL4

P680LMg2NL4

{'markers':[{ 'address': 'sorong, indonesia'}],'zoom': 6 }

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!