Jongunjoki - Pielinen - Finnország - Út a vadonba

A varázslatos Karélia - Folyók - tavak, fehér éjszakák, a finn vadon - Kaland Északon

Finnország/Karélia / Európa
2024. június 21. - 2024. július 4.
Időtartam: 14 nap
Vannak még szabad helyek
Ár:
450 000 Ft
Mi van az árban? Részletek
Megosztom:
Út kód: EU24C9

Top Kedvenc
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Nem várhattunk tovább... El kellett jönnie a pillanatnak... Irány a szeretett vadonunk. Régi álmunkat váltjuk valóra, és elmegyünk majdnem a világ végére, a világos éjszakákba, a vad fenyveseken ereszkedő folyók közé, hogy találkozzunk Vejnemöjnennel, a szelíd vizek barátjával, aki részt vett a világ teremtésében is. Csapatunk ellátogat Nyugat Karéliába, az ország szélére, az orosz határtól pár kilométerre és tíz napon keresztül a természet önkéntes foglyaivá vállunk. Utunk a szelíden vad Jongunjoki folyón veszi kezdetét, és haladunk délnek, a tíz nap alatt folyókon csavargunk felfedezzük Finnország negyedik legnagyobb tavát a Pielinen -t. Az utunk során erdőkben leszünk, lakatlan szigeten alszunk, friss halat eszünk, zúgókon csorgunk, ereszkedünk, és élvezzük, a fehér éjszakákat. Együtt táncolunk Szent Iván éjszakáján, tüzet ugrunk szerelem varázsolunk, füstösek leszünk, zenélünk...kicsit visszavadulunk, hogy a világunk a helyére kerüljön végre. Húzzunk el együtt  északra, irány Karélia, irány a vadon.


Bővebben...


A túra stílusa:

Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Hozd magaddal a legkisebbeket is, használd Kölyökkedvezményeinket.

Nehézség:

A túra expedíciós jellegű - Tapasztalt túrázókat várunk. A folyón lesznek zúgós, gyorsabb szakaszok. A túra alatt a felszereléseinket, és az élelmet magunk visszük a kajakokban. Olvasd el figyelmesen a Hasznos infókat

Szállás típusa:

Az éjszakákat két kemping kivételével a vadonban töltjük. Saját sátor - saját felszerelés. Tapasztalt túrázásban járatos barátainkat várjuk, akik vettek már részt hosszú, 100% outdoor túrán.

Neked ajánljuk:

A vadon szerelmeseinek, északfüggőknek, hajnali baglyoknak, a nagybetűs Bátraknak, aranymosóknak

Csapat mérete: 12 - 14 fő

Kis csapat - A nehézségek, miatt korlátozott a résztvevők száma

Program

Június 21.

Találkozunk kora délután Budapesten, a Liszt Ferenc Repülőtéren, majd elrepülünk Helsinkibe, ahol az éjszakát töltjük, egy taranzitszállodában, vagy a városkában. Este fakultatív városnézés, vacsi.

Június 22.

A kora reggeli órákban kis csapatunk átballag a vonat állomásra, ahonnan megkezdjük a közel 700 km-es vonatutunkat varázslatos tájakon át, Lieksaig. Az utunk során erdők, tavak ezrei, robognak mellettünk, maga az utazás is varázslatos lesz. Mert vonatozni csudijó. A kora délutáni órákban megérkezünk Lieksaba, ahol kisbuszaink felveszik a csapatot, és az állomásról egy órás autózással elérkezünk a túra kiinduló pontjához, ahol a felszereléseinket átvesszük, tábort verünk és ünnepélyesen megnyitjuk a kalandot, rácsodálkozva, hogy a nap alig akar eltűnni az égről. Éjszakai velkámparti a vadonba - meglepetésekkel!

Június 23.

A reggeli órákban csapatunk felkészül az expedícióra, felmálházza a kajakokat, bepakolunk, vízmentesítünk és megkezdjük ereszkedésünket a folyón lefelé. A víz karaktere, gyorsan változik, lesznek benne, zúgók és hosszú nyugodt szakaszok. A nehezebb részeken a csapat biztosított körülmények között fog lecsorogni. A folyót kenukkal járják főként, még a kora tavaszi olvadásokkor is, amikor nagyobb víz van benne. Rögtön vízreszállás után integetünk Kuikkapuro kis folyójának, ami a Jongunjokiba folyik bele. A folyót kanyarogva ereszkedik velünk, megajándékozva irgalmatlan jó kis homokpadokkal. Tuhniolampi kis tava mellett lapátolva érkezünk meg egy girbegurba folyószakaszhoz, ahol ebédelni fogunk. A délután lesz még zúgó és az elmaradhatatlan sóder-homokpadok. Az éjszakát a folyóparton töltjük, a fák között, kis réten felállítva sátrainkat. Este tüzet rakunk és várjuk megint, hogy este legyen... de nem lesz...:)

Június 24.

