- Pápua - Lagúna külön kiadás

Tengeri kajakkal a Pápuák között - Új utakon - 100% felfedezés 

Indonézia / Óceánia
2023. február 18. - 2023. március 5.
Időtartam: 16 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: OC239A

Top Kedvenc
Útleírás Hasznos infó

Vízum már nincs, hivatalos pénznem: indonéz rúpia (IDR) 1 forint kb 50 rúpia amihez Jakartában a reptéren juthatsz hozzá legegyszerűbben, ahova dollárral, euróval érdemes érkezni. Megbízható ATM nem lesz.

A vízen töltött napokon,- tehát 10 napon keresztül - napi háromszori étkezés lesz. Reggelire helyi fánk, banán, sült banán. Ebédre, vacsorára ázsiai jellegű rizs, zöldségek, hal vagy csirkehús különböző kombinációi. A menüt nem mi határozzuk meg, de finomakat főznek, annak ellenére, hogy a világ végén járunk. Jakartában, Sorongban helyi kifőzdékben tudod hasadat feltölteni. A szigeteken valahogy nem tanultak meg kávét főzni, nincs is kávéfőzőjük , csak forró víz és valami fura kávé, ezért ha erre érzékeny vagy, akkor készítsd be a hozzávalókat. Az országban európai jellegű ételek nincsenek a kenyér és tejtermékek NEM léteznek. Ha többre vágysz mint a mit a sziget adhat akkor mindenképp készíts be magadnak, nassokat müzlit, ezt-azt.

A túra alatt két nap lesz, amikor 12-14 kilométert teszünk meg, a többi napon 6-8 kilométerre számítsatok, de ha bármelyik nap, bárkinek csak sznorkelezni, vagy csak függőágyban punnyadni van kedve, nem fogunk neheztelni rá, ha viszont valaki több mint 20 kilométert akar evezni, arra is van lehetőség. Alapvetően délelőtt a sznorkelezésé a fő szerep és délután kajakozunk, ami a dagály az időjárás és a kedvünk függvényében változhat.

Igazi pápua pálmakunyhó, helyi anyagokból, hagyományos technikával készült épületek, ennek megfelelően európai szemmel maximum csak a túrakomfort (!) kategóriába esnek. Előfordult, hogy a tetőn erszényes pele mászkált (nagyon aranyos :) ) Az ablakokon üveg helyett csak fonott ablaktáblák vannak, az ajtó szintén csak egy fonott valami, a szoba közepén a földön matrac, felette szúnyogháló-baldachin. A környéken megszokott módon a vécé kint van, külön kunyhóban ez egyben "zuhanyzó" is, ahol egy kis vödörrel önthetünk vizet a fejünkre – Mandi. A víz nem melegebb, mint a levegő, tehát 27-31 fokos. Utolsó éjjel légkondis, európai szinten átlagos szállodában alszunk ami segít felkészülni a repülőútra. Minden szálláshelyen két-három ágyas kunyhókban alszunk, ha valakinek eltérő az igénye, azt felárral tudjuk biztosítani, amennyiben az adot home stay rendelkezik elegendő szobával.

Sok-sok napsütésre készülj! A környéken nincs esős, vagy sokkal esősebb évszak, viszont az éghajlat egyenlítői, így bármikor lehetnek zivatarok, egy-egy esősebb nap. A helyiek szerint sosem esik egész nap, és egy esős napot rendszerint sok napsütéses követ. Az eső nem igazán zavaró, mert többnyire éjjel esik, és amúgy is olyan meleg, hogy többnyire nincs értelme esőkabátot venni, még jól is esik. Mégis előfordulhat, hogy városban, vagy a dzsungeltúrán kap el az eső, így ha extrém fázós vagy, készíts be magadnak egy vékony esődzsekit.

