Öreg - Túr - Vízimalom és kultúrpálinka - Kajak és kerékpár túra

 Hazai kedvenc - Három napos kaland Szatmárban, kajakkal, bringával

Túristvándi / Belföld
2022. június 10. - 2022. június 12.
Időtartam: 3 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: HU228A

Kedvenc
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Csavarogj velünk nyár elején, mert el kell lógni a szerelmetes Szatmárunkba három napra! Kajakozz, bringázz velünk kis hazánk keleti szegletében! Nagyon nehéz rangsorolni és talán felesleges is, mert mindenki más folyóban leli meg magát, mindenki másképp szeret meg egy vizet, kinek a barna, kinek a szőke, kinek a Schulcz Gizi. Abban azonban egyet kell mindenkinek értenie, aki már járt az Öreg-Túron, hogy talán az egyik legszebb, legigézőbb hazai folyónk. Talán egy kicsit megmaradt olyannak, amilyennek képzeltük a szabályozások előtti hazai folyókat. Apró foltokban az eredeti galériaerdőkkel, hatalmas szilfákkal. Néhol egy-egy dió köszönti a folyón csavargót, bedőlt faóriások, alámosott partszakaszok, hínarasok, kedves falvak, egy kiakadt homokóra az idő peremén. 


Bővebben...


A túra stílusa:

Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Hozd magaddal a legkisebbeket is, használd Kölyökkedvezményeinket.

Nehézség:

Könnyű, bárki számára teljesíthető nyár eleji kaland

Szállás típusa:

kemping,- saját sátor vagy turistaszállás 4-6 fős szobákban

Neked ajánljuk:

Kajakosoknak, bringásoknak, pálinka kedvelőknek

Csapat mérete: 8 - 24 fő

Kis csoport - Nagy csoport

Program

Az esti órákban elindulunk, és irány Szatmár. Áthaladunk Kocsordon és megemlékezünk az ojjektumara, majd késői érkezés Túristvándiba. Sátor állítás, és pihi, készülés a másnapi evezésre.

Reggel pakolás, a kajakok "felmálházása" majd indulás Kölcsére ahol a tájház udvarán vízreszállunk, majd indul az egész napos csorgás a nyári erdőben. Kanyarok, apró visszaduzzadt foltok, vízinövények, az elmaradhatatlan jégmadarakkal. Útközben megállunk pihengetni, majszolgatni, sört inni, és rádöbbenünk, hogy ez talán az egyik legszebb hazai folyónk. Érkezés a délutáni órákban Túristvándiba, ahol az este további részében a gasztronómiai utazásé lesz a főszerep. főzőcskézős, zenézős este. Meg lehet kóstolni Marika Néni kötött levesét és szétcsaphatod magad mindenféle kenyérlángos finomsággal. 


Utunkat folytatjuk Szatmárcseke felé amely a környék talán legismertebb települése, afféle nemzeti zarándokhely. Ismertségét elsősorban neves lakójának, Kölcsey Ferencnek köszönheti, aki 1815-től haláláig kisebb megszakításokkal a falu lakója volt. Több más műve mellett a család csekei ősi kúriájában írta 1823. január 22-én a Himnuszt. Az egykori kúria helyén ma művelődési ház áll, az udvaron Marton László Kölcseyt ábrázoló szobrával. Az épületben állandó kiállítást rendeztek be a költő életéről, koráról, irodalmi, közéleti munkásságáról és műveinek utóéletéről. Utunk következő állomása a Szatmárcseke és Tiszakóród között található "Túrbukó" lesz. A név a folyószabályozás során épített bukógátból született. Az építménnyel az esetlegesen magasabb vízállású Tisza visszaduzzasztó hatását előzik meg. Itt fürdés, pancsolás. A nap folytatásaként, a csapat kondijától függően vagy visszagurulunk Túristvándiba, vagy ha a csapat még jól bírja, akkor Tiszacsécse felé vesszük az irányt. Tiszacsécse, mely aprósága ellenére is talán mindenki ismer neves szülöttjéről, Móricz Zsigmondról. A községet északról és keletről a Tisza, s a folyó túlpartján már Ukrajna határolja. A Tisza ezen a vidéken az élet egyik fő forrása, de más falvakhoz hasonlóan Tiszacsécse is többször megszenvedte a pusztító áradatot. A református templom falán szemmagasságban bronz emléktábla jelzi, hogy meddig ért volna a víz, ha 1998. novemberében átszakad a falu szélén húzódó gát. A helyiek kemény munkájának is köszönhetően akkor és 2001-ben is megúszták a katasztrófát. A késő délutáni órákban megérkezünk Túristvándiba, ahol őrületes szalonna sütögetésbe kezdünk, és zenebona ezerrel. 

Reggeli után kajakokba szállunk és elindulunk tovább a folyón Nagyar felé. Az erdő és a folyó szelíden vaddá válik. 13 óra magasságában egy gyors ebéd a hozott "anyagból", majd visszalapátolunk Túristvándiba és búcsút veszünk a folyótól.  Elbontjuk kis táborunkat majd irány a nagyváros. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

A részvételi díj tartalmazza
  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést
  • szombat esti ajándék sütögetős vacsora - grill és kolbászcsodák
A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

Utazás
Az utazás egyénileg történik - Ha nem tudod megoldani a leutadat, akkor keress minket és segítünk összeülni üres autókban. Az egyénileg utazók a kajakozás előtt kapnak információt az érkezési pontról.

Szállás
2500 Ft / fő / éj -től
A tengerikajak.hu ajánlata: Túristvándi Kempin és panzió - Jól felszerelt kempingben, saját sátorral, felszereléssel

fakultatív: Kerékpár bérlés
3500 Ft / kerékpár
Professzionális, teleszkópos, tárcsafékes kerékpárok - férfi, női méretekben

Étkezések
A kemping területén van kis étterem - egytál ételek, frissen sültek - A túra önellátó

Biztosítás

Infók

KÉRJÜK OLVASD EL -  BEVÁLLALOD ?  NEKED VALÓ ?
TÚR  - KAJAKTÚRA - INFÓ VONAL:  
00 36 30 8202156 - HA KÉRDEZNÉL A TÚRÁRÓL


További kajakos csavargásaink

Rólunk mondtátok

Na mit mondtatok?!


Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
Vissza az oldal tetejére