Tanzánia - Tengeri kajakkal Afrikában

Oroszlánok, cetcápák - Csoda Afrikában - tengeri kajakos szafari szárazon és vízen 

Selous, Nyerere Nemzeti Park, Rufiji-folyó, Mafia-sziget, Chole-sziget / Afrika
2024. november 14. - 2024. november 28.
Időtartam: 15 nap
Szabad helyek száma: nincs több hely
Ár:
€ 2 700
Mi van az árban? Részletek
Megosztom:
Út kód: AF24B9

Újdonság Top
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Világgá megyünk - Megint. Mert világgá menni jó, mert világgá menni kell. Régóta vár ránk Afrika. De most nem várakoztatjuk a csodás kontinenst, és csavargó lelkünk sóvárgása célt ért. Csapatunk ellátogat Tanzániába, ahol tengeri kajakokkal bejárjuk a Mafia - sziget homokfövenyeit, korallok felett "repülve" keressük meg a csodás cetcápákat. Hihetetlenül kék lagúnák, homokpadok, a varázslatos naplementék, Afrika szelíden vad hangjai... Tíz napot kajakozunk a világnak ezen a kedves szegletén, újra az egyenlítő alatt. Hatalmas homok fövenyeken csatangolunk, kajakokkal, mezítláb, függőágyból szürcsöljük a kókusztejet...De ha már Afrika, csapatunk ellátogat az ország legnagyobb nemzeti parkjába ahol vezetett szafari túra keretei között megnézzük Afrika kis és nagyvadjait. Oroszlánok, zebrák, zsiráf, víziló, gnú, hiénák... Zavarba ejtő kaland lesz. Megint! Kedves Barátunk, lógj el velünk Afrikába! Kajakkal, bakancsban! Ez a kalandunk NEM A MINDENKI ÁLTAL ISMERT AFRIKAI TÖMEG CÉLPONTOKAT KERESI, HANEM A TURISTÁKTÓL MENTES AFRIKÁT KERESI, TALÁLJA. Csavarogj velünk Afrikában!

Bővebben...


Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Nehézség:

Expedíció - kajakban és szárazon. A klíma, az utazás, a meleg okozhat nehézségeket.

Szállás típusa:

2 - 3 személyes, egyszerű tengerparti bungalók - kis házak, kőből, fából
Szafari sátrakban - Glamping

Neked ajánljuk:

Tengerfüggők, cetcápászok, Pampalinik - világ csavargók gyertek!

Csapat mérete: 8 - 12 fő

Kis csapat, max. 12 fő

Program

November 14.

Délelőtt találkozunk a reptéren, a repülő 13:50 kor indul. A reptéren kiosztjuk a kajakokat, belepakolunk a zsákokba, majd irány az ég! Isztambuli átszállás után éjszakai repülés következik a Földközi-tenger felett, majd  a Nílus mentén. Utazunk, de fejben már a homokfövenyek felett repülünk kajakjainkkal. Nagy előnye Afrikai helyszínünknek, hogy gyakorlatilag nem szenvedünk a gyors időzóna átlépéstől (jetlag). 

November 15.

Hajnali érkezés Dar es Salam városába, itt vízum ügyintézés, pénzváltás, SIM vásárlás, átpakolás, majd mély lélegzetvétel és bérelt buszunkkal nekivágunk Afrikának. A várost lassan elhagyva, igazi kelet afrikai tájakon keresztül, 5-6 óra alatt érkezünk az apró Nyamiszati faluba a Rufiji-folyó deltájába ahol a saját bérelt hajónk vár. A delta egy igazi mangróve labirintus, erdőkkel krokodilokkal. Már a hajóút is izgalmas kalandot ígér. Hamar kiérünk a tengerre és délután érkezünk a Mafia- szigetre, szállásunkra. Csapatunk elfoglalja kis bungalóit és irány a víz, homokban sétálós tengerezés! Este egy közös megérkezős csendes mulatozással ünnepeljük meg Afrikai kalandunk kezdetét. Egy naplementés függőágyazós este pihenjük ki az utazás fáradalmait az afrikai, meleg éjszakában. 


November 16.

A reggeli után csapatunk kis csoportos foglalkozás keretei között összerakja tengeri kajakjainkat. A tengeri kajakjaink összerakása igazán jó móka, amolyan csapatépítő foglalatosság. A kajakok összerakása közben fürdés, sznorkel, és láblógatós akklimatizálódás. Hajóépítés után, falunézés, csodálkozás... Rögtön belepillantunk a helyi település nyüzsgő életébe, a miénktől eltérő viseletek, szokások, tempó... és egy nagy mangódzsúz. Este séta a parton, fények, homokföveny, tenger. Időjárástól függően beleevezünk az afrikai naplementébe az egyenlítő mentén. Hallgatjuk az éjszakai hullámverést.

