Szilveszter Szumátrán - Orángutánok, korallok, teknősök, kajakok

Kaland - kajakban, dzsungelben - világvégi újévköszöntés lakatlan szigeteken

Indonézia / Ázsia
2022. december 26. - 2023. január 12.
Időtartam: 18 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: AS2298

Újdonság Top
Útleírás Hasznos infó

A túra előtt egy hónappal személyes találkozót, megbeszélést tartunk, ahol mindent átbeszélünk, mindent megmutatunk a csomagolástól a kajakokig, egy részletes tervet készítünk egyénre szabva. Felkészítünk mindenkit az utazásra, megbeszéljük a nehézségeket, hogy a kalandot 100% - ban megéld.


A túrán profi Ladoga Advance foldingkajakokat használunk, de lesz nálunk SUP is amiről tökéletesen belelátni a vízbe. Az eszközöket úgy cserélgetjük ahogy neked kényelmes.

Nincs. Hivatalos pénznem: indonéz rúpia (IDR) 1 forint kb 50 rúpia amihez Medanban a reptéren juthatsz hozzá legegyszerűbben, ahova dollárral, euróval érdemes érkezni.

A vízen töltött napokon,napi háromszori étkezés lesz. Reggelire helyi palacsinta lesz. Ebédre, vacsorára ázsiai jellegű rizs, tészta zöldségek, hal vagy ritkán csirkehús különböző kombinációi gyakran csípős szószokkal. A menüt nem mi határozzuk meg, de gyakran főznek halat hiszen világvégi szigeteken járunk. Autózás közben, Singkilben, vagy a nemzeti parkban helyi kifőzdékben tudod hasadat feltölteni, ahol van választék is (nasi goreng, Jupiiii.... :). Ha minőségi kávéfüggő vagy, a szigetekre érdemes magaddal hoznod a hozzávalókat, mert ugyan az országban található a világ legjobb minőségű kávéja is, de más az ízlésük... vagyis nem úgy készítik ahogyan az európaiak szeretik. Távol leszünk a világtól, a szigetekre rizsen kívül sokminden nem jut el, halat ott fognak, ha egyéb ízekre is vágysz mint amit a sziget adhat akkor mindenképp érdemes bekészíteni nassokat, müzliszeletet, ezt-azt ami az evezés közben is jól jöhet. Ezekre természetesen a személyes találkozón is kitérünk.

A napi 6-8-10 kilométerre számítsatok, de ha bármelyik nap, csak sznorkelezni, vagy csak függőágyban punnyadni van kedved, nem fogunk neheztelni rád, ha viszont többet eveznél -szólj, arra is van lehetőség. Többnyire délelőtt a sziget körül sznorkelezünk mert reggel jobban látni a korallokat, majd ebéd után megyünk evezni, szigeteket kerülgetni.

Fontos tudni, hogy ez az út nem luxus szálláshelyekről szól - mert szeretünk olyan helyekre menni, ahol nem találkozunk turista hordákkal út, a hely elsősorban kalandosabb lelkületű utazóknak való. A szállás általában homestayekben és a szigeteken indonéz pálmakunyhókban, helyi anyagokból, hagyományos technikával készült épületekben lesz, amik európai szemmel minimalista, csak a túrakomfort kategóriába esnek: folyóvíz nincs, az ablakokon üveg helyett csak fonott ablaktáblák vannak, a szoba közepén rendszerint közepes minőségű matrac, felette szúnyogháló-baldachin és semmi más. A környéken megszokott módon a vécé kint van, ez egyben "zuhanyzó" is, ahol egy kis vödörrel öntheted vizet a fejedre – Mandi (a vécépapír gyakran elfogy, ha lehet hozz magaddal). A víz nem melegebb, mint a levegő, tehát 27-31 fokos. Minden szálláshelyen két-három ágyas kunyhókban (a teknősszigeten van 4 ágyas szoba is) alszunk, ha valakinek eltérő az igénye, azt felárral tudjuk biztosítani.

Az esős évszak végén utazunk, az idő alapvetően napos, viszont éghajlat egyenlítői, így bármikor lehetnek zivatarok, a 28-32 fokos meleg viszont garantált. Előfordulhat, hogy városban, vagy a dzsungeltúrán kap el az eső, ezért készíts be magadnak egy vékony esődzsekit, de alapvetően a kalapodra lesz szükség. A fő szigeten a hegyekben minden délután esik, de a külső szigetek onnan távol vannak és a napsütésé a fő szerep.

