Jongunjoki - Pielinen - Finnország - Út a vadonba

A varázslatos Karélia - Folyók - tavak, fehér éjszakák, a finn vadon - Kaland Északon

Finnország/Karélia - Orosz határvidék / Európa
2022. június 21. - 2022. július 3.
Időtartam: 13 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU228B

Újdonság Top
Útleírás Hasznos infó

A tengerikajak.hu csapata minden útjánál, kalandjainál a Ti biztonságotokat tartja a legfontosabbnak. Minden utunkon betartjuk, az aktuális, járványra vonatkozó szabályozást - adott területre - országokra vonatkoztatva is. A kiírt utak tervezett utak a szezonra. Természetesen az utazási korlátozások figyelembe vételével tartjuk meg, vezényeljük le a túrákat.Amennyiben a korlátozások nem teszik lehetővé az utazást - úgy a túrát elhalasztjuk - vagy egyéb helyszínre áttervezzük. Jelentkezésed után folyamatosan tájékoztatunk téged az utad státuszáról, lehetőségekről, korlátozásokról - amint szükség van rá - valamint minden esetben B - tervet készítünk. Ha kérdésed van az utazásod során felmerülő, járványügyi információkkal kapcsolatban keress minket telefonon, vagy levélben. Útjaink a természetben zajlanak, tengeri kajakokban - így a távolságtartás adott a túrák során. Vigyázunk rátok, vigyázzunk egymásra.
A tengerikajak.hu csapat bizakodó, optimista, álmodozó... Reméljük a 2022-es szezonban már tényleg korlátozások nélkül csavaroghatunk Veletek, folyókon, tavakon, tengereken.

A túra tervezett indulása előtt két héttel szeretnénk egy technikai értekezletet tartani, ahol a részletekről személyesen beszélnénk a résztvevőkkel. Ennek az időpontjáról, minden résztvevőt értesítünk.

A túra tervezett indulási időpontja 2022 június 21. kedd, / Budapest Liszt Ferenc Reptér. A kedd estét Helsinkiben töltjük, fakultatív városnézés. Szerda kora reggeli indulás vonattal Helsinki - Lieksa útvonalon. Érkezés Lieksaba a 13:15 a szerdai napon. - de ezen időpontok függenek a menetrendektől - elsősorban a repülőjárat pontos indulásától - A járványügyi helyzet miatt ez változhat - de érdemes a fentiekkel tervezni. Tervezett hazaérkezés Budapestre 2022.július 3 vasárnap este Liszt Ferenc Reptér. Csapatunk folyamatosan figyeli a menetrendeket - amint változás van - értesítünk róla.

Az utazás egyénileg történik. A tengerikajak.hu ajánlata: a Budapest - Helsinki útvonalat - Repülővel érdemes megtenni. Helsinkiből pedig vonattal lehet kényelmesen eljutni egy átszállással Lieksaig. Nem megterhelő, és a felszerelésedet nem kell magaddal vinned, mert azt a kajakos busz viszi.Tehát egy kis hátizsákkal(kézipoggyásszal) jutsz el a vad északra. Repcsivel, vonattal. A vonat a reptérről indul, tehát nem kell utaznod órákat a reptérről a vonatig. Lieksaban a vasútállomáson kisbuszaink felvesznek téged, és irány a vízreszálló. Természetesen a csatlakozásokról, járatokról mindenkit értesítünk - amint az induláshoz szükséges létszám, valamint a covid miatt kialakult utazási korlátozások okozta nehézségek változnak.A repülő út(Budapest - Helsinki) két óra, a vonat út(Helsinki - Lieksa) egy átszálással 6 és fél óra, az átszállásnál 15 perc a várakozási idő
A vonatút gyönyörű tájakon vezet végig, tavak erdők mentén, élmény lesz a vonatozás - a vonaton van bár, lehet enni, aludni - tökéletes és pihentető utazási forma!