November 17.

Reggeli után kis csapatunk kajakokba száll és elindulunk szállásunktól délre, hogy felfedezzük a magányos partokat.  Az apály idején szárazra kerülő homokpadok csodás díszletei első evezős napunknak. A víz mozgása és az ár- apály jelensége izgalmas homok szigeteket, homok képződményeket hoz létre a parton és több hektárnyi homok sziget labirintust a tengeren. Kajakjainkkal az apró kis csatornák között tekergünk, és fürdőzünk a 28 fokos vízben. Az kis szigetek és folyók egész napos csavargással ajándékozzák meg csapatunkat. Ebédre visszaevezünk szállásunkra, majd délután a sznorkelezésé a főszerep.

November 18.

Újabb evezős napunkon észak - kelet felé vesszük az irányt. Reggeli után ismét a homokfövenyek birodalmában lapátolunk, bár itt a partot már néhány kókusz pálma szegélyezi. Egy rövid evezés után mangrove labirintusban evezve bújócskázunk. Csapatunk egy kis szigeten kikötve titokzatos barátaink, a kaméleonok nyomába ered. Az afrikai kaméleon közepes méretű, farkával együtt a testhossza általában 30–40 cm közé esik, de leírtak már 50–60 cm-es hímeket is. Nagyon hasonlít az európai kaméleonra, de nagyobb annál, fején a halántéktáji bőrlebenyek nem fejlődnek ki és a feje tetején látható sisakszerű nyúlvány nagyobb. A többi kaméleonhoz hasonlóan szemei külön-külön forgatható kúpokban találhatóak, teste lapított, végtagjai hosszúak és vékonyak, ujjai ollószerűen összenőttek, hogy a vékony faágakat jól megragadhassa és hosszú farka összetekerhető. Színe alapesetben zöld (esetleg két vékony sárgás oldalvonallal), de igen gyorsan tudja változtatni színét a zöld, sárga és szürke különböző árnyalataiban a környezettől és hangulatától függően. A vemhes nőstényen gyakran sárga sávok és foltok figyelhetők meg. Bőrfelületét homogén méretű pikkelyek fedik. A hímek hátsó lábukon sarkantyúszerű kinövést viselnek. Keresgéljük őket együtt!!!
November 19.

Reggel egy életre szóló kalandban lesz részünk! Hajnali kelés után bérelt hajónk nekivág a nyílt víznek és a hatalmas cetcápák nyomába eredünk! Ha szerencsénk lesz - már pedig az lesz - együtt úszkálhatsz a világ legnagyobb halával. A cetcápa igen jámbor állat de akkora mint egy csuklósbusz, nem fogod elfelejteni. Lassan, nyugodtan mozog, táplálékul apró állatokat szűr ki a vízből. A szája a testéhez mérten nagy, melyet vízkiszűrésre használ, fő táplálékai a planktonok. Manapság csak három vízkiszűrő cápafaj ismert. A cetcápa mellett ilyen még az óriáscápa (Cetorhinus maximus) és az óriásszájú cápa (Megachasma pelagios). E három cápafaj nem veszélyes az emberre. A cetcápa majdnem állandó kísérője a kalauzhal (Naucrates ductor), és egyes Remora-fajok, melyekkel szimbióta kapcsolatban él. A cetcápa a trópusi óceánok nyílt vizeit részesíti előnyben. Ritkán található meg 22 °C-nál hűvösebb vízben. Egy kutatás és becslés szerint élettartama akár 70 év is lehet, ez azonban nehezen bizonyítható. Lencse végre kapjuk a hatalmas jószágot.
 
A délutáni órákban csapatunk tovább áll. Taxikba pattanva új helyszín felé vesszük az irányt és ellátogatunk Tanzánia első tengeri nemzeti parkjába, ahol új szállásunk lesz. 


November 20.

A sziget keleti felén ébredünk, ahol a legtöbb korallzátony található, a reggeli és egy rövid evezés után a búvárkodásé a fő szerep. Csapatunk egész nap korallok között tekereg, búvárkodik. Akinek van valamilyen könnyűbúvár tanfolyama (padi...stb), mindenképpen hozza magával az igazolványát, kis kártyáját, mert ha igény van rá - csapatunk merülést is tud szervezni. A víz változatos terep. Találkozhatunk teknőssel, kis cápákkal, és nagyon sok színes trópusi halcsodával! igazi tartalmas búváros nap lesz, garantáljuk.

November 21.