A szigeteken (ahogyan előző környékbeli túránk helyszínén, Sulawesin és Új-Guineában is) létezik malária (az afrikainál enyhébb változata), de viszonylag kevés a szúnyog. A turisták jelentős része nem szed semmit, a helyiek szerint rég nem volt a környéken beteg, viszont a hely fent maradt a térképen mint enyhén fertőzött terület. Mindenki maga dönt, a környékbeli maláriatörzsek megelőzésére lariam nem, csak malarone alkalmas. Tanácsot nem adhatunk, ezért lehetőség szerint mindenki kérdezze meg orvosát, és/vagy keressen fel egy oltóközpontot(http://www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1) ahol felírják a gyógyszert és tanácsot adnak védőoltásokkal kapcsolatban is (kötelező oltás nincs, csak ajánlott, ugyanazok, amik Ázsia déli részein). A szigeteken a szállásokon mindenhol tisztított nagyobb palackokból kapunk ivóvizet ahonnan a kulacsainkat is feltölthetjük, de a hazaitól jelentősen eltérő környezetben gyomor, bélproblémákra tabletta mindenképp legyen nálad. Medúza, egyéb veszélyek a korallok közt: a legtöbb veszélyes élőlényt el lehet kerülni ha nem lépsz rá, nem piszlálod, de ezekből eleve kevés van. 10 év alatt semmilyen problémánk nem volt velük, de óvatosak vagyunk, lábadon korallok közt, a vízben homokban mindig legyen rajtad vizicipő, szandál, a medúzacsípésre legyen nálad pár deci ecet.

Szumátrán a legtöbb helyen hasonló a lefedettség az európaihoz, a szigeteken és a dzsungelben legtöbbször az internet is működik nagyon lassan, de előfordul hogy csak sms-ezni vagy azt sem lehet. A teknősös napon/ éjszakán nem lesz térerő! ( Telkomsel simpati simkártyát Medanban, vagy Singkilben legegyszerűbb beszerezni. A kártycsomagokat érdemes előre megnézni a telkomsel honlapján: https://www.telkomsel.com/en/perdana/tourist-prepaid-card de alapvetően olcsó)

fejlámpára mindenképp szükséged lesz, mert éjjel nincs áram és korahajnali dzsungelbe is megyünk. Telefon, stb töltés: általában este 6 után úgy este 11-ig.

Az utolsó valamirevaló bolt Singkilben lesz, a környező szigeteken (a miénken nem) a falvakban vannak ugyan kisebb, harmadik világbeli boltok, de ezekben a csak a legalapvetőbb dolgok (vagy azok sem) találhatók meg, mint: rizs, instant levesek, keksz, furcsa édességek, egy-két konzerv. Sört Medanban, Berstagiban érdemes betankolni, , mert a szálláson nem lesz (muszlim vidék) Azért helyi bintang sört majd megpróbálunk rendelni a közeli keresztény faluból de erre nincs garancia (kb 1500 ft egy doboz).

Singkilben van ATM is, de gyakran üresek, előfordul, hogy az európai kártyát letiltja, ezért jobb ezeket korábban elintézni, az a biztos, ha itthonról eurót, dollárt hozol, akkor azt Medanban tudod rupiára váltani legegyszerűbben, A reptéri ATM alapvetően működik, de gondoskodj a bankodnál arról, hogy a bankkártyád működjön Indonéziában.

