Berounka - Csoda Csehországban

Sörök, Várak, Kastélyok - Kaland Bohémiában

Európa/Csehország / Európa
2022. július 6. - 2022. július 10.
Időtartam: 5 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU228C

Újdonság
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Kajakra fel városi zsiványok, falusi csibészek! Egy új kalandra hívunk Benneteket a nyárba, a varázslatos Csehországba, a Berounka folyóra. A folyó helyenként hatalmas sziklák között tekereg, partját kedves kis rétek követik. A Berounka lassan ereszkedik Pilsen városátol, törve át a Cseh - karsztot, néhol fenékküszöbök, és gátak teszik mosolygossá a vizi vándor orcáját. Az utunk során kastélyok, várak néznek le ránk a magasból. Ha már jártál Cseh folyón akkor tudnod kell, hogy itt sem kell nélkülöznöd az utopenecet, sem a hermelint, mert utunk során kis kocsmák térítenek el minket utunkról, ahol a cseh sörök mellett a két "culináris csodával" is találkozhatsz. A négy nap evezés alatt a folyó legszebb szakaszát járjuk be, csorogva, fürödve, fröcskölődve, Ahoj-t kiabálva, gátakon csúszkálva.

Bővebben...


A túra stílusa:

Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Hozd magaddal a legkisebbeket is, használd Kölyökkedvezményeinket.

Nehézség:

A folyóban néhol apró lecsúszók vannak - a nehézségét a pár átemelés jelenti. Bárki számára teljesíthető kajak túra.

Szállás típusa:

Folyóparti kempingek, rétek. Saját sátor, saját felszerelés.

Neked ajánljuk:

Ha szereted a Cseh folyókat, a vidám evezést - itt a helyed.

Csapat mérete: 12 - 24 fő

Kis csoportos - Nagy kaland

Program

A reggeli órákban autókba pattanunk és irány Csehország. Az út Prágán át vezet a Cseh karszton keresztül. Zenét hallgatunk, helyeskedünk... csak a szokásos. A délutáni órákban megérkezünk a kedves kis kempingünkbe a "Kemping a komphoz" néven futó vízparti rétre. Itt feldobjuk sátrainkat és egy esti ráhangolódós sörözéssel megnyitjuk a túrát.

 A reggeli után felmálházzuk hajóinkat és irány a folyón lefelé. A folyót kedves kis rétek szegélyezik, majd pár kilométeres csorgás után megnézhetjük a Darovsky vízesést. Helyes kis apró vízfolyás, ahová fel kell másznunk, de megéri. Utunk folytatásában néhol leér az erdő a folyóhoz. Innen egy óra evezés után egy kiskocsmát ejtünk útba ahol feltankolunk, bekolbászozunk, hermelinezünk. A következő szálláshelyünket a délutáni órákban érjük el Liblin kis városa mellett. A táborunk egy igazi reggae camp... szó szerint, úgyhogy készüljetek mert este lesz "novumenokráj"és sztiritáp is... a többit tudjátok!Második evezős napunkon ereszkedünk tovább kalandos utunkon. A mai napon a folyó fölé tornyosuló sziklakibúvásoké lesz a főszerep. A Berounka talán legszebb részén evezünk a mai napon. A dél körüli pihenőt megfűszerezzük egy kis kirándulással, és felmászunk Trimanské szikláihoz, ahonnan pazar fotókat készíthetünk a folyóról. A kilátós turánk után csorgunk tovább lefelé, és egy rövid evezés után érkezünk Krasov vára alá. Fényképészkajakosok előre! A késő délutáni órákban érkezünk el Kalinova Ves kis falujába, ahol a kempingünk egy RHCP szám címében rejlik. Találóskérdés! Nagyonnehéz! Akiben van még erő, egy könnyű sétával felmászhat a közelben levő kilátóhoz. Este pedig egy kis bulikát tervezünk, ha már ilyen messzire jutott bátor kis csapatunk!