A reggeli után csapatunk tovább ereszkedik a folyón, amely nevet változtat. Häähnijoki néven tekereg alattunk tovább a sötét víz, de csak a név lesz más - a víz barátunkként cipel minket a hátán, kanyarról kanyarra. Természetesen velünk lesznek az elmaradhatatlan mosolygós kis surrantók, a fenyvesek, a mohapárnák, a homokpadok pedig tökéletes kis kikötőhelyek, ahol az ülésben megfáradt testünket kinyújthassuk. Megérkezünk Kaksinkantajankosket , kiejthetetlen nevű zúgójához, ami egy kis mini tóba folyik bele. A lecsúszás elött szemrevételezzük a folyót, majd lapátolunk tovább a késő délutáni verőfényes napsütésben. Az éjszakát egy 5 csillagos luxushotelben töltenénk....de nem így lesz, mert belátjuk, hogy sokkal jobb nekünk a folyóparton, a víz mellett csövezni, függőágyazni, pálinkát kortyolva észt osztani. Lehet, hogy este egy kis aranyat is mosunk... sőt biztos

Június 25.

A harmadik evezős napon a folyó kinyílik és egy másik arcát mutatja, ami tetszeni fog nekünk, kinyílnak a terek. Nurmijärvi kis falujában találunk egy kis boltot, ahová el lehet sétálni péksüteményért. A további utunk során elhagyjuk a kis tavat és Sauvonjärvi keskeny taván lapátolunk tovább. A keskeny kis vizet elhagyva újra a folyóé a főszerep, majd Yläjoki néven futunk tovább. Szeretnénk aznap pecázni, és ha Vejnemöjnen haverunk is velünk lesz, akkor este halat sütünk, és sügért eszünk csukával...ha nem akkor marad a hazai:). De ez nem opció. Az estét a vízparton töltjük sátortáborunkban, nem megunva az éjszakai világosságot!

Június 26.

A negyedik evezős napon tavak között vezet az utunk, változik a táj és közeledünk Lonta taván keresztül Pankakoski kis falujába, ahol logisztikai húzásként átpakolunk Pielinen tavára. Mivel a város előtt több duzzasztás nehezíti meg a dolgunkat, ezért úgy döntöttünk, hogy egy huszárvágással megoldva, kisbuszainkkal átvisszük a hajókat a tó partjára a hatodik napon. Az éjszakát a város melletti kis strandon töltjük.

Június 27.

Reggeli után kajakjainkat átvisszük a város mellé és indul innen a túra "nagyon tavas" része. Ezen a napon csapatunk indulás előtt felkeresi a helyi Lidl-t és feltölti élelmiszer készleteit. Pakolás után útra kel felfedező csapatunk és nekivágunk a hatalmas tórendszernek. Az irányt délnyugat felé vesszük, magunk mögött hagyva Lieksa "hatalmas" városát. A rövid nyílt szakaszok után kis szigetek között tévedünk el. Ami persze nem igaz mert Geri vezeti elöl a csapatot. A partokon fenyvesek, és ha szerencsénk lesz hallgathatjuk az északi búvárok sejtelmesen izgalmas énekét, amit minden horror filmben hallhatsz, ha valami izgalmas dolog történik. A kora délutáni órákban megérkezünk Kokkosaari szigetére, amelynek északi oldalában egy hatalmas homokfövenyen fogunk kávét főzni, punnyadni, és sütkérezni napon. A délutáni verőfényes napsütiben csúszunk lakatlan szigetünk felé, amelynek egy éjszaka Mi leszünk a lakói, irány Vaarapahtaat szigete.

Június 28.

A reggeli után csapatunk tovább áll nyugat felé, és egy hosszabb átkelés után  a part mentén evezünk tovább, dél felé. A part szabdalt, és változatos, utunkat erdők kísérik, izgalmas sziklás partokkal tarkítva. A partot elérve elevezünk a közel  Kaiskuniemi félszigete mellett, ami azért érdekes mert kb 20-30 méter széles... de 3 km hosszú, homokos apró kavicsos partokkal. Kajakjainkal végig ereszkedünk a varázslatos félsziget mentén, kikötünk, pihi és kattognak a fényképezők. A pihenő után lapátolunk tovább délnek és lassan elérjük a Koli nemzetipark határát. A kora esti órákban érkezünk éjszakázó helyünkre. Sátorállítás, és a szokásos:) Az este hosszú lesz, mert masnap könnyű, szárazföldi napra készülünk!

