Vjosa - Albánia - kajak túra Európa utolsó menedékén

Kaland a Balkánon - Kajakozás a kék folyón a hegyektől a tengerig

2022. július 29. - 2022. augusztus 6.
Időtartam: 9 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU2297

Újdonság Top Bejárás
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Kék víz, apró tekergő ágak, kanyonok, napsütés, utazás a kék folyón a hegyektől a tengerig. Csapatunk régi álma, hogy ellátogat Európa utolsó mohikánjához, az Albániát is átszelő, mesekéken - meseszép Vjosa folyóhoz. A kalandunk helyszíne azért különleges mert a kontinens utolsó olyan nagy folyója, amelyen az ember nem épített gátat, ezért a folyó évezredes munkája, kanyarai, meanderei megőrizték ősi, eredeti formájában a folyót. Különleges helyszín, különleges tájakon, szelíden vad, metszően kék szerelem lesz, azt garantáljuk. Hat napos mini expedíciónkon csorgunk a folyón, zátonyokon alszunk, tüzet bámulunk, pecázunk, naplementézünk, és a túra során négy napot kajakozunk a folyón - beleérve a tengerbe, ahol két napot kajakozunk a tengeren - így érjük el végcélunkat. A folyó sok-sok apró ággal, surrantókkal, csodás kanyarokkal, halászokkal, pásztorokkal lepi meg a vízenjáró kalandorokat. Albánia, a Vjosa, a tenger... ott a helyünk!

Bővebben...


A túra stílusa:

Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Hozd magaddal a legkisebbeket is, használd Kölyökkedvezményeinket.

Nehézség:

Igazi Albán kaland - Outdoorban jártos kalandoroknak - tapasztaltabb túrázóknak

Szállás típusa:

Vadkemping - saját felszerelés - kaland komfort - "mini expedíció"

Neked ajánljuk:

Balkán fanatikusoknak - kalandoroknak - világlátóknak - kajakos barátainknak - tapasztaltabb kajakosoknak akik ismerik a limány fogalmát

Csapat mérete: 24 - 24 fő

kis és közepes csapat

Program

Pénteken, a kora hajnali órákban nekivágunk csudás utunknak, és az első napot utazással töltjük. Zenét hallgatunk, észt osztunk, sorban állunk a határokon... Csak a szokásos. Szerbián át vezet utunk, Macedóniába, ahova a péntek éjszakai órákba érünk. Az éjszakát Szkopje városa mellett - Macedóniában töltjük, egy tranzitszállóban. Itt lehetőség van vacsizni és kipihenni az első nap fáradalmait.

Szombaton a kora reggeli indulás után kis csapatunk tovább áll, és az Ohridi- tó melett elkocsikázva átlépünk Albániába. A határtól pár óra az autóban, észvesztő tájakon, hegyeken keresztül vezet kiindulási pontunkhoz, ahová megfáradva de fülig érő szájjal érkezik kajakos. vidám, füligjimmy csapatunk! A második éjszakát a folyóhoz közel, egy szállodában töltjük, kipihenve a két napos utazást. Vidám "velkám parti" és készülődés a másnap kezdődő kalandra.

A reggeli után kajakjainkkal a folyóparton randizunk. Bepakolunk, összerakjuk a kis expedíciós felszerelésünket és nekivágunk hat napos csorgásunknak. A felkészülés, a kajakokba való bepakolás hosszabb lesz, mert a kis mikró expedíciónkon - magunkra, egymásra számíthatunk. Az első napon a folyó fürgébben viszi hátán a kalandorokat. Gyorsabb szakaszok repítik csapatunkat, természetesen teljes biztonságban. Lehetnek olyan szakaszok - vízállástól függően - ahol kajak sétáltatás is előfordulhat, vagy kialakulhatnak olyan sóderzátonyok, ahol le kell engedni  a kajakokat. Az első nap 30 km ereszkedünk a Vjosán. Az este egy nagy zátonyhoz érkezve elérjük a napi végcélunkat. Itt találunk rövid séta távolságra egy üvegtigrist, ahol bele lehet kóstolni a helyi bisztró feelingbe. Este hordalék gyűjtés, és tűzrakás, metál és villanygitár, őrület és tánc, csuda folyóparty!!

Reggeli után tovább áll csapatunk, csorgunk lefelé. A folyó több ágra szakad, sok kis surrantó és izgalmas zátony melett vezet az utunk. A távolban Albáni hegyei övezik utunkat. Apró völgyek, kék ég és a metszően kék víz. Utunk során közeli falvakban találhatunk kis boltokat, ahol élelmiszert is szerezhetünk. A folyó több ágra szakadva , néha megajándékoz bennünket egy-két gyors csúszdával, ahol le lehet csúszkálni kajakjainkkal. A nap lenyugvó sugaraival érjük el a Povla folyó befolyását, ahol az éjszakát töltjük. A napi táv közel 30 kilométer lesz, terveink szerint. A táborhelyünktől kényelmes sétára találunk egy kis éttermet, amit igény szerint meglátogatunk. Este csak a szokásos, bulika, tűzrakás, tánc.