Harmadik evezős napon a szikláké lesz a főszerep. Utunkat lefelé folytatva először egy gyors átemeléssel kezdjük, majd elérkezünk Tyrov várához, a XIII. századból származó francia stílusú vár romjait alulról fogjuk csodálni. A vár alatt elcsúszva újra egy híres, impozáns sziklaegütteshez érkezünk, a hasonló nevű tyrovi sziklkhoz, ahol számtalan fotót fogunk készíteni. A sziklák után csapatunk pár óra evezéssel becsúszik Branov kedves kempingjébe, ahol csak a szokásos:)

Reggeli után, párr perc evezés és kikötönk és egy 15 perces séta után megérkezünk Krivoklát várához - Krivoklat-kastély  Az egyik legrégebbi és legfontosabb vár a Cseh Köztársaságban Krivoklat-kastély. A XIII. században épült a Premysl-uralkodóknak, a nemesek és gazdag családok számára. Sok cseh király is élt a kastélyban, mely számos nevezetes építészeti jellemzőkkel is rendelkezik. Nem érdemes kihagyni a Királyi termet, vagy a Nagy Toronyt, ahonnan lenyűgöző a kilátás továbbá a könyvtárat, amely több, mint 52.000 különböző könyvnek ad otthont. A vár után irány a folyó. Ellapátolunk Stríbrný erdeje mellett, ahol az erdő belecsúszik a folyóba, majd 4 km kajakozás után megérkezünk Zbecno kis városába, ahol vizi kalandunk véget ér. Búcsút veszünk a folyótól, és irány kis hazánk. Érkezés Budapestre az éjszakai órákban.


A részvételi díj tartalmazza
 • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
 • hajószállítást
 • túravezetést
A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

Szállás
250 CZK / fő / éj

kempingekben, saját sátorban - 4 éj


Utazás

Az utazás egyénileg történik - Ha nem tudod megoldani a leutadat, akkor keress minket és segítünk összeülni üres autókban. Az egyénileg utazók a kajakozás előtt kapnak információt az érkezési pontról.


Parkolás
120 CZK/ nap

Az indulási ponton tesszük le autóinkat, majd a túra végén taxival megyünk vissza értük.


A túra önellátó

Minden kempingben vannak kis éttermek, ahol lehet reggelizni, vacsorázni


Biztosítás

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. A "városnézés" kategóriájú utasbiztosítás mellett, a kajakozáshoz szükséges Sport Plusz kiegészítő mellett, ajánljuk hogy a "Storno Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg. Ha saját autóval jössz, akkor megfontolandó az autós assistance szolgáltatás igénybevétele is.  Kösd meg biztosításodat itt!.

További információ az  utasbiztosításról!


Hasznos infók

A tengerikajak.hu csapata minden útjánál, kalandjainál a Ti biztonságotokat tartja a legfontosabbnak. Minden utunkon betartjuk, az aktuális, járványra vonatkozó szabályozást - adott területre - országokra vonatkoztatva is. A kiírt utak tervezett utak a szezonra. Természetesen az utazási korlátozások figyelembe vételével tartjuk meg, vezényeljük le a túrákat.Amennyiben a korlátozások nem teszik lehetővé az utazást - úgy a túrát elhalasztjuk - vagy egyéb helyszínre áttervezzük. Jelentkezésed után folyamatosan tájékoztatunk téged az utad státuszáról, lehetőségekről, korlátozásokról - amint szükség van rá - valamint minden esetben B - tervet készítünk. Ha kérdésed van az utazásod során felmerülő, járványügyi információkkal kapcsolatban keress minket telefonon, vagy levélben. Útjaink a természetben zajlanak, tengeri kajakokban - így a távolságtartás adott a túrák során. Vigyázunk rátok, vigyázzunk egymásra.
A tengerikajak.hu csapat bizakodó, optimista, álmodozó... Reméljük a 2022-es szezonban már tényleg korlátozások nélkül csavaroghatunk Veletek, folyókon, tavakon, tengereken.