Június 29.

A hetedik aktív napunkon, a szárazföldi túrázásé lesz a főszerep. Csapatunk bakancsra cseréli az evezőt és nekivágunk a "hegynek". Megnézzük Finnország egyik híres síterepét, és felcaplatunk a csúcsra. Utunk sziklák között vezet, erdei ösvényeken. Itt találkozunk majd embertársainkkal, de nem lesznek nyomasztó turistahadak, de azt tudni kell, hogy a Koli Nemzeti kedvelt turista célpont. A túra nem lesz nehéz, teljesítése nem igényel komoly fizikai felkészültséget. Természetesen, ha csak egy napot heverésznél, megteheted, hogy csak egész nap punnyadsz, pihengetsz és egész nap függőágyazhatsz. Este visszamegyünk sátrainkhoz, és kipihenjük az egész napos mászmászt.

Június 30.

Reggeli után tovább lapátolunk délnek, ahol egy újabb félsziget mellett lapátolunk -  Lakkarillahti  - ami szintén vékony, ámde borzasztóan hosszú. Természetesen kikötünk a lapos földnyelven, ebédelünk, pihizünk, rápihenünk a folytatásra. Nyolcadik evezős napunk második felében nekieredünk és evezünk a tavon tovább délnek. A nyugati oldalon erdők mentén evezünk szálláshelyünkig. Az estét a tóparton töltjük egy csudás fövenyen, tüzet rakva.

Július 1.

A kilencedik evezős napunkon megkezdjük még dél felé tartó evezésünket. Egy hosszabb lapátolás után érünk el legdélebbi pontunkhoz. A part mentén itt is az erdők lesznek társaink. A tó  itt elkeskenyedik - itt átevezünk a keleti partra. A part mentén indulunk északnak. Csapatunkat már ismeri az összes északi búvárt, az összes fenyő messziről integet nekünk, mert hírünk már bejárta az egész Pielinen-t és a Koli vidékét. Az éjszakát a parton töltjük, mulatozva, beszélgetve.

Július 2.

A tizedik evezős napunkon csapatunk nekivág az utolsó evezésnek. Lassan haladunk, ragadnak az evezők, nem akarunk még tovább állni. Csak csorgunk, csak csendben nézegetünk hátra, hogy még ne. Még kicsit...  Aztán megérkezünk Vuonislahti kis településére. Itt összepakolunk, a füstös ruháinkat illatra cseréljük. Idegen szagok. Az este még hallgatjuk a búvárok énekét.
Készülünk a másnapi hazaútra, eltüntetve az összes maradék italt... Csendesen, búsan vigadva emlékezünk zúgókra, tavakra. Az éjszakát itt töltjük egy kis szállodában.

Július 3.

Az utolsó napon a vonat indulásától függően egy korai vagy laza késői reggeli után irány újra Helsinki. Egy átszállás és befaltuk a 600 kilométert.  Még egy este Helsinkiben, városnézés, jávorburger.

Július 4.

A reggeli órákban Helsinkiből repülünk Budapestre. Könnyes búcsú a reptéren. És jön a napokig nem találom a helyem érzés... lemegyünk a parkba aludni, vagy irány az erkély... a szomszédot meg zavarja a tűz amit az erkélyen raktál...

A részvételi díj tartalmazza
 • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
 • hajószállítást, felszerelés szállítását
 • túravezetést


A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

Utazás - Repülő
97.100 Ft -tól

Egyénileg- a tengerikajak.hu ajánlata: - Bp - Helsinki - repülő / Helsinki - Budapest


Vonat - Helsinki - Lieksa
75 euro/ fő - től

Helsinki - Lieksa / Lieksa - Helsinki - 2023. decemberi adat


Étkezések

Önellátó - Lásd - Hasznos Infók


Szállás
45 euró tól/fő

2 éjszaka Helsinkiben, szállodában
1 éjszaka -szállodában -
8 éjszaka vadkempingben lásd - Hasznos Infók


Biztosítás

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. Az "extrém" kategóriájú utasbiztosítás mellé válaszd a kajakozáshoz szükséges Sport-Extra kiegészítőt és ajánljuk hogy a "Storno-Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg itt.  További információ az utasbiztosításról itt  olvashatsz! 


Hasznos infók

A túra tervezett indulása előtt két héttel szeretnénk egy technikai értekezletet tartani, ahol a részletekről személyesen beszélnénk a résztvevőkkel. Ennek az időpontjáról, minden résztvevőt értesítünk.

