Mura - Dráva - Kajakos kalandok - kedves vadvízországban

Csavargások zátonyok és kanyarok között

Mura/Dráva - Magyarország / Belföld
2024. július 10. - 2024. július 14.
Időtartam: 5 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: HU24BE

Újdonság Kedvenc
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Kedves Folyó szerelmes Barátunk! Már régóta szemezgetünk kis hazánk gyönygyszemeivel, és végre elmegyünk és kajakozunk ezen az igazán finom, kedves pályán! Vidám nyári kaland lesz ez a javából! Fröcskölődünk, kanyargunk, suhanunk a folyón, közben megállunk, zátonyon ücsörgünk, tücsköt bogarat lesünk, gólyákkal kokettálunk és élvezzük a nyarat - de bitangul. Az öt nap alatt Muraszemenyétől indulva szeretnék eljutni Szentborbás mellé - közben megismerjük a két kis varázsfolyót a Murát és a Drávát! Az öt nap csoda lesz, mert a kedves zátonyok tökéletes helyszínei a napközbeni bolondozásnak, fürdésnek. A túra kisfolyóból - felnőtté válik, és mi a hátán lopakodva csorogva lopjuk a kilométereket. Tarts velünk nyári 5 napos kalandunkra, nyaraljunk, drávázzunk együtt!


A túra stílusa:

Túravezető:

Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Hozd magaddal a legkisebbeket is, használd Kölyökkedvezményeinket.

Nehézség:

Kedves folyó - néha fürge, kanyarog, kidőlt fa lehet - Túravezetőink segítenek a kalandot mosolyogva megélni

Szállás típusa:

Saját sátorban, vadon - vadkempingezve. Kiépített nemzeti parkos szálláshelyeken, pottyantós wc, kaszált rét, százcsillagos komfort

Neked ajánljuk:

Folyó szerelmesek, nyári lókötök, hétvégi kalandorok jöjjetek

Csapat mérete: 15 - 24 fő

Program

Július 10.
A csapat a késő délutáni órákban találkozik túránk kiindulási pontján, Muraszemenyén. Vidám kis kompániánk innen fog nekivágni a négy napos kalandnak. Az első napon felállítjuk sátrainkat, levisszük az autókat az érkezési pontra, és vidám esti készülődés közepette, felkészítjük kajakjainkat a másnap reggel induló kalandra! Este tüzet rakunk, vidámkodunk!

Július 11.
A reggeli után járgányainkat vízre toljuk és irány kanyargós kis kalandunk. Csapatunk a folyót követve ereszkedik, figyelve a vizet, madarakat, fákat. Kedves kis galériaerdők, bokorfüzesek szegélyezik vizi útvonalunkat. A folyó vízállástól függően zátonyokkal és kis szigetekkel ajándékozza meg az utazót. A napközbeni csorgást, lapátolást megszakítjuk néhány fürdéssel, kavicsdobálással, kacsázással. A délutáni órákban érkezünk Őrtilosra, ahol az éjszakát töltjük.  A Mura folyó Őrtilossal szemben, a horvátországi Légrád kis falvánál torkollik a Drávába, innen utunk végig a Dráván vezet. A megállónk közelében kis étterem is működik. Sátort állítunk, tüzet rakunk, főzőcske, pihi. Csak a szokásos...

Július 12.

A reggeli sátorbontás után tovább áll vidám csapatunk és már a Dráván folytatjuk utunkat. Második evezős napunkon a belekóstolunk a Drávába, amely kedves kanyarjaival, zátonyaival hamar a szívünkbe lopja magát. A kavicsos partok, zátonyok kis vízállásnál nagyon szép díszletei utunknak. Az esti órákban érkezünk a festői szépségű Vízvár mellé, ahol az éjszakát töltjük.

Július 13.

Reggeli után kalandor csapatunk rááll vízi országútjára és ereszkedünk tovább a folyón. Az indulás után rögtön kis szigetek között "tévedünk el". Az apró kis zátonyok között igazi élménycsorgás vár ránk! A folyó lassan kinyílik, és széles ölelésében utazunk lefelé. Alacsony vízállásnál az apró kavicsos fövenyek ideális pihenőhelyek. A nap második felében érkezünk meg Barcs városa alá, ahol az éjszakát töltjük. Kiskocsma, büfé, ereszdelahajadat.

Július 14.

