július 07 - július 16

Komani-tó - Albánia - KALAND CSUPA NAGYBETŰVEL

Jelentkezem

Kaland Albániában
Kajakozás, hegyi túrázás, nyaralás az Albán-Alpok peremén.

Helyszín: Koman / Albánia
Időpont: 2017. július 7 - 16.
Komfort: kalandkomfort, kemping, vadkemping, tópart.

Hát elérkezett ez is. Mertünk nagyot gondolni és megtettük. Mindannyian tudjuk, hogy a vadság, a távolság, rejthet meglepetéseket a világnak ezen a kedves, ismeretlen, látszólag "félelmetes" pontján. Az idei nyáron is ellátogatunk Albániába, ahol csapatunk csúcsok között csavarog, kajakozik, hegyet mászik, felfedez és végtelenül kedves hegyi emberekkel ismerkedik. Albánia világa még mindig rejt titkokat az utazó számára. Van mit keresnünk ezen a csuda helyen. Kajakozz, túrázz velünk az Albán-Alpok peremén.

Kinek ajánljuk:

A túránkat kizárólag azon csavargóknak ajánljuk akiket vonz az ismeretlen Balkán és többször utaztak már hátizsákkal, sátraztak már, eláztak...stb  tehát ismerik a saját outdoor komfortzónájukat és el tudják viselni a kényelmetlenségeket, hogy wc nincs (bokor),hogy csak a hideg tóban lehet mosakodni és főzniük kell maguknak, stb!

Ezen kívül Winnetounak, hegyszerelmeseknek, időutazóknak, valamint villanyszerelőknek, útépítőknek és boldog sajtkészítőknek tanulmányút gyanánt.

Az útközben nem lesz lehetőségünk élelmiszer adagunkat pótolni, ez nehézséget jelenthet gourmand lelkű kajakosok számára.

A túra teljesítése nem igényel semmiféle kajakos múltat!

Program:
Minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat kemping felszerelésedet el tudod helyezni.  A busz és a személy autók nem követik a kalandorokat. A kajakokba kényelmesen be lehet pakolni akár több hetes túrára is, de természetesen nem baj ha az ipari hajszárítódat most nem hozod magaddal. 

1. nap – Budapest - Koman

A kora délutáni órákban elindulunk Budapestről, Szerbián, Montenegrón keresztül utazva érjük el Albániát. Az éjszakát utazással töltjük, de szerb hegyekben az éjszaka közepén megállunk egy órás pihenőre ahol egy réten kidobjuk a polifoamokat és picit feltöltődünk. A határátlépésekhez szükséged lesz érvényes útleveledre, vagy érvényes új típusú személyigazolványodra. Az út hosszú lesz, de sok, jó zene, vidámság és fantasztikus tájak kísérnek minket végig.

2. nap
Érkezés Koman falujába a késődélutáni-esti órákban. Itt  egy kempingben pihenjük ki az utazás fáradalmait ami sajátos étteremként is működik és ráhangolódunk a másnapi induló kalandra, valamint meglepődünk, hogy mi minden rejtőzhet egy híd alatt.

3. nap  Koman - Winnetou-völgy
A reggeli után nekivágunk a tópartnak, kipakolás után az autókat visszavisszük az őrzött kempingbe, majd vízreszállunk. A tó az Albán - Alpok legszebb vize. Az első 2 napban a tó déli részét fogjuk végig lapátolni. Természetesen az összes kis ágba be fog kajakozni csapat, melyek végén apró kristálytiszta folyású, hegyi patakokat, vízeséseket találunk. Az éjszakát az egyik ilyen torkolatnál   fogjuk elkövetni. Utunk során fürdőzünk, szikláról ugrálunk, fényképezünk és ámulunk az égbe törő hatalmas hegyek között. Ehhez sátorhelyhez természetesen Winnetou-komfort tartozik, ezen a kicsit nagyobb kavicsos sátorhelyen  egy-két perc kavicsrakosgatás is szükséges az ideális sátorhelyhez, ha érzékenyebb derekú vagy akkor dupla polifoamot hozz.

