Uvac - kanyon / kajakos csavargás kajakokkal, keselyűkkel

Viva Szerbia - Újra kanyonozunk, keselyűzünk, barlangozunk, kajakozunk 

Szerbia/Sjenica / Európa
2020. augusztus 1. - 2020. augusztus 8.
Időtartam: 8 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU2050

Útleírás Hasznos infók

Térkép

Egy kalandos hét Szerbia egyik legszebb nemzeti parkjában, az Uvac kanyonban. Európa harmadik legnagyobb és legmélyebb völgye, ahol az európai fakó keselyűknek a 70% fészkel. Hatalmas sziklafalak, keselyűk, barlangok, szirtek. Kajmak, pálinka, és szerb barátaink. Időutazás egy országba, tengeri kajakokkal, hatalmas madarakkal, mészkő fennsíkokkal és borókákkal, töbrökkel.  A víz gyakorlatilag állóvíz. A túra csillagtúra lesz, így kényelmesen tudunk csavarogni, lógni, kirándulni, barlangászni, barlangi kajakozni. A szállásunk, és vendéglátóink a legkedvesebb emberek a világon, kedvességük, a helyszín vagány lepukkant kusturicai bája, tökéletes helyszíne egy igazi, biztonságos balkáni kalandnak.

Bővebben...


A túra stílusa:

Kedvezmények:

Kicsik vagyunk, de kedvesek - ezért utazz velünk sokat akár saját hajóval, és mi megháláljuk közös csavargásainkat, és az alábbi kedvezményeket nyújtjuk Neked!

Hozd magaddal a legkisebbeket is, használd Kölyökkedvezményeinket.

Nehézség:

Könnyű, izgalmas kaland a Balkánon

Szállás típusa:

Egyszerű kemping - Varázslatos helyszínen

Neked ajánljuk:

Kicsi, nagy, felnőtt gyerek, GYERE

Csapat mérete: 8 - 24 fő

Kis és nagycsapattal is élhető kaland

Program

Indulás Budapestről a korai  órákban, utazás, zenehallgatás, beszélgetős ismerkedős utazás. A nappalt utazással töltjük. A délutáni  órákban megérkezés a Sjenica melletti vízreszálló helyre, ahonnan a kaland indul. Bepakolunk házigazdáink terepjárójába - (csomagok, sátrak), és irány a nemzeti park rétje, ahol sátrazni fogunk. A csapat bekajakozik a rétre, hogy a 8 órás utazás görcseit kimozogjuk magunkból.  Rövid kis evezés után tábort állítunk, akklimatizálódunk, pihegünk. Este közös tűzrakós, bemelegítő... Vacsorával, pálinkával

Reggeli után bepakolás a kajakokba, majd irány a kanyon felső folyása. A folyó első része, gyönyörű, nagy sziklák között gyorsabb és kevésbé gyors szakaszok váltakozásával indul. Sziklák a mederben, izgalmas kis surrantók, ligeterdők. Felevezünk az Uvac folyóig, majd vízállástól függően benézünk a Vapa völgyébe.  Utunk során meglátogatunk egy barlangot, amit vízállástól függően megnázünk. Az első szakaszon kajakkal lapátolunk a sötétben, majd hajóinkat leparkolva fejlámpával folytatjuk utunkat. A bent töltött idő kb 45 -50 perc lesz. Utánna folytatjuk utunkat a folyón felfelé. A fenti szakasz péres folyó, sziklákkal, rétekkel. A  délután fürdünk és pecázunk kedvünkre, majd visszalapátolunk a táborba. Ott bogarászás, fürdés, ilyesmi. Vacsora után tüzet rakunk és bámuljuk a hatalmas csillagos égboltot, világmegváltó terveinkkel. 

Reggeli után izgalmas evezés vár ránk a kanyon, és a nemzeti park központja felé. A folyó kanyarogva egyre mélyebbre halad, kettévágva a fennsíkot. Az utunk során egyre több keselyűvel találkozunk a vízen. Égbetörő sziklák, fészkek, termikelő hatalmas madarak. Kajakos barlangászat is lesz, (vízállástól függően) cseppkövekkel, denevérekkel, bujkálással a sziklák között.
A kanyon talán legszebb részére fogunk beevezni. Ez a rész már tiltott zóna, látogatása engedélyhez kötött. Természetesen csapatunk beszerzi minden résztvevő számára a szükséges papírokat, nemzeti parki hozzájárulásokat. A kanyon közepén találjuk a legjelentősebb költő szirteket, amin igen sok madarat láthatunk. Nem ritka az a pillanat amikor 20 - 30 madarat is látunk a kajakjaink felett tekeregni. A napi evezés nem lesz sok, mert időt szeretnénk eltölteni a belső részeken, hogy figyeljük ezeket a madár óriásokat.