A túra vándortúra - Az út során magaddal kell vinned minden felszerelésedet - A kiindulási pont NEM egyezik az érkezési ponttal!

A túra tervezett indulási időpontja 2024 június 21. péntek, / Budapest Liszt Ferenc Reptér. A péntek éjszakát Helsinkiben töltjük. Szombaton kora reggeli indulás vonattal Helsinki - Lieksa útvonalon. Érkezés Lieksaba a 13:15 a szombati napon. - de ezen időpontok függenek a menetrendektől - elsősorban a repülőjárat pontos indulásától! Tervezett hazaérkezés Budapestre2024. július 4. csütörtök este- Liszt Ferenc Reptér. Csapatunk folyamatosan figyeli a menetrendeket - amint változás van - értesítünk róla.

Az utazás egyénileg történik. A tengerikajak.hu ajánlata: a Budapest - Helsinki útvonalat - Repülővel érdemes megtenni. Helsinkiből pedig vonattal lehet kényelmesen eljutniegy átszállássalLieksaig. Nem megterhelő, és a felszerelésedet nem kell magaddal vinned, mert azt a kajakos busz viszi.Tehát egy kis hátizsákkal(kézipoggyásszal) jutsz el a vad északra. Repcsivel, vonattal. A vonat a reptérről indul, tehát nem kell utaznod órákat a reptérről a vonatig. Lieksaban a vasútállomáson kisbuszaink felvesznek téged, és irány a vízreszálló. Természetesen a csatlakozásokról, járatokról mindenkit értesítünk - A repülő út(Budapest - Helsinki) két óra, a vonat út(Helsinki - Lieksa) egy átszállással 6 és fél óra, az átszállásnál 15 perc a várakozási idő. A vonatút gyönyörű tájakon vezet végig, tavak erdők mentén, élmény lesz a vonatozás - a vonaton van étterem, lehet enni, aludni - tökéletes és pihentető utazási forma!

A kajakokat expedíciós csapatunk a saját kisbuszával szállítja le. Ez azt jelenti, hogy - minden résztvevőnek leszállítjuk és visszahozzuk a felszerelését - a túra indulási pontjára.
Minden résztvevő egy nagy csomagot(hátizsákot - sátor, ruhák -stb) és egy kis hátizsákot hozhat magával - (élelmiszerek...stb), azaz két zsákot tudunk fejenként szállítani. Ha nem vagy biztos magadban a pakolással kapcsolatban akkor kérdezd tapasztalt túravezetőinket a felszerelés összeállításával kapcsolatban. A felszereléseket a túra indulása előtt 4 nappal vesszük át a résztvevőktől.

Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges. A kirándulásokhoz egy kényelmes könnyű bakancs, vagy egy edzőcipőre lesz szükséged.
A ruházat legyen kényelmes túraruházat, úgy öltözz, mintha egy tavaszi középhegységi kirándulásra készülnél. Legyen nálad aláöltözet (alsó, felső), polár, esőkabát, héjkabát, esőnadrág-ha van. Érdemes egy rövidnadrágot is bedobni, amit melegebb idő esetén ráveszel az aláöltözetre(cicanadrág). Alábbeli egy crocs vagy valamilyen vizes szandál legyen. Készülj lábbelivel a szárazföldi tartózkodásokra is. A vízen előfordulhat szél ezért egy sapkát is pakolj be a zsákodba. Sokan használnak evezéshez kerékpáros kesztyűt, ha gondolod hozz magaddal, de nem létszükséglet az evezéshez. Napszemüveg,pánttal hasznos lehet, ha majd nagyon kisüt a nap :)
Kötél legyen nálad - ruhát szárítani stb - legalább 10 - 15 méter 3-as kötél.
Legyen nálad egy váltás száraz ruha külön csomagolva. A fejlámpádat otthon felejtheted, sötét éjszaka nem lesz, de barlangok sem. A felszereléseid közé csomagolj egy-csomag erős szemetes zsákot - nagyon hasznos lesz.
A kajakoknak vannak tárolórekeszei, amelyekbe pakolhatsz. A felszereléseid közé csomagolj egy-csomag min. 80 literes erősebb szemetes zsákot- nagyon hasznos lesz. Ugyan vannak vízhatlan zsákjaink, de a nejlonzsák a legtutibb vízzáró alkalmatosság. Mivel áram nem lesz - ezért power bank, vagy egyéb töltési lehetőséggel készülj.
Kérünk téged figyelmesen olvasd el a linket - klikk - egy kis segítség a pakoláshoz!

