Jongunjoki - Pielinen - Finnország - Út a vadonba

A varázslatos Karélia - Folyók - tavak, fehér éjszakák, a finn vadon - Kaland Északon

Finnország/Karélia - Orosz határvidék / Európa
2022. június 21. - 2022. július 3.
Időtartam: 13 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU228B

Újdonság Top
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Nem várhattunk tovább... El kellett jönnie a pillanatnak... Irány a szeretett vadonunk. Régi álmunkat váltjuk valóra, és elmegyünk majdnem a világ végére, a világos éjszakákba, a vad fenyveseken ereszkedő folyók közé, hogy találkozzunk Vejnemöjnennel, a szelíd vizek barátjával, aki részt vett a világ teremtésében is. Csapatunk ellátogat Nyugat Karéliába, az ország szélére, az orosz határtól pár kilométerre és tíz napon keresztül a természet önkéntes foglyaivá vállunk. Utunk a szelíden vad Jongunjoki folyón veszi kezdetét, és haladunk délnek, a tíz nap alatt folyókon csavargunk felfedezzük Finnország negyedik legnagyobb tavát a Pielinen -t. Az utunk során erdőkben leszünk, lakatlan szigeten alszunk, friss halat eszünk, zúgókon csorgunk, ereszkedünk, és élvezzük, a fehér éjszakákat. Együtt táncolunk Szent Iván éjszakáján, tüzet ugrunk szerelem varázsolunk, füstösek leszünk, zenélünk...kicsit visszavadulunk, hogy a világunk a helyére kerüljön végre. Húzzunk el együtt  északra, irány Karélia, irány a vadon.


Bővebben...


A túra stílusa:

Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Hozd magaddal a legkisebbeket is, használd Kölyökkedvezményeinket.

Nehézség:

A túra expedíciós jellegű - Tapasztalt túrázókat várunk. A folyón lesznek zúgós, gyorsabb szakaszok. A túra alatt a felszereléseinket, és az élelmet magunk visszük a kajakokban. Olvasd el figyelmesen a Hasznos infókat

Szállás típusa:

Az éjszakákat két kemping kivételével a vadonban töltjük. Saját sátor - saját felszerelés. Tapasztalt túrázásban járatos barátainkat várjuk, akik vettek már részt hosszú, 100% outdoor túrán.

Neked ajánljuk:

A vadon szerelmeseinek, északfüggőknek, hajnali baglyoknak, a nagybetűs Bátraknak, aranymosóknak

Csapat mérete: 12 - 14 fő

Kis csapat - A nehézségek, miatt korlátozott a résztvevők száma

Program

Találkozunk kora délután Budapesten, a Liszt Ferenc Repülőtéren, majd elrepülünk Helsinkibe, ahol az éjszakát töltjük, egy taranzitszállodában, vagy a városkában. Este fakultatív városnézés, vacsi.

A kora reggeliórákban kis csapatunk átballag a vonat állomásra, ahonnan megkezdjük a közel 700 km-es vonatutunkat varázslatos tájakon át, Lieksaig. Az utunk során erdők, tavak ezrei, robognak mellettünk, maga az utazás is varázslatos lesz. Mert vonatozni csudijó. A kora délutáni órákban megérkezünk Lieksaba, ahol kisbuszaink felveszik a csapatot, és az állomásról egy órás autózással elérkezünk a túra kiinduló pontjához, ahol a felszereléseinket átvesszük, tábort verünk és ünnepélyesen megnyitjuk a kalandot, rácsodálkozva, hogy a nap alig akar eltűnni az égről. Éjszakai velkámparti a vadonba - meglepetésekkel!

A reggeli órákban csapatunk felkészül az expedícióra, felmálházza a kajakokat, bepakolunk, vízmentesítünk és megkezdjük ereszkedésünket a folyón lefelé. A víz karaktere, gyorsan változik, lesznek benne, zúgók és hosszú nyugodt szakaszok. A nehezebb részeken a csapat biztosított körülmények között fog lecsorogni. A folyót kenukkal járják főként, még a kora tavaszi olvadásokkor is, amikor nagyobb víz van benne. Rögtön vízreszállás után integetünk Kuikkapuro kis folyójának, ami a Jongunjokiba folyik bele. A folyót kanyarogva ereszkedik velünk, megajándékozva irgalmatlan jó kis homokpadokkal. Tuhniolampi kis tava mellett lapátolva érkezünk meg egy girbegurba folyószakaszhoz, ahol ebédelni fogunk. A délután lesz még zúgó és az elmaradhatatlan sóder-homokpadok. Az éjszakát a folyóparton töltjük, a fák között, kis réten felállítva sátrainkat. Este tüzet rakunk és várjuk megint, hogy este legyen... de nem lesz...:)