A kajakokat expedíciós csapatunk a saját kisbuszával szállítja le. Ez azt jelenti, hogy - minden résztvevőnek leszállítjuk és visszahozzuk a felszerelését - a túra indulási pontjára.
Minden résztvevő egy nagy csomagot(hátizsákot - sátor, ruhák -stb) és egy kis hátizsákot hozhat magával - (élelmiszerek...stb), azaz két zsákot tudunk fejenként szállítani. Ha nem vagy biztos magadban a pakolással kapcsolatban akkor kérdezd tapasztalt túravezetőinket a felszerelés összeállításával kapcsolatban.
A felszereléseket a túra indulása előtt 4 nappal vesszük át a résztvevőktől.

Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges. A kirándulásokhoz egy kényelmes könnyű bakancs, vagy egy edzőcipőre lesz szükséged.
A ruházat legyen kényelmes túraruházat, úgy öltözz, mintha egy tavaszi középhegységi kirándulásra készülnél. Legyen nálad aláöltözet (alsó, felső), polár, esőkabát, héjkabát, esőnadrág-ha van. Érdemes egy rövidnadrágot is bedobni, amit melegebb idő esetén ráveszel az aláöltözetre(cicanadrág). Alábbeli egy crocs vagy valamilyen vizes szandál legyen. Készülj lábbelivel a szárazföldi tartózkodásokra is. A vízen előfordulhat szél ezért egy sapkát is pakolj be a zsákodba. Sokan használnak evezéshez kerékpáros kesztyűt, ha gondolod hozz magaddal, de nem létszükséglet az evezéshez. Napszemüveg,pánttal hasznos lehet, ha majd nagyon kisüt a nap :)
Kötél legyen nálad - ruhát szárítani stb - legalább 10 - 15 méter 3-as kötél.
Legyen nálad egy váltás száraz ruha külön csomagolva. A fejlámpádat ne felejtsd otthon. A felszereléseid közé csomagolj egy-csomag erős szemetes zsákot - nagyon hasznos lesz.
A kajakoknak vannak tárolórekeszei, amelyekbe pakolhatsz. A felszereléseid közé csomagolj egy-csomag min. 80 literes erősebb szemetes zsákot- nagyon hasznos lesz. Ugyan vannak vízhatlan zsákjaink, de a nejlonzsák a legtutibb vízzáró alkalmatosság. Mivel áram nem lesz - ezért power bank, vagy egyéb töltési lehetőséggel készülj.
Kérünk téged figyelmesen olvasd el a linket - klikk - egy kis segítség a pakoláshoz!

Mivel az időnk nagy részét a vadonban töltjük ezért ezt gondold majd át, hogy mennyi költőpénzt hozol magaddal. Az út során lesz lehetőség étteremben enni, valamint kétszer tudunk majd boltban vásárolni. A túra 4. napján lesz lehetőség egy nagy boltban (Spar) feltölteni élelmiszer készleteinket. Helsinkiben tudsz étteremben enni, illetve a vonaton is van bár, étkezési lehetőség.
Az árak magasak... Egy átlagos vacsora kb 25 - 30 Euró de akkor még nem ittál sört...Ami arany áron van szintén. Ajánlott költőpénz eltérő lehet, az egyéni igényektől függően változhat. Legyen nálad kis címletekben Euró. Az ország hivatalos fizető eszköze az euró. ATM vanLieksaban ahová megérkezünk.

A túra során többnyire erdőkben, réteken, vízparton fogunk éjszakáznia saját kis táborunkban. Két éjszakát helyi kempingben fogunk aludni, itt melegvíz, kisbolt - stb. A vadonban töltött napokon tisztálkodási lehetőséget a folyó nyújt a kajakos vándor számára. A túra alatt mindenki maga gondoskodik a saját kemping felszerelésről (sátor, hálózsák, egyebek) Ezek a vízparti területek, rétek, kis apró kavicsos partszakaszok lesznek, ahol időnként közel kell állítani sátrainkat egymáshoz. Az esti táborhelyeinken lesznek tűzrakó helyek és néha találkozunk komposzt wc-vel.