Mivel az időnk nagy részét a vadonban töltjük ezért ezt gondold majd át, hogy mennyi költőpénzt hozol magaddal. Az út során lesz lehetőség étteremben enni, valamint egyszer tudunk majd boltban vásárolni. A túra 5. napján lesz lehetőség egy nagy boltban (Lidl) feltölteni élelmiszer készleteinket. Helsinkiben tudsz étteremben enni, illetve a vonaton is van bár, étkezési lehetőség.
Az árak magasak... Egy átlagos vacsora kb 25 - 30 Euró de akkor még nem ittál sört...Ami arany áron van szintén. Ajánlott költőpénz eltérő lehet, az egyéni igényektől függően változhat. Legyen nálad kis címletekben Euró. Az ország hivatalos fizető eszköze az euró. ATM van Lieksaban ahová megérkezünk.

A túra során többnyire erdőkben, réteken, vízparton fogunk éjszakáznia saját kis táborunkban. Az utolsó vízen töltött éjszakát kis szállóban töltjük. A vadonban töltött napokon tisztálkodási lehetőséget a folyó nyújt a kajakos vándor számára. A túra alatt mindenki maga gondoskodik a saját kemping felszerelésről (sátor, hálózsák, egyebek) Ezek a vízparti területek, rétek, kis apró kavicsos partszakaszok lesznek, ahol időnként közel kell állítani sátrainkat egymáshoz. Az esti táborhelyeinken lesznek tűzrakó helyek és komposzt wc.
Az utazás során két éjszakát töltünk tranzit szállóban Helsinkiben.

Túránk önellátó. Az élelmiszert, egyéb, tartós élelmiszereket érdemes még itthon beszerezni- mert olcsóbb, és a kisbusz leszállítja neked.A túra 4. napján lesz lehetőség elmenni boltba, hogy a második etapra fel tudj készülni- tehát nagy bevásárlást tervezünk. Gázfőzőt, és a főzéshez szükséges egyéb felszereléseket pakolnod kell az utazós felszereléseid közé. Esténként tüzet rakunk, és főzünk. Evvel készülhetsz. Kérjük mielőtt jelentkezel gondold át, hogy az outdoorban a főzés jelenthet e problémát neked. A folyó és a tavak vize iható, érdemes azért gázzal úgy készülnöd, hogy felforralod a vizet és teát készítesz a napközbeni folyadékpótlásra. Ha kérdésed van a főzéssel, étkezésekkel kapcsolatban keress minket bizalommal.

Ne feledd, hogy 300 km - re leszünk délre az északi sarkkörtől- Utunk északra vezet, ahol ugyan indulni kezd a nyár, de azért a hűvös gyakori vendég lehet éjszaka. Előfordulhat csapadék, szél - erre készülnöd kell. Ha beleszaladunk egy frontba, akkor az idő cudar is tud lenni. Jellemzően azonban a napos időszakok indulnak június közepén, a nappali csúcsok akár 25 celsius felé is mehetnek. Az éjszakákon nem ritka 10 - 14 celsius fokos hőmérséklet. Felszerelésedet ennek a függvényében rakd össze. Készülj arra, hogy éjszaka is világos lesz, a nap ugyan pár órára a horizont alá csúszik, de ez nem jelent sötétséget, kora alkonyi fényviszonyok lesznek az éjféli órákban is. - Az alváshoz, hozz magaddal mindenképpen szemtakarót, mert világos lesz, világos? :) Ha kérdésed van a felszerelésed ruházatod összeállításában - kérdezz minket bátran

A folyó biztonsággal járható - már túl leszünk a tavaszi hóolvadásokból fakadó nagy vizeken. A folyón való leevezéskor találkozni fogunk zúgókkal, sziklákkal, surrantókkal- olyan helyekkel, ahol a víz begyorsul, hullámok alakulnak ki, hangos lesz a víz. Ezeket kenukkal is járják, de ha nem vagy magadba biztos, akkor túravezetőid átülnek a járgányodba és leviszik rajta a kajakodat. Eddigi túráinkon sosem volt borulás ezen a túránkon. Zúgók az első - két -három napban lesznek csak utunk során. A vad részeket elhagyva szélesedik a folyó és elmaradnak a szeretett kis zúgóink. A víz színe a bemosott humusztól barnás színű - de ezek kristálytiszta szép folyók. A tavon lehet szél, lehetnek hullámok - az időjárás határozza meg útvonalunkat - de többnyire partmenti, szigetek közötti kis tekergésekre számíthatsz. Apró tanyák és néhány ház kivételével a vadonban leszünk - távol mindentől. A tavon néha lesznek házak, előfordulhatnak emberek - Azért úgy készülj, ez nem szibéria- de majdnem az:) garantáljuk, hogy magunk leszünk - nagyon magunk.

