szeptember 01 - szeptember 10

Šalčia - Litván bújócska - A folyó amit haza akartok vinni

Jelentkezem

Salcia  -A folyó amit haza akarsz vinni.
Kajakozás Litvánia legszebb folyóin - 2. rész

Időpont: 2017 szeptember 1- szeptember 10.
Találkozó: 2017. szeptember 1.  15 óra. Római part.

Szállás: sátor, vadkemping, kemping
Utazás:
Egyénileg, vagy a Vidám Kisbuszban.

Minimális létszám: 12 fő

A programról:
A kedvesen vad északra látogatunk egy felejthetetlen nyár végi kalandért. Kajakozzunk a Salcián! Az Salcia  és a Merkys érintetlen folyók, melyek szelíden ereszkednek keresztül a Dzukiján, Litvánia legnagyobb nemzeti parkján. Csodálatos vidék, csodálatos vizekkel.

Kinek ajánljuk: 

A túránkat kizárólag azon csavargóknak ajánljuk akiket vonz az ismeretlen és többször utaztak már hátizsákkal, sátraztak már, eláztak...stb  tehát ismerik a saját outdoor komfortzónájukat és el tudják viselni a kényelmetlenségeket, hogy wc nincs (bokor),hogy csak a hideg tóban lehet mosakodni és főzniük kell maguknak, stb!

A Salcia-folyó Litvánia talán legvadabb vidékén tekereg. A park földrajzi értelemben és hangulatában is a Mazuri-hátság folyóit idézi, az ott megszokott hatalmas fenyvesekkel, mocsarakkal, ligetekkel, de annál kevesebb és kisebb tavakkal. A Salcia egy mocsárban ered, eleinte patak méretű, majd  kilométernyi homokfalak, erdők közti meanderezés után folyik a Merkysbe.  A vidék kulturálisan már jobban elkülönül a mazuri Lengyelországtól: a falusi házak stílusa a kelet-európai-síkságra jellemzőek. A házak kicsik, fából épültek és gyakran faragásokkal díszítettek.

Akik csavarogtak már velünk kedvenc ősz eleji kalandunkon, azok tudják, hogy mit jelent kalandoznii az indián nyárban. A folyók majdnem teljes szakaszon erdőkön folynak keresztül, apró ösvényként tekeregve vezetik a vízi vándorokat. A folyót rétek, galéria erdők, és kis falvak, apró tavak szegélyezik. A folyó nagyon változatos, helyenként apró kis vízként csavar surrantókkal, van ahol pedig lusta folyamként kanyarog. Hatalmas lombhullató és fenyőerdők váltják egymást. Csudavilág. Ott a helyed.

A nyár vége,  csak a bátraknak mutatja magát, azoknak, akik vízre szállnak, dacolva a hűvösödő éjszakákkal... De megéri. Hat nap a rengetegben új szerelmünkkel, Ula és a Merkys után ezúttal a Salciával.

A túra során minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat, kemping felszerelésedet el tudod helyezni.  A busz és a személy autók nem követik a kalandorokat. A kajakokba kényelmesen be lehet pakolni akár több hetes túrára is.

1. nap:
Az esti órákban indulunk Római parti bázisunkról. Nagy  utazás hatalmas hatalmas országokon át. Terveink szerint Szlovákián, Csehországon, Lengyelországon keresztül közelítenénk, új szerelmes folyónkhoz.

2. nap:
A délutáni órákban  megérkezés a vízreszálló helyre, a fehérorosz határ menti Kainukai faluja mellé, ahol pihentető "velkám" parti lesz tűzrakással. Az utazás fáradalmait a tábortűz mellett pihenjük ki, és hangolódunk rá az előttünk álló kihívásokra. A folyó kezdeti szakasza egészen kicsi, apró de gyönyörű ágban indul.

3. nap  
A hajnal ma is felneszel a sátorból: az ébredő vízparttal éledünk mi is. A gyors, álmos reggeli után összecsomagolunk, felmálházzuk hajóinkat és vízre szállunk. Piciny csatornákon át evezünk rétek és erdők mellett, néhol fákat, ágakat kerülve, egyre mélyebben hatolva a folyó titkos világába. A folyónak ezen a szakaszán gyakran találkozhatunk bedőlt fákkal, amelyek lassíthatják a haladást. Gyönyörű erdőkön vezet végig az első nap. Érkezés a délutáni órákban Rudnia  (ez egy másik Rudnia) falva alá. Az éjszakát itt töltjük. Szarvasbőgést hallgatunk, sütögetünk és újra meg újra megváltjuk a világot.

4. nap:
Ma is egy varázslatos szakasz vár ránk, itt már kevesebb bedőlt fa nehezíti a csavargó útját, de a folyó lassú, mi pedig nem rohanunk sehová. A strugából kiérve egy újabb gyönyörű szakaszon lapátol titkos kis társaságunk. 2- 3 óra evezés után elérjük Senosios Rakliskés kis települését. Innen csúszunk tovább a nem túl távoli Papiskés felé, ahol terveink szerint az éjszakát töltjük. A kis faluban fel tudjuk tölteni víz készleteinket. 

