Ohridi - tó

A legkékebb kék víz, Nemzeti parkok, az Észak- Macedón nyaralás - Kaland a Balkánon

Ohrid/Észak - Macedónia / Európa
2022. július 15. - 2022. július 23.
Időtartam: 9 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU228D

Kedvenc
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Egy igazi nyaralás, kicsit másképpen, mert ezen a túránkon egy egész más világot fedezünk fel természetesen a víz felől. Megtudjuk, hogyan nyaralnak a Balkánon, megtapasztaljuk a helyi tavernák, "üvegtigrisek" gasztronómiai rejtelmeit, nyaralunk, lelassulunk, miközben felfedezzük a Balkán egyik legnagyobb természeti értékét. Nyaralunk a Macedón "tengeren", úgy ahogy a helyiek. Pljeskovica, shopszka saláta, csevap. Hidd el nem kell más! Tengeri kajakozás, nyaralás, hegymászás, napsütés egy kristálytiszta vizű tavon Macedóni a és Albánia határán. Ha szereted a Balkánt, ha érdekel még a vidék vadsága, tarts velünk. Ajánljuk a kaland kedvelőinek, akik nem ragaszkodnak a több csillagos hotelek hazug luxusához. Ajánljuk felfedezőknek, retrokempingeseknek, madarászoknak, pecásoknak, fotósoknak...
Az Ohridi-tó /Ohridszko Ezero, albánul Liqeni i Ohrit) a Balkán-félsziget földtörténetileg legrégibb és legmélyebb  tava, Macedónia és Albánia határvidékén. A tó rendkívül tiszta, helyenként 20 méteres mélységig lelátni, még ettől is tisztább az utolsó napi célpontunk a  Fekete Drin forrásvidéke ahol ugyan a víz nem mély de felülmúlja a képzeletünket. A hely sajátos ökoszisztémával rendelkezik, eddig több mint kétszáz csak itt honos endemikus fajt írtak le, s ennek köszönhetően 1979-ben az Ohridi-tó felkerült a UNESCO természeti világörökségi listájára, amelyet 1980-ban Ohrid-régió elnevezéssel kiterjesztettek Ohrid és környéke történelmi és kulturális emlékeire. A tavon (még) nagyon visszafogott a vízi turizmus, egy-két strandot, vagy Ohrid városát leszámítva sokszor érezhetjük, hogy szinte csak a miénk a hatalmas tó.

Bővebben...


A túra stílusa:

Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Hozd magaddal a legkisebbeket is, használd Kölyökkedvezményeinket.

Nehézség:

Kajakos, bakancsos, könnyű kaland - MINDENKINEK

Szállás típusa:

Kemping, szálloda, tópart, vadkemping

Neked ajánljuk:

Balkán fanatikusoknak, csevap hívőknek, nyárimádóknak

Csapat mérete: 8 - 24 fő

Nagy csapat - Nagy kaland

Program

A kora reggeli órákban elindulunk Budapestről, Szerbián keresztül utazva, át egy kedves, nagy országon. Az éjszakát Szerbiában, Nis mellett, egy tranzit hotelban töltjük. A határátlépésekhez szükséged lesz érvényes útleveledre, vagy érvényes új típusú személyigazolványodra. 


A reggeli után csapatunk nekivág és irány Észak - Macedónia. A kora délutáni órákban érkezés Struga városába, ahol a vidám kis járgányok utasai és az egyénileg utazók találkoznak. Itt ebédelünk egyet, majd irány a pár kilométerre levő szállásunk.
Érkezés Kallista kis falujába. A szállásunk egy régi kolostorból átalakított szállodában lesz, pazar kilátással a tóra. Este vacsora a szálloda teraszán.

A reggeli után nekivágunk a tónak.  Észak felé lapátolva az első napi evezés még inkább városnézős, mert a partot sok helyen házak határolják, de számtalan lehetőségünk lesz strandolni az apró öblökben. Az első etapban felruccanunk az Albán határra menőzni egyet. Az út során pár falu mellett is ellapátolunk, illetve lesznek part menti kis tavernák ahol a csapat egy gyors ebédet is elkölthet. Kikötünk a strandon és a városban be lehet vásárolni, ahol pénzváltó és számtalan kis étterem található. A part minden nap változtatja arcát. Érdekes látni, hogyan változnak a települések és mennyire másak a Macedón illetve Albán többségű városok, mind hangulatban, mind városképben. Az estét terveink szerint a Struga-i kempingben töltjük. A sátrak felállítása után elmennénk közösen vacsizni az egyik kedvenc helyünkre. 