A reggeli után csapatunk tovább ereszkedik a folyón, amely nevet változtat. Häähnijoki néven tekereg alattunk tovább a sötét víz, de csak a név lesz más - a víz barátunkként cipel minket a hátán, kanyarról kanyarra. Természetesen velünk lesznek az elmaradhatatlan mosolygós kis surrantók, a fenyvesek, a mohapárnák, a homokpadok pedig tökéletes kis kikötőhelyek, ahol az ülésben megfáradt testünket kinyújthassuk. Megérkezünk Kaksinkantajankosket, kiejthetetlen nevű zúgójához, ami egy kis mini tóba folyik bele. A lecsúszás elött szemrevételezzük a folyót, majd lapátolunk tovább a késő délutáni verőfényes napsütésben. Az éjszakát egy 5 csillagos luxushotelben töltenénk....de nem így lesz, mert belátjuk, hogy sokkal jobb nekünk a folyóparton, a víz mellett csövezni, függőágyazni, pálinkát kortyolva észt osztani. Lehet, hogy este egy kis aranyat is mosunk... sőt biztos

A harmadik evezős napon a folyó kinyílik és egy másik arcát mutatja, ami tetszeni fog nekünk, kinyílnak a terek. Nurmijärvi kis falujában találunk egy kis boltot, ahová el lehet sétálni péksüteményért. A további utunk során elhagyjuk a kis tavat és Sauvonjärvi keskeny taván lapátolunk tovább. A keskeny kis vizet elhagyva újra a folyóé a főszerep, majd Yläjoki néven futunk tovább. Szeretnénk aznap pecázni, és ha Vejnemöjnen haverunk is velünk lesz, akkor este halat sütünk, és sügért eszünk csukával...ha nem akkor marad a hazai:). De ez nem opció. Az estét a vízparton töltjük sátortáborunkban, nem megunva az éjszakai világosságot!

A negyedik evezős napon tavak között vezet az utunk, változik a táj és közeledünk Lonta taván keresztül Pankakoski kis falujába, ahol logisztikai húzásként átpakolunk Pielinen tavára. Mivel a város előtt több duzzasztás nehezíti meg a dolgunkat, ezért úgy döntöttünk, hogy egy huszárvágással megoldva, kisbuszainkkal átvisszük a hajókat a tó partján található kempingbe, ahol egy éjszakát töltünk. Az ötödik napon lesz lehetőségünk bemenni a városba, boltba menni, ahol fel tudjuk tölteni megüresedett élelmiszer készletünket. Este egy kis éttermezés, helyi sörök, majd technikai értekezlet, a további kalandokról - mert másnap indul a tavi barangolásunk, az ország negyedik legnagyobb taván, szigetek, erdők és vizimadarak között.

Reggel útra kel felfedező csapatunk és nekivágunk a hatalmas tórendszernek. Az irányt délnyugat felé vesszük, magunk mögött hagyva Lieksa "hatalmas" városát. A rövid nyílt szakaszok után kis szigetek között tévedünk el. Ami persze nem igaz mert Geri vezeti elöl a csapatot. A partokon fenyvesek, és ha szerencsénk lesz hallgathatjuk az északi búvárok sejtelmesen izgalmas énekét, amit minden horror filmben hallhatsz, ha valami izgalmas dolog történik. A kora délutáni órákban megérkezünk Kokkosaari szigetére, amelynek északi oldalában egy hatalmas homokfövenyen fogunk kávét főzni, punnyadni, és sütkérezni napon. A délutáni verőfényes napsütiben csúszunk lakatlanszigetünk felé, amelynek egy éjszaka Mi leszünk a lakói, irány Vaarapahtaat szigete.

A reggeli után csapatunk tovább áll nyugat felé, és egy hosszabb átkelés után  a part mentén evezünk tovább, dél felé. A part szabdalt, és változatos, utunkat erdők kísérik, izgalmas sziklás partokkal tarkítva. A partot elérve elevezünk a közel  Kaiskuniemi félszigete mellett, ami azért érdekes mert kb 20-30 méter széles... de 3 km hosszú, homokos apró kavicsos partokkal. Kajakjainkal végig ereszkedünk a varázslatos félsziget mentén, kikötünk, pihi és kattognak a fényképezők. A pihenő után lapátolunk tovább délnek és lassan elérjük a Koli nemzetipark határát. A kora esti órákban érkezünk éjszakázó helyünkre. Sátorállítás, és a szokásos:) Az este hosszú lesz, mert masnap könnyű, szárazföldi napra készülünk!