5. nap:
A negyedik nap már olyan, mintha hetek óta itt lennénk: magától értetődik minden, szavak nélkül értjük egymást. Flottul megy a sátorbontás és állítás, hatékony a lapáttechnika, hangtalanul siklunk előre. A mai napon a réteké lesz a főszerep. Ligetes, kanyargós csodavilágon keresztül vezet majd az utunk. A nyár végi napsugarak bekúsznak kajakjaink közé. Pihenés képen megállunk gombászni, hasat süttetni, heverészni. Tetervinai elhagyva igyekszünk Zygmantiskés falva felé. A falut nem fogjuk elérni ezen a napon, valahol félúton fog táborozni vidám kis csapatunk. Este tábort verünk.
Az elmaradhatatlan tűzrakás, és filozofálgatás után szarvasbőgős éjszakákat remélünk.

6 nap:
A mai napon változatos táj terül elénk,rétek és erdők megunhatatlan egyvelegét kínálva a folyóra éhező kalandoroknak. Kattints és nézz bele merre vezet majd mai napon az utunk.  Napi végcélunk Posalciai falva felé lesz félúton.

7. nap:
A korai indulás után végig erdőkben és réteken lapátolunk tovább. Nagyon szép nyíresek és az elmaradhatatlan égerek kísérik a folyót. Utazásunk hetedik napján egyesül a két szerelmes folyó Valkininkai kicsiny települése alatt. A két folyó eggyé olvadva folytatja útját kisimulva, összekapaszkodva, széles mosollyal, ereszkedve a nagy testvér a Nemunas-folyó felé.

8. nap:
Az utolsó nap kanyargós szakaszokkal ajándékozza meg csapatunkat. Hattyú családok, vízimadarak rétek. Ezen a napon búcsúzva egy hosszabbat csúszunk a már kicsit megemberesedett folyónkon a Merkysen. Pamerkiai kis falvába érve fejezzük be utazásunkat és búcsúzunk két csudi folyónktól

9. nap:A kora reggeli órákban nekivágunk hazautunknak. A várható érkezés Budapestre, vasárnap a hajnali órákban.

 

Kinek ajánljuk: Baltikum rajongóknak, őszistáknak, indián nyaralóknak... folyópártiaknak, füstimádóknak, kalandoroknak, partizánoknak.

Nehézség: A túrán való részvétel, nem igényel komoly fizika felkészülést, a napi távok bárki számára könnyen teljesíthető.

A túra minimum 10 fő részvételével indul

Részvételi díj: 72.900 Ft/fő, amely tartalmazza:

  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést

A részvétei díj nem tartalmazza:   

  • az étkezéseket
  • szállásdíjat, éjszakázó helyeken fizetendő költségeket
  • az utazást (vidám kisbuszban, korlátozott számban 29.900 Ft/fő)
  • Nemzeti Parki belépőket - helyi irodai asszisztenciát - (víz, boltjárat...stb) - Zygistour - 70 euró/fő
  • A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni!Pénz, árak:
A hivatalos fizető eszköz az euro. Az árak a hazaiakhoz hasonlóak, ennek tükrében érdemes költőpénzben gondolkodni.

Kiutazási forma:
Kisbusz vagy egyénileg
Felszerelésajánló
:
Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges. Illetve egy gumicsizma is jó szolgálatot tehet.
Az éjszakákat kempingezésre kijelölt területeken, a szabadban töltjük. Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik. Segítség a pakoláshoz, a felszerelés összeállításához.

Egyéb részletek:
Kiutazás:
Kisbusszal utazunk, Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.
Szállás:
A túra során erdőkben, réteken fogunk éjszakázni a saját kis táborunkban. A túra során az éjszakai helyeink többnyire magánterületen illetve a Nemzeti Park területén lesznek, ahol az éjszakákért esetlegesen fizetni kell. Tisztálkodási lehetőséget a folyó nyújt a vándor számára. 
Étkezés:
Túránk önellátó. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni.
Az út során nem érintünk nagyobb városokat, de még kisebb falvakat sem. A vásárlásokat boltjárattal oldjuk meg - ami azt jelenti, hogy a helyi iroda kisbuszokkal odajön az éjszakázó helyeinkre és onnan visz el minket nagyobb településekre - amelyek esetenként 20 km -távolságra vannak. Az út során egyszer, de ha a csapat úgy igényli kétszer fogunk megállni útközben vásárolni.
Minden este tüzet rakunk, tehát ha szalonna kolbász, krumpli van, baj nem lehet.
Időjárás:
Az indián nyárban hiszünk. A tapasztalataink szerint az évnek ebben a szakában még a nyár végi meleg nappalokkal lehet számolni, de előfordulhat, hogy a csapadék előbb érkezik. Az éjszakák már hűvösek lehetnek a vízparton. Eső, zápor, zivatar bármikor előfordulhat.
Csomagolás:
A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog:)
Vízum:
Végig az EU területén maradunk, de mindenképp legyen nálad valamilyen személyazonosító kártya.
Biztosítás:
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

Egészségügyi tudnivalók:
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Mielőtt kajakba szállnál, mielőtt velünk tartanál izgalmas kalandjainkra, mielőtt jelentkeznél - kérjük olvasd el figyelmesen az alábbi linken található gondolatainkat a kajakozásról, az outdoor-ról, a tengeri kajakos stílusunkról. Bevállalod?

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.

Ha kérdésed van a túráról, írj nekünk!

* A szabad helyek száma tájékoztató jellegű információ. A helyek számáról, pontos információkért keress minket írásban vagy telefonon.

{'markers':[{ 'address': 'Kaniūkai'}],'zoom': 10 }

Jelentkezem

Szólj hozzá!www.tengerikajak.hu, [email protected], +36 30 820 2156
Utaztató partnerünk -- Traveller.hu Zrt. -- BFKH engedély szám: U-001758
A honlapot a H3 Kft fejleszti és üzemelteti. Minden jog fenntartva!