Expedíciónk nyolcadik napján csapatunk átevez következő szállására, egy újabb szigetre. Ennek a szigetnek érdekessége a hatalmas gyümölcsevő denevérek nagy populációja - amit vidám kis csapatunk felkeres, hogy testközelből lássuk ezeket a hatalmas repülő kutyusokat. A sziget azonban még egy csodát rejt - ezért felkeressük Kua város romjait is.
Kua fennmaradt épületei közé tartoznak a régi épületek, rezidenciák romjai, a mecsetek és a feltételezések szerint a szultáni palota. A Mafia-szigetcsoportban, a Juani-szigeten található Kua emlékművek egy középkori szuahéli város maradványai. Betekintést nyújtanak egy szigeti civilizációba, amely portugál és ománi irányítás alatt álltak évszázadokon keresztül.

A városban a korai kereskedelem jeleit találták meg – köztük a tizenharmadik és tizennegyedik századból származó iszlám és kínai kerámiákat, valamint tanzániai szárazföldi valutát. A tizenhatodik századból származó portugál beszámolók pedig a Kua nép nagy gazdagságáról beszélnek.
Az 1820-as évek közepén a Juani-szigeten elterülő Kua-t madagaszkári szakalava kannibálok 80 kenuja támadta meg. A városlakók egy részét megették, a többieket rabszolgaságba hurcolták. Egy 1890-ben kötött egyezmény alapján - Mafiát Németország foglalta el. Ekkor épült Chole ma is álló épületei közül sok. Németország négymillió márkát fizetett a szigetért és a kontinentális part egy szakaszáért Szaid Ali bin Szaid amáni szultánnak. 1915 januárjában azonban Mafiát brit csapatok foglalták el és innen intéztek támadást a német Königsberg cirkáló ellen. 

Izgalmas időutazásunk után hazalapátolunk!


November 22.

Korai kelés helyett egy kevésbé feszített napot tartunk. Igazi függőágyban pihenős, tekergős, lustulós napot tervezünk, rövidke evezéssel. Sétálunk egyet a Baobab fák között, és keresgéljük megunhatatlan cimboráinkat, a kaméleonokat. Ez a nap amolyan igazi semmittevős, olvasgatós, fürcsizős nap lesz. Nem kell ezt túl magyarázni - szeretni fogjátok!

November 23.

Tizedik napunkon elindulunk kajakjainkkal megkeresni a szigetek szent -Grálját, a titkos kék lagúnát. Ez egy zárt öböl a mangrove között, ahol a víz elképesztő színű. A sziget egyik legfelkapottabb öble. Természetesen nagyon más kajakból odalapátolni, mint egy motorcsónakon ülve felfedezni a helyet. Itt eltöltünk pár órát, sznorizunk, pihizünk és nagy mennyiségű fotót készítünk az otthon maradottaknak. IGAZI KÉK LAGÚNÁS NAP LESZ. A legkékebb kékben. 

November 24.

Egy utolsót evezünk a nyílt tenger felé majd szétszedjük a hajókat, utolsó sznorkelezés és lélekben készülünk a nagy szárazföldi kalandra. A kajakok szétszedése pár órát vesz igénybe. Közben tengerezünk, fürdünk, Afrikázunk, összepakoljuk felszereléseinket, készülve a másnapi utazásra.  

November 25.

Reggel a szállás előtt vár minket a bérelt hajónk és visszahajózunk a kontinensre, innen bérelt buszunkkal zötykölődünk apró falvakon keresztül, poros utakon - igazi szavannán a szállásunkig. Utunk végig a folyó mentén kanyarog. Izgalmas utazásunk alatt bepillantunk a helyi hétköznapokba.  Délutáni érkezés a nemzeti park területén található szafari sátortáborunkba. Beköltözünk sátrainkba, egy estebéd után Pampalininak öltözünk és bedobjuk magunkat azonnal a "mélyvízbe" -  egy gyalogos szafariséta következik, helyi fegyveres vezetőkkel.

November 26.

A korai reggeli után, csapatunk két speciális terepjáróba száll és fegyveres vezetőkkel nekivágunk egy egész napos szafaris kalandnak. Korábban és még most is a Selous Vadrezervátum és tágabb értelemben a Nyerere Nemzeti Park nagyszámú elefántnak adott otthont, de az orvvadászat miatt ezek száma valamelyest visszaesett, és most azt remélik, hogy a rezervátum egy részének nemzeti parkká alakítása segít az orvvadászat ellenőrzésében és minimalizálásában.

A Nyerere Nemzeti Parkba egész Afrika  legnagyobb területű nemzeti parkja. A szomszédos védett területekkel együtt nagyobb mint Svájc! Mégis jóval kevesebben látogatják,  mint Tanzánia, Kenya ismert parkjait. Kafferbivalyok, gnúk, zebrák, zsiráfok , impalák, oroszlánok, vadkutyák, hiénák, majmok, galágók, vízilovak , krokodilok, elefántok és több madárfaj mint egész Európában. Az egész napos szafari közben természetesen az étkezéseket megoldják helyi vezetőink.
Visszaérkezésaz alkonyat fényeivel - sátortáborunkba.November 27.

