július 21 - július 30

Ohridi-tó - Kaland a Balkánon

Jelentkezem

Ohridi-tó - Kaland Macedóniában
Tengeri kajakozás, bakancsozás, nyaralás- Macedónia és Albánia határán.

Helyszín: Ohrid/ Macedónia
Időpont: 2017. július 21-30.
Komfort: kalandkomfort, jól felszerelt retrokempingekben

Egy igazi nyaralás, kicsit másképpen, mert ezen a túránkon egy egész más világot fedezünk fel természetesen a víz felől. Megtudjuk, hogyan nyaralnak a Balkánon, megtapasztaljuk a helyi tavernák, "üvegtigrisek" gasztronómiai rejtelmeit, nyaralunk, lelassulunk, miközben felfedezzük a Balkán egyik legnagyobb természeti értékét.
Tengeri kajakozás, nyaralás, hegymászás, napsütés egy kristálytiszta vizű tavon Macedóni a és Albánia határán.

Az Ohridi-tó /Ohridszko Ezero, albánul Liqeni i Ohrit) a Balkán-félsziget földtörténetileg legrégibb és legmélyebb  tava, Macedónia és Albánia határvidékén. A tó rendkívül tiszta, helyenként 20 méteres mélységig lelátni, még ettől is tisztább az utolsó napi célpontunk a  Fekete Drimm forrásvidéke ahol ugyan a víz nem mély de felülmúlja a képzeletünket. A hely sajátos ökoszisztémával rendelkezik, eddig több mint kétszáz csak itt honos endemikus fajt írtak le, s ennek köszönhetően 1979-ben az Ohridi-tó felkerült a UNESCO természeti világörökségi listájára, amelyet 1980-ban Ohrid-régió elnevezéssel kiterjesztettek Ohrid és környéke történelmi és kulturális emlékeire. A tavon (még) nagyon visszafogott a vízi turizmus, egy-két strandot, vagy Ohrid városát leszámítva sokszor érezhetjük, hogy szinte csak a miénk a hatalmas tó.

Kinek ajánljuk:
Ha szereted a Balkánt, ha érdekel még a vidék vadsága, tarts velünk. Ajánljuk a kaland kedvelőinek, akik nem ragaszkodnak a több csillagos hotelek hazug luxusához. Ajánljuk felfedezőknek, retrokempingeseknek, madarászoknak, pecásoknak, fotósoknak...

A túra nem a kilométerfüggő versenyzős terminátor kajakosoknak lett kitalálva. Napi 8 - 15 kilométereket fogunk evezni. Nekünk ez a túra a nyaralós, Balkánolásról szól. Lógás Európa peremén. Retró kaland, időutazás a Balkán Balatonjára. Kockás terítő, kicsit lepukkant retrókemping, de csodálatos emberek, csodálatos vizek, tiszta partok és hatalmas hegyek között. Mi így szeretjük.

Program:
Az útközben minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat kemping felszerelésedet el tudod helyezni.  A busz és a személy autók nem követik a kalandorokat. A kajakokba kényelmesen be lehet pakolni akár több hetes túrára is, de természetesen nem baj ha az ipari hajszárítódat most nem hozod magaddal. Nézzétek meg fotóinkat a tóról.

1. nap – Budapest, Kalishta

Az esti órákban elindulunk Budapestről, Szerbián keresztül utazva. Az éjszakát utazással töltjük. A határátlépésekhez szükséged lesz érvényes útleveledre, vagy érvényes új típusú személyigazolványodra.

2. nap – Kalishta

Érkezés Livadista kis falujába a délutáni órákban. Készülünk a másnapi indulásra. Kajakok előkészítése. Este vacsora a part egyik hangulatos Első éjszakánk egy tóparti szállodában lesz, ahol kipihenjük az út fáradalmait. Este vacsi a szálloda éttermében.

3. nap –Kalishta - Struga
A reggeli után nekivágunk a tónak.  Észak felé lapátolva az első napi evezés még inkább városnézős, mert a partot sok helyen házak határolják, de számtalan lehetőségünk lesz strandolni az apró öblökben. Az út során pár falu mellett is ellapátolunk, illetve lesznek part menti kis tavernák ahol a csapat egy gyors ebédet is elkölthet. Kikötünk a strandon és a városban be lehet vásárolni, ahol pénzváltó és számtalan kis étterem található. A part minden nap változtatja arcát. Az estét terveink szerint a Struga-i kempingben töltjük.
Szállás: kemping

4. nap -Struga - Ohrid
A mai nap a városnézés jegyében telik. Kajakjainkkal ellapátolunk a szállásig ahol kipakolunk, berendezkedünk, majd üres hajókkal evezünk az ohridi erőd alatt, majd kikötünk az óvárosban. Városnézés, Burek, Skopsko sör, és rengeteg kaland a Világörökség részét képző városban. A part a balkán báját felvonultatva változik. Időutazás lesz a javából. Fürdőzők, kis kávéházak, tavernák, és alattunk a kristálytiszta víz. A hely nem mindennapi...:) A világörökség részét képző városban 300-nál is több templomot tartanak számon. Időjárástól függően sötétedésig itt maradunk, majd az estét Ohrid alatt egy igazi  kis retroszállodában töltjük ahol végleg megállt az idő.