Meleg ruhára SOHA sem lesz szükség, tehát a repülőre se hozd fel, mert végig útban lesz, de a helyi szokásokra fontos, hogy tekintettel légy, utcára, sőt templomba ne akarj számukra tiszteletlen, hiányos ruhában menni, az utcán a rövid szoknya, fürdőruha nagyon-nagyon ciki. Indonézia nagyrészt muszlim ország így a városokban a az ő fogalmaik szerint hiányos öltözetű hölgyeket (ha a vállak, térdek, has kilógnak) nem tartják erkölcsösnek. Vallástól függetlenül mások a helyi hagyományok ezért előfordulhat, hogy a nem muszlim részeken is megbámulják, sőt lenézik, akár az idősebb nők megjegyzéseket is tesznek annak aki úgy öltözködik! Ezt kérjük vegyétek komolyan! Érdekes, hogy a férfiakon a rövidnadrág is sok helyen azt jelenti, hogy az illető nem komoly ember, egyszerűen nevetséges. A helyiek ezen kívül tényleg mindent nagyon lazán (sokszor túl lazán) vesznek, tehát a fürdőruha és laza cucc maradjon a szigetekre! A napsütés nagyon erős tud lenni, tehát kalap, naptej (erősebb) vagy hosszú ujjú póló és napszemüveg nagyon fontos lesz. Kajakozás közben a polárszűrős napszemüveg fokozza az élményt, mert sokkal jobban látod a korallokat. A korallok sok esetben élesek, közöttük mindenféle lények élnek, bár alapvető szabály, hogy sosem lépünk rájuk, nem nyúlunk hozzájuk, de felettük úszva is biztonságosabb valami lábbelit használni, ezért ilyesmi feltétlen legyen nálad, ha épp csak kajakozunk, akkor is MINDIG legyen kéznél. Bármikor lehetnek zivatarok ezért vékony esődzsekit is hozz, búvárszemüveg pedig KÖTELEZŐ! Dzsungeltúrázásra is készülj föl: legyen valami valami cipő, vizicipő, túraszandál. stb amiben csúszós, sáros, meredek ösvényeken is jól érzed magad. Néha homokban csoszogunk, máskor patakban gázolunk vagy bokrok között bujkálunk. Fényképezőgépet, elektromos dolgokat amikor nem használod, mindig vízhatlan zsákban, egyébben tartsd páraszívó társaságában (silica gel, tampon, stb)mert a pára hamar tönkreteszi, az objektívek belül is bepárásodnak. Alaptörvény, hogy éjjel semmi se szárad meg, csak vizesebb lesz, ezért minden legyen becsomagolva, másnap csak napon lehet bármit megszárítani.

A repülőn csomagként magaddal kell hoznod a kb 25 kilós nagy hátizsáknak látszó, összecsukható expedíciós kajakot amit a reptéren kapsz meg. Olyan légitársasággal megyünk Kuala Lumpurig amelyiknél 30 kiló a súlyhatár, tehát a feladott csomagodba maximum 5 kilógramm saját dolog kerülhet, a többi csak kézipoggyászként utazik. Jakarta után a saját csomagodtól függően, átszámítva 5- 10 ezer forint közötti összeget kell túlsúlyra fizetned. A csomagot sehol, Medan után sem kell cipelned: taxi, hajó, motorcsónak fogja vinni, az átpakolásokban pedig mindig segítünk. Tapasztalatból tudjuk, hogy trópusi országba szinte csak a kézipoggyász elegendő és a pakolási korlát általában nem okoz nehézséget. Fontos, hogy lélekben készülj fel arra, hogy nem a szomszédba ugrunk át egy sörre. A kontinensek közötti utazáskor a reptéri átszállási idők is hosszúak, nem lehet/szabad őket kicentizni. Egy ilyen repülőút még a rutinos utazóknak, a legjobb csatlakozások mellett is sok türelmet igényel, de cserébe egészen biztosak vagyunk benne, hogy életre szóló élményt kapsz.

Túráinkon megpróbálunk minél kisebb hatással lenni a környezetünkre, természetre és ezt a szemléletet igyekszünk nektek is átadni. A világon mindenütt probléma a szemét elhelyezése, különösen az olyan fejlődő országokban mint Indonézia. A világ legtöbb folyóján és a tengereken is egyre gyakrabban úsznak az oda nem való dolgok a PET palacktól a hajóroncsokig. A korallzátonyok különösen érzékenyek és ezt sem a turisták, sem a helyiek nem kezelik jól. Kérjük próbálj minél kevesebb szemétté váló dolgot magaddal hozni. Kaját ott kapunk, ivóvízhez elég egy palack amit ott töltögethetsz és végül vissza is tudod vinni a városig. Ha lehet, az új búvárszemüvegedet se ott csomagold ki és a tusfürdőd mindenképp lebomló legyen. Naptej legyen nálad, de ez is rossz hatással van a korallra, sokszor e helyett is jobban jársz valami hosszú ujjú pólóval. A korallok megközelítése is odafigyelést igényel, mert törékenyek, erről a túravezetők sokat fognak beszélni.

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. A "tengerparti nyaralás" kategóriájú utasbiztosítás esetén, válassz olyat amelyikben van sport fedezet is. Ajánljuk, hogy a "Storno-Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg.

Kösd meg biztosításodat itt!

További információ az utasbiztosításról!