Reggel motorcsónakba ülünk és körbejárjuk a környék legfontosabb víziló, és krokodil élőhelyeit meglessük őket biztonságos távolságból. Az élmény garantált Attenborough filmben érezheted magad. A fél napos motorcsónakázás után visszamegyünk táborunkba ahol megebédelünk - majd pakolás, "tisztába" tesszük magunkat majd indulás Dar es Salamba busszal, hogy sötétedésre odaérjünk. Lesz időnk az indulásig ezért utunk végére egy étteremben tesszük fel a pontot afrikai kalandunk i- betűjére:)

Rövid taxi út után a reptéren találjuk magunkat, ahol elbúcsúzunk Afrikától

November 28.

Utolsó napunkon érkezünk meg kis hazánkba -Isztambulon keresztül, terveink szerint 13 órakor szállunk le Budapesten. Könnyes búcsú, és álmodozva várjuk újra a következő kalandot...irány Mexico:)

A részvételi díj tartalmazza

A professzionális tengeri kajakkölcsönzést, felszerelést, túravezetést  €  1.300

Helyi partnerünknek Rufiji Adventures fizetendő                              €  1.400

(A túra ezen részeinek költségeit a helyszínen fizetjük)


Az összes programot helyi partnerrel bonyolítjuk le. Fontos a biztonságunk érdekében a helyismeret. 

Az összeg tartalmazza az összes szállás díját - az  étkezéseket (reggeli, ebéd, vacsora) kivéve két vizen töltött napon az ebédet és vacsorát (közelben lesz több étterm), illetve a transzferes napokon az  ebédet- az összes helyközi utazást Afrikában - az idegenforgalmi adót  - magyar nyelvű idegenvezetést az összes helyszínen - tolmácsolást az összes szükséges esetben és egy autós és egy hajós szafarit - az összes transzfert vizen és szárazföldön egyaránt.

A részvételi díj a programleírásokban szereplő szolgáltatásokat tartalmazza, és személyenként értendő. Az euró árfolyam jelentős változása esetén  a részvételi díj arányos változtatásának jogát fenntartjuk

A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

repjegy
kb. 231.200 Ft-tól (2023. júniusi adat)

Turkish Airlines Istambulon keresztül 

Nov 15 13:50 – Nov 16 3:20 

vissza

Turkish Airlines Istambulon keresztül 

Nov 28 04:1013:00 PM


Csomagok fóliázása
kb. 6000 Ft

vízumdíj
50 USD

Kötelező megváltani Tanzániába érkezéskor a reptéren. 


Baleset és utas biztosítást

A biztosítás megléte feltétele a túrán való részvételnek. Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. Az "tengerparti üdülést, sport fedezettel" kategóriájú utasbiztosítást kiegészítheted "Storno-Kombi" -val  is. Kösd meg itt! További információ az utasbiztosításról itt  olvashatsz!


Étkezések egy része
egyéni igény szerint

Buszos (transzferes) napokon az ebéd egyénileg, illetve a második szálláshelyen ebéd és vacsora a helyi éttermek kínálatából választva önköltségesen


Hasznos infók

Minden hosszú, expedíciós, nehezebb túránk előtt egy megbeszélést tartunk a résztvevőknek. A megbeszélés során minden apró részletről beszélünk, válaszolunk minden kérdésre! Ez a túra előtt kb. egy hónappal lesz, hogy fel tudj készülni kalandodra!

Tanzániába belépéskor nemzetközi repülőtereken és kikötőkben is kiállítanak egyszeri beutazásra szóló vízumot: www.taa.go.tz/index.php/visa-info

On-line vízumkérelmezés:https://eservices.immigration.go.tz |https://visa.immigration.go.tz

Hivatalos pénznem: tanzán shiling (TZS) amihez Dar es Salamban a reptéren juthatsz hozzá legegyszerűbben, ahovaamerikai dollárral érdemes érkezni, de azt egyébként is szinte mindenhol elfogadják, a piacokat kivéve. Megbízható ATM nem lesz.

A vízen töltött napokon és a szafarin is napi háromszori étkezés lesz. Reggelire helyi fánk, banán, sült banán. Ebédre, vacsorára rizs, zöldségek, hal vagy csirkehús különböző kombinációi. A szigeteken valahogy nem tanultak meg kávét főzni, nincs is kávéfőzőjük, csak forró víz és valami fura kávé, ezért ha erre érzékeny vagy, akkor készítsd be a hozzávalókat. Az országban európai jellegű ételek nincsenek. Ha többre vágysz mint amit a sziget adhat akkor mindenképp készíts be magadnak nassokat:müzlit, ezt-azt.