A csapat 2022. július 6-án találkozik Nadryby falujában, legkésőbb 17 órakor. A kajakok és a csapat tervezett indulása, reggel 8 órakor, Budapestről. A program vasárnap délutánig tart, a tervezett hazaindulás 14 órakor lesz Zbecno városából. Érkezés Magyarországra (Budapest), a késő esti órákban.

Az utazás egyénileg történik - Ha nem tudod megoldani a leutazásodat, akkor keress minket és segítünk összeülni üres autókban. Az egyénileg utazók a kajakozás előtt kapnak információt az érkezési pontról.


Nyári időjárásra számítunk, meleggel, napsütéssel.Nem hiszünk a három napnál korábban leadott előrejelzésekben, az aktuális infókat az indulás előtt kapják meg a résztvevők. A ruházat legyen kényelmes túraruházat, úgy öltözz, mintha egy nyári középhegységi kirándulásra készülnél. Legyen nálad aláöltözet (alsó, felső), polár, esőkabát, héjkabát, esőnadrág-ha van. Érdemes egy rövidnadrágot is bedobni, amit melegebb idő esetén ráveszel az aláöltözetre(cicanadrág). Alábbeli egy crocs vagy valamilyen vizes szandál legyen. Készülj lábbelivel a szárazföldi tartózkodásokra is. A vízen előfordulhat szél ezért egy sapkát is pakolj be a zsákodba. Sokan használnak evezéshez kerékpáros kesztyűt, ha gondolod hozz magaddal, de nem létszükséglet az evezéshez. Napszemüveg,pánttal hasznos lehet, ha majd nagyon kisüt a nap :) Pakolj fürdőrucit!!!
Legyen nálad egy váltás száraz ruha külön csomagolva. Afejlámpádat ne felejtsd otthon. A felszereléseid közé csomagolj egy-csomag erős szemetes zsákot - nagyon hasznos lesz.
A kajakoknak vannak tárolórekeszei, amelyekbe pakolhatsz. A kajakokban kell majd magaddal hoznod minden felszerelésedet. Ennek tükrében pakoljatok, csak a legszükségesebbeket hozzátok magatokkal. A folyón előfordulhat borulás, fröccsenő víz, nagy hullámok, amelyek becsaphatnak a kajakokba, ezt szem előtt tartva gondolj a csomagolásra. Érdemes beszerezni egy két vízhatlan zsákot, mert jó szolgálatot tehet későbbi kalandozásaid során is.

Az expedíció kempingezni fog, tehát sátorról, tábori felszerelésekről(hálózsák, derékalj, tralala) mindenki maga gondoskodik. A kempingekben mindenhol találunk majd éttermeket, üveg tigriseket ahol lehet hideget-meleget enni, tehát nem érdemes otthonról konzervekben gondolkodnod. A menű legtöbb helyen sült húsok, kolbászok, sajt, amolyan büfé hangulat. Szerintünk sört se hozz magaddal, de ha van jóféle pálinkád, az jó cserealap lehet.

A folyón a kaland bárki számára teljesíthető, de le kell írjuk, hogy a csúszdákból való kiérkezésekkor előfordulhat borulás. A folyón sok helyen át kell majd emelni, ahol, majd közös hajócipelésre számíthattok. Természetesen ez csak olyan kellemetlenségekkel jár, hogy vizes leszel, a túra teljesítése nem igényel szuperhős tulajdonságokat.