Csapatunk reggeli után megkezdi utolsó ereszkedését ezen a vadregényes folyón. A negyedik evezős napra változik a folyó, és egy másik kedves vízet ismerhetünk meg benne. Drávatamási alatt ellapátolva érünk a délutáni órákban Szentborbás falva alá, ahol a kalandunk befejeződik. Itt kipakolunk, a kajakokat és felszerelésünket összepakoljuk, irány az autók - és könnyes búcsút veszünk varázslatos kis folyónktól a Drávától. Érkezés a késő esti órákban Budapestre.

A részvételi díj tartalmazza
 • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák)
 •  hajószállítást
 • túravezetést
A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

Nemzeti park belépő - Engedély
6000 ft/fő

A területek használatát, táborhelyeken való tartózkodás díja


Étkezések

A túra önellátó!


Utazás

Az utazás egyénileg történik. Ha nem tudod megoldani a leutadat, akkor keress minket és segítünk összeülni egymás autóiba.  Használd profi telekocsi rendszerünket! Legyél te is zöldebb! Vigyázzunk a helyre, ahol kajakozunk! Nagyon jó az, ha egy autóban négyen összeültök, vidámabb út, zöldebb kaland! A "telekocsikkal, egyénileg utazók, a kajakozás előtt kapnak információt az érkezési pontról.


Hasznos infók

A túravándortúra - Az út során magaddal kell vinned minden felszerelésedet - Akiindulási pont NEM egyezik az érkezési ponttal!

A csapat 2024. július 10-én találkozik Muraszemenyén, a megadott helyen, 16 órakor. A program vasárnap délutánig tart, a tervezett hazaindulás Szentborbásról 18 órakorlesz. Érkezés a városba (Budapest), az esti órákban.

Az utazás egyénileg történik - Ha nem tudod megoldani a leutazásodat, akkor keress minket és segítünk összeülni üres autókban. Az egyénileg utazók a kajakozás előtt kapnak információt az érkezési pontról.

A csapat az éjszakákat a vadonban tölti, előre, a Nemzeti Park által kijelölt táborozó helyeken. A. Természetesen szükség lesz a saját kemping felszerelésedre. A táborhelyek egyszerűek, rétek, kaszált kis területek - pottyantós wc - tűzrakó - van ahol esőbeálló is van. Fontos tudni, hogy csapatunk csak az előre kijelölt helyeken táborozhat.
Táborhelyek:
Őrtilos (236 fkm), Vízvár (191,5 fkm), Barcs (152,3 fkm), Szentborbás (133 fkm),
Drávasztára (116 fkm), Vejti (98 fkm), Drávaszabolcs (78 fkm).
A táborhelyek infrastruktúrája:
Őrtilos: nincs ivóvíz és áram
Vízvár: nincs ivóvíz és áram, fúrt kút van
Barcs: ivóvíz és (melegvíz külön díjért)
Szentborbás: ivóvíz és áram, vizesblokk (mosdók, WC)
Ivóvízvételi lehetőségek:
Őrtilos: vasútállomás
Vízvár: falu kb. 500 m (presszó vagy az étterem)
Barcs: a táborhelyen
Szentborbás: a táborhelyen

A Dráván való kajakozás, vízitúrázás - a Magyar szakaszon - csak a Duna - Dráva Nemzeti Park engedélyével lehetséges. Ezeket az engedélyeket előre megkérjük - a területen történő mozgást, evezést - csak a szabályok betartásával tesszük. A táborhelyeken csak kis csapatunk tartózkodik.
A napközbeni kikötéseknél is szem előtt kell tartani, hogy melyik zátonyokon köthetünk ki.