A hetedik aktív napunkon, a szárazföldi túrázásé lesz a főszerep. Csapatunk bakancsra cseréli az evezőt és nekivágunk a "hegynek". Megnézzük Finnország egyik híres síterepét, és felcaplatunk a csúcsra. Utunk sziklák között vezet, erdei ösvényeken. Itt találkozunk majd embertársainkkal, de nem lesznek nyomasztó turistahadak, de azt tudni kell, hogy a Koli Nemzeti kedvelt turista célpont. A túra nem lesz nehéz, teljesítése nem igényel komoly fizikai felkészültséget. Természetesen, ha csak egy napot heverésznél, megteheted, hogy csak egész nap punnyadsz, pihengetsz és egész nap függőágyazhatsz. Este visszamegyünk sátrainkhoz, és kipihenjük az egész napos mászmászt.

Reggeli után tovább lapátolunk délnek, ahol egy újabb félsziget mellett lapátolunk -  Lakkarillahti  - ami szintén vékony, ámde borzasztóan hosszú. Természetesen kikötünk a lapos földnyelven, ebédelünk, pihizünk, rápihenünk a folytatásra. Nyolcadik evezős napunk második felében nekieredünk és evezünk a tavon tovább délnek. A nyugati oldalon erdők mentén evezünk szálláshelyünkig. Az estét a tóparton töltjük egy csudás fövenyen, tüzet rakva.

A kilencedik evezős napunkon megkezdjük még dél felé tartó evezésünket. Egy hosszabb lapátolás után érünk el legdélebbi pontunkhoz. A part mentén itt is az erdők lesznek társaink. A tó  itt elkeskenyedik - itt átevezünk a keleti partra. A part mentén indulunk északnak. Csapatunkat már ismeri az összes északi búvárt, az összes fenyő messziről integet nekünk, mert hírünk már bejárta az egész Pielinen-t és a Koli vidékét. Az éjszakát a parton töltjük, mulatozva, beszélgetve.

A tizedik evezős napunkon csapatunk nekivág az utolsó evezésnek. Lassan haladunk, ragadnak az evezők, nem akarunk még tovább állni. Csak csorgunk, csak csendben nézegetünk hátra, hogy még ne. Még kicsit...  Aztán megérkezünk Vuonislahti kis településére. Itt összepakolunk, a füstös ruháinkat illatra cseréljük. Idegen szagok. Az este még hallgatjuk a búvárok énekét.
Készülünk a másnapi hazaútra, eltüntetve az összes maradék italt... Csendesen, búsan vigadva emlékezünk zúgókra, tavakra.

Az utolsó napon a korai reggeli után nekivágunk egész napos utazásunknak. A kisbuszainkkal elvisszük a csapatot az állomásra és irány a Helsinki. Egy átszállás és befaltuk a 600 kilométert.  Helsinkiből repülünk Budapestre. Könnyes búcsú a reptéren. És jön a napokig nem találom a helyem érzés... lemegyünk a parkba aludni, vagy irány az erkély... a szomszédot meg zavarja a tűz amit az erkélyen raktál...

A részvételi díj tartalmazza
  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást, felszerelés szállításást
  • túravezetést


A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

Utazás - Repülő
74.100 Ft -tól

Egyénileg- a tengerikajak.hu ajánlata: - Bp - Helsinki - repülő / Helsinki - Lieksa - Vonat - 2021 decemberi adat - Lásd - Hasznos Infók - Finnair


Vonat - Helsinki - Lieksa
120 euro/ fő - től

Helsinki - Lieksa / Lieksa - Helsinki - 2021 decemberi adat


Étkezések

Önellátó - Lásd - Hasznos Infók


Szállás
100 - 120 euró között

1 éjszaka Helsinkiben, szállodában - vadkemping/vadon/kemping - lásd - Hasznos Infók


Biztosítás

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. A "extrém" kategóriájú utasbiztosítás mellett, ajánljuk hogy a "Storno Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg.  Kösd meg biztosításodat itt!.

További információ az  utasbiztosításról!


Infók

Kérünk téged, hogy Figyelmesen olvasd végig - a bevállalod? - című fejezetünket - mert az út NAGYON nomád - nincs nagy bolt, nincs kemping

KÉRJÜK OLVASD EL -  BEVÁLLALOD ?  NEKED VALÓ ?

FINNORSZÁG - KAJAKTÚRA - INFÓ VONAL:  
00 36 30 8202156 - HA KÉRDEZNÉL A TÚRÁRÓL


További kajakos csavargásaink

Rólunk mondtátok

Na mit mondtatok?!


Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
Vissza az oldal tetejére