4. napon egy nagyon apró falu felé vesszük az irányt, ahol egy kis tóparti réten fogunk aludni. Útközben megvitatjuk, hogy van-e alapja annak, hogy a fecskék esetleg az albánoktól lesték el a lakóhelyválasztás alapjait. Ezen a helyen juthatunk tanyasi táplálékokhoz.

5.nap először a Drimm mentén haladunk, majd beevezünk a ma már  békésen vad Jurassic Parkba ahol két éjszakát is töltünk, mert a

6. napon innen indul az egész napos alpesi jellegű bakancsos túra, kúszás-mászás lesz egy varázslatos  ősi pásztorösvényen egy földön túli tanyához, hatalmas függőleges sziklák között,  garantáltan nagy szintkülönbséggel, magas pulzussal és pazar panorámával. Az ösvény kiindulópontját csak kajakkal lehet megközelíteni. Mivel itt a kajak nem egy hétköznapi módja a közlekedésnek, utunk varázslatos lesz, turista hordáktól mentes, esetenként a helyiek csodálkozását kiváltva. Este visszaevezünk egy tanyához, ahol helyi italok kíséretében egy igazi albán birkasültes vacsorával várnak vendéglátóink amit (akit) a szemünk előtt sütnek meg nekünk.

7. nap
visszaevezünk Winnetou-völgybe, a tó körüli hegyeken sok apró tanya van elszórva, ahol a helyiek barátságosak, kedvesek, és rendkívül vendégszeretőek. A vízen való csavargás mellett bepillanthatunk a helyiek életébe. Természetesen feltérképezünk, felkutatunk minden apró ösvényt, mellékágat, vízesést.

8. nap kései kelés, reggelizés, pataknézés, sólyomszámlálás, bambulás, szüttyögés után visszaevezünk a kikötőig, felpakolunk és leautózunk a gát alatt a folyó partján lévő kempingbe ahol az éjszakát töltjük és felkészülünk a hazaútra.
Tartalmas és izgalmas kaland lesz, garantáljuk!

9. nap Koman - Budapest
A kora reggeli órákban nekivágunk a hazaútnak. A várható érkezés Budapestre vasárnap a kora hajnali órákban.

A túra 8 fő részvételével indul

Ár és Jelentkezés
Részvételi díj: 79.900 Ft/fő, amely tartalmazza:

  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:   

  • étkezéseket
  • az utazást (vidám kisbuszban, korlátozott számban 29.900 Ft),
  • a szállásokat a kempingekben, falvakban, falvak mellett kis magán réteken, csomagszállítást, tradícionális Albán estet - stb 70euro/fő - lásd lejjebb.
  • parkolást a kikötő területén (aki autóval jön) - ára megegyezés szerint :) kb 3 euro
  • részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni!

Pénz, árak:
Az árak nem túl magasak... Egy átlagos vacsora kb 8-10 Euro de akkor már a sörödtől is mosolygós az arcod. Ajánlott költőpénz: 25-40.000 Ft/fő, amely az eltérő egyéni igényektől függően változhat. Legyen nálad kis címletekben Euró. Az ország hivatalos fizető eszköze az Albán Lek.

Kiutazási forma:
Kisbusz vagy egyénileg (Podgoricáig, vonat, busz, repülő van, onnan pedig busszal is el lehet jutni a tóig) Egyénileg: Belgrád, Cacak, Pozega, Uzice, Zlatibor, Nova Varos, Prijepolje, Brodarevo, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolasin, Podgorica, Skhoder, Bahcallek, Kosmac, Vau i Dejes, Koman.

Felszerelésajánló:
Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, biológiailag lebomló tusfürdő, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges.
Az éjszakákat kempingben, és a vadonban töltjük. Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik. Segítség a pakoláshoz, a felszerelés összeállításához.

Egyéb részletek:
Kiutazás:
Kisbusszal utazunk, Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.
Helyszín: A Komani-tó egy nehezen megközelíthető hely, távol leszünk a legtöbb civilizációs kényelemtől, lehetőségtől, orvosi rendelőtől, stb. Fontos tudnod, hogy pl. Shala-völgyből 25 kilométernyi csónakút és 60 kilóméternyi rossz minőségű út fog elválasztani egy valamirevaló várostól és annak civilizációs előnyeitől. 