A folyó biztonsággal járható - de a surrantók és a zúgóknál a biztonságotok érdekében bukósisakot kell viselnie minden résztvevőnek. Minden résztvevőnek hoznia kell magával egy kerékpáros sisakot. Természetesen a sisakokat csak a zúgóknál kell viselni. A mentőmellény használata kötelező. Kérünk téged evvel is számolj jelentkezésedkor.

A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog:) A szárazföldi kirándulásokra hozz magaddal egy kis hátizsákot. Fontos, hogy csak a legszükségesebb felszereléseidet hozd magaddal! A buszba való bepakoláskor, ha túl sok mindent hozol magaddal, akkor irgumburgum - itthon marad.

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Finnországba.

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. Az "extrém" kategóriájú utasbiztosítás mellett, válaszd a kajakozáshoz szükséges Sport-Extra kiegészítőt, továbbá ajánljuk hogy a "Storno-Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg itt. További információ az utasbiztosításról itt olvashatsz!

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Tisztálkodás csak a tóban, folyóban lehetséges. Az út fárasztó lehet. A túra útvonala vad tájakon át vezet, nincsenek boltok, apró tanyák mellett vezet az utunk. Nem lesznek boltok nem lesz lehetőség helyi boltokban vásásrolni. Az út soránkétszerlesz lehetőség boltban vásárolni.
A tisztálkodás csak a tóban lehetséges - a víz hideg lehet.
A túránkat kizárólag azon csavargóknak ajánljuk akiket vonz az ismeretlen és többször utaztak már hátizsákkal, sátraztak már, eláztak...stb tehát ismerik a saját outdoor komfortzónájukat és el tudják viselni a kényelmetlenségeket, hogy wc nincs (bokor),hogy csak a hideg tóban lehet mosakodni és főzniük kell maguknak, stb!
A mobiltelefonok használata a folyón néha nehézkes - nem mindig fogsz térerőt találni - evvel számolj! A turűnk során végig velünk lesznek nem annyira szeretett állatkáink a szúnyogok! Riasztóval, fejhálóval készülj!
Kérünk téged figyelmesen olvasd el aBevállalod? Mielőtt jelentkeznél - című fejezetet.

A túra alatt - evezés közben - a mentőmellény (úszássegítő mellény) használata KÖTELEZŐ.
Sokan nem fogtok szeretni minket ezért, de az ördög mostanság nagyon rosszul alszik. Nem a kajakozás, túrázás veszélyei miatt kérjük ezt minden kedves barátunktól, de sajnos tapasztaltunk, megéltünk olyan eseteket, aminek semmi köze nem volt a kajakozáshoz, illetve az időjáráshoz.(epilepsziás roham, váratlan rosszullét) A mellényeink, kényelmesek és nem akadályoznak senkit a mozgásban. A túravezetők is mosolyogva, boldogan öltik magukra eme hasznos viseletet. Megértéseteket köszönjük.

Az utazások, kalandok előtt, minden alkalommal küldünk egy levelet, amely az út legfontosabb részleteit tartalmazza, hogyan készülj, mivel készülj, mikor és hol legyél stb.
Mivel a kajakozás a szabadban végzett tevékenység, ezért az utakat nagymértékben meghatározza az időjárás. Az időjárás tudománya a mai napig nehezen tud három napnál előbb pontos előrejelzést adni, ezért a mi információs levelünk is ettől függ. A rövid - 1 - 2 napos utak estetén az indulást megelőző 3 nappal küldjük el a végleges információkat, mivel így fel tudsz készülni az időjárásra. Hosszabb utak esetén - egy héttel az indulás előtt kapod majd meg tőlünk a fontos - utolsó információkat. Természetesen, ha bármilyen kérdésed van az úttal kapcsolatban, keress minket bizalommal.

