Kell- e tudnom kajakozni, hogy veletek tartsak?

Nem igényel kajakos múltat, sem kajakos tudást a túrán való részvétel. Átlagos fizikai kondícióval rendelkező, túrázós, nem túrázós kalandorokat várunk, akik szeretik a vizet, szeretnek túrázni, vízitúrázni.

Nem fogok felborulni a kajakkal? Mennyire stabilak a kajakok? Van-e rajtuk kormánylapát?

Az általunk használt tengeri kajakok nagyon stabilak, biztonsággal használhatóak azok számára is, akik nem ültek még ilyen vízi alkalmatosságban. A kajakokkal gyakorlatilag nem lehet felborulni. Ezek a hajók nem verseny modellek, szélesek, magas oldalfalúak, nagy teherbírásúak, ezért az „erősebb csontozatú” emberek is stabilak maradnak  benne. Minden kajakunk lábbal irányítható kormánylapáttal rendelkezik.

Kell- e tudnom úszni, hogy részt vegyek a túrán?

Nem kell, hogy Te legyél a „Májköl Felpsz” de minimális vízbiztonság szükségeltetik. Ez azt jelenti, hogy ha ki-beszállásnál a lábad vizes lesz, akkor ne ess rögtön pánikba. Minden résztvevő az indulás előtt kap biztonsági mellényt, aminek viseléséről a túravezető dönt. Ha nem vagy biztos magadba, akkor tudsz páros kajakban is evezni, olyan résztvevővel aki segít az általad nehéznek gondolt pillanatokban. De ha Te vagy a „Felpsz,” akkor meg nem adnál egy autógrammot, a gyereknek kéne...

Milyen fizikai kondícióval kell bírnom, fogom - e bírni a túrát?

A túráink nem edzőtábor jellegűek, nem versenyre készülünk. Szeretünk -szüttyögni- a reggel álmos   napsugarainál, este sokáig bámulni a tüzet, bort kóstolni, énekelni, ami miatt csapatunk nem a korán keléséről híres. Szeretjük látni azt ahol evezünk, szeretünk közben beszélgetni, csorogni, fürdeni, strandolni... Ezek miatt aki a kilométereket gyűjti, szeret versenyezni az idővel az nálunk nem találja meg a számítását. A napi távok bárki számára teljesíthetőek. Természetesen az izomláz, nem ritka látogató a reggeli sátrakban.

Lányok is bírják a túrát?

Tapasztalataink szerint a lányok gyakrabban komolyabb távokat, komolyabb tempókat diktálnak mint a férfiak. No comment.

 Hány kilométert megyünk?

A napi távolságokat mindig a csapat fizikuma, az időjárás, valamint a víz jellege határozza meg. Természetesen egy folyón, folyásirányban haladva, nagyobb távok teljesíthetők mint egy kifújt 5- bft -os szembe szélben. A napi 15-20 kilométer teljesíthető, de a túraútvonalak úgy vannak tervezve, hogy ha a csapat kevésbé, vagy jobban bírja, akkor legyenek helyek a kikötésekre.

Gyerekek jöhetnek- e a túrákra?

14 év alatt szülői beleegyezés, vagy felnőtt kíséret szükséges. Tengeri túráinkon is vettek már részt 10 év alatti gyerekek, páros kajakban a szülőkkel és nagy élményt jelent nekik az evezés. Nagyon szeretjük ha lurkók is velünk tartanak. Szeretettel várjuk a kis és nagy családokat. Magyarorazági csavargások esetén, a hajózási szabályzat kimomndja, hogy csak 14 év feletti gyermek kajakozhat egy személyes kajakban. 

Soha nem sátraztam még, lehet ebből problémám?

Ha nem vagy járatos a szabadban éjszakázásban, nem kempingeztél még, de szeretnéd kipróbálni, akkor is velünk tarthatsz, mert a túravezetők, a résztvevők, mindenben segítségedre lesznek, hogy megszeresd a dolgot. Minden komolyabb túra előtt megbeszélést tartunk, ahol elmondjuk a helyszín adottságait, illetve, hogy mit kell magaddal hoznod!

Egyedül is lehet jelentkezni, vagy csak zárt csoportok jelentkeznek?

Természetesen egyedül is jelentkezhetsz a túrákra, kajakozásainkon sok érdekes, izgalmas emberrel fogsz találkozni!

Rossz időben is kajakozunk?

Nincs rossz idő, csak rossz felszerelés.Mi büszkék vagyunk, felszereltségünkre. A legcudarabb időjárási körülményekre is fel vagyunk készülve, evezős kabát, spricó... stb. De ezeken felül van közösségi eső sátrunk, fűthető tipink, és számtalan apró trükk a tarsolyunkban, ami miatt nem ismerjük a rossz idő kifejezést. A szél, és a hullámok, természetesen befolyásolják a túra útvonalát, ennek függvényében hoznak döntést a túravezetők. Hétvégi túrák esetén ha az időjárás nagyon rossz, keress minket telefonon a túra részleteiért.

Saját hajóval, felszereléssel is részt vehetek a túrákon?

Természetesen használhatod saját kedvenc kajakodat a túráinkon. A belföldi túrák esetében 20% kedvezmény adunk a részvételi díjból, ha te szállítod a saját kajakodat.

A túrákon csak kajakoztok, vagy más sportokat is beiktatok a programba?

A hazai, de főleg a balatoni túrákon a délutánokon bringázni szoktunk, mert egy napos evezés után jól esik egy esti tekergés az apró falvak, borospincék között. A nagyobb túrákon, pl. Szardínia, Görögország, az esti városi csavargások, vagy nagyobb völgyek felfedezés, hegymászósdi,  mindig becsempésződnek a napi rutinok közé. A túráknál fel vannak tüntetve az egyéb aktivitások, mint például kerékpár, bakancsos túra, városnézés.

 Mit és hol eszünk a túrákon?

A túrákon az este a gasztronómiai barangolások jegyében zajlik. Mert enni jó, de főzni talán még jobb. Mindenki hirtelen szakáccsá, válik és csodálatos ételköltemények születnek. A szabadban főzünk sütünk. Hazai túrákon többnyire közös esti főzés van, de ezeket a túra előtt kommunikáljuk. Azonban, ha te rá vagy kattanva a jóféle kis robbantósokra, vagy a kedvenced a Medvesajt, akkor nem kell jó szokásaidon változtatnod, és amit hozol azt eszel. A nagy túrák alatt a helyi ételkülönlegességeket is kipróbáljuk, fakultatív étterem látogatások közepette. A hosszú túrákon a bevásárlások idejét mindig előre jelezzük.

Hogyan jutunk a túra helyszínére?  A legtutibb a telekocsi

A hazai  és európai túráinkon a leutazás egyénileg történik - Telekocsis rendszerben. A kajakozásra való jelentkezéskor be kell jelölnöd, hogy hogyan utaznál - illetve, hogy van e saját autód - amivel esetleg egyéb túratársaidat le tudod vinni az indulás helyszínére. Kipróbált és évek óta jól működik. Mindenki lejut a "tett színhelyére".

Ha saját kocsival megyek, hogyan jutok vissza érte?

Az autók, sofőrök mozgatását, logisztikáját, mi minden esetben megoldjuk, ami azt jelenti, hogy a sofőröket  visszajuttatjuk az autójukhoz, azokban az esetekben ahol a túra indulás pontja különbözik az érkezési helytől.

Rólunk mondtátok

Na mit mondtatok?!


Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
Vissza az oldal tetejére