Egész Új-Guineában (ahogyan előző környékbeli túránk helyszínén, pl. Sulawesi egyes részein is) létezik malária (az afrikainál enyhébb változata), így Raja Ampaton is, viszont mi a külső szigetekre megyünk, ezért ott viszonylag kevés a szúnyog, ennek ellenére megelőzésképpen ajánlott gyógyszer szedése (hiszen védőoltás nincs). A turisták jelentős része nem szed semmit, és közöttük ritkán ugyan, de előfordultak megbetegedések. Mindenki maga dönt, de szerintünk jobb az óvatosság, a környékbeli maláriatörzsek megelőzésére lariam nem, csak malarone és doxycyclin alkalmas. Mi a túrán szedünk gyógyszert, de tanácsot nem adhatunk, ezért lehetőség szerint mindenki kérdezze meg orvosát, és/vagy keressen fel egy oltóközpontot (http://www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1) ahol felírják a gyógyszert és tanácsot adnak védőoltásokkal kapcsolatban is (kötelező oltás nincs, csak ajánlott, ugyanazok amik Ázsia déli részein). A szállásokon mindenhol nagyobb palackokból kapunk ivóvizet ahonnan a kulacsainkat is feltölthetjük, de a hazaitól jelentősen eltérő környezetben gyomorfertőtlenítő tabletta jól jöhet.


Telefon/internet:

van valamilyen térerő, legtöbbször az internet is működik nagyon lassan, annak ellenére hogy 4G sok helyen elérhető, de előfordul hogy csak sms-ezni lehet. ( Telkomsel simpati simkártyát Jakartában a legegyszerűbb beszerezni, mert később nem lesz rá idő. A kártycsomagokat érdemes előre megnézni a telkomsel honlapján, de alapvetően olcsó.

Fejlámpára szükséged lesz, mert éjjel nincs mindig áram és korahajnali dzsungelbe is megyünk. Telefon, stb töltés: általában este 6 után úgy este 11-ig.

Az utolsó valamirevaló bolt Sorongban lesz, de kevés időnk lesz vásárolgatni. A szigeteken a falvakban vannak ugyan kisebb, harmadik világbeli boltok, de ezekben a csak a legalapvetőbb dolgok (vagy azok sem) találhatók meg, mint: rizs, instant levesek, keksz, furcsa édességek, egy-két konzerv.

Sorong-ban van ATM is, de gyakran üresek, előfordul hogy az európai kártyát letiltja, ezért jobb ezeket korábban elintézni , az a biztos, ha még Jakartában vagy itthon hozzájutsz a megfelelő összeghez. (ha itthonról eurót, dollárt hozol, akkor azt Jakartában tudod rupiára váltani legegyszerűbben.

Meleg ruhára SOHA sem lesz szükség, de a helyi szokásokra fontos, hogy tekintettel légy, tehát a sorongi mecsetbe, vagy templomba ne akarj számukra tiszteletlen, hiányos ruhában bemenni, az utcán a fürdőruha nagyon-nagyon ciki. Indonézia nagyrészt muszlim ország így a városokban a hiányos öltözetű hölgyeket a (ha a vállak, térdek, has kilógnak) általában megbámulják, sőt nagyon lenézik, akár megjegyzéseket is tesznek. Új-Guinea elsősorban keresztény, a külső szigeteken pedig csak keresztény, titokban animista szokásokkal. Nemrégen még ők is hiányosan öltöztek, és a turistákhoz is hozzászoktak, így ott nem kell másképp öltözni, mint akár itthon, de fontos, hogy a falvakban ott se fürdőruhában flangálj! A napsütés nagyon erős tud lenni, tehát kalap, naptej(erősebb) vagy hosszú ujjú póló és napszemüveg fontos lesz. Kajakozás közben a polárszűrős napszemüveg fokozza az élményt, mert sokkal jobban látod a korallokat. A korallok sok esetben élesek, közöttük mindenféle lények élnek, bár alapvető szabály, hogy sosem lépünk rájuk, nem nyúlunk hozzájuk, de felettük úszva is biztonságosabb valami lábbelit használni, ezért ilyesmi feltétlen legyen nálad, ha épp csak kajakozunk akkor is MINDIG legyen kéznél. A búvárszemüveg pedig KÖTELEZŐ!

túráinkon megpróbálunk minél kisebb hatással lenni a környezetünkre, természetre és ezt a szemléletet igyekszünk nektek is átadni. A világon mindenütt probléma a szemét elhelyezése, különösen az olyan fejlődő országokban mint Indonézia. A világ legtöbb folyóján és a tengereken is egyre gyakrabban úsznak az oda nem való dolgok a PET palacktól a hajóroncsokig. A korallzátonyok különösen érzékenyek és ezt sem a turisták, sem a helyiek nem kezelik jól. Kérjük próbálj minél kevesebb szemétté váló dolgot magaddal hozni. Kaját ott kapunk, ivóvízhez elég egy palack amit ott töltögethetsz és végül vissza is tudod vinni a városig. Ha lehet, az új búvár-szemüvegedet se ott csomagold ki és a tusfürdőd mindenképp lebomló legyen. Naptej legyen nálad, de ez is rossz hatással van a korallra, saját érdekedben is e helyett is jobban jársz valami hosszú ujjú világos pólóval. A korallok megközelítése is odafigyelést igényel, mert törékenyek, nem szabad akárhol akármin átzúzva elindulni búvárkodni, erről a túravezetők sokat fognak beszélni.

Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A helyi
emberek nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a motorcsónakunk késik egy órát, vagy egy másik hajóval megyünk a főszigetre, esetleg nem annyi és nem akkora matrac jut egy kunyhóra, ezekre a túravezetők fel vannak készülve, de neked is el kell fogadnod és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Fontos, hogy többen leszünk, többen fogunk dönteni, előfordulhat, hogy kívánságod kisebbségben marad. Kritikus esetekben a végső döntést mindig a túravezetők hozzák meg. Kérjük, erre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!! Az időjárás is módosíthatja a terveinket, folyamatosan figyelni fogjuk az előrejelzéseket, de lehetséges, hogy nagyobb hullámzás esetén a távoli mesebeli szigetre egy másik nap megyünk motorcsónakkal, de ez a kajakos útvonalunkat nem fogja befolyásolni. A túra programjában meghirdetett időpontokat, szálláshelyeket és költségeket a lehető legpontosabban igyekeztünk megadni, azonban nem várt vagy előre nem látható események is befolyásolhatják mindezeket, ezért a túra összes részletének változtatási jogát fenntartjuk.

A repülőn csomagként magaddal kell hoznod a kb 25 kilós összecsukható expedíciós kajakot amit a reptéren kapsz meg. Olyan légitársasággal megyünk Jakartáig ahol 30 kiló a súlyhatár, tehát a feladott csomagodba maximum 5 kg saját dolog kerülhet, a többi csak kézipoggyászként utazik. Jakarta után a saját csomagodtól függően, átszámítva 5- 10 ezer forint közötti összeget kell túlsúlyra fizetned. A csomagot sehol, Sorong után sem kell igazán cipelned: taxi, hajó, motorcsónak fogja vinni, az átpakolásokban pedig mindig segítünk. Tapasztalatból tudjuk, hogy trópusi országba szinte csak a kézipoggyász elegendő és a pakolási korlát általában nem okoz nehézséget. Fontos, hogy lélekben készülj fel arra, hogy nem a szomszédba ugrunk át egy sörre. A kontinensek közötti utazáskor a reptéri átszállási idők is hosszúak, nem lehet/szabad őket kicentizni. Az oda-vissza 28 000km repülőút még a rutinos utazóknak, a legjobb csatlakozások mellett is sok türelmet igényel, de cserébe egészen biztosak vagyunk benne, hogy életre szóló élményt kapsz.
Fontos: A világ, ahová ellátogatunk, nagyon máshogy működik, mint a mi jó öreg és kicsit öntelt Európánk:). Előfordulhat, hogy a szállást, amit lefoglaltunk, már mások is lefoglalták - de mégis nekünk is visszaigazolták. Lehet, hogy egy éjszakát máshol kell eltölteni - másik szobában. Kérünk téged, hogy jelentkezésedet csak akkor add le, ha ez nem jelent neked problémát, és kellő, utazós, kalandor rugalmassággal tudod kezelni a hasonló helyzeteket.

Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni.

A tengerikajak.hu túráihoz az EUB biztosításait ajánljuk. Válaszd a "tengerparti üdülést, sport fedezettel" kategóriájú utasbiztosítást, amit kieégszíthetsz "Storno-Kombi"-val is. Kösd meg itt!. További információ az utasbiztosításról itt olvashatsz!