A ruházat legyen kényelmes túraruházat, úgy öltözz, mintha egy nyári középhegységi kirándulásra készülnél. Legyen nálad aláöltözet (alsó, felső), polár, esőkabát, héjkabát, esőnadrág-ha van. Érdemes egy rövidnadrágot is bedobni, amit melegebb idő esetén ráveszel az aláöltözetre(cicanadrág). A lábbeli egy kényelmes, vizes szandi, túra szandi, vagy crocs. A vízen előfordulhat szél ezért egy sapkátis pakolj be a zsákodba. Sokan használnak evezéshez kerékpáros kesztyűt, ha gondolod hozz magaddal, de nem létszükséglet az evezéshez.
Napszemüveg, pánttal hasznos lehet, ha majd nagyon kisüt a nap :) Legyen nálad egy váltás száraz ruha külön csomagolva.A fejlámpádat ne felejtsd otthon.
A felszereléseid közé csomagolj egy-csomag min. 80 literes erősebb szemetes zsákot - nagyon hasznos lesz. Ugyan vannak vízhatlan zsákjaink, de a nejlonzsák a legtutibb vízzáró alkalmatosság.
A kajakoknak vannak tárolórekeszei, amelyekbe pakolhatsz. A kajakokban kell majd magaddal vinned a napi felszerelésedet. Ennek tükrében pakoljatok, csak a legszükségesebbeket hozzátok magatokkal.
Sátorról, kemping felszerelésről (sátor, hálózsák, derékalj, főző...stb) mindenki saját maga gondoskodik.

A túra önellátó, élelmiszerről, folyadékról mindenki maga gondoskodik. Túránk során kétnaponta lesz lehetőség megállni boltban, illetve vizet venni magunkhoz. Az evezés során találkozunk kis büfékkel, kocsmákkal, ahol terveink szerint megállunk majd! Érdemes egyedi igényeid szerint összerakni elemózsiádat, és otthon felkészülni a túrára. Időjárás és egyéb szempontok (tűzgyújtási tilalom) figyelembe vételével esténként tüzet rakunk és sütögetünk, hozott anyagból!

A túra alatt - evezés közben - a mentőmellény (úszássegítő mellény) használata KÖTELEZŐ.
Sokan nem fogtok szeretni minket ezért, de az ördög mostanság nagyon rosszul alszik. Nem a kajakozás, túrázás veszélyei miatt kérjük ezt minden kedves barátunktól, de sajnos tapasztaltunk, megéltünk olyan eseteket, aminek semmi köze nem volt a kajakozáshoz, illetve az időjáráshoz.(epilepsziás roham, váratlan rosszullét) A mellényeink, kényelmesek és nem akadályoznak senkit a mozgásban. A túravezetők is mosolyogva, boldogan öltik magukra eme hasznos viseletet. Megértéseteket köszönjük.

Az utazások, kalandok előtt, minden alkalommal küldünk egy levelet, amely az út legfontosabb részleteit tartalmazza, hogyan készülj, mivel készülj, mikor és hol legyél stb.
Mivel a kajakozás a szabadban végzett tevékenység, ezért az utakat nagymértékben meghatározza az időjárás. Az időjárás tudománya a mai napig nehezen tud három napnál előbb pontos előrejelzést adni, ezért a mi információs levelünk is ettől függ.
A rövid - 1 - 2 napos utak estetén az indulást megelőző 3 nappal küldjük el a végleges információkat, mivel így fel tudsz készülni az időjárásra.
Hosszabb utak esetén - egy héttel az indulás előtt kapod majd meg tőlünk a fontos - utolsó információkat.
Természetesen, ha bármilyen kérdésed van az úttal kapcsolatban, keress minket bizalommal.

Mielőtt vidám kis csapatunk lelkes tagjává, tengeri kajakossá válsz, kérünk Téged, hogy figyelmesen olvasd el az alábbi gondolatokat, hogy ne érjen meglepetés túráinkon, hogy jól érezd magad velünk, és azokkal az emberekkel akik minket választanak a kalandra.
A túrák során minden esetben több túravezető segít neked abban, hogy jól érezd magad, hogy megtanulj kajakozni, hogy megismerd ezt a kalandot. Ahhoz, hogy ez a legjobban működjön, a Te világodra is szükség lesz, mert sokféle ember, sokféle vággyal, sokféle igénnyel, sokféle habitussal vagy tapasztalattal érkezik hozzánk egy - egy útra.
A komfortzónáról:
A tengeri kajakozás szabadban, vízen végzett aktivitás, amely során gyakran vagyunk kitéve az időjárási tényezőknek. Az időjárás nagy úr - bizonyos értelemben - Ő a főnök. Megmondja mit tehetünk és megmondja mit nem. Alkalmazkodunk hozzá. Csapatunk több mint húsz éve tanulja, figyeli, elemzi az időjárás változásait és megtanultuk mit lehet és hogyan, jó- illetve rossz idő esetén. Felkészült túravezetőink segítenek a legkisebb nehézségek megoldásában is. De Neked is ismerned kell a saját határaidat. Az evezések során lehet eső, zápor, zivatar, kánikula, szél...
Előfordulhat, hogy túravezetőd lefújja az aznapi evezést, az időjárási viszonyok miatt, ezt is el kell fogadnunk, mert a döntések Értetek, a ti biztonságotok érdekében születnek.
Tudnod kell, hogy a legjobb, legdrágább, legprofibb felszerelésben is el lehet ázni. Tudnod kell, hogy hol vannak a saját határaid- mert a tengeri kajakozásnál az időjárási tényezők változása hatványozottan meghatározza a túra hangulatát, a Te hangulatodat.
Az evezés, még ha nem is lapátolunk hatalmas távokat fizikailag megterhelő tud lenni. El fogsz fáradni a nap végére, és izomlázad is lehet másnap - de ezek mind részei a kalandnak.
Mielőtt velünk tartasz gondold végig az alábbi fontos kérdéseket és a kérdéseidre adandó válaszaidat. Némely felvetés megmosolyogtatja az embert, de hidd el fontos kérdések a saját kis komfortunk megtalálásához, megőrzéséhez.