A mai nap a városnézés jegyében telik. Kajakjainkkal ellapátolunk  az ohridi erőd alatt, majd kikötünk az óvárosban. Városnézés, Burek, Skopsko sör, és rengeteg kaland a Világörökség részét képző városban. A part a Balkán báját felvonultatva változik. Időutazás lesz a javából. Fürdőzők, kis kávéházak, tavernák, és alattunk a kristálytiszta víz. A hely nem mindennapi...:) A világörökség részét képző városban 300-nál is több templomot tartanak számon. A csapatot szakavatott idegenvezető kíséri majd végig, és két órás városnézést tart, érdekességekkel, izgalmas mendemondákkal. Időjárástól függően sötétedésig itt maradunk, majd az estét Ohrid alatt egy igazi  kis retroszálloda kertjében, sátrakban töltjük, ahol végleg megállt az idő. 

A mai naptól a települések elmaradnak, és néhány falu után, vadregényes, sziklás partok kerülnek mellénk. A tó nagyot változik. Hatalmas sziklák, kétezres hegyek közelednek. A világ megváltozik egy pillanat alatt velünk. Csuda birodalom nyílik a kajakjaink alatt. Délutánra megérkezünk Gradishte pici étterméhez, ahol az éjszakát töltjük. A gyönyörű partszakasz és szálláshely - csak a mi csapatunké lesz. Kipakolunk, vacsora, majd korai pihenő mert a következő nap hosszú lesz.


Reggel korán kelünk, és irány a hegy. A mai napon hegymászunk. Egész napos gyalogtúra lesz a Galacica Nemzeti Parkba, helyi, magyar nyelvű idegenvezetővel. Az egy napos túra alatt felmászunk a Galacica gerincére, ahonnan ellátni egészen a Görög határig. Alhavasi legelők, mediterrán kemény lombos erdők, rétek. Mindez  kétezer méter felett. Pazar kilátás a Prespa-tóra, amely a gerinc túloldalán rejtőzik. A köves ösvényen egy kényelmes, könnyű bakancsra lesz szűkséged, és egy napszemüvegre... Az este kieresztjük a kiereszteni valót és mulatunk a magánkempingünkbe!


Reggel tovább állunk, és feltesszük a koronát a túrára. A tó vadabb oldalát mutatja, sziklák, madarak és az égszínkék tó. Nincsenek települések, csak apró öblök és szemben a hatalmas hegyek, az Albán határ alatt. A part menti sziklaszirtek, és a kék szín egyvelege, egy utánozhatatlan hangulatba hozza a csapatot. Útba ejtjük a csontok öblét, majd Trpejca kis falujában ebédelünk egyet. A délutáni órákban elérkezünk utolsó NDK-s kempingünkbe. Sátrakat állítunk majd fürdés, pancsolás, a Galicica alatt. 

Utolsó napunk a tavon, Macedónia egyik legszebb kolostorát érinti. Egy óra evezéssel elérjük utunk végpontját. Rövid vezetett túra a kolostorhoz, fényképezkedés, pihenés, strandolás. Itt található a nemzeti park egyik legszebb része, a hihetetlenül tiszta Fekete Drin karsztforrása - egy egyedülálló forrástó. A tóra helyi kis csónakokon lehet bemenni, tehát evezős csónakokba pattanunk, és helyi vezetőkkel nézzük meg a világ egyik legszebb forrástavát. A folyó türkizkék vizében hatalmas pisztrángok és más endemikus halfajok laknak. A jéghideg folyó fenekéről látványos buzgárok törnek fel. A tartalmas program után visszaevezünk kempingünkbe. Délután még fürdés, ajándék beszerző vásárló körút, majd egy búcsúvacsora, pakolás és készülődés a hazainduláshoz.

A kora reggeli órákban nekivágunk a hazaútnak.  A hazaúton nem állunk meg éjszakázni. A várható érkezés Budapestre vasárnap a kora hajnali órákban.

A részvételi díj tartalmazza
  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést


A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

Utazás

Az utazás egyénileg történik - Ha nem tudod megoldani a leutadat, akkor keress minket és segítünk összeülni üres autókban. Az egyénileg utazók a kajakozás előtt kapnak információt az érkezési pontról.


Szállás
15 € fő/éj

szállások - kempingekben, szállodában - 6 éjszaka


fakultatív: Nemzeti Parki belépő
500 MKD

Gallicica Nemzeti Park - belépő


fakultatív: Sv. Naum - Forrástó
15 €

belépő - saját kajakos engedély


Fakultatív: Helyi közlekedés - Külön buszos utazás
12 €

A hegyre való feljutás - Pestani - Galicica hágó


Étkezések

A túra önellátó - lásd Hasznos infók


Biztosítás

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. A "extrém" kategóriájú utasbiztosítás mellett, ajánljuk hogy a "Storno Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg. Ha saját autóval jössz, akkor megfontolandó az autós assistance szolgáltatás igénybevétele is.  Kösd meg biztosításodat itt!.

További információ az  utasbiztosításról!


Infók

KÉRJÜK OLVASD EL -  BEVÁLLALOD ?  NEKED VALÓ ?
OHRID  - KAJAKTÚRA - INFÓ VONAL:  
00 36 30 8202156 - HA KÉRDEZNÉL A TÚRÁRÓL


További kajakos csavargásaink

Rólunk mondtátok

Na mit mondtatok?!


Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
Vissza az oldal tetejére