Túránk önellátó. Az élelmiszert, egyéb, tartós élelmiszereket érdemes még itthon beszerezni- mert olcsóbb, és a kisbusz leszállítja neked.A túra 4. napján lesz lehetőség elmenni boltba, hogy a második etapra fel tudj készülni- tehát nagy bevásárlást tervezünk. Gázfőzőt, és a főzéshez szükséges egyéb felszereléseket pakolnod kell az utazós felszereléseid közé. Esténként tüzet rakunk, és főzünk. Evvel készülhetsz. Kérjük mielőtt jelentkezel gondold át, hogy az outdoorban a főzés jelenthet e problémát neked. A folyó és a tavak vize iható, érdemes azért gázzal úgy készülnöd, hogy felforralod a vizet és teát készítesz a napközbeni folyadékpótlásra. Ha kérdésed van a főzéssel, étkezésekkel kapcsolatban keress minket bizalommal.

Ne feledd, hogy 300 km - re leszünk délre az északi sarkkörtől- Utunk északra vezet, ahol ugyan indulni kezd a nyár, de azért a hűvös gyakori vendég lehet éjszaka. Előfordulhat csapadék, szél - erre készülnöd kell. Ha beleszaladunk egy frontba, akkor az idő cudar is tud lenni. Jellemzően azonban a napos időszakok indulnak június közepén, a nappali csúcsok akár 25 celsius felé is mehetnek. Az éjszakákon nem ritka 10 - 14 celsius fokos hőmérséklet. Az erdőben, északi érnyékos részeken még akár hófoltokkal is találkozhatunk. Felszerelésedet ennek a függvényében rakd össze. Készülj arra, hogy éjszaka is világos lesz, a nap ugyan pár órára a horizont alá csúszik, de ez nem jelent sötétséget, kora alkonyi fényviszonyok lesznek az éjféli órákban is. - Az alváshoz, hozz magaddal mindenképpen szemtakarót, mert világos lesz, világos? :) Ha kérdésed van a felszerelésed ruházatod összeállításában - kérdezz minket bátran

A folyó biztonsággal járható - már túl leszünk a tavaszi hóólvadásokból fakadó nagy vizeken. A folyón való leevezéskor találkozni fogunk zúgókkal, sziklákkal, surrantókkal- olyan helyekkel, ahol a víz begyorsul, hullámok alakulnak ki, hangos lesz a víz. Ezeket kenukkal is járják, de ha nem vagy magadba biztos, akkor túravezetőid átülnek a járgányodba és leviszik rajta a kajakodat. Zúgók az első - két -három napban lesznek csak utunk során. A vad részeket elhagyva szélesedik a folyó és elmaradnak az adrenalin fröccsök. A víz színe a bemosott humusztól barnás színű - de ezek kristálytiszta szép folyók. A tavon lehet szél, lehetnek hullámok - az időjárás határozza meg útvonalunkat - de többnyire partmenti, szigetek közötti kis tekergésekre számíthatsz. Apró tanyák és néhány ház kivételével a vadonban leszünk - távol mindentől. Más kenus csapatokkal találkozhatunk, mert a hely szépsége vonza az outdoor szerelmeseit. A tavon lesznek házak, előfordulhatnak emberek - A Koli nemzeti parkban pedig találkozhatunk majd túrázókkal. Azért úgy készülj, ez nem szibéria- de garantáljuk, hogy magunk leszünk - nagyon magunk.

A folyó biztonsággal járható - de a surrantók és a zúgóknál a biztonságotok érdekében bukósisakot kell viselnie minden résztvevőnek. Minden résztvevőnek hoznia kell magával egy kerékpáros sisakot. Természetesen a sisakokat csak a zúgóknál kell viselni. A mentőmellény használata kötelező. Kérünk téged evvel is számolj jelentkezésedkor.

A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog:) A szárazföldi kirándulásokra hozz magaddal egy kis hátizsákot. Fontos, hogy csak a legszükségesebb felszereléseidet hozd magaddal! A buszba való bepakoláskor, ha túl sok mindent hozol magaddal, akkor irgumburgum - itthon marad.

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Finnországba.