Szárazon folytatjuk a vidék felfedezését. Felmászunk a kanyon peremére, a " Molitva-Imádság" kilátóhoz ahonnan az egész völgyet be lehet látni. Egész napos trekking kaland, védett növények, sziklák, sziklagyepek és keselyűk között. Fényképező használata kötelező! Könnyű pár órás túrával érjük el a kanyon tetejét. Utunk végig festő tájakon vezet, ahonnan látjuk az alattunk tekergőző vizet. Több kilátópontot is hoztak létre, amelyeket mi szépen végiglátogatunk. Uzsi és csúcscsoki, és a fényképezők halk csattogása. Visszaérkezés a táborba a délutáni órákban. Este ellátogatunk Sjenica városába, ahol egy időutazással egybekötött "retro" kalandot élünk át a Balkán egyik kisvárosában.

Az ötödik napon újra irány a víz, csapatunk lebontja sátrait, felmálházza a kajakokat, összepakolunk. Tovább megyünk a kanyonba, a bal oldali ágát felfedezve. A díszletek olyanok lesznek, mintha a Gyűrűk Ura forgatásra csöppentünk volna. Átevezünk a tó másik csücskébe. A díszlet továbbra is pazar, gémek, vízimadarak és sziklák. Átevezünk a tó másik oldalára, ahol kinyílik a tér, a tó egy teljesen más arcát mutatja. Beszélgetős örömkajakozás. Az este benézünk a legkedvencebb ágba, ahol a pár méter széles kis ágban kajakozunk, magas sziklák között. Az ág végén szeretnénk tölteni az éjszakát, vízállástól függően. Az esti táborhelyünkön felállítjuk sátrainkat, tüzet rakunk, és a szokásos vidámkodás mellet, csendben hallgatjuk az éjszaka hangjait.

Reggeli után kievezünk a tó másik csücskébe, ami olyan mintha egy teljesen más világba csöppennénk. Elkajakozunk a tó duzzasztásáig, igény szerint meg lehet nézni a gátat is. Utunk során látjuk majd a keselyűk etető helyeit is. Rövid uzsonnás ebédünk után hazafelé vesszük az irányt. A vacsorát már házigazdánk, Slavica nagyon finom főztével ünnepeljük. Pihenés, beszélgetés, izgalmas készülődés az új , másnapi kalandunkra.

A hetedik napon izgalmas kaland vár ránk. Pöfögős hajóba szállunk és egy órás hajókázással ellátogatunk a régió legnagyobb barlangjába, -azon a szakaszon ahol már eveztünk - ahol egy komolyabb szárazföldi barlangtúrát teszünk, helyi vezetőink segítségével. A barlang a régió legnagyobb barlangja, és pár éve megtörtént a lezárása is. Vezetőnkkel engedélyeket beszerezve, irány a hatalmas cseppkövek, vízfolyás, lámpázós, izgalmas barlangt. A túra kb 40 perces lesz. A hideg barlang után irány a hegy teteje. Újra felmászunk a peremére a kanyonnak, de most a másik oldalról, ami talán még látványosabb. A csúcsról egy izgi panoráma út vezet vissza a folyóhoz, ahová titkos kis társaságunk leereszkedik. Itt fürdős cuccra vetkőzünk, vízhatlanítjuk ruháinkat és irány a túloldal - Úszva. A kanyon itt kb 30 méter széles, tehát ennyit kell megtenni úszva. Aki nem szeretne úszni, annak természetesen biztosítunk hajót a helyszínre, hogy átvigye a túlpartra. Innen irány gyalog haza. Este hatalmas partival zárjuk a túrát, tüzet rakunk, zenélünk mulatunk, olyan Szerb módra...

Reggeli után sátrainkat és felszereléseinket elcsomagoljuk és könnyes búcsút veszünk a Balkán egyik legszebb kanyonjától. Napközben utazás, érkezés az esti órákban Budapestre.A részvételi díj tartalmazza


  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést


A részvételi díj nem tartalmazza

Helyi szolgáltatóknak, a helyszínen fizetendő

Utazás
Az utazás egyénileg történik - Ha nem tudod megoldani a leutadat, akkor keress minket és segítünk összeülni üres autókban. Az egyénileg utazók a kajakozás előtt kapnak információt az érkezési pontról.

Nemzeti park regisztrációs díjat
70 € fő
kötelező helyi vezetőt, szállást a nemzeti park területén saját sátorban, egy napos vezetett gyalogtúrát, egy vezetett barlangtúrát, szárazföldi támogatás, egy hetes tartózkodási engedélyt a nemzeti park területén

Étkezések
15 € / fő/ nap
Félpanziós ellátás, bőséges reggeli, vacsora - helyi specialitások - Opcionális - Slavica Tours

Utas és balesetbiztosítást

Infók

KÉRJÜK OLVASD EL -  BEVÁLLALOD ?  NEKED VALÓ ?
UVAC  - KAJAKTÚRA - INFÓ VONAL:  
00 36 30 8202156 - HA KÉRDEZNÉL A TÚRÁRÓL


További kajakos csavargásaink

Rólunk mondtátok

Na mit mondtatok?!


Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
Vissza az oldal tetejére