 • Voltál már több napos gyalogtúrán?
 • Eláztál már? Ismered a "nedves, vizes ruha" érzését?
 • Tudod kezelni azt amikor esetleg hűvös van? Fel tudsz rá készülni?
 • Van megfelelő felszerelésed?
 • Sátraztál már? Aludtál már a szabadban?
 • Főztél már szabadban, outdoor környezetben?
 • Aludtál már több emberrel egy szobában?
 • A hálózsákod és a felszerelésed az időjárásnak - évszaknak megfelelő?
 • Ismered a szúnyog nevű állatkát?
 • Fürödtél, tisztálkodtál már vízparton, a természetben?
 • Csapatunk szereti azokat a helyeket, szállásokat ahol magunk lehetünk, a természetben, a víz partján, az erdőben, a csillagok alatt, öblökben, a tenger partján, - távol az épített környezettől. Természetesen vannak útjaink ahol apartmanban, szállodában éjszakázik csapatunk, de ezekről minden esetben olvashatsz a túraleírásban.
  A tengerikajak.hu utazásai során elsősorban a kempingeket és a vadkempinget (ahol lehet) - részesíti előnyben. Ez természetesen sokszor - sok ember számára - nehézséget jelent - de hisszük, valljuk, hogy a kajakozás, a csavargás, az élmény szerves része a szabadban alvás. Fontosak nekünk a vízparti táborozások, a tűz, a füstös kabát illata, a közös észosztás, egy pohár bor a csillagok alatt, az éjszaka hangjai, az alkonyat fényei, a közös főzések, mind-mind ajándék amelyet egymástól és a természettől kapunk.

  A Vadkempingezésről

  Mint már írtuk, csapatunk szereti azokat a helyeket, ahol magunk lehetünk, távol mindenkitől, mindentől. Ahol nem kell embertömegek között mozgolódva léteznünk. A vadkempingezés azt jelenti, hogy az éjszakát olyan helyeken töltjük, ahol nincs semmiféle infrastruktúra, nincs áram, nincs wc, nincsenek kialakított táborozó vagy sátorhelyek. Nincs büfé, nincs bolt, magunk vagyunk és a természet. Természetesen ez némi nehézséget is jelenthet. A tisztálkodás, a kis és nagy dolgok elvégzése a természetben történik. Gondold, végig, hogy neked okoz -e problémát a vadkempingezés!


  A "terepen" lehet sár, mocsár, ingovány - hajnalban pára, lehet nedves a fű, lehet hogy koszos lesz a cipőd, a ruhád... Az utak során a túravezetők folyamatosan a csapat igényeit szem előtt tartva hozzák meg a döntéseiket az útvonalról, sátorhelyekről. A guide-ok segítségedre lesznek a sátor felállításában, a hálóhelyed kiválasztásában és minden ide vonatkozó kérdésben fogják a kezed, ha igényled azt.

