Litvánia - Irány a Lakaja folyó

Egy cseppnyi vadon északon - kanyargó ösvény, tavak és a folyók

Litvánia / Európa
2022. szeptember 2. - 2022. szeptember 10.
Időtartam: 9 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU2290

Újdonság Kedvenc
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Litvánia - szerelmesei lettünk a kimondhatatlan nevű tavaknak, erdőknek, a mosolygós házigazdánknak, Zsigisznek, a folyóknak, a tájnak. Szavaztunk - és újra Litvániát választottuk, irány a Lakaja folyó. Kalandos lelkű Barátaink, irány újra Litvánia.  Lakaja, Palakajys, Aldikis-varázslatos kis tavak jól hangzik...
Csapatunk hat napon keresztül ereszkedik a kis folyón, ezen a kanyarokkal teli csudavilágában. Ezen túránk útvonalán három napon keresztül tavakon  lapátolunk át, bóklászunk, eltévedünk, madarászunk, szaunázunk. Az éjszakákat a délnek tartó darvak hangos "menetelése" alatt töltjük. Irány a Lakaja folyó. A folyó útvonala végig erdőkben vezet. Fenyvesekben, homokos partfalak alatt kanyarogva ereszkedünk apró rétek mentén keresztül Litvánián. Megállóink alatt gombászunk, pecázunk, áfonyát szedünk. Az éjszakázó helyeink tűzrakós rétek mentén lesz, távol minden civilizációtól. Kalandorok, őszimádók tartsatok velünk!

Bővebben...


A túra stílusa:

Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Hozd magaddal a legkisebbeket is, használd Kölyökkedvezményeinket.

Nehézség:

Olyan tapasztaltabb kajakos barátainknak ajánljuk az utat akik már ültek kajakban és nem okoz nekik problémát a napi 15 - 20 km megtétele

Szállás típusa:

Vadkemping  - rétek, erdők

Neked ajánljuk:

Tapasztalt túrázoknak ajánljuk

Csapat mérete: 8 - 24 fő

Kis csapat - Nagy csapat - Nagy kaland

Program

Pénteken a kora reggeli órákban indulunk Budapestről. Nagy utazás 3 országon át. Terveink szerint szerint a csapat két részletben teszi meg az utat. Az éjszakát a Litván határhoz közel Lomza városában töltjük egy tranzit szállodában.

Reggeli után tovább állunk és irány a végcélunk. Várható érkezés Litvániába, Kirnelié települése mellé szombaton, a kora délutáni órákban. Érkezés előtt csapatunk bevásárol Moletai városában, majd innen együtt gurulunk közeli kiinduló pontunk felé. Tábort verünk, pihenünk, felkészítjük járgányainkat az egy hetes kalandra, találkozunk Zsigisszel és az Ő jókedvével, megbeszéljük a heti menetet, és este egy nagy tűzrakós velkám parti... Felkészítjük hajóinkat a nagy útra.

A reggeli indulás után csapatunk nekivág a hat napos csorgásnak, kajakok vízrepakolása után elindulunk lefelé a tavakon. Hátunkon a házunk. Az evezés első részén tavakon,fenyvesek között meanderezve ereszkedik a Siesartis taván. A terep könnyű lesz, és a víz pedig varázslatos. A tavak mentén vezető utunkat egy átemelés nehezíti. De hát ennél rosszabb sose történjen velünk, átemelünk egy Wolfas Engelmann megnyitása után...
Bedőlt fák, surrantók, csak a szokásos. Az éjszakát a tó partján töltjük. A tervezett táv 13 km lesz... de az átemelés miattkevesebb kilométert terveztünk az első napra.
Este tűzrakós szauna rakendroll!!!

A reggeli után csapatunk gyönyörű nap elé néz. A tavak keskenyednek, az erdők lekusznak egészen a vízpartig.  Siesartis tavát elhagyva, rákanyarodunk Lakaja tavára, utunkat kis szigetek tarkítják, fenyvesekkel, csukákkal, nevetéssel. A tó keskenyedve sejteti, hogy nemsokára megérkezünk utunk egyik legszebb részéhez, ahol a elhagyjuk a tavakat. Impozáns kis öbölben kezdi meg a folyó útját a Zejmena felé. Az éjszakát még a tavon töltjük. Csapatunk  a tó partján állítja fel kis sátortáborát, és az estét az elmaradhatatlan szaunázás és tűzrakós csendes duhajkodással múlatjuk.