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A helyi emberek közvetlenek és nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a hajónk, autónk késik egy órát, vagy nem tervezett hajóval megyünk a szigetekre, de ezekre a túravezetők fel vannak készülve, és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Fontos, hogy többen leszünk, többen fogunk dönteni, előfordulhat, hogy kívánságod kisebbségben marad. Kritikus esetekben a végső döntést mindig a túravezetők hozzák meg. Kérjük, erre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!! Az időjárás is módosíthatja a terveinket, folyamatosan figyelni fogjuk az előrejelzéseket, de lehetséges, hogy nagyobb hullámzás is módosítja az útvonalunkat.

Mielőtt vidám kis csapatunk lelkes tagjává, tengeri kajakossá válsz, kérünk Téged, hogy figyelmesen olvasd el az alábbi gondolatokat, hogy ne érjen meglepetés túráinkon, hogy jól érezd magad velünk, és azokkal az emberekkel akik minket választanak a kalandra.
A túrák során minden esetben több túravezető segít neked abban, hogy jól érezd magad, hogy megtanulj kajakozni, hogy megismerd ezt a kalandot. Ahhoz, hogy ez a legjobban működjön, a Te világodra is szükség lesz, mert sokféle ember, sokféle vággyal, sokféle igénnyel, sokféle habitussal vagy tapasztalattal érkezik hozzánk egy - egy útra.
A komfortzónáról:
A tengeri kajakozás szabadban, vízen végzett aktivitás, amely során gyakran vagyunk kitéve az időjárási tényezőknek. Az időjárás nagy úr - bizonyos értelemben - Ő a főnök. Megmondja mit tehetünk és megmondja mit nem. Alkalmazkodunk hozzá. Csapatunk több mint húsz éve tanulja, figyeli, elemzi az időjárás változásait és megtanultuk mit lehet és hogyan, jó- illetve rossz idő esetén. Felkészült túravezetőink segítenek a legkisebb nehézségek megoldásában is. De Neked is ismerned kell a saját határaidat. Az evezések során lehet eső, zápor, zivatar, kánikula, szél...
Előfordulhat, hogy túravezetőd lefújja az aznapi evezést, az időjárási viszonyok miatt, ezt is el kell fogadnunk, mert a döntések Értetek, a ti biztonságotok érdekében születnek.
Tudnod kell, hogy a legjobb, legdrágább, legprofibb felszerelésben is el lehet ázni. Tudnod kell, hogy hol vannak a saját határaid- mert a tengeri kajakozásnál az időjárási tényezők változása hatványozottan meghatározza a túra hangulatát, a Te hangulatodat.
Az evezés, még ha nem is lapátolunk hatalmas távokat fizikailag megterhelő tud lenni. El fogsz fáradni a nap végére, és izomlázad is lehet másnap - de ezek mind részei a kalandnak.
Mielőtt velünk tartasz gondold végig az alábbi fontos kérdéseket és a kérdéseidre adandó válaszaidat. Némely felvetés megmosolyogtatja az embert, de hidd el fontos kérdések a saját kis komfortunk megtalálásához, megőrzéséhez.

 • Voltál már több napos gyalogtúrán?
 • Eláztál már? Ismered a "nedves, vizes ruha" érzését?
 • Tudod kezelni azt amikor esetleg hűvös van? Fel tudsz rá készülni?
 • Van megfelelő felszerelésed?
 • Sátraztál már? Aludtál már a szabadban?
 • Főztél már szabadban, outdoor környezetben?
 • Aludtál már több emberrel egy szobában?
 • A hálózsákod és a felszerelésed az időjárásnak - évszaknak megfelelő?
 • Ismered a szúnyog nevű állatkát?
 • Fürödtél, tisztálkodtál már vízparton, a természetben?
 • Csapatunk szereti azokat a helyeket, szállásokat ahol magunk lehetünk, a természetben, a víz partján, az erdőben, a csillagok alatt, öblökben, a tenger partján, - távol az épített környezettől. Természetesen vannak útjaink ahol apartmanban, szállodában éjszakázik csapatunk, de ezekről minden esetben olvashatsz a túraleírásban.
  A tengerikajak.hu utazásai során elsősorban a kempingeket és a vadkempinget (ahol lehet) - részesíti előnyben. Ez természetesen sokszor - sok ember számára - nehézséget jelent - de hisszük, valljuk, hogy a kajakozás, a csavargás, az élmény szerves része a szabadban alvás. Fontosak nekünk a vízparti táborozások, a tűz, a füstös kabát illata, a közös észosztás, egy pohár bor a csillagok alatt, az éjszaka hangjai, az alkonyat fényei, a közös főzések, mind-mind ajándék amelyet egymástól és a természettől kapunk.