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. A "extrém" kategóriájú utasbiztosítás mellett, ajánljuk hogy a "Storno Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg. Kösd meg biztosításodat itt!.

További információ az utasbiztosításról!

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Tisztálkodás csak a tóban, folyóban lehetséges. Az út fárasztó lehet. A túra útvonala vad tájakon át vezet, nincsenek boltok, apró tanyák mellett vezet az utunk. Nem lesznek boltok nem lesz lehetőség helyi boltokban vásásrolni. Az út során egyszer lesz lehetőség boltban vásárolni.
A tisztálkodás csak a tóban lehetséges - a víz hideg lesz - szóltunk:)
A túránkat kizárólag azon csavargóknak ajánljuk akiket vonz az ismeretlen és többször utaztak már hátizsákkal, sátraztak már, eláztak...stb tehát ismerik a saját outdoor komfortzónájukat és el tudják viselni a kényelmetlenségeket, hogy wc nincs (bokor),hogy csak a hideg tóban lehet mosakodni és főzniük kell maguknak, stb!
A mobiltelefonok használata a folyón néha nehézkes - nem mindig fogsz térerőt találni - evvel számolj!
Kérünk téged figyelmesen olvasd el aBevállalod? Mielőtt jelentkeznél - című fejezetet.

A túra alatt - evezés közben - a mentőmellény (úszássegítő mellény) használata KÖTELEZŐ.
Sokan nem fogtok szeretni minket ezért, de az ördög mostanság nagyon rosszul alszik. Nem a kajakozás, túrázás veszélyei miatt kérjük ezt minden kedves barátunktól, de sajnos tapasztaltunk, megéltünk olyan eseteket, aminek semmi köze nem volt a kajakozáshoz, illetve az időjáráshoz.(epilepsziás roham, váratlan rosszullét) A mellényeink, kényelmesek és nem akadályoznak senkit a mozgásban. A túravezetők is mosolyogva, boldogan öltik magukra eme hasznos viseletet. Megértéseteket köszönjük.

Az utazások, kalandok előtt, minden alkalommal küldünk egy levelet, amely az út legfontosabb részleteit tartalmazza, hogyan készülj, mivel készülj, mikor és hol legyél stb.
Mivel a kajakozás a szabadban végzett tevékenység, ezért az utakat nagymértékben meghatározza az időjárás. Az időjárás tudománya a mai napig nehezen tud három napnál előbb pontos előrejelzést adni, ezért a mi információs levelünk is ettől függ. A rövid - 1 - 2 napos utak estetén az indulást megelőző 3 nappal küldjük el a végleges információkat, mivel így fel tudsz készülni az időjárásra. Hosszabb utak esetén - egy héttel az indulás előtt kapod majd meg tőlünk a fontos - utolsó információkat. Természetesen, ha bármilyen kérdésed van az úttal kapcsolatban, keress minket bizalommal.

Mielőtt vidám kis csapatunk lelkes tagjává, tengeri kajakossá válsz, kérünk Téged, hogy figyelmesen olvasd el az alábbi gondolatokat, hogy ne érjen meglepetés túráinkon, hogy jól érezd magad velünk, és azokkal az emberekkel akik minket választanak a kalandra.
A túrák során minden esetben több túravezető segít neked abban, hogy jól érezd magad, hogy megtanulj kajakozni, hogy megismerd ezt a kalandot. Ahhoz, hogy ez a legjobban működjön, a Te világodra is szükség lesz, mert sokféle ember, sokféle vággyal, sokféle igénnyel, sokféle habitussal vagy tapasztalattal érkezik hozzánk egy - egy útra.
A komfortzónáról:
A tengeri kajakozás szabadban, vízen végzett aktivitás, amely során gyakran vagyunk kitéve az időjárási tényezőknek. Az időjárás nagy úr - bizonyos értelemben - Ő a főnök. Megmondja mit tehetünk és megmondja mit nem. Alkalmazkodunk hozzá. Csapatunk több mint húsz éve tanulja, figyeli, elemzi az időjárás változásait és megtanultuk mit lehet és hogyan, jó- illetve rossz idő esetén. Felkészült túravezetőink segítenek a legkisebb nehézségek megoldásában is. De Neked is ismerned kell a saját határaidat. Az evezések során lehet eső, zápor, zivatar, kánikula, szél...
Előfordulhat, hogy túravezetőd lefújja az aznapi evezést, az időjárási viszonyok miatt, ezt is el kell fogadnunk, mert a döntések Értetek, a ti biztonságotok érdekében születnek.
Tudnod kell, hogy a legjobb, legdrágább, legprofibb felszerelésben is el lehet ázni. Tudnod kell, hogy hol vannak a saját határaid- mert a tengeri kajakozásnál az időjárási tényezők változása hatványozottan meghatározza a túra hangulatát, a Te hangulatodat.
Az evezés, még ha nem is lapátolunk hatalmas távokat fizikailag megterhelő tud lenni. El fogsz fáradni a nap végére, és izomlázad is lehet másnap - de ezek mind részei a kalandnak.
Mielőtt velünk tartasz gondold végig az alábbi fontos kérdéseket és a kérdéseidre adandó válaszaidat. Némely felvetés megmosolyogtatja az embert, de hidd el fontos kérdések a saját kis komfortunk megtalálásához, megőrzéséhez.

