június 15 - június 18

Moldva - Bohém kaland, Cesky Krumlov és Cseh sörök

Jelentkezem

Moldva, Český Krumlov - Sörök, Hermelin, Utopenec

Helyszín: Moldva folyó / Vltava / Csehország
Időpont: 2017. június 15-18.

Találkozó: A velünk utazóknak találka június. 15 - én a délelőtti órákban a Római parton, az egyénileg utazókkal találka az esti órákban a borsovi kempingben.

Szállás: jól felszerelt kempingek
Utazás: Egyénileg, vagy a Vidám Kisbuszban.

A programról:
Vannak helyek, ahová az embernek el kell mennie. Ilyen Český Krumlov és a Moldva (Vltava). Nem Robinsonok, nem magányos kalandorok, az egyedüllétet kedvelők Mekkája, de ha egy komoly kulturális fröccsre vágysz, meghintve egy vízi vidámpark minden játszóterével, akkor ne habozz, irány a barna sörök, a Becherovka, és a Fernet hazája: Csehország.
A festői Moldva folyót felduzzasztották, így lehetővé téve a vízitúrázás minden válfaját a folyón. A hajók, amikkel közlekednek rajta, gyakorlatilag az összes kézzel hajtott vízi járgány tárházát kimerítik a kenuktól a nagy raftokig. Mi természetesen tengeri kajakokkal vágunk neki az útnak! A folyó tele van apró surrantókkal, gátakkal, ahol erre kialakított csúszdákon lehet közlekedni, megúszva az átemelést! Ha jártál már vidámparkban, és próbáltad a vízi csúszdát, akkor nem lesz ismeretlen az érzés.
Fontos tudnotok, hogy a folyó nagyon biztonságos, tengeri kajakokkal is kényelmesen járható!

Első nap nekivágunk és utazunk, zenézünk, majd a kora esti órákba Borsovba érünk, ahol egy érkezős partit csapunk és idézgetünk nagy kedvencünkből, egy derék katona életéből...Okkultista szakácsok és kutyaszelídítők előnyben...
Második nap: A túra a Vissy Brod-i kempngből indul, majd Rozemberk városán keresztül kajakozunk Cesky Krumlow felé. Természetesen nem a sebességé és a kilométereké lesz a főszerep, hanem a… tájé, apró kocsmáké, a söré… A folyót elég gyakran szegélyezik apró, hangulat-karbantartó egységek, kiszuperált cirkuszi kocsik, apró Cseh bohémtanyák, ahol természetesen a sörök mellett mindenhol kapni lehet hermelint és utopenec-et  is . Ezt a morbid elnevezésű sörkísérőt,  (jelentése vízbe fúlt…) a cseh sörözőkben, a pulton fekvő hatalmas befőttesüvegekből halásszák elő. A csehek eredetileg spekácky nevű kolbászból készítik. A másik kedvencünk:a hermelin, amely egy becsületes cseh sajt neve. Ez egy sajtszendvics, melyet hermelinpenészes camembert sajtból (nem érett) készítenek. A félbevágott sajtba zúzott fokhagymát és bazsalikomot tesznek, majd megsózzák, olajban pácolják 3-4 napig, majd ecetes paprikákat  tesznek bele. Karakteres ízű finomságos, nem társasági sajt, a fokhagyma-bazsalikom-paprika combo brutális illatfelhője miatt célszerű este és magányosan fogyasztani… hát majd messzebb rakjuk a sátrakat.  Az esti táborunk Rozmberk alatti erdőkben lesz.
A harmadik napon a kultúráé és a gasztronómiáé lesz a főszerep. Irány Cesky Krumlov óvárosa, és az apró fogadók, sörözök. Itt pár órát töltünk el, majd a délutáni órákban továbbállunk.
A negyedik napon evezünk Borsov városa felé, út közben, hatalmas sziklafalak mentén kajakozunk, fenyvesek és az elmaradhatatlan csúzdák. Borsovba érve  utunk véget ér. Az esti órákban hazafelé vesszük az irányt, búcsúzva a Moldvától.
Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Kinek ajánljuk: sörivóknak, vidámparklájkolóknak, időutazóknak.

Nehézség: a folyón, csúszdákon, átereszeken lehet lecsúszni, itt némi odafigyelést igényel a dolog, de bárki számára teljesíthető a feladat.

Részvételi díj: 44.900 Ft/fő, amely tartalmazza:

  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést

A részvétei díj nem tartalmazza:   

  • az étkezéseket
  • szállásdíjat (kb. 12 €/fő/éj)
  • az utazást (vidám kisbuszban, korlátozott számban 14.900 Ft/fő)

 

Mielőtt kajakba szállnál, mielőtt velünk tartanál izgalmas kalandjainkra, mielőtt jelentkeznél - kérjük olvasd el figyelmesen az alábbi linken található gondolatainkat a kajakozásról, az outdoor-ról, a tengeri kajakos stílusunkról. Bevállalod?

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.