Reggeli után csapatunk ereszkedik tovább Kashist kis faluja felé. A folyó változatos, kanyargós és fantasztikusan kék lesz. Természetesen megpróbálkozunk a halfogás mesterségével is, pecázunk, hogy legyen estére sütnivalónk. A folyómeder itt is változatos lesz és nagyon sok tekervényes kis ágra szakadva ereszkedik a tenger felé. Természetesen az ágak száma is a vízállás függvénye. Mivel a legnagyobb nyárban leszünk ott, ezért a folyó vízhozama se a legnagyobb lesz, valamint a kis víznél a legkékebb kékekkel találkozunk. Este érünk kis falunk határa alá, ahol egy szigeten töltjük az éjszakát. Reményeink szerint itt találunk kis boltot, és pótoljuk élelmiszer készleteinket. Természetesen nem maradhat el az esti közösségi tűzrakás.

Reggeli után rajtakapjuk folyónkat...érezzük lassulását, kinyílik, fáradtan ballag a tenger felé, megbölcsülve a sok kanyartól, a sok kilométertől, hátán kis csapatunkkal. A part kisimul, szántóföldek, legelők, halászok... Mi pedig érezzük a tenger sós illatát, mert bizony belecsúszunk a sósan - kedves hullámok közé - megérkezünk a Jón tenger és az Adria találkozásáhpz.
Hatalmas homokfövenyektől mosolygós arcunk, lebarnulva várja az esti táborverést, tűzrakást.
Higgyétek el, nem rossz dolog ám egy folyóról a tengerbe belecsúszni, még akkor is ha ez a nap lesz talán a leghosszabb és legingerszegényebb. De megéri!!!

Reggeli után csapatunk tovább áll, és dél felé vesszük az irányt. A part izgalmas és változatos élőhely, a parti madarak paradicsoma, apró dűnékkel, sós kis tavakkal remek búvóhelye a kis lilléknek cankóknak és haverjaiknak. Csendben csodálva evezünk kis szárnyas barátainkkal közeledve a hatalmas nartai - lagúna felé.  Utunk során többször megállunk fürdeni, fröccskölődni, úszni a tengerbe. Az éjszakát egy kis bár melett töltjük. Este tűzrakós csendes sörözés.

Utolsó kajakos napunkon az igazi Albán tengerpartot látjuk. Homokos sík partokkal, és fürdőzőkkel tarkított strandok. Nem a mi világunk, de hozzá tartozik a kalandhoz. Szeretni fogjátok. A kora délutáni órákban megérkezünk kiszálló helyünkhöz, ahol a túránk véget ér. Túránk végcélja, egy hamisíthatatlan Albán "kemping" hatalmas macskakörmökkel:). Este besétálunk Vlora városába, vacsi, az ajándékok beszerzése, fagyi, helyeskedés, majd irány szeretett kis retro kempingünk.

A kora hajnali órákban nekivágunk a hazaútnak. Egész napos utazás, zene, izgalmas látnivalók - keresztül a Balkánon. Terveink szerint vasárnap a délelőtti órákban érünk haza Budapestre.

A részvételi díj tartalmazza
  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést


A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

Utazás

Az utazás egyénileg történik - Ha nem tudod megoldani a leutadat, akkor keress minket és segítünk összeülni üres autókban. Az egyénileg utazók a kajakozás előtt kapnak információt az érkezési pontról.


Parkolás
4 €/éj

Az autókat biztonságos, őrzött helyen hagyjuk - Helyi szolgáltatónak kell a helyszínen fizetni


Az autók transzportja
20 € / autó

Az autók mozgatása a kiinduló hely és a végcél között - Helyi szolgáltatónak kell a helyszínen fizetni


Szállás
60 €

Két éjszaka szálloda- egy éjszaka kemping - Helyi szolgáltatónak kell a helyszínen fizetni


Étkezések

A túra önellátó - Bolt/étterem


Biztosítás

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. A "tengerparti nyaralás" kategóriájú utasbiztosítás esetén, válassz olyat amelyikben van sport fedezet is. Ajánljuk, hogy a "Storno-Kombi" kiegészítő biztosítást is kösd meg. Ha saját autóval jössz, akkor megfontolandó az autós assistance szolgáltatás igénybevétele is.  Kösd meg biztosításodat itt!.

További információ az  utasbiztosításról!


Infók

Kérünk téged, hogy figyelmesen olvasd végig - a bevállalod? - című fejezetünket - mert az út nomád - kérdezz minket!

KÉRJÜK OLVASD EL -  BEVÁLLALOD ?  NEKED VALÓ ?

Albánia - Vjosa - KAJAKTÚRA - INFÓ VONAL:  
00 36 30 8202156 - HA KÉRDEZNÉL A TÚRÁRÓL


További kajakos csavargásaink

Rólunk mondtátok

Na mit mondtatok?!


Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
Vissza az oldal tetejére