A túra alatt két nap lesz, amikor 12-14 kilométert teszünk meg, a többi napon 6-8 kilométerre számítsatok, de ha bármelyik nap, bárkinek csak sznorkelezni, vagy csak függőágyban punnyadni van kedve, nem fogunk neheztelni rá, ha viszont valaki több mint 20 kilométert akar evezni, arra is van lehetőség. Alapvetően délelőtt a búvárkodásról szól, a koralloké, természeté a fő szerep és délután kajakozunk, ami a dagály az időjárás és a kedvünk függvényében változhat.

Kunyhó, téglából, helyi anyagokból készült épületek, ennek megfelelően európai szemmel maximum csak a túrakomfort (!) kategóriába esnek. Az ablakokon üveg helyett van hogy csak fonott ablaktáblák vannak, a szoba közepén a földön matrac, felette szúnyogháló-baldachin. A környéken gyakran a vécé kint van, külön kunyhóban ez egyben "zuhanyzó" is. A víz nem melegebb, mint a levegő, tehát 27-31 fokos. Minden szálláshelyen két-három ágyas kunyhókban alszunk, ha valakinek eltérő az igénye, azt felárral tudjuk biztosítani, amennyiben az adott szálláshely rendelkezik elegendő szobával.

Sok-sok napsütésre készülj! Az éghajlat egyenlítői, így bármikor lehetnek zivatarok, egy-egy esősebb nap. A helyiek szerint sosem esik egész nap, és egy esős napot rendszerint sok napsütéses követ. Az eső nem igazán zavaró, mert többnyire éjjel esik, és amúgy is olyan meleg, hogy többnyire nincs értelme esőkabátot venni, még jól is esik. Mégis előfordulhat, hogy városban, vagy a szafarin, motorcsónakon kap el az eső, így ha fázós vagy, készíts be magadnak egy vékony esődzsekit. A páratartalom mindig magas, csak a napon száradnak meg a dolgok, minden egyéb időpontban inkább csak vizesebbek lesznek a kint hagyott cuccok. Fontos dolgokat, műszaki eszközöket ezért mindig vízhatlan helyen, zsákban tartsd. A fényképezőgép nem párásodik be,ha a vizálló zsákon belül, valami nedvszívó dolog (silica gel, tamponok, stb) társaságában tárolod.

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUBbiztosításait ajánljuk. A "tengerparti nyaralás" kategóriájú utasbiztosítás mellett, a kajakozáshoz szükséges Sport Extra kiegészítő mellett, ajánljuk hogy a "Storno Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg. Kösd meg biztosításodat itt!.

További információ az utasbiztosításról!

Malária Afrikának ezen a részén jelen van, viszont mi a külső szigetekre megyünk, ezért ott viszonylag kevés a szúnyog, ennek ellenére megelőzésképpen mindenképp ajánlott gyógyszer szedése (hiszen védőoltás nincs). Mindenki maga dönt, de szerintünk jobb az óvatosság, a környékbeli maláriatörzsek megelőzésére mi malarone-t szedünk, de tanácsot nem adhatunk, ezért lehetőség szerint mindenki kérdezze meg orvosát, és/vagy keressen fel egy oltóközpontot (http://www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1) ahol felírják a gyógyszert és tanácsot adnak védőoltásokkal kapcsolatban is (kötelező oltás nincs, csak ajánlott, ugyanazok amik Ázsia déli részein). A szállásokon mindenhol nagyobb palackokból kapunk ivóvizet ahonnan a kulacsainkat is feltölthetjük, de a hazaitól jelentősen eltérő környezetben gyomor rendbetételére való tabletta mindenképp legyen nálad.


Telefon/internet:

Mindig van valamilyen térerő, legtöbbször az internet is működik lassan, annak ellenére hogy 4G nem jelenti azt hogy gyors is

Fejlámpára szükséged lesz, mert éjjel nincs mindig áram és esti túrát is tervezünk, korán is sötétedik. Telefon, stb töltés: általában este 6 után úgy este 11-ig.

Az utolsó valamirevaló bolt Dar es Salamban lesz, de kevés időnk lesz vásárolgatni. A szigeteken a falvakban vannak ugyan kisebb, harmadik világ béli boltok, de ezekben a csak a legalapvetőbb dolgok (vagy azok sem) találhatók meg, mint: rizs, instant levesek, keksz, furcsa édességek, egy-két konzerv.

Dar es Salamban a reptéren, Kilidoniban van ATM is, de gyakran üresek, előfordul hogy az európai kártyát letiltja, ezért jobb ezeket korábban elintézni , az a biztos, ha még Dar es Salamban hozzájutsz a megfelelő összeghez.