 • Voltál már több napos gyalogtúrán?
 • Eláztál már? Ismered a "nedves, vizes ruha" érzését?
 • Tudod kezelni azt amikor esetleg hűvös van? Fel tudsz rá készülni?
 • Van megfelelő felszerelésed?
 • Sátraztál már? Aludtál már a szabadban?
 • Főztél már szabadban, outdoor környezetben?
 • Aludtál már több emberrel egy szobában?
 • A hálózsákod és a felszerelésed az időjárásnak - évszaknak megfelelő?
 • Ismered a szúnyog nevű állatkát?
 • Fürödtél, tisztálkodtál már vízparton, a természetben?
 • Csapatunk szereti azokat a helyeket, szállásokat ahol magunk lehetünk, a természetben, a víz partján, az erdőben, a csillagok alatt, öblökben, a tenger partján, - távol az épített környezettől. Természetesen vannak útjaink ahol apartmanban, szállodában éjszakázik csapatunk, de ezekről minden esetben olvashatsz a túraleírásban.
  A tengerikajak.hu utazásai során elsősorban a kempingeket és a vadkempinget (ahol lehet) - részesíti előnyben. Ez természetesen sokszor - sok ember számára - nehézséget jelent - de hisszük, valljuk, hogy a kajakozás, a csavargás, az élmény szerves része a szabadban alvás. Fontosak nekünk a vízparti táborozások, a tűz, a füstös kabát illata, a közös észosztás, egy pohár bor a csillagok alatt, az éjszaka hangjai, az alkonyat fényei, a közös főzések, mind-mind ajándék amelyet egymástól és a természettől kapunk.

  A Vadkempingezésről

  Mint már írtuk, csapatunk szereti azokat a helyeket, ahol magunk lehetünk, távol mindenkitől, mindentől. Ahol nem kell embertömegek között mozgolódva léteznünk. A vadkempingezés azt jelenti, hogy az éjszakát olyan helyeken töltjük, ahol nincs semmiféle infrastruktúra, nincs áram, nincs wc, nincsenek kialakított táborozó vagy sátorhelyek. Nincs büfé, nincs bolt, magunk vagyunk és a természet. Természetesen ez némi nehézséget is jelenthet. A tisztálkodás, a kis és nagy dolgok elvégzése a természetben történik. Gondold, végig, hogy neked okoz -e problémát a vadkempingezés!


  A "terepen" lehet sár, mocsár, ingovány - hajnalban pára, lehet nedves a fű, lehet hogy koszos lesz a cipőd, a ruhád... Az utak során a túravezetők folyamatosan a csapat igényeit szem előtt tartva hozzák meg a döntéseiket az útvonalról, sátorhelyekről. A guide-ok segítségedre lesznek a sátor felállításában, a hálóhelyed kiválasztásában és minden ide vonatkozó kérdésben fogják a kezed, ha igényled azt.