  A Vadkempingezésről

  Mint már írtuk, csapatunk szereti azokat a helyeket, ahol magunk lehetünk, távol mindenkitől, mindentől. Ahol nem kell embertömegek között mozgolódva léteznünk. A vadkempingezés azt jelenti, hogy az éjszakát olyan helyeken töltjük, ahol nincs semmiféle infrastruktúra, nincs áram, nincs wc, nincsenek kialakított táborozó vagy sátorhelyek. Nincs büfé, nincs bolt, magunk vagyunk és a természet. Természetesen ez némi nehézséget is jelenthet. A tisztálkodás, a kis és nagy dolgok elvégzése a természetben történik. Gondold, végig, hogy neked okoz -e problémát a vadkempingezés!


  A "terepen" lehet sár, mocsár, ingovány - hajnalban pára, lehet nedves a fű, lehet hogy koszos lesz a cipőd, a ruhád... Az utak során a túravezetők folyamatosan a csapat igényeit szem előtt tartva hozzák meg a döntéseiket az útvonalról, sátorhelyekről. A guide-ok segítségedre lesznek a sátor felállításában, a hálóhelyed kiválasztásában és minden ide vonatkozó kérdésben fogják a kezed, ha igényled azt.

  Gondolatok a társas utazásokról:
  Attól kezdve, hogy minket választasz a kalandodra, a szabadidőd eltöltéséhez, beleegyezel, hogy más emberekkel is fogsz találkozni a túránkon, másokkal is osztozkodnunk kell az élményeken, a nehézségeken. Ez többnyire nagyon jó dolog mert az biztos, hogy nagyon sok érdekes emberrel fogsz megismerkedni, de azt is jelenti, hogy sokszor alkalmazkodnunk kell egymáshoz. Néhány esetben közösen fogunk dönteni, ahol nem biztos, hogy a te akaratod fog érvényesülni. Lehet, hogy mások este énekelni fognak, vagy megisznak egy-két pohár bort, és vidámak lesznek. Ha inkább aludnál, akkor állítsd fel messzebb a sátrad, mert ez is hozzá tartozik kis utazásainkhoz. Minden utasnak szem előtt kell tartani, hogy mások is részt vesznek a kalandon, mások is szeretnék magukat jól érezni - és egymás érdekeit figyelembe véve éljük meg - közösen a túrát.

  Utazások:
  Gyakran utazunk olyan helyekre, ahová még nem vezet autópálya, ahová a lejutás akár 24 óra is lehet, ami hosszú és fárasztó - de ezek a helyek, a kis titok helyeink, megérik a hosszú buszozást, kocsikázást.

 • Utaztál már hosszabb időt kisbuszban?
 • Tudsz e aludni buszban, amikor több mint 15 órát utazunk összezárva másokkal?

 • Váratlan dolgok, távoli vidékek:
  Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A külföldi, távoli útjainkon számtalan helyzetben találkozunk más kultúrákkal, helyi emberekkel - akik kedvesen mások. Vannak olyan útjaink amelyek olyan helyekre vezetnek ahol a turizmus szinte alig létezik. Lehetséges, hogy a helyi emberek nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú vagy csak erősen eltérő életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a motorcsónakunk késik egy órát, vagy egy másik hajóval megyünk az adott helyre de ezekre a túravezetők fel vannak készülve (mindig van "B" terv), és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Kritikus esetekben a végső döntéstmindig a túravezetők hozzák meg.

  Nagyon sok kérdés és válasz rejtőzködik még a saját kis outdoor komfortzónánk körül amelyekre- mi - akiknek az élete az utazás, akik sokat vannak úton - nagyon szívesen válaszolunk és segítünk abban, hogy Te is otthon érezd magad az outdoorban, a vízen, a sátorban, a szélben, csapatban, vagy magányosan evezve.

  Fontos, hogy ha bármilyen kérdésed van útjainkkal kapcsolatban, akkor ne szégyelld megkérdezni, mert szerintünk nincs rossz kérdés. Csak kérdés van, és a túrád vezetői azért vannak ott Veled, hogy minden nehézségnél, minden helyzetben a segítségedre legyenek.

  Akkor fogod a kalandot 100% -ban megélni, ha fel vagy rá készülve és ismered a saját határaidat, komfort zónádat, és tudod, hogy ezeknek az átlépése nem okoz problémát az utazáson.

  Kérjük, mielőtt jelentkezel, ezekre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!!

  Rólunk mondtátok

  Na mit mondtatok?!


  Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

  Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
  Vissza az oldal tetejére