Ceský Krumlov (németül: Krumau an der Moldau vagy Böhmisch Krumau, latinul: Crumlaw) város dél-Csehországban, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján. Történelmi negyedét az UNESCO 1992. december 13-án a Világörökség részének nyilvánította. Neve az ónémet Krumme Aue, magyarul görbe mező kifejezésből származik

Története
A környéken már a kőkorban is éltek emberek. A bronzkorban már nagyobb település volt itt, i. e. 400 körül pedig kelta város volt. A szlávok i. sz. 6. században érkeztek.
A korai középkorban több cseh család birtokában is volt (Slavníkovci, Pøemyslovci, Vítkovci). Jelentősége a Moldva partján futó kereskedelmi útvonal kiépülésével nőtt meg. A várat 1250 előtt kezdték építeni a Vítkovciak (Witigonen), majd amikor a család 1302-ben kihalt, rokonaik a Rosenbergek (Ro¾mberk) örökölték a birtokot. A gazdag Rosenberg család uralkodásával a város virágzásnak indult, a 16. századra már fényes reneszánsz város és kastély volt. Ekkoriban a család a cseh arisztokrácia és értelmiség megbecsült és nagyhatalmú tagja volt, több magas pozíciót is betöltöttek.

A Rosenbergek egészen 1601-ig birtokolták a várost, ekkor a felhalmozott adósságok miatt kénytelenek voltak eladni Rudolf magyar királynak, aki II. Rudolf néven német-római császárként is uralkodott. 1622-ben nagybátyja, II. Ferdinánd osztrák főherceg az Eggenbergeknek ajándékozta a várost, a harmincéves háborúban nyújtott katonai segítségért cserébe. 1719-ben az Eggenberg család is kihalt, őket a házasság révén rokon Schwarzenbergek követték, akik egészen a második világháborúig birtkokloták a várat. Ők és korábban az Eggenbergek is komoly fejlesztésekbe kezdtek, a 18. század elejére a kastély modern és fényűző volt, az átépíteséknél a bécsi udvart vették mintául.

A 19. századra a város jelentősége csökkent, új építkezésekbe nem nagyon fogtak, ennek köszönhetően a hely megőrizte reneszánsz-barokk karakterét. A városban és környékén ekkor több vízimalom működött, a század vége felé pedig egy grafitbányát is nyitottak.

1918. október 28-án a Csehszlovákia kikiáltásakor a zömmel németek lakta város csatlakozott az önálló dél-csehországi német megyéhez, amely Böhmerwaldgau néven Ausztriához szeretett volna tartozni. Egy hónappal később a csehszlovák csapatok bevonultak a városba. 1920. április 30-án a Krumau helyett hivatalosan is a Èeský Krumlov nevet kapta. Az 1938-as müncheni egyezménnyel Krumlov és környéke – más csehszlovák területekkel együtt – a Harmadik Birodalomhoz került. 1945-ben amerikai csapatok szabadították fel, a német lakosok többségét pedig kitelepítették. A kapitalista Ausztriához való közelsége révén a szocializmusban is elkerülte a komolyabb iparosítás, helyette katonai létesítmények épültek a környéken.

A rendszerváltás után az igen rossz állapotban lévő házakat renoválták, ma kedvelt turistacélpont és környék kulturális központja is. A Moldva 2002-es áradása a városban is komoly károkat okozott, a partmenti házak földszintjét teljesen elöntötte a víz.

A krumlovi vár


A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark. A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy sokemelet magas, boltozatos híd tölti ki.
A barokk színház színpada

    * Egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk színház, amihez hasonlóból csak néhány van a világon. 1776-ban építettek, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig is működik. A színház látogatható, de évente csak három előadást tartanak, ilyenkor barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.

    * A város egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. Gótikus és reneszánsz stílusban épült, a 13.-tól a 16. századig. Az alsó szintek a vár legrégebbi részéhez tartoznak, míg a harangtorony a reneszánsz korban épült. A felső részén lévő boltíves erkély 1581-ben a vár átépítésekor került rá, a szobrok, domborművek és festett minták 1590-ben. Négy harangjából kettő 1406-os datálású. A torony tetejéről szép kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

    * A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A kapcsolattal a Rosenbergek ősi származásukat szerették volna kihangsúlyozni, ezért a medvék is fontos szerepet kaptak. A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.

Az óváros
A Szent Vitus-templom


    * A Szent Vitus-templom Krumlov másik jelképszerű épülete. A háromhajós templomot a 14. században építették, majd a 15. század elején átalakították. Ebből az időből származnak a gótikus freskómaradványai is. Főoltára 1560-ban készült. Tornyának alsó része négyszög alakú román stílusú ablakokkal, feljebb ötszögű, magas, boltíves ablakokkal. Legfelső, gótikus részét 1894-ben készítették. A főhajóban áll Rosenberg Vilmos és felesége reneszánsz mauzóleuma.

    * A főtéren álló régi városházát 1580-ban építették, két régebbi gótikus ház egybeépítésvel. Homlokzatán Csehország, Èeský Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace (magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.)

    * A városban működik az Egon Schiele Művészeti Központ is, ahol az állandó Schiele kiállítás mellett a fiatal kortárs művészek alkotási is megtekinthetők. A festő szeretőjével pár évig Krumlovban élt, amíg a város lakói ki nem dobták őket nem túl erkölcsös életmódjuk miatt.

    * A várossal egyidős a sörfőzés, a 13. századtól kezdve folyamatosan működött sörfőzde a városban. Az Eggenberg család 1625 és 1630 között – miután a birtokába jutott a város – sörgyárrá alakított egy folyóparti épületet. Ez azóta is, megszakítás nélkül sörgyárként üzemel. A Schwarzenbergek 1719-ben modernizálták és barokk stílusban építették újjá. A kommunizmusban államosították, de 1991 óta ismét magántulajdonban van az Eggenberg sörgyár.

PN6maQakp08

PN6maQakp08

{'markers':[{ 'address': 'Cesky Krumlov'}],'zoom': 12 }

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!