Mivel "plázázni" nem nagyon fogunk, ezért a költőpénz csak az élelmiszer beszerzésre, valamint a kemping díjakra irányul... Az árak a hazai balatoni árakkal közel megegyeznek,(2017- as adat) ennek függvényében pakoljátok tele a kis erszényeteket. Természetesen ha Kryvoklát-ban, a legmenőbb helyre ülsz be, ott azért számíthatsz magasabb árakra... A kiindulásunk helyén van ATM, de itthon is beszerezhetsz koronát, illetve van pénzváltó, tudsz eurót koronára váltani. A túra végén a sofőrök taxival mennek vissza az autóikért, a viteldíj egy átlag magyar taxizás ára (nem Budapest - Siófok viszonylatban). Evvel az összeggel is számolj. Ez kb 100 - 120 korona. A saját gépjárművel érkezők ne feledjék, hogy a parkolásért is fizetni kell. 80 CZK/nap.

Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal utazhatnak Ausztrián keresztül Csehországba.

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. A "városnézés" kategóriájú utasbiztosítás mellett, a kajakozáshoz szükséges Sport Plusz kiegészítő mellett, ajánljuk hogy a "Storno Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg. Ha saját autóval jössz, akkor megfontolandó az autós assistance szolgáltatás igénybevétele is. Kösd meg biztosításodat itt!.

További információ az utasbiztosításról!

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

A túra alatt - evezés közben - a mentőmellény (úszássegítő mellény) használata KÖTELEZŐ.
Sokan nem fogtok szeretni minket ezért, de az ördög mostanság nagyon rosszul alszik. Nem a kajakozás, túrázás veszélyei miatt kérjük ezt minden kedves barátunktól, de sajnos tapasztaltunk, megéltünk olyan eseteket, aminek semmi köze nem volt a kajakozáshoz, illetve az időjáráshoz.(epilepsziás roham, váratlan rosszullét) A mellényeink, kényelmesek és nem akadályoznak senkit a mozgásban. A túravezetők is mosolyogva, boldogan öltik magukra eme hasznos viseletet. Megértéseteket köszönjük.

Az utazások, kalandok előtt, minden alkalommal küldünk egy levelet, amely az út legfontosabb részleteit tartalmazza, hogyan készülj, mivel készülj, mikor és hol legyél stb.
Mivel a kajakozás a szabadban végzett tevékenység, ezért az utakat nagymértékben meghatározza az időjárás. Az időjárás tudománya a mai napig nehezen tud három napnál előbb pontos előrejelzést adni, ezért a mi információs levelünk is ettől függ.
A rövid - 1 - 2 napos utak estetén az indulást megelőző 3 nappal küldjük el a végleges információkat, mivel így fel tudsz készülni az időjárásra.
Hosszabb utak esetén - egy héttel az indulás előtt kapod majd meg tőlünk a fontos - utolsó információkat.
Természetesen, ha bármilyen kérdésed van az úttal kapcsolatban, keress minket bizalommal.

Mielőtt vidám kis csapatunk lelkes tagjává, tengeri kajakossá válsz, kérünk Téged, hogy figyelmesen olvasd el az alábbi gondolatokat, hogy ne érjen meglepetés túráinkon, hogy jól érezd magad velünk, és azokkal az emberekkel akik minket választanak a kalandra.
A túrák során minden esetben több túravezető segít neked abban, hogy jól érezd magad, hogy megtanulj kajakozni, hogy megismerd ezt a kalandot. Ahhoz, hogy ez a legjobban működjön, a Te világodra is szükség lesz, mert sokféle ember, sokféle vággyal, sokféle igénnyel, sokféle habitussal vagy tapasztalattal érkezik hozzánk egy - egy útra.
A komfortzónáról:
A tengeri kajakozás szabadban, vízen végzett aktivitás, amely során gyakran vagyunk kitéve az időjárási tényezőknek. Az időjárás nagy úr - bizonyos értelemben - Ő a főnök. Megmondja mit tehetünk és megmondja mit nem. Alkalmazkodunk hozzá. Csapatunk több mint húsz éve tanulja, figyeli, elemzi az időjárás változásait és megtanultuk mit lehet és hogyan, jó- illetve rossz idő esetén. Felkészült túravezetőink segítenek a legkisebb nehézségek megoldásában is. De Neked is ismerned kell a saját határaidat. Az evezések során lehet eső, zápor, zivatar, kánikula, szél...
Előfordulhat, hogy túravezetőd lefújja az aznapi evezést, az időjárási viszonyok miatt, ezt is el kell fogadnunk, mert a döntések Értetek, a ti biztonságotok érdekében születnek.
Tudnod kell, hogy a legjobb, legdrágább, legprofibb felszerelésben is el lehet ázni. Tudnod kell, hogy hol vannak a saját határaid- mert a tengeri kajakozásnál az időjárási tényezők változása hatványozottan meghatározza a túra hangulatát, a Te hangulatodat.
Az evezés, még ha nem is lapátolunk hatalmas távokat fizikailag megterhelő tud lenni. El fogsz fáradni a nap végére, és izomlázad is lehet másnap - de ezek mind részei a kalandnak.
Mielőtt velünk tartasz gondold végig az alábbi fontos kérdéseket és a kérdéseidre adandó válaszaidat. Némely felvetés megmosolyogtatja az embert, de hidd el fontos kérdések a saját kis komfortunk megtalálásához, megőrzéséhez.