5. nap - 
Ohrid  - Gradishte
A mai naptól a nyaralófalvak mellett vadregényes, sziklás partok is kerülnek mellénk. A tó nagyot változik. Hatalmas sziklák, kétezres hegyek közelednek. A világ megváltozik egy pillanat alatt velünk. Csuda birodalom nyílik a kajakjaink alatt. Délutánra megérkezünk Gradishte pici étterméhez, ahol az éjszakát töltjük. A gyönyörű partszakasz és szálláshely - kemping - csak a mi csapatunké lesz. Kipakolunk, vacsora, majd korai pihenő mert a következő nap hosszú lesz...

6. nap - Gradishte
Reggel korán kelünk, és irány a hegy. A mai napon hegymászunk. Egész napos gyalogtúra lesz a Galacica Nemzeti Parkba, helyi, magyar nyelvű idegenvezetővel. Az egy napos túra alatt felmászunk a Galacica gerincére, ahonnan ellátni egészen a Görög határig. Alhavasi legelők, mediterrán kemény lombos erdők, rétek. Mindez  kétezer méter felett. Pazar kilátás a Prespa-tóra, amely a gerinc túloldalán rejtőzik. A köves ösvényen egy kényelmes, könnyű bakancsra lesz szűkséged, és egy napszemüvegre...

7. nap - Gradishte - Ljubanishta
Reggel tovább állunk, és feltesszük a koronát a túrára. A tó vadabb oldalát mutatja, sziklák, madarak és az égszínkék tó. Nincsenek települések, csak apró öblök és szemben a hatalmas hegyek, az Albán határ alatt. A délutáni órákban elérkezünk utolsó NDK-s kempingünkbe.


8. nap -Ljubanishta - St. Naum
Utolsó napunk a tavon, Macedónia egyik legszebb kolostorát érinti. Vásárolgatás a kolostornál, fényképezkedés, pihenés, strandolás. Itt található a nemzeti park egyik legszebb része, a hihetetlenül tiszta Fekete Drinn karsztforrása. A csapatunk külön engedéllyel beevez a források közé és végigevezi a folyó rövid, de mesés szakaszát a tóig. Az engedélyért minden évben küzdeni kell és előfordulhat hogy nem kapjuk meg, de eddig valahogy mégis mindig megkaptuk, hiszen ez a Balkán :) A folyó türkizkék vizében hatalmas pisztrángok és más endemikus halfajok laknak. A jéghideg folyó fenekéről látványos buzgárok törnek fel. Délután még fürdés, ajándék beszerző vásárló körút, majd egy búcsúvacsora, pakolás és készülődés a hazainduláshoz.
Szállás: retrokemping

9. nap - St. Naum - Budapest
A kora reggeli órákban nekivágunk a hazaútnak. A várható érkezés Budapestre vasárnap a kora hajnali órákban.

A túra 8 fő részvételével indul

Ár és Jelentkezés
Részvételi díj: 75.900 Ft/fő, amely tartalmazza:

  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:   

  • étkezéseket
  • az utazást (vidám kisbuszban, korlátozott számban 27.900 Ft),
  • a kempingek, szállodák díját kb. (15 euró/fő/éj) - 2016 évi adat.
  • Nemzeti Parki belépőket kb. 500  MKD a hegyre és 10 euró a Sv. Naum (a a folyó forrásvidékére)
  • Buszos utazás a nemzeti parkba - 10 euró/fő
  • parkolást a szálláson (3 euró/autó/éj)
  • A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni!

Pénz, árak:
Az árak nem túl magasak... Egy átlagos vacsora 7-10 Euro de akkor már a sörödtől is mosolygós az arcod. Ajánlott költőpénz: 25-40.000 Ft/fő, amely az eltérő egyéni igényektől függően változhat. A helyi pénz a Makedón Dénár(MKD). Egy euró - 62 MKD-nak felel meg. (2017.maj.)
Nem érdemes itthon váltani, mert nehezen lehet találni, illetve nem váltják túl jól. Érdemes ATM automatából Ohrid vagy Struga városában felvenni, vagy eurót váltani a helyi pénzváltóban - mert úgy a leggazdaságosabb. Az eurót a legtöbb vendéglátó helyen helyen elfogadják.