  Gondolatok a társas utazásokról:
  Attól kezdve, hogy minket választasz a kalandodra, a szabadidőd eltöltéséhez, beleegyezel, hogy más emberekkel is fogsz találkozni a túránkon, másokkal is osztozkodnunk kell az élményeken, a nehézségeken. Ez többnyire nagyon jó dolog mert az biztos, hogy nagyon sok érdekes emberrel fogsz megismerkedni, de azt is jelenti, hogy sokszor alkalmazkodnunk kell egymáshoz. Néhány esetben közösen fogunk dönteni, ahol nem biztos, hogy a te akaratod fog érvényesülni. Lehet, hogy mások este énekelni fognak, vagy megisznak egy-két pohár bort, és vidámak lesznek. Ha inkább aludnál, akkor állítsd fel messzebb a sátrad, mert ez is hozzá tartozik kis utazásainkhoz. Minden utasnak szem előtt kell tartani, hogy mások is részt vesznek a kalandon, mások is szeretnék magukat jól érezni - és egymás érdekeit figyelembe véve éljük meg - közösen a túrát.

  Utazások:
  Gyakran utazunk olyan helyekre, ahová még nem vezet autópálya, ahová a lejutás akár 24 óra is lehet, ami hosszú és fárasztó - de ezek a helyek, a kis titok helyeink, megérik a hosszú buszozást, kocsikázást.

 • Utaztál már hosszabb időt kisbuszban?
 • Tudsz e aludni buszban, amikor több mint 15 órát utazunk összezárva másokkal?

 • Váratlan dolgok, távoli vidékek:
  Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A külföldi, távoli útjainkon számtalan helyzetben találkozunk más kultúrákkal, helyi emberekkel - akik kedvesen mások. Vannak olyan útjaink amelyek olyan helyekre vezetnek ahol a turizmus szinte alig létezik. Lehetséges, hogy a helyi emberek nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú vagy csak erősen eltérő életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a motorcsónakunk késik egy órát, vagy egy másik hajóval megyünk az adott helyre de ezekre a túravezetők fel vannak készülve (mindig van "B" terv), és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Kritikus esetekben a végső döntéstmindig a túravezetők hozzák meg.

  Nagyon sok kérdés és válasz rejtőzködik még a saját kis outdoor komfortzónánk körül amelyekre- mi - akiknek az élete az utazás, akik sokat vannak úton - nagyon szívesen válaszolunk és segítünk abban, hogy Te is otthon érezd magad az outdoorban, a vízen, a sátorban, a szélben, csapatban, vagy magányosan evezve.

  Fontos, hogy ha bármilyen kérdésed van útjainkkal kapcsolatban, akkor ne szégyelld megkérdezni, mert szerintünk nincs rossz kérdés. Csak kérdés van, és a túrád vezetői azért vannak ott Veled, hogy minden nehézségnél, minden helyzetben a segítségedre legyenek.

  Akkor fogod a kalandot 100% -ban megélni, ha fel vagy rá készülve és ismered a saját határaidat, komfort zónádat, és tudod, hogy ezeknek az átlépése nem okoz problémát az utazáson.

  Kérjük, mielőtt jelentkezel, ezekre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!!

  A túráink a szabadban zajlanak. Az időjáráson kívül azonban még számtalan tényező alakítja egy túra menetét. Néhány dolog a sok közül amit figyelünk: vízállás, a folyó állapota(mérgezés...), határ és biztonsági helyzet, szúnyog, betegség - járvány, úthálózat, közlekedési helyzet...és még számtalan, de igen fontos apróság.

  A Dráva kis folyó, aminek a vízszintjét erősen befolyásolja a környező területeken lehulló csapadék. Nagy víznél, áradó folyónál csapatunk újratervez!!!
  A kaland során az első és a legfontosabb tényező a Ti biztonságotok. Minden ennek van alárendelve, az összes többi ezek után következik.
  A túrát vezető személy feladata megítélni és változtatni a túra menetén.
  A fenti leírtak alapján a kajakozás teljes ideje alatt, a változtatás jogát fenntartjuk.

  Infók

  KÉRJÜK OLVASD EL -  BEVÁLLALOD ?  NEKED VALÓ ?
  Mura - Dráva  - KAJAKTÚRA - INFÓ VONAL:  
  00 36 30 8202156 - HA KÉRDEZNÉL A TÚRÁRÓL


  További kajakos csavargásaink

   

  Darvak - Madarászós - Halazós - Őszi daruhúzás a Hortobágyon

  2 nap

  39 000 Ft

  Rólunk mondtátok

  Na mit mondtatok?!


  Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

  Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
  Vissza az oldal tetejére