 • Voltál már több napos gyalogtúrán?
 • Eláztál már? Ismered a "nedves, vizes ruha" érzését?
 • Tudod kezelni azt amikor esetleg hűvös van? Fel tudsz rá készülni?
 • Van megfelelő felszerelésed?
 • Sátraztál már? Aludtál már a szabadban?
 • Főztél már szabadban, outdoor környezetben?
 • Aludtál már több emberrel egy szobában?
 • A hálózsákod és a felszerelésed az időjárásnak - évszaknak megfelelő?
 • Ismered a szúnyog nevű állatkát?
 • Fürödtél, tisztálkodtál már vízparton, a természetben?
 • Csapatunk szereti azokat a helyeket, szállásokat ahol magunk lehetünk, a természetben, a víz partján, az erdőben, a csillagok alatt, öblökben, a tenger partján, - távol az épített környezettől. Természetesen vannak útjaink ahol apartmanban, szállodában éjszakázik csapatunk, de ezekről minden esetben olvashatsz a túraleírásban.
  A tengerikajak.hu utazásai során elsősorban a kempingeket és a vadkempinget (ahol lehet) - részesíti előnyben. Ez természetesen sokszor - sok ember számára - nehézséget jelent - de hisszük, valljuk, hogy a kajakozás, a csavargás, az élmény szerves része a szabadban alvás. Fontosak nekünk a vízparti táborozások, a tűz, a füstös kabát illata, a közös észosztás, egy pohár bor a csillagok alatt, az éjszaka hangjai, az alkonyat fényei, a közös főzések, mind-mind ajándék amelyet egymástól és a természettől kapunk.

  A Vadkempingezésről

  Mint már írtuk, csapatunk szereti azokat a helyeket, ahol magunk lehetünk, távol mindenkitől, mindentől. Ahol nem kell embertömegek között mozgolódva léteznünk. A vadkempingezés azt jelenti, hogy az éjszakát olyan helyeken töltjük, ahol nincs semmiféle infrastruktúra, nincs áram, nincs wc, nincsenek kialakított táborozó vagy sátorhelyek. Nincs büfé, nincs bolt, magunk vagyunk és a természet. Természetesen ez némi nehézséget is jelenthet. A tisztálkodás, a kis és nagy dolgok elvégzése a természetben történik. Gondold, végig, hogy neked okoz -e problémát a vadkempingezés!


  A "terepen" lehet sár, mocsár, ingovány - hajnalban pára, lehet nedves a fű, lehet hogy koszos lesz a cipőd, a ruhád... Az utak során a túravezetők folyamatosan a csapat igényeit szem előtt tartva hozzák meg a döntéseiket az útvonalról, sátorhelyekről. A guide-ok segítségedre lesznek a sátor felállításában, a hálóhelyed kiválasztásában és minden ide vonatkozó kérdésben fogják a kezed, ha igényled azt.