Meleg ruhára SOHA sem lesz szükség, de a helyi szokásokra fontos, hogy tekintettel légy, tehát a mecsetbe, vagy templomba ne akarj számukra tiszteletlen, hiányos ruhában bemenni, az utcán a fürdőruha nagyon-nagyon ciki. Tanzánia nagyrészt muszlim ország így a városokban a hiányos öltözetű hölgyeket a (ha a vállak, térdek, has kilógnak) általában megbámulják, sőt nagyon lenézik, a nők (!) akár megjegyzéseket is tesznek. Fürdőruha maradjon a tengerpartra. A napsütés nagyon erős tud lenni, tehát kalap, naptej (erősebb) vagy hosszú ujjú póló és napszemüveg fontos lesz. Kajakozás közben a polárszűrős napszemüveg fokozza az élményt, mert sokkal jobban látod a korallokat. A korallok sok esetben élesek, közöttük mindenféle lények élnek, bár alapvető szabály, hogy sosem lépünk rájuk, nem nyúlunk hozzájuk, de felettük úszva is biztonságosabb valami lábbelit használni, ezért ilyesmi feltétlen legyen nálad, ha épp csak kajakozunk akkor is MINDIG legyen kéznél. A búvárszemüveg pedig KÖTELEZŐ!

Túráinkon megpróbálunk minél kisebb hatással lenni a környezetünkre, természetre és ezt a szemléletet igyekszünk nektek is átadni. A világon mindenütt probléma a szemét elhelyezése, különösen az olyan fejlődő országokban mint Tanzánia. A világ legtöbb folyóján és a tengereken is egyre gyakrabban úsznak az oda nem való dolgok a PET palacktól a hajóroncsokig. A korallzátonyok különösen érzékenyek és ezt sem a turisták, sem a helyiek nem kezelik jól. Kérjük próbálj minél kevesebb szemétté váló dolgot magaddal hozni. Kaját ott kapunk, ivóvízhez elég egy palack amit ott töltögethetsz és végül vissza is tudod vinni a városig. Ha lehet, az új búvár-szemüvegedet se ott csomagold ki és a tusfürdőd mindenképp lebomló legyen. Naptej legyen nálad, de ez is rossz hatással van a korallra, saját érdekedben is e helyett is jobban jársz valami hosszú ujjú világos pólóval. A korallok megközelítése is odafigyelést igényel, mert törékenyek, nem szabad akárhol akármin átzúzva elindulni búvárkodni, erről a túravezetők sokat fognak beszélni.

Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A helyi
emberek nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a motorcsónakunk késik egy órát, vagy egy másik hajóval megyünk a főszigetre, esetleg nem annyi és nem akkora matrac jut egy kunyhóra, ezekre a túravezetők fel vannak készülve, de ezt neked is el kell fogadnod és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Fontos, hogy többen leszünk, többen fogunk dönteni, előfordulhat, hogy kívánságod kisebbségben marad. Kritikus esetekben a végső döntést mindig a túravezetők hozzák meg. Kérjük, erre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!! Az időjárás is módosíthatja a terveinket, folyamatosan figyelni fogjuk az előrejelzéseket, de lehetséges, hogy nagyobb hullámzás esetén cetcápát nézni egy másik nap megyünk motorcsónakkal, ez a kajakos útvonalunkat nem fogja befolyásolni. A túra programjában meghirdetett időpontokat, szálláshelyeket és költségeket a lehető legpontosabban igyekeztünk megadni, azonban nem várt vagy előre nem látható események is befolyásolhatják mindezeket, ezért a túra összes részletének változtatási jogát fenntartjuk.

A repülőn csomagként magaddal kell hoznod a kb 25 kilós összecsukható expedíciós kajakot amit a reptéren kapsz meg, két részben. Olyan légitársasággal megyünk ahol kétszer 23 kiló a súlyhatár . A csomagot sehol, Dar es Salam után sem kell igazán cipelned: busz, hajó, motorcsónak fogja vinni, az átpakolásokban pedig mindig segítünk. Tapasztalatból tudjuk, hogy trópusi országba szinte csak a kézipoggyász elegendő és a pakolási korlát általában nem okoz nehézséget. Fontos, hogy lélekben készülj fel arra, hogy nem a szomszédba ugrunk át egy sörre. A kontinensek közötti utazáskor a reptéri átszállási idők is hosszúak, nem lehet/szabad őket kicentizni. Az oda-vissza14 000 kilométerrepülőút még a rutinos utazóknak, a legjobb csatlakozások mellett is sok türelmet igényel, de cserébe egészen biztosak vagyunk benne, hogy életre szóló élményt kapsz.
Fontos: A világ, ahová ellátogatunk, nagyon máshogy működik, mint a mi jó öreg és néha kicsit öntelt Európánk:). Előfordulhat, hogy a szállást, amit lefoglaltunk, már mások is lefoglalták - de mégis nekünk is visszaigazolták. Lehet, hogy egy éjszakát máshol kell eltölteni - másik szobában. Ezeket a problémákat MINDIG megoldjuk, de Kérünk téged, hogy jelentkezésedet csak akkor add le, ha ez nem jelent neked problémát, és kellő, utazós, kalandor rugalmassággal tudod kezelni a hasonló helyzeteket.