Mielőtt vidám kis csapatunk lelkes tagjává, tengeri kajakossá válsz, kérünk Téged, hogy figyelmesen olvasd el az alábbi gondolatokat, hogy ne érjen meglepetés túráinkon, hogy jól érezd magad velünk, és azokkal az emberekkel akik minket választanak a kalandra.
A túrák során minden esetben több túravezető segít neked abban, hogy jól érezd magad, hogy megtanulj kajakozni, hogy megismerd ezt a kalandot. Ahhoz, hogy ez a legjobban működjön, a Te világodra is szükség lesz, mert sokféle ember, sokféle vággyal, sokféle igénnyel, sokféle habitussal vagy tapasztalattal érkezik hozzánk egy - egy útra.
A komfortzónáról:
A tengeri kajakozás szabadban, vízen végzett aktivitás, amely során gyakran vagyunk kitéve az időjárási tényezőknek. Az időjárás nagy úr - bizonyos értelemben - Ő a főnök. Megmondja mit tehetünk és megmondja mit nem. Alkalmazkodunk hozzá. Csapatunk több mint húsz éve tanulja, figyeli, elemzi az időjárás változásait és megtanultuk mit lehet és hogyan, jó- illetve rossz idő esetén. Felkészült túravezetőink segítenek a legkisebb nehézségek megoldásában is. De Neked is ismerned kell a saját határaidat. Az evezések során lehet eső, zápor, zivatar, kánikula, szél...
Előfordulhat, hogy túravezetőd lefújja az aznapi evezést, az időjárási viszonyok miatt, ezt is el kell fogadnunk, mert a döntések Értetek, a ti biztonságotok érdekében születnek.
Tudnod kell, hogy a legjobb, legdrágább, legprofibb felszerelésben is el lehet ázni. Tudnod kell, hogy hol vannak a saját határaid- mert a tengeri kajakozásnál az időjárási tényezők változása hatványozottan meghatározza a túra hangulatát, a Te hangulatodat.
Az evezés, még ha nem is lapátolunk hatalmas távokat fizikailag megterhelő tud lenni. El fogsz fáradni a nap végére, és izomlázad is lehet másnap - de ezek mind részei a kalandnak.
Mielőtt velünk tartasz gondold végig az alábbi fontos kérdéseket és a kérdéseidre adandó válaszaidat. Némely felvetés megmosolyogtatja az embert, de hidd el fontos kérdések a saját kis komfortunk megtalálásához, megőrzéséhez.

 • Voltál már több napos gyalogtúrán?
 • Eláztál már? Ismered a "nedves, vizes ruha" érzését?
 • Tudod kezelni azt amikor esetleg hűvös van? Fel tudsz rá készülni?
 • Van megfelelő felszerelésed?
 • Sátraztál már? Aludtál már a szabadban?
 • Főztél már szabadban, outdoor környezetben?
 • Aludtál már több emberrel egy szobában?
 • A hálózsákod és a felszerelésed az időjárásnak - évszaknak megfelelő?
 • Ismered a szúnyog nevű állatkát?
 • Fürödtél, tisztálkodtál már vízparton, a természetben?
 • Csapatunk szereti azokat a helyeket, szállásokat ahol magunk lehetünk, a természetben, a víz partján, az erdőben, a csillagok alatt, öblökben, a tenger partján, - távol az épített környezettől. Természetesen vannak útjaink ahol apartmanban, szállodában éjszakázik csapatunk, de ezekről minden esetben olvashatsz a túraleírásban.
  A tengerikajak.hu utazásai során elsősorban a kempingeket és a vadkempinget (ahol lehet) - részesíti előnyben. Ez természetesen sokszor - sok ember számára - nehézséget jelent - de hisszük, valljuk, hogy a kajakozás, a csavargás, az élmény szerves része a szabadban alvás. Fontosak nekünk a vízparti táborozások, a tűz, a füstös kabát illata, a közös észosztás, egy pohár bor a csillagok alatt, az éjszaka hangjai, az alkonyat fényei, a közös főzések, mind-mind ajándék amelyet egymástól és a természettől kapunk.

  A Vadkempingezésről

  Mint már írtuk, csapatunk szereti azokat a helyeket, ahol magunk lehetünk, távol mindenkitől, mindentől. Ahol nem kell embertömegek között mozgolódva léteznünk. A vadkempingezés azt jelenti, hogy az éjszakát olyan helyeken töltjük, ahol nincs semmiféle infrastruktúra, nincs áram, nincs wc, nincsenek kialakított táborozó vagy sátorhelyek. Nincs büfé, nincs bolt, magunk vagyunk és a természet. Természetesen ez némi nehézséget is jelenthet. A tisztálkodás, a kis és nagy dolgok elvégzése a természetben történik. Gondold, végig, hogy neked okoz -e problémát a vadkempingezés!


  A "terepen" lehet sár, mocsár, ingovány - hajnalban pára, lehet nedves a fű, lehet hogy koszos lesz a cipőd, a ruhád... Az utak során a túravezetők folyamatosan a csapat igényeit szem előtt tartva hozzák meg a döntéseiket az útvonalról, sátorhelyekről. A guide-ok segítségedre lesznek a sátor felállításában, a hálóhelyed kiválasztásában és minden ide vonatkozó kérdésben fogják a kezed, ha igényled azt.