Kiutazási forma:
Kisbusz vagy egyénileg
Felszerelésajánló
:
Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, biológiailag lebomló tusfürdő, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges.
Az éjszakákat kempingben töltjük. Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik. Segítség a pakoláshoz, a felszerelés összeállításához.

Egyéb részletek:
Kiutazás:
Kisbusszal utazunk, Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.
Szállás:
Tóparti szállásokon töltjük az éjszakákat. Az első éjszakánk egy szálloda lesz ahol a szállás ár a legdrágább. Itt kb 25 euró a szállásdíj, de a reggeli is benne van. A többi éjszakánkat kempingekben töltjük. Ezek a kempingek nem minden esetben a Nyugat-Európában megszokott színvonalat képviselik, olyan hely is lesz ahol nincs zuhanyozási lehetőség csak tóban fürdés, de ne feledd ezért megyünk délre, hogy rajtakapjunk egy országot a múló idő peremén, a maga bájával, rendezetlenségével, csodáival. A Balkán mindig is külön világ volt, külön világ is lesz, reméljük.


Étkezés:

Túránk önellátó. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni alapélelmiszereket. Általában naponta, kétnaponta megállunk bevásárolni, a magyarországi áraknál esetenként olcsóbban is. Ha főzni szeretnél kis gázfőzőt, és a főzéshez szükséges egyéb felszereléseket hozz magaddal! A túra során több helyen meg fogunk állni tavernáknál, vendéglőknél.
Időjárás:
Az éghajlat a partvidéken mediterrán jellegű, míg beljebb kontinentális. A tó vize meleg, tökéletes fürdésre. A partvidéken általában 30 celsius fok a nappali hőmérséklet, a hegyekben viszont már a magashegyi hatások is érvényesülhetnek. A túrák során eső, rövid jégeső és vihar is előfordulhat, így készülj vízálló ruházattal, esőkabáttal.
Csomagolás:
A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog:). A tó kímélése érdekében lehetőleg biológiailag lebomló tusfürdőt pakolj amit DM ben vagy bioboltokban is kapsz.

Vízum:
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szerbiába, Macedóniába.
Biztosítás:
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók:
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Mielőtt kajakba szállnál, mielőtt velünk tartanál izgalmas kalandjainkra, mielőtt jelentkeznél - kérjük olvasd el figyelmesen az alábbi linken található gondolatainkat a kajakozásról, az outdoor-ról, a tengeri kajakos stílusunkról. Bevállalod?

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.

A tóról:
Az átlagosan 693 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő tó geológiai értelemben a Balkán-félsziget legöregebb tava, mintegy 5 millió évvel ezelőtt keletkezett. Területe alig nagyobb mint a Balaton fele, viszont legmélyebb pontja 288 méter és átlátszó mint egy tenger. Elsősorban a tó keleti oldalán lévő föld alatti források táplálják, de a közeli, magasabban fekvő Preszpa-tó vize is az Ohridi-tóba áramlik át, szintén föld alatti járatokon keresztül.  Vizének 60%-át a Fekete-Drin vezeti el az Adriai-tengerbe, a fennmaradó rész elpárolog. A viszonylagosan kis méretű vízgyűjtő terület és a szintén csekély elpárolgási veszteség miatt az Ohridi-tó vízkicserélődési ciklusa hetven évre tehető. Források táplálta, szűrt vize kevés mikrobiológiai szennyezéket vagy tápanyagot tartalmaz (oligotróf), oxigénben gazdag, s ennek köszönhetően rendkívül tiszta, helyenként 20 méteres mélységig is le lehet látni.

Az Ohridi-tó – a Bajkál- és a Tanganyika-tóhoz hasonlóan – rendkívül sajátos ökoszisztémával rendelkezik, az itt élő fajok mintegy fele (a puhatestűek 80%-a) endemikus, azaz csak az Ohridi-tóban honos. Eddig több mint kétszáz endemikus fajt írtak le a fitoplanktonoktól az algákon, a laposférgeken és a puhatestűeken keresztül a gerincesekig. Ez utóbbiak között számon tartanak nyolc ponty- és két lazacfélét (ohridi lazac – Salmo letnica, belvika – Acantholingua ohridana stb.). Bár a legutóbbi időkig csak formai és ökológiai jegyek alapján írták le ezeket a gerinceseket, nemrégiben molekuláris genetikai vizsgálatok igazolták rendszertani helyüket.

Az endemikus fajok mellett jelentős a tónak a part menti nádasokban áttelelő vízi- és ragadozómadár-állománya (borzas gödény, bütykös hattyú, cigányréce, fekete sas, parlagi sas stb.

wikipédia

* A szabad helyek száma tájékoztató jellegű információ. A helyek számáról, pontos információkért keress minket írásban vagy telefonon.
 

{'markers':[{ 'address': 'ohrid'}],'zoom': 8 }

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!