A harmadik evezős napon a folyó erdőkön keresztül tör magának utat, hátán hordozva csavargóit. Megkezdjük csavargásunkat a folyón. Apró rétek törik meg a fenyvesek zöldjét. Ámulós, szerelmetes csorgás lefelé. A hatalmas kanyarok, és surrantók nyomán érünk el Zukaucizna települése alá, ahol az éjszakát töltjük Zsigisz barátunkkal. Ha a kis csapatunk jól viselkedik, talán újra meglep minket Litván Barátunk.
A tervezett táv 14 km.

A reggeli szüttyögés után továbbállunk és dél -nyugatnak vesszük az irányt. Folytatódik erdei vizes kalandunk. Néhány kimondhatatlan nevű kis települése alatt ereszkedünk Seskuske II felé. Utunk a kis tavak elhagyása után újra kanyarogni kezd, és beleereszkedik a tényleg nagyon vadonba. Az éjszakát egy nagyon szép szállás rétjén töltjük. Pecázunk és halat eszünk, gombát sütünk és úristendevárommár!!!!

Utolsó előtti napunkon nekilódulunk Zejmena folyócskája felé. A folyó hozza a szeretett kanyarokat de megajándékoz bennünket a magas partok adta kanyarokkal, kis kilátópontokkal.
Az erdőkben pedig a megunhatatlan gombák és áfonya csudák. Este szauna és tűzrakás... csak a szokásos.

Az utolsó napon 8 kilométert tervezünk. A folyó végig egy kedves erdősávban kanyarog. Bujkálás és csendes csorgás után érkezünk meg végcélunkhoz. Mielőtt búcsút vennénk a folyótól -  az autók logisztikája következik, csendes szomorkodós pakolászás, készülünk a másnapi hazaindulásra, de azért még este egy nagy szaunázás csak a szokás miatt...


Kora reggeli ébredés után, autóinkba pattanunk és irány kis Hazánk. A várható érkezés Magyarországra, vasárnap a kora hajnali órákban. A haza vezető úton, nem tervezünk éjszakai pihenőt.

A részvételi díj tartalmazza
  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést


A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

Utazás

Az utazás egyénileg történik - Ha nem tudod megoldani a leutadat, akkor keress minket és segítünk összeülni üres autókban. Az egyénileg utazók a kajakozás előtt kapnak információt az érkezési pontról.


Parkolás
4 €/éj

Az autók biztonságos, őrzött helyen hagyjuk


Az autók transzportja
20 € / autó

Az indulási és végcél között az autók transzportja


Zsigisz - tour
120 € / fő

szauna használat/ Nemzeti parki belépők/ sátor helyek


Étkezések

A túra önellátó


Biztosítás

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. A "városnézés" kategóriájú utasbiztosítás mellett, a kajakozáshoz szükséges Sport Plusz kiegészítő mellett, ajánljuk hogy a "Storno Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg. Ha saját autóval jössz, akkor megfontolandó az autós assistance szolgáltatás igénybevétele is.  Kösd meg biztosításodat itt!.

További információ az  utasbiztosításról!


Tranzit szállás
15 euró/ fő

Lomza, Hotel Gromada


Infók

Kérünk téged, hogy figyelmesen olvasd végig - a bevállalod? - című fejezetünket - mert az út nomád - nincs nagy bolt, nincs kemping
KÉRJÜK OLVASD EL -  BEVÁLLALOD ?  NEKED VALÓ ?
LITVÁNIA - KAJAKTÚRA - INFÓ VONAL:  
00 36 30 8202156 - HA KÉRDEZNÉL A TÚRÁRÓL


További kajakos csavargásaink

Rólunk mondtátok

Na mit mondtatok?!


Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
Vissza az oldal tetejére