Mielőtt vidám kis csapatunk lelkes tagjává, tengeri kajakossá válsz, kérünk Téged, hogy figyelmesen olvasd el az alábbi gondolatokat, hogy ne érjen meglepetés túráinkon, hogy jól érezd magad velünk, és azokkal az emberekkel akik minket választanak a kalandra.
A túrák során minden esetben több túravezető segít neked abban, hogy jól érezd magad, hogy megtanulj kajakozni, hogy megismerd ezt a kalandot. Ahhoz, hogy ez a legjobban működjön, a Te világodra is szükség lesz, mert sokféle ember, sokféle vággyal, sokféle igénnyel, sokféle habitussal vagy tapasztalattal érkezik hozzánk egy - egy útra.
A komfortzónáról:
A tengeri kajakozás szabadban, vízen végzett aktivitás, amely során gyakran vagyunk kitéve az időjárási tényezőknek. Az időjárás nagy úr - bizonyos értelemben - Ő a főnök. Megmondja mit tehetünk és megmondja mit nem. Alkalmazkodunk hozzá. Csapatunk több mint húsz éve tanulja, figyeli, elemzi az időjárás változásait és megtanultuk mit lehet és hogyan, jó- illetve rossz idő esetén. Felkészült túravezetőink segítenek a legkisebb nehézségek megoldásában is. De Neked is ismerned kell a saját határaidat. Az evezések során lehet eső, zápor, zivatar, kánikula, szél...
Előfordulhat, hogy túravezetőd lefújja az aznapi evezést, az időjárási viszonyok miatt, ezt is el kell fogadnunk, mert a döntések Értetek, a ti biztonságotok érdekében születnek.
Tudnod kell, hogy a legjobb, legdrágább, legprofibb felszerelésben is el lehet ázni. Tudnod kell, hogy hol vannak a saját határaid- mert a tengeri kajakozásnál az időjárási tényezők változása hatványozottan meghatározza a túra hangulatát, a Te hangulatodat.
Az evezés, még ha nem is lapátolunk hatalmas távokat fizikailag megterhelő tud lenni. El fogsz fáradni a nap végére, és izomlázad is lehet másnap - de ezek mind részei a kalandnak.
Mielőtt velünk tartasz gondold végig az alábbi fontos kérdéseket és a kérdéseidre adandó válaszaidat. Némely felvetés megmosolyogtatja az embert, de hidd el fontos kérdések a saját kis komfortunk megtalálásához, megőrzéséhez.

 • Voltál már több napos gyalogtúrán?
 • Eláztál már? Ismered a "nedves, vizes ruha" érzését?
 • Tudod kezelni azt amikor esetleg hűvös van? Fel tudsz rá készülni?
 • Van megfelelő felszerelésed?
 • Sátraztál már? Aludtál már a szabadban?
 • Főztél már szabadban, outdoor környezetben?
 • Aludtál már több emberrel egy szobában?
 • A hálózsákod és a felszerelésed az időjárásnak - évszaknak megfelelő?
 • Ismered a szúnyog nevű állatkát?
 • Fürödtél, tisztálkodtál már vízparton, a természetben?
 • Csapatunk szereti azokat a helyeket, szállásokat ahol magunk lehetünk, a természetben, a víz partján, az erdőben, a csillagok alatt, öblökben, a tenger partján, - távol az épített környezettől. Természetesen vannak útjaink ahol apartmanban, szállodában éjszakázik csapatunk, de ezekről minden esetben olvashatsz a túraleírásban.
  A tengerikajak.hu utazásai során elsősorban a kempingeket és a vadkempinget (ahol lehet) - részesíti előnyben. Ez természetesen sokszor - sok ember számára - nehézséget jelent -de hisszük, valljuk, hogy a kajakozás, a csavargás, az élmény szerves része a szabadban alvás. Fontosak nekünk a vízparti táborozások, a tűz, a füstös kabát illata, a közös észosztás, egy pohár bor a csillagok alatt, az éjszaka hangjai, az alkonyat fényei, a közös főzések, mind-mind ajándék amelyet egymástól és a természettől kapunk.

  A Vadkempingezésről

  Mint már írtuk, csapatunk szereti azokat a helyeket, ahol magunk lehetünk, távol mindenkitől, mindentől. Ahol nem kell embertömegek között mozgolódva léteznünk. A vadkempingezés azt jelenti, hogy az éjszakát olyan helyeken töltjük, ahol nincs semmiféle infrastruktúra, nincs áram, nincs wc, nincsenek kialakított táborozó vagy sátorhelyek. Nincs büfé, nincs bolt, magunk vagyunk és a természet. Természetesen ez némi nehézséget is jelenthet. A tisztálkodás, a kis és nagy dolgok elvégzése a természetben történik. Gondold, végig, hogy neked okoz-e problémát a vadkempingezés!