Mielőtt vidám kis csapatunk lelkes tagjává, tengeri kajakossá válsz, kérünk Téged, hogy figyelmesen olvasd el az alábbi gondolatokat, hogy ne érjen meglepetés túráinkon, hogy jól érezd magad velünk, és azokkal az emberekkel akik minket választanak a kalandra.
A túrák során minden esetben több túravezető segít neked abban, hogy jól érezd magad, hogy megtanulj kajakozni, hogy megismerd ezt a kalandot. Ahhoz, hogy ez a legjobban működjön, a Te világodra is szükség lesz, mert sokféle ember, sokféle vággyal, sokféle igénnyel, sokféle habitussal vagy tapasztalattal érkezik hozzánk egy - egy útra.
A komfortzónáról:
A tengeri kajakozás szabadban, vízen végzett aktivitás, amely során gyakran vagyunk kitéve az időjárási tényezőknek. Az időjárás nagy úr - bizonyos értelemben - Ő a főnök. Megmondja mit tehetünk és megmondja mit nem. Alkalmazkodunk hozzá. Csapatunk több mint húsz éve tanulja, figyeli, elemzi az időjárás változásait és megtanultuk mit lehet és hogyan, jó- illetve rossz idő esetén. Felkészült túravezetőink segítenek a legkisebb nehézségek megoldásában is. De Neked is ismerned kell a saját határaidat. Az evezések során lehet eső, zápor, zivatar, kánikula, szél...
Előfordulhat, hogy túravezetőd lefújja az aznapi evezést, az időjárási viszonyok miatt, ezt is el kell fogadnunk, mert a döntések Értetek, a ti biztonságotok érdekében születnek.
Tudnod kell, hogy a legjobb, legdrágább, legprofibb felszerelésben is el lehet ázni. Tudnod kell, hogy hol vannak a saját határaid- mert a tengeri kajakozásnál az időjárási tényezők változása hatványozottan meghatározza a túra hangulatát, a Te hangulatodat.
Az evezés, még ha nem is lapátolunk hatalmas távokat fizikailag megterhelő tud lenni. El fogsz fáradni a nap végére, és izomlázad is lehet másnap - de ezek mind részei a kalandnak.
Mielőtt velünk tartasz gondold végig az alábbi fontos kérdéseket és a kérdéseidre adandó válaszaidat. Némely felvetés megmosolyogtatja az embert, de hidd el fontos kérdések a saját kis komfortunk megtalálásához, megőrzéséhez.

 • Voltál már több napos gyalogtúrán?
 • Eláztál már? Ismered a "nedves, vizes ruha" érzését?
 • Tudod kezelni azt amikor esetleg hűvös van? Fel tudsz rá készülni?
 • Van megfelelő felszerelésed?
 • Sátraztál már? Aludtál már a szabadban?
 • Főztél már szabadban, outdoor környezetben?
 • Aludtál már több emberrel egy szobában?
 • A hálózsákod és a felszerelésed az időjárásnak - évszaknak megfelelő?
 • Ismered a szúnyog nevű állatkát?
 • Fürödtél, tisztálkodtál már vízparton, a természetben?
 • Csapatunk szereti azokat a helyeket, szállásokat ahol magunk lehetünk, a természetben, a víz partján, az erdőben, a csillagok alatt, öblökben, a tenger partján, - távol az épített környezettől. Természetesen vannak útjaink ahol apartmanban, szállodában éjszakázik csapatunk, de ezekről minden esetben olvashatsz a túraleírásban.
  A tengerikajak.hu utazásai során elsősorban a kempingeket és a vadkempinget (ahol lehet) - részesíti előnyben. Ez természetesen sokszor - sok ember számára - nehézséget jelent - de hisszük, valljuk, hogy a kajakozás, a csavargás, az élmény szerves része a szabadban alvás. Fontosak nekünk a vízparti táborozások, a tűz, a füstös kabát illata, a közös észosztás, egy pohár bor a csillagok alatt, az éjszaka hangjai, az alkonyat fényei, a közös főzések, mind-mind ajándék amelyet egymástól és a természettől kapunk.

  A Vadkempingezésről

  Mint már írtuk, csapatunk szereti azokat a helyeket, ahol magunk lehetünk, távol mindenkitől, mindentől. Ahol nem kell embertömegek között mozgolódva léteznünk. A vadkempingezés azt jelenti, hogy az éjszakát olyan helyeken töltjük, ahol nincs semmiféle infrastruktúra, nincs áram, nincs wc, nincsenek kialakított táborozó vagy sátorhelyek. Nincs büfé, nincs bolt, magunk vagyunk és a természet. Természetesen ez némi nehézséget is jelenthet. A tisztálkodás, a kis és nagy dolgok elvégzése a természetben történik. Gondold, végig, hogy neked okoz -e problémát a vadkempingezés!