  Gondolatok a társas utazásokról:
  Attól kezdve, hogy minket választasz a kalandodra, a szabadidőd eltöltéséhez, beleegyezel, hogy más emberekkel is fogsz találkozni a túránkon, másokkal is osztozkodnunk kell az élményeken, a nehézségeken. Ez többnyire nagyon jó dolog mert az biztos, hogy nagyon sok érdekes emberrel fogsz megismerkedni, de azt is jelenti, hogy sokszor alkalmazkodnunk kell egymáshoz. Néhány esetben közösen fogunk dönteni, ahol nem biztos, hogy a te akaratod fog érvényesülni. Lehet, hogy mások este énekelni fognak, vagy megisznak egy-két pohár bort, és vidámak lesznek. Ha inkább aludnál, akkor állítsd fel messzebb a sátrad, mert ez is hozzá tartozik kis utazásainkhoz. Minden utasnak szem előtt kell tartani, hogy mások is részt vesznek a kalandon, mások is szeretnék magukat jól érezni - és egymás érdekeit figyelembe véve éljük meg - közösen a túrát.

  Utazások:
  Gyakran utazunk olyan helyekre, ahová még nem vezet autópálya, ahová a lejutás akár 24 óra is lehet, ami hosszú és fárasztó - de ezek a helyek, a kis titok helyeink, megérik a hosszú buszozást, kocsikázást.

 • Utaztál már hosszabb időt kisbuszban?
 • Tudsz e aludni buszban, amikor több mint 15 órát utazunk összezárva másokkal?

 • Váratlan dolgok, távoli vidékek:
  Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A külföldi, távoli útjainkon számtalan helyzetben találkozunk más kultúrákkal, helyi emberekkel - akik kedvesen mások. Vannak olyan útjaink amelyek olyan helyekre vezetnek ahol a turizmus szinte alig létezik. Lehetséges, hogy a helyi emberek nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú vagy csak erősen eltérő életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a motorcsónakunk késik egy órát, vagy egy másik hajóval megyünk az adott helyre de ezekre a túravezetők fel vannak készülve (mindig van "B" terv), és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Kritikus esetekben a végső döntéstmindig a túravezetők hozzák meg.

  Nagyon sok kérdés és válasz rejtőzködik még a saját kis outdoor komfortzónánk körül amelyekre- mi - akiknek az élete az utazás, akik sokat vannak úton - nagyon szívesen válaszolunk és segítünk abban, hogy Te is otthon érezd magad az outdoorban, a vízen, a sátorban, a szélben, csapatban, vagy magányosan evezve.

  Fontos, hogy ha bármilyen kérdésed van útjainkkal kapcsolatban, akkor ne szégyelld megkérdezni, mert szerintünk nincs rossz kérdés. Csak kérdés van, és a túrád vezetői azért vannak ott Veled, hogy minden nehézségnél, minden helyzetben a segítségedre legyenek.

  Akkor fogod a kalandot 100% -ban megélni, ha fel vagy rá készülve és ismered a saját határaidat, komfort zónádat, és tudod, hogy ezeknek az átlépése nem okoz problémát az utazáson.

  Kérjük, mielőtt jelentkezel, ezekre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!!

  Infók


  KÉRJÜK OLVASD EL -  BEVÁLLALOD ?  NEKED VALÓ ?

  BEROUNKA - KAJAKTÚRA - INFÓ VONAL:  
  00 36 30 8202156 - HA KÉRDEZNÉL A TÚRÁRÓL


  További kajakos csavargásaink

   

  Kötelező őszi kalandunk - Delfinlesés az Adrián - Nagykedvenc

  5 nap

  94 000 Ft

   

  Ráadás! Kötelező őszi kalandunk mégeccer közkívánatra- Delfinlesés az Adrián

  5 nap

  94 000 Ft

  Rólunk mondtátok

  Na mit mondtatok?!


  Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

  Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
  Vissza az oldal tetejére