Öreg - Túr - Vízimalom és kultúrpálinka - Kajak, bringa

 Hazai kedvenc - Három napos kaland Szatmárban, kajakkal, bringával

Túristvándi / Belföld
2018. május 19. - 2018. május 21.
Időtartam: 3 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: HU1809

Útleírás Hasznos infók

Térkép

Csavarogj velünk Pünkösdkor, nem kell szabit sem kivenned és el tudsz velünk lógni a szerelmetes Szatmárunkba három napra! Kajakozz, bringázz velünk kis hazánk keleti szegletében! Nagyon nehéz rangsorolni és talán felesleges is, mert mindenki más folyóban leli meg magát, mindenki másképp szeret meg egy vizet, kinek a barna, kinek a szőke, kinek a Schulcz Gizi. Abban azonban egyet kell mindenkinek értenie, aki már járt az Öreg-Túron, hogy talán az egyik legszebb, legigézőbb hazai folyónk. Talán egy kicsit megmaradt olyannak, amilyennek képzeltük a szabályozások előtti hazai folyókat. Apró foltokban az eredeti galériaerdőkkel, hatalmas szilfákkal. Néhol egy-egy dió köszönti a folyón csavargót, bedőlt faóriások, alámosott partszakaszok, hínarasok, kedves falvak, egy kiakadt homokóra az idő peremén. 


Bővebben...


A túra stílusa:

Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Hozd magaddal a legkisebbeket is, használd Kölyökkedvezményeinket.

Nehézség:

Könnyű, bárki számára teljesíthető nyár eleji kaland

Szállás típusa:

kemping,- saját sátor vagy turistaszállás 4-6 fős szobákban

Neked ajánljuk:

Pünkösdölőknek, bringásoknak, pálinka kedvelőknek - Kajakos Pünkösdölés

Csapat mérete: 8 - 24 fő

Kis csoport - Nagy csoport

Program

Reggel pakolás, a kajakok "felmálházása" majd indulás Kölcsére ahol a tájház udvarán vízreszállunk, majd indul az egész napos csorgás a nyári erdőben. Kanyarok, apró visszaduzzadt foltok, vízinövények, az elmaradhatatlan jégmadarakkal. Útközben megállunk pihengetni, majszolgatni, sört inni, és rádöbbenünk, hogy ez talán az egyik legszebb hazai folyónk. Érkezés a délutáni órákban Túristvándiba, ahol az este további részében a gasztronómiai utazásé lesz a főszerep. főzőcskézős, zenézős este. Meg lehet kóstolni Marika Néni kötött levesét és szétcsaphatod magad mindenféle kenyérlángos finomsággal. 


Utunkat folytatjuk Szatmárcseke felé amely a környék talán legismertebb települése, afféle nemzeti zarándokhely. Ismertségét elsősorban neves lakójának, Kölcsey Ferencnek köszönheti, aki 1815-től haláláig kisebb megszakításokkal a falu lakója volt. Több más műve mellett a család csekei ősi kúriájában írta 1823. január 22-én a Himnuszt. Az egykori kúria helyén ma művelődési ház áll, az udvaron Marton László Kölcseyt ábrázoló szobrával. Az épületben állandó kiállítást rendeztek be a költő életéről, koráról, irodalmi, közéleti munkásságáról és műveinek utóéletéről. Utunk következő állomása a Szatmárcseke és Tiszakóród között található "Túrbukó" lesz. A név a folyószabályozás során épített bukógátból született. Az építménnyel az esetlegesen magasabb vízállású Tisza visszaduzzasztó hatását előzik meg. Itt fürdés, pancsolás. A nap folytatásaként, a csapat kondijától függően vagy visszagurulunk Túristvándiba, vagy ha a csapat még jól bírja, akkor Tiszacsécse felé vesszük az irányt. Tiszacsécse, mely aprósága ellenére is talán mindenki ismer neves szülöttjéről, Móricz Zsigmondról. A községet északról és keletről a Tisza, s a folyó túlpartján már Ukrajna határolja. A Tisza ezen a vidéken az élet egyik fő forrása, de más falvakhoz hasonlóan Tiszacsécse is többször megszenvedte a pusztító áradatot. A református templom falán szemmagasságban bronz emléktábla jelzi, hogy meddig ért volna a víz, ha 1998. novemberében átszakad a falu szélén húzódó gát. A helyiek kemény munkájának is köszönhetően akkor és 2001-ben is megúszták a katasztrófát. A késő délutáni órákban megérkezünk Túristvándiba, ahol őrületes szalonna sütögetésbe kezdünk, és zenebona ezerrel. 

Reggeli után kajakokba szállunk és elindulunk tovább a folyón Nagyar felé. Az erdő és a folyó szelíden vaddá válik. 13 óra magasságában egy gyors ebéd a hozott "anyagból", majd visszalapátolunk Túristvándiba és búcsút veszünk a folyótól.  Elbontjik kis táborunkat majd irány a nagyváros. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

A részvételi díj tartalmazza
  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést
  • szombat esti ajándék sütögetős vacsora - grill és kolbászcsodák
A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

Utazás - opcionális
5900 Ft
Vidám kisbusz, Korlátozozz számban

Szállás
2000 Ft / fő / éj
Jól felszerelt kempingben, saját sátorral, felszereléssel

Kerékpár bérlés - opcionális
3000 Ft / kerékpár
Professzionális, teleszkópos, tárcsafékes kerékpárok - férfi, női méretekben

Étkezések
A kemping területén van kis étterem - egytál ételek, frissen sültek

Infók

További kajakos csavargásaink

 

Darvak - Madarászós - Halazós - Kisvonatozás - Őszi daruhúzás a Hortobágyon

2 nap

25 900 Ft

 

RÁADÁS IDŐPONT KÖZKÍVÁNATRA - Őszi daruhúzás a Hortobágyon

2 nap

25 900 Ft