  A "terepen" lehet sár, mocsár, ingovány - hajnalban pára, lehet nedves a fű, lehet hogy koszos lesz a cipőd, a ruhád... Az utak során a túravezetők folyamatosan a csapat igényeit szem előtt tartva hozzák meg a döntéseiket az útvonalról, sátorhelyekről. A guide-ok segítségedre lesznek a sátor felállításában, a hálóhelyed kiválasztásában és minden ide vonatkozó kérdésben fogják a kezed, ha igényled azt.

  Gondolatok a társas utazásokról:
  Attól kezdve, hogy minket választasz a kalandodra, a szabadidőd eltöltéséhez, beleegyezel, hogy más emberekkel is fogsz találkozni a túránkon, másokkal is osztozkodnunk kell az élményeken, a nehézségeken. Ez többnyire nagyon jó dolog mert az biztos, hogy nagyon sok érdekes emberrel fogsz megismerkedni, de azt is jelenti, hogy sokszor alkalmazkodnunk kell egymáshoz. Néhány esetben közösen fogunk dönteni, ahol nem biztos, hogy a te akaratod fog érvényesülni. Lehet, hogy mások este énekelni fognak, vagy megisznak egy-két pohár bort, és vidámak lesznek. Ha inkább aludnál, akkor állítsd fel messzebb a sátrad, mert ez is hozzá tartozik kis utazásainkhoz. Minden utasnak szem előtt kell tartani, hogy mások is részt vesznek a kalandon, mások is szeretnék magukat jól érezni - és egymás érdekeit figyelembe véve éljük meg - közösen a túrát.

  Utazások:
  Gyakran utazunk olyan helyekre, ahová még nem vezet autópálya, ahová a lejutás akár 24 óra is lehet, ami hosszú és fárasztó - de ezek a helyek, a kis titok helyeink, megérik a hosszú buszozást, kocsikázást.

 • Utaztál már hosszabb időt kisbuszban?
 • Tudsz e aludni buszban, amikor több mint 15 órát utazunk összezárva másokkal?

 • Váratlan dolgok, távoli vidékek:
  Az utazás akkor élmény, akkor élhető, ha váratlan csodákkal van tele. A külföldi, távoli útjainkon számtalan helyzetben találkozunk más kultúrákkal, helyi emberekkel - akik kedvesen mások. Vannak olyan útjaink amelyek olyan helyekre vezetnek ahol a turizmus szinte alig létezik. Lehetséges, hogy a helyi emberek nagyon jó szándékúak, de a mi világunkhoz képest meglehetősen laza, lassú vagy csak erősen eltérő életmódot folytatnak, így előfordulhat, hogy például a motorcsónakunk késik egy órát, vagy egy másik hajóval megyünk az adott helyre de ezekre a túravezetők fel vannak készülve (mindig van "B" terv), és előfordulhat, hogy egy-egy esetben közösen választunk a lehetőségek közül. Kritikus esetekben a végső döntéstmindig a túravezetők hozzák meg.

  Nagyon sok kérdés és válasz rejtőzködik még a saját kis outdoor komfortzónánk körül amelyekre- mi - akiknek az élete az utazás, akik sokat vannak úton - nagyon szívesen válaszolunk és segítünk abban, hogy Te is otthon érezd magad az outdoorban, a vízen, a sátorban, a szélben, csapatban, vagy magányosan evezve.

  Fontos, hogy ha bármilyen kérdésed van útjainkkal kapcsolatban, akkor ne szégyelld megkérdezni, mert szerintünk nincs rossz kérdés. Csak kérdés van, és a túrád vezetői azért vannak ott Veled, hogy minden nehézségnél, minden helyzetben a segítségedre legyenek.

  Akkor fogod a kalandot 100% -ban megélni, ha fel vagy rá készülve és ismered a saját határaidat, komfort zónádat, és tudod, hogy ezeknek az átlépése nem okoz problémát az utazáson.

  Kérjük, mielőtt jelentkezel, ezekre készülj fel lelkiekben. Mert utazni, úton lenni csudajó!!!

  Rólunk mondtátok

  Na mit mondtatok?!


  Kajakos kalandtúrák, csavargások, társaság, buli a világ körül

  Tudtad, hogy a föld felületének 71 százalékát víz borítja?
  Vissza az oldal tetejére