  A "terepen" lehet sár, mocsár, ingovány - hajnalban pára, lehet nedves a fű, lehet hogy koszos lesz a cipőd, a ruhád... Az utak során a túravezetők folyamatosan a csapat igényeit szem előtt tartva hozzák meg a döntéseiket az útvonalról, sátorhelyekről. A guide-ok segítségedre lesznek a sátor felállításában, a hálóhelyed kiválasztásában és minden ide vonatkozó kérdésben fogják a kezed, ha igényled azt.

  Gondolatok a társas utazásokról:
  Attól kezdve, hogy minket választasz a kalandodra, a szabadidőd eltöltéséhez, beleegyezel, hogy más emberekkel is fogsz találkozni a túránkon, másokkal is osztozkodnunk kell az élményeken, a nehézségeken. Ez többnyire nagyon jó dolog mert az biztos, hogy nagyon sok érdekes emberrel fogsz megismerkedni, de azt is jelenti, hogy sokszor alkalmazkodnunk kell egymáshoz. Néhány esetben közösen fogunk dönteni, ahol nem biztos, hogy a te akaratod fog érvényesülni. Lehet, hogy mások este énekelni, dobolni fognak, vagy megisznak egy-két pohár bort, és vidámak lesznek. Ha inkább aludnál, akkor állítsd fel messzebb a sátrad, mert ez is hozzá tartozik kis utazásainkhoz. Minden utasnak szem előtt kell tartani, hogy mások is részt vesznek a kalandon, mások is szeretnék magukat jól érezni - és egymás érdekeit figyelembe véve éljük meg - közösen a túrát.

  Utazások:
  Gyakran utazunk olyan helyekre, ahová még nem vezet autópálya, ahová a lejutás akár 24 óra is lehet, ami hosszú és fárasztó - de ezek a helyek, a kis titok helyeink, megérik a hosszú buszozást, kocsikázást.

 • Utaztál már hosszabb időt kisbuszban?
 • Tudsz e aludni buszban, amikor több mint 15 órát utazunk összezárva másokkal?

 • Váratlan dolgok, távoli vidékek:
  Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A külföldi, távoli útjainkon számtalan helyzetben találkozunk más kultúrákkal, helyi emberekkel - akik kedvesen mások. Vannak olyan útjaink amelyek olyan helyekre vezetnek ahol a turizmus szinte alig létezik. Lehetséges, hogy a helyi emberek nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú vagy csak erősen eltérő életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a motorcsónakunk késik egy órát, vagy egy másik hajóval megyünk az adott helyre de ezekre a túravezetők fel vannak készülve (mindig van "B" terv), és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Kritikus esetekben a végső döntéstmindig a túravezetők hozzák meg.

  Nagyon sok kérdés és válasz rejtőzködik még a saját kis outdoor komfortzónánk körül amelyekre- mi - akiknek az élete az utazás, akik sokat vannak úton - nagyon szívesen válaszolunk és segítünk abban, hogy Te is otthon érezd magad az outdoorban, a vízen, a sátorban, a szélben, csapatban, vagy magányosan evezve.

  Fontos, hogy ha bármilyen kérdésed van útjainkkal kapcsolatban, akkor ne szégyelld megkérdezni, mert szerintünk nincs rossz kérdés. Csak kérdés van, és a túrád vezetői azért vannak ott Veled, hogy minden nehézségnél, minden helyzetben a segítségedre legyenek.

  Akkor fogod a kalandot 100% -ban megélni, ha fel vagy rá készülve és ismered a saját határaidat, komfort zónádat, és tudod, hogy ezeknek az átlépése nem okoz problémát az utazáson.

  Kérjük, mielőtt jelentkezel, ezekre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!!

  A túráink a szabadban zajlanak. Az időjáráson kívül azonban még számtalan tényező alakítja egy túra menetét. Néhány dolog a sok közül amit figyelünk:vízállás, a folyó állapota(mérgezés...), határ és biztonsági helyzet, szúnyog, betegség - járvány, úthálózat, közlekedési helyzet...és még számtalan, de igen fontos apróság.
  A kaland során az első és a legfontosabb tényező a Ti biztonságotok. Minden ennek van alárendelve, az összes többi ezek után következik.
  A túrát vezető személy feladata megítélni és változtatni a túra menetén.
  A fenti leírtak alapján a kajakozás teljes ideje alatt, a változtatás jogát fenntartjuk.

  Infók

  Tervezett indulás 2023.november 15-én 13.50, Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Isztambulon keresztül Dar es Salaam városába)

  Tervezett érkezés 2023. november 29-én 13.00 tájékán, Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Isztambulon keresztül) 


  További kajakos csavargásaink

  Rólunk mondtátok

  Na mit mondtatok?!


  Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

  Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
  Vissza az oldal tetejére