Miért választottuk a tengeri kajakot? Ne képzeljünk semmi hókusz-pókuszt ám a dolog mögé! A tengeri kajak nem azt jelenti, hogy ezekkel a hajókkal kizárólag a tengerek vizeit szelhetjük, csak a sós vízben "működik". A tengeri kajak felépítése, formája egy kicsit különbözik a folyami testvéreitől. A méreteit tekintve hosszabbak (5 méter körül) és  szélesebb. Az alakja, formája a tengeri körülményekhez igazodik. A hosszú felhúzott orr, egyenes gerinc, lapos aljuk, combtámasz, vízhatlan pakolórekeszek, esetenként kormánylapát mind a nagyobb hullámokon való mozgást, hosszabb vízen tartózkodást segítik.
A kajakokban az ember súlypontja mélyebben van mint a kenuban, ezért a tengeri kajak stabilitása lényegesen jobb. Közelebb ülsz a vízhez.
Sokan esküsznek a kenura a túra kajakkal szemben. És ez így van jól. Mindenki válassza a magának a megfelelő hajótípust. Nem téríteni akarunk.

Miért tartjuk alkamasabbnak mégis túrákra a tengeri kajakot?  Mert stabilak. Hajóparkunkban csak olyan kajakokat használunk, amiknek  a használata semmiféle kajakos multat, sportos előéletet nem igényel. Mindegy, hogy könyvelő vagy, vagy látszerész... a kajak alattad megóv majd mindentől. A legnagyobb hullámokban is benne maradsz majd.

Sok érv szól mellette és jó pár ellene, de mi évek óta BIZTONSÁGGAL rójuk a világ tengereit, vizeit a Mazúry-tavaktól  Ázsia titkos folyóin át... Nekünk nagyon bejött.Üvegszál vs. polietilén 


A tengeri kajakot gyártó cégek napjainkban általában kétféle anyagot használnak a hajóik építéséhez: üvegszál vagy polietilén alapú megoldásokkal találkozhatunk. Mind a két anyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Kezdenénk először a polietilén anyagú hajók vesézgetésével. Ha megnézzük a gyártó cégek eladási statisztikáit, szembetűnő ezen hajók magas eladási aránya. Persze hangsúlyozni szeretnénk, hogy ez nem azt jelenti, hogy ezek a hajók annyival jobbak lennének - de vitathatatlanul a nagyobb evezős tömegek igényeit elégítik ki, a kezdő kajakosoknak ajánlhatjuk őket. Az anyaguk elnyűhetetlen - majdnem. Lehet húzni-vonni a sziklákon, lényegesen kisebb a sérülés veszélye, a ki-illetve a beszállás nem jelent problémát sziklásabb partszakaszokon. Súlyuk nagyobb, mint az üvegszálas testvéreiké, ami éppen annyira lehet előny, mint hátrány.
A nagyobb tömegű polietilén hajók stabilitása jobb, a szél nehezebben fordítja el, mint az "üveges" épített hajókat. Persze a különböző gyártó cégek is más-más anyagokat használnak, más eljárással építik a hajóikat különböző formákat használnak ezért a polietilénből készült kajakok között is nagy különbségek lehetnek, ezekre majd a teszteknél térünk ki.

Csapatunk összes kajakja polyetilén ( PE ) és kormánylapáttal felszerelt kajak

 Az üvegszálas hajók azért igazán szépek tudnak lenni. Ezek a kajakok komolyabb vizeken, izgalmasabb partraszállásoknál már embert kívánnak maguk fölé. Kecsesebb formák, szép kivitelezés, gyors haladás... Élmény az evezés... Vagy horror! Erős szélben, összeállt hullámokon mint egy parafadugót dobálja a szél. Fontos szempont lehet a javíthatóság. Ezek a kajakok lényegesen sérülékenyebbek, mint fentebb említett testvéreik, de a javításuk nem igényel túl nagy ördöngősséget. Mindenképpen említést kell tenni a fából, bőrből készült kajakcsodákról. Fanatikusok, megszállott gyűjtők, kajakguruk kedvenc építési alapanyagai.

Rólunk mondtátok

Na mit mondtatok?!


Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
Vissza az oldal tetejére