Szállás: A túra során szállásunk  első és utolsó nap egy retrokempingben lesz, ahol lesz retrozuhany stb, valamint sátrazni, vadkempingezni fogunk a tó mentén. Ezek a rétek magán kézben vannak, helyi gazdák kis rétjei. - tehát ekkor wc csak a bokorban, fürdés a tóban, folyóban, patakban lesz). Ezek a vízparti területek, rétek, kis apró kavicsos partszakaszok lesznek, ahol időnként közel kell állítani sátrainkat egymáshoz.

A tó "idegenforgalmi szempontból" gyakorlatilag egy család kezében van aki a kompot, helyi kocsmát, parkolót és minden egyebet üzemeltet. Rajta keresztül tartjuk a kapcsolatot a helyiekkel, akiknek a szolgáltatásait igénybe vesszük szállások, vásárlások (kenyér, sajt, gyümölcs, méz...stb)
A helyi családnak 70 euró/fő összeget kell fizetni, amely tartalmazza az összes szállások díjait -két éjszaka kempingben - 6 éjszaka a tavon, a felszerelések transzportját, kenyér és egyéb beszállítást, szárazföldi támogatást, a helyiek rétjének használatát, valamint egy tradicionális Albán estet, Albán vacsorát, amely olyan lélegzetelállítós... Kipróbáltuk.
Sátor és kemping felszerelésről, napi élelmiszerről mindenki maga gondoskodik!

Étkezés:
Túránk önellátó. A buszútra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni. Érdemes még itthon beszerezni 4-5 napi elemózsiát. Gázfőzőt, és a főzéshez szükséges egyéb felszereléseket hozz magaddal! A túra során helyi kapcsolataink révén korlátozottan de pótolhatjuk élelmiszer, vagy akár sör készletünket és terveink szerint belekóstolunk a hagyományos helyi ételekbe is. Ez azt jelenti, hogy egy hetes kalandunk során találkozunk két kis éteremmel. Tanyákon sajtot, zöldségeket esetleg kenyeret tudunk venni 1-2 alkalommal.

Időjárás: nem ritka 30 celsius fok feletti a nappali hőmérséklet, de az esték hűvösek is lehetnek. A hegyekben  már a magashegyi hatások is érvényesülhetnek. A túrák során eső, rövid jégeső és vihar is előfordulhat, így készülj vízálló ruházattal, esőkabáttal.

Csomagolás:
A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog:)
Vízum:
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szerbiába, Montenegróba, Albániába.
Biztosítás:
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. 
Egészségügyi tudnivalók:
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Egyéb nehézségek:
Tisztálkodás a kempinget leszámítva csak a tóban (-ból) lehetséges, ivóvizet  hoznod kell magaddal de naponta lesz lehetőség töltésre. A tóig az út 1000 km, és végig megy a Balkánon. Nincsenek autópályák, nem lehet túl gyorsan haladni. Több határon is lehetnek sorok, ezért a menetidő hosszabb lehet. Az út fárasztó lehet, az utolsó 30-40 km nagyon nagyon rossz minőségű, de gyönyörű, erre készülj fel lelkiekben is.
A túra útvonala vad tájakon át vezet, nincsenek boltok, apró tanyák mellett vezet az utunk. Nem lesznek boltok nem lesz lehetőség helyi boltokban vásásrolni.

Mielőtt kajakba szállnál, mielőtt velünk tartanál izgalmas kalandjainkra, mielőtt jelentkeznél - kérjük olvasd el figyelmesen az alábbi linken található gondolatainkat a kajakozásról, az outdoor-ról, a tengeri kajakos stílusunkról. Bevállalod?

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.

* A szabad helyek száma tájékoztató jellegű információ. A helyek számáról, pontos információkért keress minket írásban vagy telefonon.

{'markers':[{ 'address': 'koman, albania'}],'zoom': 8 }

OSfF4pB6kcw

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!