  Gondolatok a társas utazásokról:
  Attól kezdve, hogy minket választasz a kalandodra, a szabadidőd eltöltéséhez, beleegyezel, hogy más emberekkel is fogsz találkozni a túránkon, másokkal is osztozkodnunk kell az élményeken, a nehézségeken. Ez többnyire nagyon jó dolog mert az biztos, hogy nagyon sok érdekes emberrel fogsz megismerkedni, de azt is jelenti, hogy sokszor alkalmazkodnunk kell egymáshoz. Néhány esetben közösen fogunk dönteni, ahol nem biztos, hogy a te akaratod fog érvényesülni. Lehet, hogy mások este énekelni fognak, vagy megisznak egy-két pohár bort, és vidámak lesznek. Ha inkább aludnál, akkor állítsd fel messzebb a sátrad, mert ez is hozzá tartozik kis utazásainkhoz. Minden utasnak szem előtt kell tartani, hogy mások is részt vesznek a kalandon, mások is szeretnék magukat jól érezni - és egymás érdekeit figyelembe véve éljük meg - közösen a túrát.

  Utazások:
  Gyakran utazunk olyan helyekre, ahová még nem vezet autópálya, ahová a lejutás akár 24 óra is lehet, ami hosszú és fárasztó - de ezek a helyek, a kis titok helyeink, megérik a hosszú buszozást, kocsikázást.

 • Utaztál már hosszabb időt kisbuszban?
 • Tudsz e aludni buszban, amikor több mint 15 órát utazunk összezárva másokkal?

 • Váratlan dolgok, távoli vidékek:
  Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A külföldi, távoli útjainkon számtalan helyzetben találkozunk más kultúrákkal, helyi emberekkel - akik kedvesen mások. Vannak olyan útjaink amelyek olyan helyekre vezetnek ahol a turizmus szinte alig létezik. Lehetséges, hogy a helyi emberek nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú vagy csak erősen eltérő életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a motorcsónakunk késik egy órát, vagy egy másik hajóval megyünk az adott helyre de ezekre a túravezetők fel vannak készülve (mindig van "B" terv), és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Kritikus esetekben a végső döntéstmindig a túravezetők hozzák meg.

  Nagyon sok kérdés és válasz rejtőzködik még a saját kis outdoor komfortzónánk körül amelyekre- mi - akiknek az élete az utazás, akik sokat vannak úton - nagyon szívesen válaszolunk és segítünk abban, hogy Te is otthon érezd magad az outdoorban, a vízen, a sátorban, a szélben, csapatban, vagy magányosan evezve.

  Fontos, hogy ha bármilyen kérdésed van útjainkkal kapcsolatban, akkor ne szégyelld megkérdezni, mert szerintünk nincs rossz kérdés. Csak kérdés van, és a túrád vezetői azért vannak ott Veled, hogy minden nehézségnél, minden helyzetben a segítségedre legyenek.

  Akkor fogod a kalandot 100% -ban megélni, ha fel vagy rá készülve és ismered a saját határaidat, komfort zónádat, és tudod, hogy ezeknek az átlépése nem okoz problémát az utazáson.

  Kérjük, mielőtt jelentkezel, ezekre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!!

  A túráink a szabadban zajlanak. Az időjáráson kívül azonban még számtalan tényező alakítja egy túra menetét. Néhány dolog a sok közül amit figyelünk: vízállás, a folyó állapota(mérgezés...), határ és biztonsági helyzet, szúnyog, betegség - járvány, úthálózat, közlekedési helyzet...és még számtalan, de igen fontos apróság.
  A kaland során az első és a legfontosabb tényező a Ti biztonságotok. Minden ennek van alárendelve, az összes többi ezek után következik.
  A túrát vezető személy feladata megítélni és változtatni a túra menetén.
  A fenti leírtak alapján a kajakozás teljes ideje alatt, a változtatás jogát fenntartjuk.

  Rólunk mondtátok

  Na mit mondtatok?!


  Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

  Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
  Vissza az oldal tetejére