  Gondolatok a társas utazásokról:
  Attól kezdve, hogy minket választasz a kalandodra, a szabadidőd eltöltéséhez, beleegyezel, hogy más emberekkel is fogsz találkozni a túránkon, másokkal is osztozkodnunk kell az élményeken, a nehézségeken. Ez többnyire nagyon jó dolog mert az biztos, hogy nagyon sok érdekes emberrel fogsz megismerkedni, de azt is jelenti, hogy sokszor alkalmazkodnunk kell egymáshoz. Néhány esetben közösen fogunk dönteni, ahol nem biztos, hogy a te akaratod fog érvényesülni. Lehet, hogy mások este énekelni fognak, vagy megisznak egy-két pohár bort, és vidámak lesznek. Ha inkább aludnál, akkor állítsd fel messzebb a sátrad, mert ez is hozzá tartozik kis utazásainkhoz. Minden utasnak szem előtt kell tartani, hogy mások is részt vesznek a kalandon, mások is szeretnék magukat jól érezni - és egymás érdekeit figyelembe véve éljük meg - közösen a túrát.

  Utazások:
  Gyakran utazunk olyan helyekre, ahová még nem vezet autópálya, ahová a lejutás akár 24 óra is lehet, ami hosszú és fárasztó - de ezek a helyek, a kis titok helyeink, megérik a hosszú buszozást, kocsikázást.

 • Utaztál már hosszabb időt kisbuszban?
 • Tudsz e aludni buszban, amikor több mint 15 órát utazunk összezárva másokkal?

 • Váratlan dolgok, távoli vidékek:
  Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A külföldi, távoli útjainkon számtalan helyzetben találkozunk más kultúrákkal, helyi emberekkel - akik kedvesen mások. Vannak olyan útjaink amelyek olyan helyekre vezetnek ahol a turizmus szinte alig létezik. Lehetséges, hogy a helyi emberek nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú vagy csak erősen eltérő életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a motorcsónakunk késik egy órát, vagy egy másik hajóval megyünk az adott helyre de ezekre a túravezetők fel vannak készülve (mindig van "B" terv), és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Kritikus esetekben a végső döntéstmindig a túravezetők hozzák meg.

  Nagyon sok kérdés és válasz rejtőzködik még a saját kis outdoor komfortzónánk körül amelyekre- mi - akiknek az élete az utazás, akik sokat vannak úton - nagyon szívesen válaszolunk és segítünk abban, hogy Te is otthon érezd magad az outdoorban, a vízen, a sátorban, a szélben, csapatban, vagy magányosan evezve.

  Fontos, hogy ha bármilyen kérdésed van útjainkkal kapcsolatban, akkor ne szégyelld megkérdezni, mert szerintünk nincs rossz kérdés. Csak kérdés van, és a túrád vezetői azért vannak ott Veled, hogy minden nehézségnél, minden helyzetben a segítségedre legyenek.

  Akkor fogod a kalandot 100% -ban megélni, ha fel vagy rá készülve és ismered a saját határaidat, komfort zónádat, és tudod, hogy ezeknek az átlépése nem okoz problémát az utazáson.

  Kérjük, mielőtt jelentkezel, ezekre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!!

  A túráink a szabadban zajlanak. Az időjáráson kívül azonban még számtalan tényező alakítja egy túra menetét. Néhány dolog a sok közül amit figyelünk: vízállás, a folyó állapota(mérgezés...), határ és biztonsági helyzet, szúnyog, betegség - járvány, úthálózat, közlekedési helyzet...és még számtalan, de igen fontos apróság.
  A kaland során az első és a legfontosabb tényező a Ti biztonságotok. Minden ennek van alárendelve, az összes többi ezek után következik.
  A túrát vezető személy feladata megítélni és változtatni a túra menetén.
  A fenti leírtak alapján a kajakozás teljes ideje alatt, a változtatás jogát fenntartjuk.

  Infók

  Kérünk téged, hogy Figyelmesen olvasd végig - a bevállalod? - című fejezetünket - mert az út NAGYON nomád - nincs nagy bolt, nincs kemping

  KÉRJÜK OLVASD EL -  BEVÁLLALOD ?  NEKED VALÓ ?

  FINNORSZÁG - KAJAKTÚRA - INFÓ VONAL:  
  00 36 30 8202156 - HA KÉRDEZNÉL A TÚRÁRÓL


  További kajakos csavargásaink

   

  Kanyargós tücsökciripelés - Négy napnyi mese

  6 nap

  85 000 Ft

   

  Első tengeri csavargás, kajakozás  - Tavasz, színek, illatok, vízesések - Kajakban  - Bakancsban

  6 nap

  97 000 Ft

  Rólunk mondtátok

  Na mit mondtatok?!


  Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

  Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
  Vissza az oldal tetejére